Web Analytics Made Easy - Statcounter

تشدید کم آبی و عقب نشینی آب دریای خزر، کاهش دبی رودخانه‌های منتهی به خلیج، انجام اقدامات نادرست و حفر چاه‌های مجاز و غیر مجاز کشاورزی در حاشیه تالاب بین المللی گمیشان باعث شده تا روز به روز این تالاب به سمت نابودی کشیده شود.

به گفته کارشناسان اجرای برنامه‌های نادرست باعث خشک شدن این تالاب شده و احیای این تالاب نیازمند برنامه‌هایی برای انتقال آب و اصلاح کانال‌های ایجاد شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اجرای پروژه‌های میگو پروری به تالاب آسیب زده است

پژوهشگر محیط زیست در گلستان گفت: کانال‌هایی که از بالادست تالاب برای توسعه و احداث برنامه میگو و آبزی پروری کشیده شده که باعث شده  این تالاب خشک و صدمات زیادی به آن وارد شود.

رمضانعلی قائمی می گوید: در کنار تالاب دو کانال کشیده شده که آب را از دریا به داخل مجموعه می‌برند و فاضلاب آن به تالاب بین المللی گمیشان سرریز می‌شود، همچنین کانال سومی هم از نوار مرزی برای تأمین بیشتر آب به این مرکز کشیده شده که باعث شده تا این کانال مانند زهکش عمل کرده و تالاب خشک شود.

به گفته قائمی مرکز آبزی پروری با وجود همه مخالفت‌ها مجوز گرفت. در ابتدا فقط برای ۴۰۰ هکتار این مرکز مجوز صادر شد، این در حالی است که در سال‌های اخیر همچنان توسعه پیدا کرده و آیا واقعاً بر روی همه این‌ها مطالعات ارزیابی زیست محیطی انجام شده است؟

او گفت: باید برای اجرای چنین پروژه‌هایی، مطالعات سرزمینی و آمایش انجام شود، البته باید جلوی آلودگی‌ها و پساب‌ها هم گرفته شود تا از ورود گونه‌های مهاجم و غیربومی به تالاب و دریا گرفته شود.

این پژوهشگر محیط زیستی می گوید: با توجه به سرریز‌هایی که از سمت آلاگل، اترک و پساب‌های پرورش ماهی انجام شده است، توانسته اند، بخش کوچکی از مجموعه را آبگیری کنند.

کانال‌های منتهی به تالاب گمیشان، آب را به سمت دریا سرازیر می‌کنند

قائمی گفت: بعد از وقوع سیل‌های مختلف در استان، کانال‌هایی کشیده شد که متأسفانه کف آن از کف تالاب‌ها پایین‌تر است به طوری که آب به سمت دریا سرازیر می‌شود.

وی ادامه داد: باید این کانال‌ها را تا ابتدای تالاب آورده و بعد رها کنند و بعد از آن به دریا متصل شود، همچنین باید حق آبه اترک هم گرفته شده و پس از سرریز آلاگل به تالاب گمیشان وارد شود، کانال‌هایی که سطح آن‌ها از سطح تالاب پایین‌تر است به حدی برسد که آب‌های ناشی از بارندگی‌ها و سیلاب‌ها به آن‌ها وارد شده به تالاب گمیشان سرریز شود.

تأثیر عقب نشینی آب دریای خزر بر تالاب گمیشان و خلیج گرگان

مدیر کل حفاظت محیط زیست گلستان  گفت: تالاب گمیشان مانند خلیج گرگان یک تالاب ساحلی محسوب شده، بخش اعظمی از آب آن از طریق دریای خزر تأمین می‌شود، متأسفانه به دلیل پایین آمدن تراز آب دریای خزر هم خلیج گرگان و هم تالاب گمیشان از این موضوع متأثر شده اند.

محمدرضا کنعانی می گوید: در حال حاضر هیچ رودخانه دائمی به تالاب گمیشان منتهی نمی‌شود، در گذشته رودخانه گرگانرود به این تالاب وارد می‌شد، ولی مسیر این رودخانه چندین دهه است که تغییر پیدا کرده است.

مطالعه حق آبه محیط زیستی تالاب گمیشان انجام شده 

به گفته او در سال ۹۹ مطالعه حق آبه محیط زیست محیطی تالاب گمیشان با کمک مشاور انجام شد، این طرح مورد تصویب کارگروه زیربنایی و شورای برنامه ریزی استان قرار گرفت و به سازمان حفاظت محیط زیست نیز ارسال شد تا بررسی‌های مورد نظر توسط آن‌ها انجام و اصلاحات لازم به مشاور ابلاغ شود.

کنعانی می گوید: در حال حاضر منتظریم تا وزارت نیرو مطالعات را تأیید و تعیین کند و حق آبه زیست محیط تالاب در حوزه آبخیز بالادست و آب دریا مشخص شود، البته این حق آبه با توجه به اینکه حوزه آبخیز اترک سیلابی است، آبگیری در مواقع سیلابی مد نظر قرار گرفته شده است.

او گفت: همچنین زه کشی کانال سرریز تالاب آلاگل، کانالی که خروجی تالاب آلاگل به سمت دریای خزر بود، توسط جهاد کشاورزی استان انجام شده است، این کارکمک می‌کند تا در زمان سیلابی در حوزه اترک، بتوانیم سرریز تالاب آلاگل را به سمت تالاب گمیشان داشته باشیم، سال گذشته برای اولین بار بخش شمالی تالاب آبگیری شد.

تعیین حد بستر و حریم تالاب‌ها توسط آب منطقه‌ای

مدیر کل محیط زیست گلستان می گوید: حد بستر و حریم تالاب گمیشان بر اساس قانون بر عهده شرکت آب منطقه‌ای است. این شرکت مکلف است تا پایان برنامه ششم حد بستر و حریم تالاب‌ها را مشخص و تصویب کند، این کار کمک زیادی به جلوگیری از تصرف، تغییر کاربری و چرای بی رویه دام در محدوده تالاب‌ها می‌کند.

به گفته او پیگیری‌های متعددی را از سمت شرکت آب منطقه‌ای در سطح استان انجام دادیم، البته هنوز مطالعات آن‌ها نهایی نشده تا مصوب شود.

کنعانی گفت: نظارت مستمر بر خروج پساب‌ها وجود دارد تا پسابی که از این مجتمع‌ها وارد تالاب می‌شود با رعایت استاندارد‌ها باشد، همچنین به دنبال انجام سیستم تصویه فاضلاب شهر «گمیش تپه» هستیم، این کار از طریق شرکت آب و فاضلاب مورد پیگیری قرار گرفته تا امسال فاز مطالعاتی آن آغاز شود.

انجام طرح جامع احیای تالاب گمیشان

او می گوید: در حال حاضر هم شرکت آب و خاک به عنوان مشاور، طرح جامع احیای تالاب گمیشان را تهیه کرده و همه مباحث از جمله کمیت، کیفیت و تغییر کاربری در این برنامه دیده شده.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان  این برنامه مورد تصویب کارگروه زیربنایی و توسعه استان قرار گرفته و در سال ۹۹ هم در کارگروه ذیل ستاد ملی تالاب‌های کشور مصوب شده است و در حال حاضر هم در دستور کار پنجمین جلسه ستاد هماهنگی مدیریت تالاب‌های کشور قرار دارد.

مدیر کل شیلات گلستان گفت: فاز یک مجتمع میگوی گمیشان حدود چهار هزار هکتار است که به بخش خصوصی واگذار شده و در حال حاضر هم بخشی از آن فعال است.

پیش بینی ۱۲۰ مزرعه ذخیره سازی میگو در کنار تالاب گمیشان

سید جواد قدس علوی می گوید: همچنین در سال ۱۴۰۰ تعداد ۸۰ مزرعه فعال بوده، برای سال آینده نیز پیش بینی می‌شود که ۱۲۰ مزرعه ذخیره سازی شود.

او در جواب این سوال که آیا ممکن است مزرعه‌ای بدون مجوز ایجاد شده باشد، گفت: خیر، ساخت و ساز‌ها با دریافت مجوز از دستگاه‌ها مربوطه، بخصوص «امور اراضی» انجام می‌شود، همچنین انتقال بچه میگو نیز با نظارت اداره کل دامپزشکی، نهاد‌ها و نظارت اداره کل شیلات انجام می‌شود.

به گفته او آب مزارع مجتمع میگو نیز از طریق کانال‌های زهکش ابتدا به حوضچه ۲۴ هکتاری لاگون «ماند» انتقال پیدا می‌کند و پس از گرفتن رسوب آلاینده‌های احتمالی «آب بدون آلاینده» از طریق کانال زهکش اصلی به تالاب گمیشان وارد می‌شود.

مدیر کل شیلات گفت: این آب‌ها بعد از وارد شدن به تالاب نیز وارد دریا می‌شود و باعث کمک به احیای تالاب و جلوگیری از خطر ریزگرد‌ها می‌شود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان گفت: تالاب گمیشان از جمله تالاب‌های کولایی است که آب آن از طریق دریا تأمین می‌شود و تا جایی که اطلاع دارم از خشکی حق آبه‌ای ندارد.

سید محسن حسینی می گوید: ضمن اینکه عبارت حق آبه، یک اصطلاح حقوقی است که برای تالاب‌ها کاربردی ندارد، البته با توجه به لایروبی و زهکشی‌های اراضی، میزان آب به تالاب گمیشان روان شده.

تالاب گمیشان با وسعت ۲۰ هزار هکتار یکی از مناطق مستعد ریزگرد در استان است.

منبع: مهر

باشگاه خبرنگاران جوان گلستان گرگان

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: خشکسالی در ایران تالاب بین المللی تالاب گمیشان حال حاضر آب منطقه ای محیط زیست انجام شده دریای خزر تالاب ها کانال ها انجام شد کشیده شد شرکت آب آب دریا مدیر کل حق آبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۰۱۵۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لایروبی ۳۰ کیلومتر از رودخانه‌های کرمانشاه

مدیرعامل آب منطقه‌ای کرمانشاه گفت: برای جلوگیری از سیلاب ۳۰ کیلومتر از نقاط حادثه‌خیز رودخانه‌های استان لایروبی انجام شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، رسول فرهادی در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان که امروز در استانداری برگزار شد با اشاره به لایروبی رودخانه‌های استان اظهار داشت: با توجه به محدودیت زمانی و اعتبارات 30 کیلومتر از نقاط حادثه‌خیز رودخانه‌ها، گلوگاه‌ها و نقاطی که در سیلاب‌های گذشته دچار آسیب شده بودند، شناسایی و لایروبی شد.

وی با بیان اینکه بیش از یک میلیون مترمکعب خاکبرداری و زباله‌برداری و نخاله‌برداری و بازگشایی مسیر انجام شد عنوان کرد: برنامه جامعی برای لایروبی رودخانه‌های استان تدوین شد و از خروجی این برنامه ساماندهی و لایروبی رودخانه الوند به عنوان یکی از رودخانه‌های آسیب‌پذیر از محل اعتبارات ملی انجام می‌شود.

فرهادی با اشاره به ساماندهی رودخانه‌های استان شامل آبشوران، قره‌سو و تنگه کنشت به طول یک کیلومتر گفت: ترمیم بند کیلانبر از محل اعتبارات توازن منطقه‌ای و اعتبارات داخلی شرکت انجام شد؛ این بند در سال 98 به دلیل سیلاب‌های رخداده آسیب دیده بود و خطر تخریب کامل آن وجود داشت که در این صورت 50 میلیارد تومان هزینه داشت اما با تعمیر به موقع بازسازی شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کرمانشاه با بیان اینکه 400 حلقه چاه غیرمجاز در استان پر و مسلوب المنفعه شد افزود: 135 حلقه از این چاه‌ها در مجاورت چاه‌های آب شرب در شعاع یک کیلومتری قرار داشتند که تنها برای مجات آب شرب استان این اقدام انجام شد.

وی عنوان کرد: ترمیم خط شرب انتقال سد گاوشان به شهر کرمانشاه در حال انجام است که برای تست و اورهال این خط ضروری است که تنش‌های تابستان با مدیریت و کمترین هزینه پشت سر گذاشته شود و منابع دیگری جایگزین این خط شده زیرا این خط حدود 2300 لیتر آب برای شهر کرمانشاه تأمین می‌کند و تعمیرات آن تا پایان ماه جاری انجام می‌شود.

فرهادی گفت: برای طرح جایگزینی پساب برای مصرف صنایع نیز مشاور توسط مجموعه کنسرسیوم انتخاب شده و بعد از انجام مطالعات تا پایان سال عملیات اجرایی آن انجام می‌شود.

انتهای پیام/  

دیگر خبرها

  • رئیسی: تعلیم‌وتربیت اساسی برای ارتقا یک نسل است (فیلم)
  • شهروندان از شنا در آب‌های جمع شده ناشی از رواناب‌ها و سدهای خاکی خودداری کنند
  • لایروبی ۳۰ کیلومتر از رودخانه‌های کرمانشاه
  • پخت ۱۰ کیلو چلو میگو توسط آشپز مشهور هندی (فیلم)
  • ۱۱۷ کیلومتر از راه‌های شمال و شرق استان و ۱۷۰ دهانه پل در سیل اخیر آسیب دید
  • خسارت خشکسالی به ۱۴۰ هزار هکتار محصول گندم بوشهر
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶
  • مردی که «کمجان» را زنده کرد/ دیدار با سیروس زارع که زندگی‌اش را وقف نجات یکی از تالاب‌های کشورمان کرده است
  • این ربات سرطان ریه را تشخیص می دهد/ دقت بیشتر، آسیب کمتر (فیلم)
  • این ربات سرطان ریه را تشخیص می دهد/ دقت بیشتر، آسیب کمتر