Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@06:32:04 GMT

مهمترین چالش‌های نظام تربیت معلم چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۰۳۷۴۴

مهمترین چالش‌های نظام تربیت معلم چیست؟

به گزارش روز پنجشنبه گروه علم و آموزش ایرنا و به نقل از دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری،   حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر «سیدامین‌اله دادگر» در نشست حکمرانی تربیتی با موضوع بررسی دانشگاه فرهنگیان افزود: حکمرانی خوب در عرصه دینی و تربیت سابقه‌ای طولانی دارد و اساسا دین بر پایه حکمرانی تربیتی شکل گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امروزه حکمرانی تربیتی یک نسبت پیوسته و گسسته‌ای با آموزش و پرورش پیدا کرده است چرا که آموزش و پرورش محور تمدن‌سازی و تنگه احد انقلاب اسلامی است. از طرف دیگر بر پایه مبانی دینی وظیفه حکومت اسلامی تربیت و هدایت است و البته هر کشوری مطابق با چشم انداز و ارزش های خود برنامه تربیتی خاص خود را دارد. در ایران اسلامی نیز در کنار اسناد بالادستی‌ همچون قانون اساسی و اسناد توسعه، سیاست های کلی ابلاغی ایجاد تحول و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش وجود دارد و بر همین اساس نقطه کانونی حکمرانی تربیتی نیز آموزش و پرورش است و امری حاکمیتی است از این رو لازم است فرآیند حرکت آن مطابق با خودسازی، جامعه‌سازی، دولت‌سازی اسلامی و در نهایت رسیدن به تمدن نوین اسلامی باشد.

وی ادامه داد: سند تحول از جمله اسناد راهبر به این هدف می‌تواند قرار گیرد و علیرغم تاکید رهبر انقلاب بر اجرای این سند، گزارش‌ها حاکی از اجرای ده درصد آن است چرا که برخی اساسا با اصل چنین سندی مشکل دارند، برخی اشکالات جزئی دارند و گروهی در روش اجرا انتقادات جدی دارند و بعضی این سند را آرمانی می‌دانند. البته اقدامات حداقلی از جمله آشناسازی و بعضا گفتمان‌سازی صورت گرفته که کافی نیست. لازمه اجرای این سند اعتقاد راسخ دولت و مجلس و همه وزرا را می‌طلبد. برای رسیدن به نقطه مطلوب در نظام آموزش وپرورش و احیای جایگاه آن لازم است نهاد تعلیم و تربیت کشور پیوست همه وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها قرار گیرد.

پژوهشگر تعلیم و تربیت اسلامی ادامه داد: وقتی نظام آموزش و پرورش را بررسی می‌کنیم رکن اصلی و پایه و اساس آن معلم است چرا که معلم میدان‌دار اصلی است و زمانی می‌توان از مدرسه صالح و آموزش و پرورش مطلوب سخن گفت که معلم تراز برای آن تربیت کرد چون معلم پایه‌گذار هویت است. تجربه مراکز تربیت معلم در انقلاب اسلامی گویای این امر است که معلمان نه تنها نقش کلیدی در تربیت و هویت دانش‌آموزان داشتند بلکه پشتوانه تامین نیروی انسانی برای ساختار مدیریتی نیز بودند. تعبیر رهبر معظم انقلاب از معلمان به این عنوان افسران سپاه پیشرفت، تعبیر راهبردی و مسئولیت‌آفرین است و لازم است وزارت آموزش وپرورش و دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی ره لوازم تحقق آن فراهم کنند.

وی در پایان گفت: نظام تربیت معلم امروزه با چالش‌هایی روبه‌رو است از جمله نبود آمار دقیق از میزان نیاز آموزش وپرورش به معلم بر اساس رشته، کد محل، جنسیت به گونه‌ای که در برخی آمارها نیروی مازاد هم گفته شده است. از طرف دیگر مقاومت‌هایی در برابر طراحی نظام تربیتی و انقلابی دانشگاه فرهنگیان و نیز نظام تربیت معلم وجود دارد، نکته دیگری که باید حقیقتا به آن پرداخته شود این است که چرا روح حاکم بر آیین نامه ها و دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های مربوط به جذب و گزینش و استخدام معلمان، معلم را به مثابه کارگر و یا کارمند می‌بیند ولی جایگاه معلم فراتر از نگاه کارمندی است. برای رسیدن به آموزش و پرورش مطلوب باید بر پایه بیانیه گام دوم و ظرفیتی که ایجاد کرده است مطالبه گری کرد و به دنبال تحقق آن از رهگذر گفتمان‌سازی، ایجاد مدارس الگو و ایجاد مراکز تربیت معلم تراز متناسب با سند تحول سعی وافر کرد.

نشست‌های حکمرانی تربیتی با موضوع بررسی دانشگاه فرهنگیان و با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر «سیدامین‌اله دادگر» مسئول سابق نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فرهنگیان برگزار شد.

برچسب‌ها دانشگاه فرهنگیان مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه فرهنگیان تربیت معلم معلم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دانشگاه فرهنگیان مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه فرهنگیان تربیت معلم دانشگاه فرهنگیان مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه فرهنگیان تربیت معلم معلم دانشگاه فرهنگیان آموزش و پرورش تربیت معلم نظام تربیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۰۳۷۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیمی از مدارس مربی پرورشی ندارند

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام محمدحسین پورثانی معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش، با حضور در برنامه جهان آرا که همزمان با سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری (ره) و روز گرامیداشت مقام عالی معلم از شبکه افق پخش شد، ضمن تبریک روز معلم به تمام معلمان سراسر کشور گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی، شهیدان رجایی و باهنر نهال امور تربیتی را در آموزش و پرورش کاشتند سال‌ها بعد معاونت پرورشی و فرهنگی به طور رسمی در ساختار آموزش و پرورش شکل گرفت این ساختار تا سال ۱۳۸۰ مستقر بود تا اینکه معاونت پرورشی و فرهنگی منحل و ساختار سازمان دانش آموزی جایگزین شد.

وی افزود: در سال ۱۳۸۵ قانون احیای معاونت پرورشی و تربیت بدنی نگاشته می‌شود و این معاونت بر می‌گردد در این سال‌ها و ۱۸ سال بعد از احیای معاونت پرورشی و فرهنگی مقام معظم رهبری نکات مهمی را در حوزه پرورشی اشاره و عدم رضایت خودشان را از وضعیت پرورشی در آموزش و پرورش اعلام کردند.

پورثانی ادامه داد: امروز نیز مقام معظم رهبری نکات دقیقی را در دیدار با معلمان فرمودند چرا که معاونت پرورشی و فرهنگی در دولت جدید یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین معاونت‌های آموزش و پرورش است و در بین همکاران معاونت تربیتی شناخته می‌شود.

وی اظهار کرد: برنامه ریزان سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش را به عنوان وزارت تربیت رسمی پیشنهاد کرده بودند در سند تحول بنیادین کلمه آموزش و پرورش پیدا نمی‌شود و تمام کلمات به تربیت ختم می‌شود.

معاون وزیر آموزش و پرورش گفت: سند تحول بنیادین با توجه به مبانی دینی و تربیتی نگاشته شده است اما با تحقق آن فاصله داریم در صورتی که همکاران در مدارس تلاش می‌کنند که تربیت محقق شود.

دولت قبل پیگیر سند ۲۰۳۰ بود، مسیر این دولت سند تحول است

وی ادامه داد: در دولت قبل سند ۲۰۳۰ بررسی شد تا در آموزش و پرورش نهادینه شود اما در دولت سیزدهم اتفاقات خوبی افتاد که راه و حرکت ما در مسیر باشد؛ در شورای عالی انقلاب فرهنگی نقشه راه سند مطرح شده که مطالبه چندین ساله مقام معظم رهبری نیز بوده است با تصویب سند پرورشی و نقشه راه معتقدیم مسیر تربیت مشخص می‌شود.

پورثانی درباره آسیب به موضوع تربیت با تعدد مدارس گفت: عدالت آموزشی با تنوع مدارس سازگار نیست؛ ماده واحده ای در شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال بررسی است تا کاهش تنوع مدارس در نظام آموزش و پرورش شکل بگیرد با تصویب این امر، مسیر بهتری در پیش خواهیم گرفت.

وی درباره برنامه ریزی آموزش و پرورش برای تربیت نیروی مؤثر تربیتی گفت: معتقدیم در جایی که ساختمان مدرسه فرسوده است می‌توان درس خواند محتوا اگر صد در صدی نبود می‌توان درس خواند اما اگر معلم تراز نباشد نمی‌توان درس خواند.

جذب ۱۵ هزار معلم پرورشی پس از ۱۵ سال

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت اامآموزش و پرورش افزود: طی سال‌های اخیر جذب نیروی پرورشی در آموزش و پرورش نداشتیم روز جمعه ۱۴ اردیبهشت آزمون استخدامی جذب ۱۵ هزار مربی پرورشی بعد از ۱۵ سال برگزار می‌شود چراکه ۵۰ درصد مدارس مربی پرورشی ندارند.

وی تاکید کرد که کیفیت استخدام نیز مهم است در سال‌هایی قریب به ۳۰۰ هزار نیروی انسانی وارد آموزش و پرورش می‌کردیم که از مبادی تربیت معلم نبوده اند لذا در سال گذشته کانون‌های ارزیابی در کشور مستقر شدند این کانون‌ها ابزارهایی دارند تا معلمان را ارزیابی کنند تا اگر نیرویی توانمند بود وارد آموزش و پرورش شود.

پورثانی اشاره کرد: ارتقای وضعیت معلمان نکته بعدی است نظام رتبه بندی معلمان برای این موضوع پیاده شد که تلاش و کار علمی همکاران دیده شود.

وی با تاکید بر اینکه جوشش درونی مربی تربیتی مهم است گفت: در بحث ارزشیابی همکاران باید نسبت به فعالیت همکار امتیاز ویژه دهیم تکلیف برنامه هفتم دادن کارنامه رشدی تربیتی در کنار کارنامه تحصیلی به دانش آموزان است.

شاخص‌های تربیتی در رتبه بندی معلمان لحاظ می‌شود

پورثانی اضافه کرد: در نظام ارزیابی شاخص‌هایی تعیین کرده ایم و به مربیان امتیاز می‌دهیم همچنین منزلت و ارزش به کار معلمی که کار تربیتی می‌کند مدنظر است.

وی اظهار کرد: نظام ارزشیابی در آموزش و پرورش در حال اجراست اما ورود شاخص‌های تربیتی تغییر کرده است امروزه یک معلم برای ارتقای رتبه باید شاخص‌هایی را بگذراند.

پورثانی از افزایش برگزاری اردوی دانش آموزی خبر داد و گفت: گفتمان سازی و انتظار عمومی از آموزش و پرورش مطالبه امروز مقام معظم رهبری است تا کار تربیتی جدی در مدارس صورت بگیرد.

کد خبر 6094767 علی قدمی

دیگر خبرها

  • برگزاری مراسم تجلیل از معلمان نمونه شهرستان میرجاوه
  • حدود ۳ هزار نفر جذب آموزش و پرورش البرز می شوند
  • پیشرفت برنامه‌ها در دانشگاه فرهنگیان کافی نیست
  • مهمترین مأموریت آموزش و پرورش تربیت تمام ساحتی است
  • لزوم تلفیق نظام‌های تربیتی و فناوری در دانشگاه‌ها
  • فرمانده سپاه بوشهر: معلم محرک علم و مولد قدرت است
  • نیمی از مدارس مربی پرورشی ندارند
  • گرامیداشت روز معلم با حضور استاندار لرستان در مدرسه روستایی
  • حمیدی‌فر: در نسل چهارم دانشگاه‌ها دنبال تمدن‌سازی هستیم
  • چالش‌های حوزه تعلیم و تربیت چبست؟/ در نسل چهارم دانشگاه‌ها دنبال تمدن‌سازی هستیم