Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@02:55:30 GMT

۱۵ عارضه کمبود ویتامین C برای سلامتی بدن چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۳۰۹۶۴۲

۱۵ عارضه کمبود ویتامین C برای سلامتی بدن چیست؟

عملکرد ویتامین C مانندآنتی اکسیدان، نقش حیاتی این ویتامین در بهبود زخم، سوخت‌وساز پروتئین‌ها با ویتامین C، عملکرد این ویتامین در سیستم ایمنی، دریافت بیشترین ویتامین C از میوه‌ها و سبزیجات، شناخت مواد غذایی حاوی ویتامین C و ۱۵ عارضه کمبود ویتامین C برای سلامتی بدن را در بسته خبری سلامت ایمنا بخوانید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، ویتامین C ویتامینی محلول در آب است که نقش مهمی در حفظ سلامتی بدن دارد و مانند یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند، پس باید روزانه غذاهای حاوی ویتامین C مصرف کنید، ویتامین C ویتامینی محلول در آب است که نقش مهمی در حفظ سلامتی بدن دارد و مانند یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند، پس باید روزانه غذاهای حاوی ویتامین C مصرف کنید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ویتامین سی برای ساخت کلاژن (پروتئینی که نقش حیاتی در بهبود زخم دارد)، ال‌کارنیتین (ساختاری آمینواسیدی که برای سوخت‌وساز بدن ضروری است) و بعضی از انتقال دهنده‌های عصبی موردنیاز است. ویتامین سی در سوخت‌وساز پروتئین‌ها نیز نقش دارد.

ویتامین سی یک آنتی‌اکسیدان مهم برای بدن است و آنتی‌اکسیدان‌های دیگر (ازجمله ویتامین E) را در بدن بازسازی می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌ها به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند. رادیکال‌های آزاد ترکیباتی هستند که در بدن به دنبال تبدیل غذا به انرژی، تشکیل می‌شوند. عوامل محیطی مانند دود سیگار، آلودگی هوا و اشعه فرابنفش خورشید نیز باعث ساخته‌شدن رادیکال‌های آزاد در بدن می‌شود، ویتامین سی نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی دارد و میزان جذب آهن موجود در غذاهای گیاهی را افزایش می‌دهد.

مزایای ویتامین C عبارت‌اند از:

- جلوگیری از نارسایی‌های سیستم ایمنی.

- محافظت در برابر بیماری‌های قلبی و عروقی.

- محافظت در برابر مشکلات سلامتی ارثی.

- محافظت در برابر بیماری‌های چشم.

- پیشگیری از چروک شدن پوست

در طول ۱۰ سال گذشته، بیش از ۱۰۰ مطالعه درباره‌ی ویتامین سی انجام شده است و هر کدام از آن‌ها فهرست مزایای این ویتامین را طولانی‌تر کرده‌اند، ازآنجاکه ویتامین C در بدن تولید نمی‌شود، کمبود این ویتامین مشکل بسیار رایجی در میان افراد مختلف است.

دریافت بیشترین ویتامین C از میوه‌ها و سبزیجات

غذاهای قرمزی بخورید که خام و نپخته هستند، سعی کنید میوه‌ها و سبزیجات را هرچه سریع‌تر پس از قاچ‌کردن بخورید و میوه‌ها و سبزیجات را به‌جای اینکه بجوشانید، بخارپز کنید، توجه داشته باشید که میوه‌های تازه و ارگانیک بهترین منبع غذایی هستند. غذاها در حالت طبیعی‌شان بهترین منبع تغذیه برای بدن شما هستند، درنتیجه اگرچه اکثر افراد برای جذب ویتامینِ بیشتر به سراغ مکمل‌های غذایی می‌روند، ما به شما توصیه می‌کنیم که بهترین منبع برای کسب انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی یا مغذی منابع غذایی تازه و خام هستند.

غذاهایی که بیشترین ویتامین C را دارند

سعی کنید دو تا سه مورد از غذاهای زیر را در رژیم غذایی روزانه‌تان بگنجانید؛ این کار به شما کمک می‌کنید تا سطح بهینه ویتامین C بدن‌تان را حفظ کنید.

گواوا: ۱ میوه، ۳۷۷ میلی‌گرم.

انگور فرنگی سیاه: ۱ فنجان، ۲۰۳ میلی‌گرم.

فلفل قرمز: ۱ فنجان خام، ۱۹۰ میلی‌گرم.

کیوی: ۱ برش، ۱۶۴ میلی‌گرم.

فلفل سبز: ۱ فنجان ریزشده‌ی خام، ۱۲۰ میلی‌گرم.

پرتقال: ۱ عدد بزرگ، ۸۲ میلی‌گرم.

توت‌فرنگی: ۱ فنجان، ۸۹٫۴ میلی‌گرم.

پاپایا: ۱ فنجان قطعه‌شده، ۸۶٫۵ میلی‌گرم.

بروکلی: ۱ فنجان خام، ۸۱٫۲ میلی‌گرم.

کلم کالی: ۱ فنجان خام، ۸۰ میلی‌گرم.

جعفری تازه: ۱ فنجان، ۷۹٫۸ میلی‌گرم.

آناناس: ۱ فنجان، ۷۸٫۹ میلی‌گرم.

کلم بروکسل: ۱ فنجان خام، ۷۴٫۸ میلی‌گرم.

گریپ‌فروت: ۱ فنجان، ۷۱٫۸ میلی‌گرم.

نخود سبز: ۱ فنجان خام، ۵۸ میلی‌گرم.

گل‌کلم: ۱ فنجان خام خردشده، ۴۶٫۴ میلی‌گرم.

انبه: ۱ فنجان، ۴۵٫۷ میلی‌گرم.

کمبود ویتامین سی

کمبود ویتامین سی معمولاً نادر است، افرادی که برای چندین هفته ویتامین سی دریافت نکنند یا به میزان کمی ویتامین سی (کمتر از حدود ۱۰ میلی‌گرم روزانه) دریافت کنند، ممکن است به اسکوربوت (اسکوروی) مبتلا شوند، اسکوربوت باعث احساس خستگی، التهاب لثه، لکه‌های کوچک قرمز یا بنفش روی پوست، درد مفاصل، تأخیر در بهبود زخم‌ها و آسیب مو می‌شود. علائم دیگر اسکوربوت شامل افسردگی، تورم و خونریزی لثه و لق شدن یا از دست دادن دندان‌ها است، افراد مبتلا به اسکوربوت ممکن است دچار کم‌خونی نیز شوند، اسکوربوت اگر درمان نشود، می‌تواند باعث مرگ شود.

۱۵ عارضه کمبود ویتامین C برای سلامتی بدن

عوارض کمبود ویتامین C برای سلامتی بدن عبارتند از:

۱. زمخت و ناهموار شدن پوست

ویتامین C در تولید کلاژن، پروتئینی که در بافت‌های پیوندی مانند پوست، مو، مفصل، استخوان و عروق به وفور وجود دارد، نقش کلیدی ایفا می‌کند، اگر میزان ویتامین C در بدن پایین باشد، نوعی بیماری پوستی به نام کراتوزیس پیلاریس رخ می‌دهد، در این وضعیت، پوست پشت بازو، ران یا باسن به دلیل تشکیل پروتئین کراتین در منافذ «پوست مرغی» می‌شود.

معمولاً کراتوزیس پیلاریس ناشی از کمبود ویتامین ث بعد از سه تا پنج ماه عدم دریافت ویتامین ث ظاهر می‌شود و با مصرف مکمل برطرف می‌شود، با این حال، کراتوزیس پیلاریس دلایل متعدد دیگر نیز دارد بنابراین صرف بروز این بیماری برای تشخیص کمبود ویتامین ث کافی نیست. کمبود ویتامین ث می‌تواند منجر به تشکیل برآمدگی‌های کوچک شبیه به آکنه روی بازو، ران یا باسن شود، با این وجود، این برآمدگی‌ها به‌تنهایی برای تشخیص کمبود کافی نیست.

۲. پیچ خوردن موی بدن

کمبود ویتامین ث باعث نقص در تشکیل ساختار پروتئین موی در حال رشد می‌شود. درنتیجه، مو به صورت خمیده یا پیچیده رشد می‌کند، پیچ خوردن مو یکی از علائم کمبود ویتامین ث است اما ممکن است بارز نباشد زیرا احتمال ریزش موهای آسیب دیده بالا است، در اغلب مواد، ناهنجاری مو ظرف یک ماه درمان با میزان کافی ویتامین ث برطرف می‌شود، خمیدگی و پیچش غیرعادی مو یکی از علائم کمبود ویتامین ث است اما ممکن است تشخیص آن دشوار باشد زیرا موهای آسیب دیده می‌ریزد.

۳. فولیکول مو به رنگ قرمز روشن درمی آید

فولیکول‌های مو روی سطح پوست دارای عروق بسیار ریز هستند که خون و مواد مغذی را به این ناحیه می‌رساند، اگر بدن دچار کمبود ویتامین ث باشد، این عروق کوچک آسیب پذیر و به راحتی پاره می‌شوند. درنتیجه، دور فولیکول مو لکه‌های کوچک قرمز رنگ دیده می‌شود.

به این وضعیت، خونریزی پریفولیکولار می‌گویند که علامت بارز کمبود ویتامین ث است، معمولاً مصرف مکمل ویتامین ث ظرف دو هفته باعث برطرف شدن این مشکل می‌شود فولیکول‌های مو عروق ریز بسیاری دارند که ممکن است در اثر کمبود ویتامین ث پاره و دور فولیکول‌ها لکه‌های قرمز دیده شود.

۴. قاشقی شدن ناخن‌ها با لکه یا خطوط قرمز

در این وضعیت ناخن به حالت مقعر درمی آید و اغلب نازک و شکننده است، قاشقی شدن ناخن بیشتر به کم خونی ناشی از کمبود آهن برمی گردد اما به کمبود ویتامین ث هم مربوط است، ممکن است در اثر کمبود ویتامین ث به دلیل ضعیف شدن عروق که به راحتی پاره می‌شوند، لکه‌های قرمز یا خطوط عمودی در ناخن دیده شود که خونریزی اسپلینتر نام دارد.

با این‌که ظاهر ناخن‌های دست و پا می‌تواند به تشخیص احتمال کمبود ویتامین ث کمک کند، یادتان باشد برای تشخیص کافی نیست، کمبود ویتامین ث با قاشقی شدن ناخن‌ها و خطوط یا لکه‌های قرمز زیر ناخن در ارتباط است.

۵. پوست خشک و آسیب دیده

پوست سالم، به خصوص در اپیدرم (یا لایه‌ی بیرونی پوست)، حاوی مقادیر بالای ویتامین ث است، ویتامین ث با محافظت از پوست دربرابر آسیب اکسایشی ناشی از نور خورشید و قرار گرفتن در معرض آلودگی‌هایی نظیر دود سیگار یا اوزون پوست را سالم نگه می‌دارد. همچنین به تشکیل کلاژن کمک می‌کند که پوست را جوان و شاداب نگه می‌دارد. مصرف بالای ویتامین ث کیفیت پوست را بالا می‌برد درحالی‌که مصرف پایین آن خطر خشکی و چین و چروک پوست را تا ۱۰% افزایش می‌دهد. با این‌که پوست خشک و آسیب‌دیده می‌تواند ازجمله علائم کمبود ویتامین ث باشد، در اثر عوامل مختلف دیگر نیز رخ م ی‌دهد بنابراین این علامت به‌تنهایی برای تشخیص کمبود ویتامین ث کافی نیست. مصرف پایین ویتامین ث باعث خشک و آفتاب سوختگی پوست می‌شود اما ممکن است این علائم به دلایل مختلف دیگر نیز رخ دهد.

۶. کبودی

زمانی که رگ‌های زیر پوست پاره شوند و خون به قسمت‌های اطراف نشت کند، کبودی رخ می‌دهد، کبود شدن پوست با کوچک‌ترین ضربه ازجمله علائم کمبود ویتامین ث است زیرا تولید ضعیف کلاژن منجر به ضعیف شدن عروق خون می‌شود. ممکن است کبودی ناشی از کمبود ویتامین ث بخش زیادی از بدن را بپوشاند یا به‌شکل نقطه‌های کوچک بنفش زیر پوست ظاهر شود، کبود شدن با کوچک‌ترین ضربه یکی از اولین علائم بارز کمبود ویتامین ث است و میزان ویتامین ث در بدن باید تحت آزمایشات بیشتر قرار بگیرد. کمبود ویتامین ث باعث ضعیف شدن رگ می‌شود. درنتیجه، بدن با کوچک‌ترین آسیب کبود می‌شود. در اغلب مواد، این علامت یکی از اولین نشانه‌های آشکار کمبود ویتامین ث است.

۷. جای زخم به کندی التیام پیدا می‌ کند

از آن‌جایی که کمبود ویتامین ث نرخ تشکیل کلاژن را کند می‌کند، زخم‌ها دیرتر درمان می‌شوند، تحقیقات نشان می‌دهد احتمال کمبود ویتامین ث در افرادی که روی پا زخم مزمن دارند بیشتر از کسانی که این مشکل را ندارند، حتی ممکن است در موارد شدید کمبود ویتامین ث زخم‌های قدیمی دوباره سر باز کند و خطر عفونت را بالا ببرد. به تأخیر افتادن التیام زخم یکی از علائم پیشرفته ی کمبود ویتامین ث است و معمولاً تا زمانی‌که فرد چندین ماه دچار کمبود نباشد، ظاهر نمی‌شود، کمبود ویتامین ث در تشکیل بافت اختلال ایجاد می‌کند. درنتیجه، جای زخم به کندی درمان می‌شود. این علامت جزو نشانه‌های پیشرفته ی کمبود است بنابراین سایر علائم زودتر مشاهده می‌شود.

۸. درد و التهاب مفاصل

از آن‌جایی که مفاصل حاوی بافت پیوندی سرشار از کلاژن هستند، تحت تأثیر کمبود ویتامین ث قرار می‌گیرند، بسیاری از افراد دچار کمبود ویتامین ث از درد مفاصل رنج می‌برند. در اغلب موارد، درد آن‌قدر شدید است که باعث لنگیدن یا اختلال در راه رفتن می‌شود. همچنین ممکن است افراد مبتلا به کمبود ویتامین ث دچار خونریزی درون مفصلی شوند که التهاب و درد بیشتر را به دنبال دارد، با این حال، این هردو علامت با مصرف مکمل قابل جبران است و معمولاً ظرف یک هفته برطرف می‌شود. کمبود ویتامین ث در اغلب مواد منجر به درد شدید مفاصل می‌شود. در موارد شدید، خونریزی درون مفصلی رخ می‌دهد که التهاب دردناک را به دنبال دارد.

۹. ضعیف شدن استخوان‌ ها

کمبود ویتامین ث روی سلامت استخوان‌ها نیز تأثیر می‌گذارد. درواقع، مصرف پایین آن خطر شکستگی و پوکی استخوان را بالا می‌برد، تحقیقات نشان می‌دهد ویتامین ث در تشکیل استخوان نقش حیاتی ایفا می‌کند بنابراین کمبود آن نرخ پوسیدگی استخوان را افزایش می‌دهد، به خصوص اسکلت کودکان در اثر کمبود ویتامین ث دچار مشکل می‌شود زیرا هنوز در حال رشد هستند، ویتامین ث برای تشکیل استخوان اهمیت دارد و کمبود آن خطر تضعیف و شکنندگی استخوان را بالا می‌برد.

۱۰. خونریزی لثه و پوسیدگی دندان

قرمزی، التهاب و خونریزی لثه از دیگر علائم شایع کمبود ویتامین ث است، بافت لثه بدون ویتامین ث کافی ضعیف و ملتهب می‌شود و رگ‌ها به راحتی خونریزی می‌کنند، در مراحل پیشرفته ی کمبود ویتامین ث، لثه‌ها بنفش و فاسد به نظر می رسند. درنهایت، دندان‌ها به دلیل لثه‌های ناسالم و عاج دندان ضعیف (لایه‌ی داخلی دندان) می‌ریزد، سرخی و خونریزی لثه ازجمله علائم شایع کمبود ویتامین ث است و کمبود شدید باعث پوسیدگی دندان می‌شود.

۱۱. ایمنی ضعیف

تحقیقات نشان می‌دهد ویتامین ث در انواع مختلف سلول‌های ایمنی جمع می‌شود تا به مبارزه با بیماری و از بین بردن عامل بیماری کمک کند، کمبود ویتامین ث با تضعیف سیستم ایمنی و افزایش خطر عفونت، شامل بیماری‌های جدی مانند ذات‌الریه، در ارتباط است. درواقع، بسیاری از افراد دچار اسکوربوت (نوعی بیماری که در اثر کمبود ویتامین ث رخ می‌دهد) درنهایت به‌دلیل عملکرد ضعیف سیستم ایمنی جان خود را از دست می‌دهند. ویتامین ث یکی از مواد مغذی مهم برای سیستم ایمنی است. کمبود ویتامین ث خطر عفونت را بالا می‌برد درحالی‌که کمبود شدید آن باعث مرگ در اثر بیماری‌های عفونی می‌شود.

۱۲. کم‌ خونی ناشی از کمبود آهن مزمن

کم خونی ناشی از کمبود آهن و ویتامین ث معمولاً توأمان رخ می‌دهد، ازجمله علائم کم خونی ناشی از کمبود آهن می‌توان به رنگ پریدگی، خستگی مفرط، اختلال در تنفس هنگام ورزش، پوست و موی خشک، سردرد و قاشقی شدن ناخن اشاره کرد. پایین بودن میزان ویتامین ث با کاهش جذب آهن از غذاهای گیاهی و تأثیر منفی روی متابولیزم آهن به کم‌خونی ناشی از کمبود آهن دامن می‌زند، کمبود ویتامین ث خطر خونریزی شدید را نیز بالا می‌برد که کم خونی را تشدید می‌کند. اگر کم خونی ناشی از کمبود آهن بدون دلیل مشخص ادامه داشته باشد، بهتر است میزان ویتامین ث را چک کنید، کمبود ویتامین ث با کاهش جذب آهن و افزایش احتمال خونریزی به کم خونی ناشی از کمبود آهن دامن می‌زند.

۱۳. خستگی مفرط و روحیه‌ ی پایین

خستگی و روحیه پایین دو نمونه از اولین علائم کمبود ویتامین ث هستند، این علائم حتی قبل از بروز کمبود کامل ظاهر می‌شود، با این‌که خستگی و کج خلقی یکی از اولین علائمی است که ظاهر می‌شود، معمولاً بعد از چند روز مصرف کافی یا ظرف ۲۴ ساعت مصرف مکمل قوی برطرف می‌شود.

خستگی مفرط و بدخلقی حتی با میزان پایین تا عادی ویتامین ث ظاهر می‌شود اما با مصرف کافی ویتامین ث فوراً برطرف می‌گردد. برای یافتن دلیل خستگی حتماً باید دکتر داخلی ملاقات داشته باشید.

۱۴. افزایش بی‌ رویه‌ وزن

ویتامین ث با تنظیم آزادسازی چربی از سلول‌های چربی، کاهش هورمون‌های استرس و کاهش التهاب از بدن دربرابر چاقی مفرط محافظت می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد همواره بین مصرف پایین ویتامین ث و چربی اضافه ی بدن ارتباط وجود دارد اما معمولاً نیست این رابطه علی و معلولی است یا خیر. پایین بودن میزان ویتامین ث در خون، حتی در افرادی که وزن عادی دارند، با افزایش میزان چربی شکم در ارتباط است، با این‌که چربی اضافه ی بدن به تنهایی برای تشخیص کمبود ویتامین ث کافی نیست، بررسی آن بعد از کنار زدن سایر عوامل ضرری ندارد. مصرف پایین ویتامین ث با افزایش چربی بدن در انسان در ارتباط است اما ممکن است سایر عوامل، مانند کیفیت رژیم غذایی، در این امر دخیل باشد.

۱۵. التهاب مزمن و استرس اکسیداتیو

ویتامین ث یکی از مهم‌ترین آنتی اکسیدان های محلول در آب بدن به شمار می‌رود، این ویتامین با بی‌اثر کردن رادیکال‌های آزاد که که باعث استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن می‌شود مانع از آسیب سلولی می‌شود. التهاب و استرس اکسیداتیو در بروز بسیاری از بیماری‌های مزمن، مانند بیماری قلبی و دیابت، دخیل ند بنابراین کاهش این مشکلات سودمند خواهد بود. مصرف پایین ویتامین ث منجر به افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو می‌شود و خطر بیماری قلبی را بالا می‌برد، قبل از مصرف هر گونه مکمل با پزشکان متخصص داخلی مشورت کنید.

نتایج یک تحقیق نشان داد احتمال بروز بیماری قلبی در افرادی که میزان ویتامین ث در خون آن‌ها پایین است، حتی اگر دچار کمبود این ویتامین نباشند، ظرف ۱۵ سال ۴۰ درصد بیشتر از کسانی است که میزان کافی از این ویتامین را در خون دارند، درنهایت اینکه مصرف منظم آنتی اکسیدان هایی نظیر ویتامین ث برای سلامتی مفید است، درحالی‌که مصرف پایین آن خطر التهاب و استرس اکسیداتیو را افزایش می‌دهد.

کد خبر 553638

منبع: ایمنا

کلیدواژه: تازه های پزشکی مواد غذايي مصرف ميوه ها و سبزيجات ویتامین ها ویتامین سی متخصص تغذیه کمبود ویتامین ها بايدها و نبايدها آنتی اکسیدان ها مصرف ویتامین سبزی و صیفی جات انگور فلفل قرمز کیوی پرتقال توت فرنگی خواص کلم بروکلی فواید ویتامین دی در بدن ویتامین های ضروری انواع ویتامین ها در میوه ها عوارض بيماري هاي پوستي تاثیر ویتامین ها بر کرونا عوارض کمبود ویتامین در بدن خواص ویتامین ها بهترین ویتامین برای بدن شکستگی استخوان التهاب مفاصل اضافه وزن و چاقی استرس مزمن رژیم غذایی سالم شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق کمبود ویتامین C برای سلامتی بدن اثر کمبود ویتامین ث علائم کمبود ویتامین ث مصرف پایین ویتامین ث تحقیقات نشان می دهد کمبود ویتامین ث کمبود ویتامین ث استرس اکسیداتیو میوه ها و سبزیجات رادیکال های آزاد برای تشخیص کمبود آنتی اکسیدان ها میزان ویتامین ث ویتامین ث کافی بالا می برد افزایش می دهد برطرف می شود ویتامین ث اما ممکن خونریزی لثه سیستم ایمنی ظاهر می شود دچار کمبود ویتامین سی ۸ میلی گرم کافی نیست مصرف مکمل ی ویتامین آسیب دیده رخ می دهد علائم کم ضعیف شدن دچار کم ی کمبود آن خطر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۰۹۶۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شایع ترین علت نیاز به پیوند کبد در ایران

به گزارش خبرگزاری مهر، علی جعفریان افزود: زندگی صنعتی باعث میشود که فعالیت فیزیکی کم شود، رژیم غذایی که نامناسب می شود، افراد به طرف چاقی میروند ودر نهایت کبد چرب بروز میکند؛ متاسفانه این اتفاق خیلی سریع جلو میرود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه در دنیا به خصوص کشورهای غربی و شرق آسیا شایعترین علت کبد چرب، مصرف الکل و ابتلا به بیماری هپاتیت بوده است، افزود: متاسفانه در فهرست بیماران پیوندی کشور که از سال ۱۳۸۰ تا کنون، اولین علت نارسایی کبد و نیاز به پیوند، عارضه کبد چرب ثبت شده است.

فلوشیپ جراحی کبد، مجاری صفراوی و پیوند کبد گفت: درصد مصرف الکل در کشورما خوشبختانه زیاد نیست و حدود دو ونیم درصد مریض های ما به علت مصرف الکل پیوند کبد شدند و هپاتیت B و C به واسطه واکسیناسیون و دارو در کشورمان کنترل شده است اما کبد چرب عارضه شایع و رتبه بالاتری محسوب میشود؛ بیماریهای خود ایمنی هم مواردی از نیاز به پیوند را شامل میشود که به وراثت بستگی دارد.

دکتر جعفریان با بیان اینکه گاهی ۱۰ تا ۱۵ سال طول می کشد که کبد فرد تخریب شود و این روند در هر فرد متفاوت است، افزود: تعداد قابل توجهی از موارد نیاز به پیوند کبد، قابل پیشگیری است؛ رژیم غذایی نا سالم و فعالیت فیزیکی کم، شیوه مناسب زندگی نیست و خطر امراض قلب و عروق و کبد چرب را بالا میبرد که عارضه بسیار بسیار خطرناکی است و روند ایجاد آن مزمن و طولانی خواهد بود.

رییس تیم پیوند کبد بیمارستان امام خمینی تهران با تاکید بر اینکه حدود نیمی از موارد ابتلا به کبد چرب متاسفانه به سمت تخریب بافت کبد و نارسایی آن خواهد رفت، گفت: از این میزان حدود ۱۰ درصد به پیوند کبد منجر می شود.

دبیر علمی چهل وپنجمین کنگره سالیانه جامعه جراحان که ۱۷ تا ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مرکز همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار می شود، افزود: کبد ارگان مقاومی است و شاید سالیان سال به سمت تخریب پیش نرود ولی فردی که کبد چرب دارد، طی دراز مدت در معرض تخریب کبد است و بالارفتن آنزیم های کبدی «علامت مهم و زنگ خطر» برای این بیماری محسوب می شود.

این جراح پیوند کبد افزود: بالا رفتن آنزیم های کبد و طولانی شدن این وضعیت به سمت عارضه سیروز کبدی پیش میرود ولی همه این موارد به پیوند نیاز ندارند بلکه حدود ۲۰ درصد موارد سیروز کبدی نیازمند پیوند خواهند شد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: با رژیم غذایی و کنترل وزن میتوان این روند را متوقف کرد و حتی سلامت کبد را بازگرداند؛ چاقی در بچه ها شایع است و نباید اجازه داد فرزندانمان کم تحرک شوند حتی در یک آپارتمان کوچک هم باید شرایط فعالیت فیزیکی فرزندان را فراهم کنیم.

جعفریان افزود: اگر فرض کنیم از جمعیت ۸۰ میلیونی کشور فقط ده درصد چاق باشند، چیزی حدود ۸ میلیون نفر خواهد بود و اگر ۱۰ درصد این تعداد کبد چرب داشته باشند و به پیوند برسند، رقمی حدود ۸۰۰ هزار نفر خواهد بود که این رقم خیلی بزرگ است و در مقایسه با تعداد کل یکسال پیوند کبد در ایران که حدود هزار مورد است، رقم بالایی خواهد بود؛ اگر ظرفیت های موارد مرگ مغزی را به حداکثر استفاده ممکن برسانیم شاید این رقم به دو هزار مورد پیوند کبد در سال برسد.

رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: پیام مهم سلامتی «زنگ خطر بروز کبد چرب» در جامعه است و نکته بسیار مهتر اینکه در حال حاضرهیچ دارویی برای جلوگیری و کنترل عارضه کبد چرب در ایران و جهان وجود ندارد.

فلوشیپ جراحی کبد، مجاری صفراوی و پیوند کبد با تاکید بر اینکه عارضه کبد چرب، دارویی به عنوان درمان اصلی ندارد و داروها اکنون در قالب مکمل دارویی یا گیاهی است، افزود: شرکتهای داروسازی در تلاش هستند ولی هنوز خبری نیست؛ اگر یک شرکت دارویی موفق به تولید داروی موثر و اثربخش برای درمان کبد چرب باشد، سود خوب و رشد اقتصادی چشمگیری دارد. چون دارویی وجود ندارد، مساله تا اطلاع ثانوی بسیار بسیار جدی است.

وی گفت: الان بجز رژیم غذایی، کنترل وزن و تحرک فیزیکی، راه حل دیگری وجود ندارد. هرچه به عنوان دارو در بازار تبلیغ میشود در اصل داروی کبد چرب نیست و اثر درمانی ندارد بلکه داروی مکملی است که شاید به بعضی جهات به کارکرد کبد کمک کند ولی به هیچ عنوان جلوی ابتلا کبد چرب را نمیگیرد و نقشی درکنترل پیشرفت آن ندارد. درمان کبد چرب در گرو اصلاح فرهنگ خانواده است. کار خوبی که دولت در سال های اخیر انجام داده درج برچسب ارزش غذایی و میزان کالری، قند و چربی روی بسته بندی مواد غذایی است. این یک ضابطه خوب است که طی حدود ۸ سال اخیر اجرا می شود. گام بعدی از وظایف دولت تخصیص بودجه برای درمان بیماری و انجام پیوند خواهد بود.

جعفریان با بیان اینکه امروزه دارو و تجهیزات پزشکی، چالش مهم در حوزه پزشکی است ابراز نگرانی کرد که یکی از داروهای مهم و کاربردی در بخش پیوند «فیبرینوژن» است و متاسفانه از چندین ماه پیش موجود نداریم و این به قیمت جان بیمار تمام میشود، چون اگر یک بیمار مشکل انعقادی داشته باشد و داروی فیبرینوژن در اختیار نداشته باشیم، متاسفانه فوت خواهد کرد؛ داروی فیبرینوژن، جایگزین مناسب و موثری ندارد.

تازه های جراحی در رشته های مختلف، جراحی عروق، پیوند اعضا، درمان های نوین جراحی در ایران و جهان امسال در چهل و پنجمین کنگره جامعه جراحان ایران ۱۷ تا ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ مصادف با چهلمین سالگرد تاسیس جامعه جراحان ایران؛ با حضور جراحان تخصص ها و شاخه های مختلف مطرح خواهد شد.

کد خبر 6093980 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • با این خوراکی های خوشمزه خواب آلودگی و بی حالی بهاری را دور کنید
  • شایع‌ترین علت پیوند کبد در ایران
  • این ویتامین‌هادر کاهش یبوست موثر هستند
  • سیگار نابودگر ظاهر و زندگی افراد؛ از آسیب‌های پوستی تا تهدید سلامتی
  • شایع ترین علت پیوند کبد در ایران/ زنگ خطر کبد چرب
  • شایع ترین علت نیاز به پیوند کبد در ایران
  • بهترین میوه برای تقویت سیستم ایمنی بدن
  • کدام مکمل‌ها روند پیری را کُند می‌کند؟
  • کمبود ویتامین D چه خطراتی برای زنان دارد؟
  • ۵ ویتامین ضروری و مکمل مفید برای سلامت مردان