Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین- راحله عبدالحسینی: به گفته «سید محمد موسوی»، شهردار منطقه، تملک خانه فروغ فرخزاد از سوی شهرداری فرصتی برای حفاظت از میراث ادبی و فرهنگی کشور است و بنای خانه با همان اصالت و هویت به‌جامانده بدون تغییر، مرمت و حفظ خواهد شد.  در این گزارش به زیر و بم پروژه مرمت و احیای خانه موزه فروغ فرخزاد می‌پردازیم؛ خانه‌ای که باید دست‌کم 6ماه در دست مرمت باشد تا نیمه دوم سال آینده بازگشایی ‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خانه اهالی شعر و ادب

حوض بزرگ وسط حیاط و پله‌هایی که از حیاط به داخل خانه می‌رسد، سنگفرش‌ها و کاشی‌های حیاط، اندرونی و آشپزخانه همگی از معماری اوایل قرن حاضر روایت می‌کند؛ روزگاری که نه فقط در محله امیریه، بلکه تا چشم کار می‌کرد، تهران پر از باغ بود و چنارهایی که انگار دست در گردن هم انداخته باشند. سرهنگ «محمد فرخزاد» پدر فروغ هم این خانه را در میان باغ بنا کرد. نخستین ماه زمستان سال 1313 بود که شاعر نام آشنای معاصر، فروغ فرخزاد در همین خانه روزگار کودکی را گذراند؛ شاعری که حالا او را با 5کتاب شعر «اسیر»، «عصیان»، «دیوار»، «تولدی دیگر» و «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» می‌شناسیم و برخی از اشعارش را آنقدر خوانده‌ایم که حفظ شده‌ایم و با خود زمزمه می‌کنیم: «... کوچه‌ای هست که قلب من آن را / از محله‌های کودکی‌ام دزدیده‌ست...»
  این خانه که به‌زودی با عنوان خانه‌موزه فروغ فرخزاد میزبان اهالی شعر و ادب خواهد شد، تاکنون چند بار دست‌به‌دست فروخته شده، اما حیاط، باغچه، حوض وسط و زیرزمین خانه تقریباً دست‌نخورده باقی مانده‌ و درست به‌سان همان روزهای نخست است. مدتی پیش هم خانه‌ای در محله دروس که مدتی فروغ فرخزاد بعد از جدایی از همسرش «پرویز شاپور» در آن زندگی می‌کرد، تخریب شد. حالا خانه پدری او در محله امیریه تهران، تنها خانه‌ باقی‌مانده از زندگی و خاطرات شاعر معاصر است. 

رویکرد فرهنگی به خانه‌های قدیمی

خانه پدری فروغ فرخزاد بعد از ثبت با شماره 32108 در فهرست آثار ملی کشور، روندی طولانی، حدود 2 سال و نیم، را برای تملک از سوی شهرداری طی کرد. «کامبیز محمودی»، رئیس اداره املاک شهرداری منطقه 11، می‌گوید: «تملک خانه پدری فروغ فرخزاد انجام و ملک تحویل شهرداری منطقه شده. قرار است این ملک برای انجام مطالعات مفهومی، بازسازی و مرمت شودو در اختیار شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران قرار گیرد. بازسازی چندانی هم شامل این ملک نمی‌شود و بیشتر باید در حوزه نگهداشت این خانه کار کنیم.» محمودی ادامه می‌دهد: «در محدوده منطقه 11 خانه‌های تاریخی بیش از صد‌ساله هنوز سرپاست. ناحیه 2منطقه در واقع، بافت تاریخی و محدوده حصار ناصری است. قصد ما این است که با خرید و تملک این خانه‌های قدیمی و بااصالت، به آن رویکرد فرهنگی داشته باشیم و بتوانیم سرانه فرهنگی بیشتری را برای شهروندان ایجاد کنیم.»


فرصت 6ماهه برای مرمت

روند مرمت و احیای خانه‌موزه فروغ فرخزاد در محله امیریه را از معاون طرح و برنامه‌ریزی شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران پی می‌گیریم. «یاسر جعفری» می‌گوید: «انتقال خانه پدری فروغ فرخزاد از شهرداری منطقه 11 به شرکت توسعه با انعقاد تفاهمنامه در دستور کار است. خوشبختانه بودجه مناسبی هم از سوی شورای‌شهر برای این منظور تعیین شده‌است که پیش‌بینی می‌شود برای مرمت و بازگشایی خانه‌موزه فروغ کافی باشد. بعد از گذراندن مراحل اداری، کارگروه ویژه، زیر نظر حوزه شعر و ادبیات شهرداری تهران، تشکیل خواهد شد تا نوع بهره‌برداری و کاربری این خانه‌موزه برای استفاده بهینه شهروندان مشخص شود.»با این حساب، شهروندان تا کی باید چشم‌انتظار بمانند که بتوانند به خانه‌موزه شاعر معاصر قدم بگذرانند؟ جعفری این‌طور پاسخ می‌دهد: «بازگشایی خانه‌موزه به نیمه دوم سال 1401 می‌انجامد. چون از ابتدای سال آینده، اقدامات مرمتی خانه‌موزه آغاز خواهد شد. نکته اینجاست که اگر در حین مرمت بحث‌های سازه‌ای خانه هم پیش بیاید، روند کار کمی پیچیده‌تر و طولانی‌تر خواهد شد. در حال حاضر، با برآوردی که انجام شده، بحث سازه خانه مطرح نیست و مرمت حدود 6ماه طول می‌کشد.» فروغ فرخزاد در عمر کوتاه 32ساله خود، بهمن سال 1345 در حادثه رانندگی در مسیر قلهک و دروس جان باخت و در آرامگاه ظهیرالدوله به خاک سپرده شد.

شاعری که عاقبت‌به‌خیر شد

«مرتضی امیری اسفندقه»، دستیار ویژه در حوزه شعر و ادبیات شهردار تهران، درباره شعر و شخصیت فروغ فرخزاد می‌گوید: «فروغ فرخزاد شاعری است که شعر و شخصیت او در کمال ناباوری و بی‌انصافی تحریف شد و مراحل شعری او طی مدت کوتاه 32 سال عمرش در 5 کتاب خلاصه شد.» او به صحبت‌های رهبرمعظم انقلاب اسلامی درباره این شاعر معاصر استناد می‌کند و ادامه می‌دهد: «حضرت آقا فرمودند که به اعتقاد ما فروغ فرخزاد شاعری است که عاقبت‌به‌خیر شده. پس شخصیتی که در شعر عاقبت‌به‌خیر شده باشد، خانه‌اش باید بازگشایی شود و محلی برای رفت‌وآمد جوانان شاعر باشد.»

کد خبر 658804 برچسب‌ها شعر و شاعر ادبیات همشهری محله موزه منطقه ۱۱

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: شعر و شاعر ادبیات همشهری محله موزه منطقه ۱۱ خانه موزه فروغ فروغ فرخزاد شاعر معاصر خانه پدری خواهد شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۲۳۳۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است

ایسنا/آذربایجان غربی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی گفت: یکی از اولویت‌های این اداره‌کل حفاظت از خانه‌های تاریخی است.

مرتضی صفری ۱۱ اردیبهشت ماه در ادامه سفر جواد واحدی، معاون امور مجلس، حقوقی و استان‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ارومیه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر ۸۰ پروژه مرمتی، فنی و عمرانی در سطح استان در حال اجرا است، اظهارکرد: آذربایجان غربی با داشتن ۱۸۰۹ اثر ثبت ملی و جاذبه‌های طبیعی بکر در تقویت زیرساخت‌ها و معرفی داشته‌ها برای جذب گردشگر، باید تلاش مضاعفی داشته باشیم و عقب‌ماندگی ساختاری خود را در این زمینه جبران کنیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی افزود: اعتبار این اداره‌کل در سال ۱۴۰۲ به نسبت سال ۱۴۰۰ در تخصیص رشد ۵ برابری داشته است و با حمایت‌های استاندار آذربایجان غربی در حال حاضر ۸۰ میلیارد تومان پول نقد برای اجرای پروژه‌های عمرانی، مرمتی و فنی اختصاص یافته و ۸۰ پروژه در حال اجراست.

وی با ابراز تاسف برای از بین رفتن تعدادی از خانه‌های قدیمی ارومیه در سالیان گذشته ادامه داد: یکی از اولویت‌های این اداره‌کل حفاظت از این اندک خانه‌های تاریخی شهر بوده و طرح مطالعه ویژه بافت تاریخی ارومیه به‌عنوان اولین استان در سطح کشور به انجام رسیده که نقش مهمی در حفظ بناهای تاریخی ارومیه و دانه‌های با ارزش آن خواهد داشت.

صفری گفت: تعدادی از بناهای تاریخی استان در مالکیت دستگاه‌های اجرایی قرار داشته و طبق قانون دستگاه‌های متولی وظیفه مرمت و نگهداری از بناهای تاریخی را برعهده دارد که متاسفانه در این راستا کم‌کاری شده و بسیاری از بناهای با ارزش استان در حال تخریب است و برای حفاظت آنها، یکی از برنامه‌های ما این است مالکیت یا حق بهره‌برداری از آنها به اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی واگذار شود تا با عزم جهادی بتوانیم آن بناها را مرمت و حفاظت کرده و برای آن بناها کاربری فرهنگی و گردشگری مناسب تعریف کنیم.

وی خاطرنشان کرد: مدرسه هدایت تحویل، مرمت و کاربری مناسب برای آن تعریف شد کار مرمت خانه انصاری ارومیه نیز از دو هفته پیش آغاز شده و مرمت مدرسه ۲۲ بهمن ارومیه نیز با جدیت انجام شده و در آینده نزدیک به بهره‌برداری رسیده و تبدیل به موزه ورزش، تاریخ و مدرسه می‌شود، خانه گردشگری ارومیه نیز پس از مرمت تبدیل به موزه فرش خواهد شد.

صفری گفت: راه‌اندازی این موزه‌ها نقش مهمی در توسعه گردشگری و افزایش مدت ماندگاری گردشگران در ارومیه خواهد داشت.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی با اشاره به مرمت مسجد جامع ارومیه اظهارکرد: در سال ۲۰۲۵ پرونده مساجد جامع کشور برای ثبت جهانی در یونسکو مطرح خواهد شد که باید همگی تلاش کنیم تا اقدامات مرمتی و ساماندهی این مسجد انجام شود و مسجد جامع ارومیه نیز در فهرست آثار جهانی یونسکو قرار بگیرد و برای این امر نیاز است شکل تاریخی مسجد به طور کامل احیا شود.

وی خاطرنشان کرد: فاز اول ساماندهی مسجد جامع ارومیه با همکاری شهرداری با اعتباری بالغ بر۴.۵ میلیارد تومان اعتبار انجام شد.

صفری اظهار کرد: طرح احیای مسجد جامع ارومیه نیزبا همکاری دانشکده معماری دانشگاه ارومیه آماده شده و امسال نیز ۱۰ میلیارد تومان برای این پروژه اختصاص یافته است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بازدید رایگان معلمان و استادان دانشگاه از موزه هنر‌های معاصر تهران در روز معلم
  • ۱۷ نقطه از گلستان میزبان برنامه‌های دویست و نود و یکمین سالروز تولد مختومقلی فراغی است
  • حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است
  • برگزاری مراسم گرامیداشت تولد مختومقلی فراغی شاعر ایرانی قوم ترکمن در همه شهرستان‌های گلستان
  • برگزاری مراسم گرامیداشت تولد مختومقلی فراغی شاعر شعر ترکمن در همه شهرستان‌های گلستان
  • بازدید رایگان از موزه هنرهای معاصر در روز معلم
  • گرامیداشت سالروز تولد سیمین دانشور برگزار شد
  • بهره‌برداری از پروژه خانه وثوق تا پاییز و فروغ تا پایان سال
  • دختر شاعر فلسطینی مانند پدرش کشته شد
  • شکست سکوت رسانه‌های فارسی زبان در برابر اعتراضات دانشجویان آمریکا