Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-29@05:02:46 GMT

بیماری خشکی چشم در سالمندان؛ علل، علایم و درمان

تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۹۷۳۹۷

بیماری خشکی چشم در سالمندان؛ علل، علایم و درمان

آفتاب‌‌نیوز :

خشکی چشم در سالمندان یکی از عوارض شایع افزایش سن است. گاهی اوقات خشکی چشم در سالمندان به دلیل سندرم سیکا باشد در این بیماری مایعات اطراف قرنیه و ملتحمه در چشم کاهش پیدا کرده و علایم دردناک و ناخوشایندی برای فرد ایجاد می شود که بروز علایم آن در سالمندان بیشتر است.

علت خشکی چشم در سالمندان

ترشح مداوم ترکیبات اشکی به صورت مداوم چشم ها را مرطوب نگه میدارد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

غشای اشک چشم سه لایه دارد، لایه موکوسی ، لایه آبکی و لایه چربی . اختلال در هد کدام از این لایه ها و تغییر در حجم و ترکیب آن ها باعث سریع پخش شدن اشک یا خروج اشک از چشم می شود.

پایین ترین لایه از اشک که روی قرنیه و ملتحمه قرار می گیرد رطوبت چشم را حفظ می کند و لایه میانی با مواد مغذی و آنتی ژن هایی که دارد ، چشم را تغذیه کرده و از عفونت چشم پیشگیری میکند. لایه بالایی ، لایه لیپیدی است که چربی های آن مانع از تبخیر مایعات چشم میشود.

با افزایش سن سیستم این لایه بندی تعادل خود را از دست می دهند و عملکردش ضعیف می شود.

عوامل خشکی چشم در سالمندان, پیرچشمی و خشکی چشم, دلیل خشکی چشم در سالمندان

دو دلیل اصلی خشکی چشم در سالمندان عبارت است از :

کاهش حجم اشک : با افزایش سن یا در نتیجه بیماری مقدار تولید اشک داخل چشم دچار تغییر می شود و کاهش پیدا میکند و دیگر برای مرطوب نگه داشتن چشم کافی نیست.

تغییر ترکیب اشک : در صورتی که مقدار چربی لایه لیپیدی اشک کم شود ، اشک تولید شده به سرعت تبخیر می شود با این که با وجود پر آب و اشک آلود بودن چشم ، سالمند احساس خشکی چشم دارد.

معمولا در دوران سالمندی هر دو علت خشکی چشم با هم ظاهر می شوند ، هم تولید اشک کاهش پیدا کرده و هم ترکیب مایع اشکی دچار تغییر می شود و با افزایش سن ، درجه خشکی چشم افزایش پیدا میکند.

معمولا بیماریهای مزمن که اغلب سالمندان را درگیر می کند از جمله دیابت و روماتسیم و تغییرات هورمونی یائسگی احتمال بروز خشکی چشم را افزایش میدهد.

از سویی دیگر تحریکات محیطی مثل سوار هواپیما شدن ، قرار گرفتن در معرض تهویه مطبوع، دوچرخه سواری یا چند ساعت نگاه کردن به مانیتور باعث افزایش خشکی چشم می شود.

- افزایش سن

- بیماریها از جمله دیابت ، آرتریت روماتوئید ، لوپوس ، اسکلرودرمان ، سندرم سوژن ، اختلال تیروئید ، کمبود ویتامین

- داروها از جمله آنتی هیستامین ، آرتریت روماتوئید ، ضد احتقان ، هورمون درمانی ، ضد افسردگی ، فشار خون ، آکنه ، ضد بارداری ، پارکینسون

- جراحی لیزر چشم که معمولا علایم خشکی چشم بعد از آن موقتی است

- آسیب به غده های تولید اشک در اثر التهاب یا پرتودرمانی

دلیل خشکی چشم در سالمندان, خشکی چشم در پیری, خشکی چشم در سالمندان

- احساس خارش ، سوزش و درد چشم

- جمع شدن مخاط داخل و اطراف چشم

- حساسیت به نور

- قرمزی چشم

- احساس وجود جسم خارجی در چشم

- مشکل هنگام استفاده از لنز تماسی

- آبدار و اشک آلود شدن چشم

- تاری دید

- خستگی چشم

- آب و هوای خشک

- سرعت بالای باد

- عوامل شغلی مثل نگاه کردن طولانی به کامپیوتر یا موبایل و کاهش تعداد دفعات پلک زدن

عوامل تغذیه ای مانند کمبود ویتامین آ و امگا 3

- مصرف برخی از داروها

- استفاده از لنز تماسی

- دیابت و پارکینسون

- آب مروارید و جراحی آب مروارید

عوارض خشکی چشم در سالمندان

در صورتی که خشکی چشم مدت زیادی و به صورت دائم ادامه داشته باشد باعث ایجاد آسیب به سطح قرنیه می شود و زخم ایجاد شده روی قرنیه باعث کاهش بینایی می شود.

از بین رفتن لایه محافظ چشم باعث می شود چشم به طور دائم در معرض تحریک قرار بگیرد و با کاهش سد دفاعی در مقابل دفاع از پاتوژن ها مستعد عفونت شود.

درمان خشکی چشم در سالمندان, علت خشکی چشم در سالمندان, علائم خشکی چشم در سالمندان

 روش های خانگی برای درمان خشکی چشم سالمندان

- نوشیدن آب و چای را افزایش دهید تا چشمانتان آبرسانی شود.

- از مقدار مناسب رطوبت محیط مطمئن شوید و در صورت نیاز از دستگاه بخور در اتاق استفاده نمایید.

- فشار روی چشم را کاهش دهید مثلا زمان کار کردن با کامپیوتر نورش را کاهش دهید ، میزان کتاب خواندن ، نگاه کردن به تلویزیون و به خصوص نگاه کردن به صفحه موبایل را کاهش دهید.

- در صورت مصرف داروهای مسدود کننده بتا برای فشار خون و آنتی هیستامین ها از پزشکتان بخواهید داروی دیگری را جایگزین کند تا مانع از خشکی چشم شود.

- ترک مصرف سیگار

- استفاده از عینک آفتابی یا عینک محافظ هنگام وزش باد

- هر چند دقیقه به چشمانتان استراحت کنید ، چشمها را ببندید و در حالت بسته چشمها را به سمت چپ و راست و بالا و پایین حرکت داده و چند ثانیه در هر حالت مکث کنید تا اشک به طور مساوی روی چشم پخش شود.

- هرگاه احساس خشکی در چشم داشتید از قطره اشک مصنوعی استفاده کنید.

چه زمانی برای خشکی چشم سالمندان به پزشک مراجعه کنیم

در صورتی که خشکی چشم همراه با قرمزی ، تحریک شدن ، خستگی و دردناکی چشمها می شود باید برای تشخیص و درمان به پزشک خود مراجعه نمایید.

منبع: بیتوته

منبع: آفتاب

کلیدواژه: خشکی چشم سالمندان بیماری های چشمی افزایش سن نگاه کردن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۹۷۳۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلیل آبریزش دائمی بینی چیست؟

 به گزارش تابناک به نقل از وری‌ول هلت،‌ اگر مدت‌زمان آلرژی از موعد انتظارتان بیشتر شد یا اینکه داروهای بدون نسخه ضدآلرژی کارساز نبود، احتمالا پای بیماری زمینه‌ای در میان است.
هرچند دوره بیماری‌های زمستان و آلرژی فصل بهار روبه پایان است، احتمال دارد آبریزش بینی به قوت خودش باقی باشد. اگر داروهای آلرژی هم علاج این آبریزش مدوام نبودند، وقتش رسیده که بدانید احتمالا به عارضه‌ای متفاوت دچارید.

دلیل آبریزش بینی ممکن است «التهاب سینوسی مزمن» (رینوسینوزیت، rhinosinusitis) باشد؛ بیماری التهابی مزمنی اگر بیش از سه ماه طول بکشد تورم سینوس‌ها را به‌دنبال خواهد داشت.

البته ممکن است همزمان دچار آلرژی و التهاب سینوسی مزمن باشید. از آنجایی که آبریزش بینی هم جزو علائم التهاب سینوسی مزمن و هم جزو علائم آلرژی‌های فصلی است، افراد معمولا فکر می‌کنند که دلیل اصلی آبریزش بینی آلرژی فصلی باشد. با وجود آنکه داروهای بدون نسخه ضدآلرژی در درمان آن موثر است، اما به افرادی که التهاب سینوسی مزمن دارند کمک چندانی نمی‌کنند.

علائمی که نشان می‌دهند دلیل آبریزش بینی آلرژی نیست
نشانه‌هایی وجود دارد که آلرژی‌زاهای (آلرژن‌ها) بهاری، که در محیط شناورند، شاید دلیل آبریزش بینی نباشند. برای مثال، اگر وضعیت آلرژی بیش از حد طول کشید یا اینکه داروهای بدون نسخه کارساز نبود، احتمالا پای بیماری زمینه‌ای در میان است.

جایانت پینتو، مدیر بخش راینولوژی (جراحی و درمان بیماری‌ها بینی) و آلرژی دانشگاه پزشکی شیکاگو، می‌گوید، وقتی با فردی مواجه می‌شویم که مدت‌زمان طولانی آبریزش بینی دارد به بیماری التهاب سینوسی مزمن مشکوک می‌شویم. افرادی که آنتی‌هیستامین، استروئیدهای داخل بینی یا اسپری بینی استفاده می‌کنند و همچنان آبریزش‌ بینی دارند، ممکن است به التهاب مزمن سینوس‌ مبتلا باشند که روش درمانی دیگری می‌طلبد.

بنابراین متخصصان توصیه می‌کنند که در چنین مواردی به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

درمان التهاب سینوسی مزمن
داروهای بدون نسخه برای تسکین علائم آلرژی کافی و مناسب‌اند اما معمولا به التهاب سینوسی مزمن کمکی نمی‌کنند. اما خبر خوب این است که اگر متخصص همه دلایل احتمالی را بررسی و موثرترین درمان را انتخاب کرده‌ باشد،‌ بیماری التهاب سینوسی مزمن درمان‌پذیر است.

روش‌های درمانی برای افراد مختلف متفاوت است، اما آنتی بیوتیک‌ها یا استروئیدها به‌همراه اسپری بینی و سینوس، از درمان‌های رایج التهاب سینوسی مزمن به‌شمار می‌روند. اگر این روش‌های درمانی کارساز نبود، جراحی سینوس راه دیگری است که متخصصان توصیه می‌کنند.

دیگر خبرها

  • معرفی زیباترین غار آبی و خشکی جهان (فیلم)
  • آزمایش خون ممکن است ام‌اس زودرس را تشخیص دهد
  • چند باوراشتباه درباره بیماری ام اس
  • کدام مناطق تهران بیشترین سالمند را دارد؟
  • کدام مناطق تهران بیشترین سالمند را دارد؟ 
  • کدام مناطق تهران بیشترین سالمند را دارند؟ 
  • مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • پیشگیری از بیماری‌های احتمالی بعد از سیل چابهار
  • دلیل آبریزش دائمی بینی چیست؟
  • زخم‌های دیابت، کشنده‌تر از سرطان