Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدعلی مجاهدی، پدر شعر آیینی کشورمان و دبیر دائمی دبیرخانه شعر و ادبیات آیینی تاکید دارد که نخل تنومند شعر و ادبیات آیینی به ثمر نشسته و پویایی آن همه را مورد شگفتی قرار داده است.

به گزارش قدس آنلاین، همزمان با آیین پایانی شانزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر که ۴ اسفندماه برگزار و برگزیدگان و شایستگان تقدیر آن معرفی شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین مراسم بر اساس حکمی از سوی محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدعلی مجاهدی به عنوان دبیر دائمی دبیرخانه شعر و ادبیات آیینی منصوب شد. در متن این حکم آمده است: «شاعر گرامی و استاد ارجمند جناب آقای محمدعلی مجاهدی ادبیات با الهام از روح انقلابی امامان هدایت (ع) و نیز مکتب سرخ عاشورا، عزت و رفعت می‌یابد و روح را در آسمان معرفت به پرواز درمی‌آورد. جاذبه شعر آیینی، که از منابع ادبی و پر مایه قدسی همچون قرآن، نهج‌البلاغه، نهج‌الفصاحه و سخنان نغز اهل بیت سرچشمه می‌گیرد باعث شده تا این نوع از ادبیات، یکی از عوامل مهم تربیتی و انتقال دهنده ارزش‌ها به نسل‌های گوناگون باشد.  شاعر آیینی باورمندانه و پرتلاش به آنچه در جامعه رخ می‌دهد می‌نگرد و تلاش می‌کند زیبایی‌ها را زیباتر از آنچه هست به آرایه‌های کلام زینت بخشد و در برابر کژی‌ها انذار دهد. نظر به پیشینه و اهمیت شعر آیینی و ضرورت مراقبت از این میراث کهن و فرهنگی، جناب‌عالی که به‌حمدالله از پیشکسوتان و بزرگان این عرصه هستید، به عنوان دبیر دائمی دبیرخانه شعر و ادبیات آیینی منصوب می‌شوید.»
این رویداد فرخنده بهانه‌ای شد تا دقایقی در گفت‌وگو با محمدعلی مجاهدی، پدر شعر آیینی کشورمان که به حق سزاوار این مسئولیت بزرگ است، به بررسی وضعیت شعر آیینی و اهداف و برنامه‌های دبیرخانه شعر و ادبیات آیینی بپردازیم.

در کلام آغازین و به‌عنوان پدر شعر آیینی و پیشکسوت در این حوزه درباره وضعیت شعر آیینی کشورمان توضیح دهید. حال شعر آیینی امروز چگونه است؟

اگر بخواهیم به مقایسه وضعیت شعر آیینی امروز با پیش از انقلاب اسلامی بپردازیم درمی‌یابیم امروز این گونه ادبی به رشد چشم‌گیر و فراگیر کمی و کیفی رسیده است. پیش از انقلاب اسلامی شاهد بروز و آفرینش اشعار مذهبی نخ‌نما و فاقد ارزش‌های هنری بودیم، البته شخصیت‌هایی نیز بودند که اشعار فاخری می‌سرودند؛ اما فضای حاکم بر انجمن‌های ادبی این برداشت را القا می‌کرد که شعر مذهبی سست است و از نظر هنری ارزشی ندارد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی با نگاه خاصی که جوانان به فرهنگ شیعی، فرهنگ عاشورا و اهل بیت (ع) و فرهنگ قرآن یافتند اشعار آیینی از لحاظ محتوا، غنای قابل ملاحظه‌ای پیدا کردند و بیشتر صاحب‌نظران شعر و ادب معتقدند که دو دهه اخیر را باید دوران جهش و رشد چشم‌گیر شعر و ادبیات آیینی دانست. امروز نخل تنومند شعر و ادبیات آیینی به ثمر نشسته و پویایی آن همه را مورد شگفتی قرار داده است.

در چنین شرایطی، وظیفه اصلی دبیرخانه شعر و ادبیات آیینی چیست؟

وظیفه این دبیرخانه آن است که در قلمرو موضوعی شعر و ادبیات آیینی مانند توحید، عرفان، معرفت، حکمت، اخلاق، مسایل اجتماعی و شعر ولایی فعالیت کند. اگر قلمرو موضوعی شعر آیینی را به پازل وسیعی مانند کنیم هر قطعه آن یک قلمرو موضوعی خاص است که در عین حال با سایر قطعه‌ها نیز ارتباط دارد. وقتی از قرآن به عنوان منبع وحیانی یاد می‌کنیم در کنارش منابع ولایی را داریم که می‌توانند در تفسیر آن کمک کنند. دبیرخانه وظیفه خود می‌داند که در گام نخست مشتاقان شعر و ادبیات آیینی را با قلمروهای موضوعی این ادبیات آشنا کند. شاید این برداشت وجود داشته باشد که شعر و ادبیات آیینی محدود به اشعار ولایی است؛ اما این گونه ادبیات مقوله‌های مختلف شامل توحید، اخلاق، آداب اجتماعی، مقاومت، دفاع و در نهایت شعر ولایی را که شامل زیرمجموعه‌های اشعار نبوی، علوی، فاطمی، غدیر، اهل بیت (ع)، رضوی و مهدوی است، نیز دربردارد و تمام این موضوعات در قلمرو شعر و ادبیات آیینی جای می‌گیرند؛ بنابراین نمی‌توانیم تنها اشعار ولایی را شعر آیینی بدانیم و چنین برداشتی برخلاف منطق و براهین است. وظایف دبیرخانه در گام نخست آشنا کردن شیفتگان شعر و ادب شیعی با شعر آیینی و سپس تدارک برنامه‌های متنوع در فضای مجازی و نیز در ادامه آسیب‌شناسی و تعیین بایدها و نبایدهای شعر و ادبیات آیینی است.

 


در صورتی که بنا بر گفته‌های شما، شعر و ادبیات آیینی ما به مرحله رشد و رویش رسیده، پس چرا این قدر کارشناسان تاکید دارند که این حوزه باید آسیب‌شناسی شود؟

با اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد رویش نخل تناور شعر و ادبیات آیینی شده‌ایم؛ اما باید توجه کرد که ریزش‌هایی نیز رخ داده که با اینکه در مقابل رویش‌ها چندان قابل اعتنا نیستند ولی همین میزان اندک نیز باید محو شود. باید شاعران ما در جریان بایدها و نبایدهای شعر آیینی و تفاوت‌های آن با سایر اقسام شعر قرار گیرند و ورود به آن مقدماتی را می‌طلبد. همچنین درنظر داریم از فضای مجازی برای برپایی جلسه‌های نقد شعر و ادب آیینی توسط استادان صاحب‌نظر در این حوزه استفاده کنیم.

لطفا درباره وسعت قلمرو شعر و ادبیات آیینی نیز کمی توضیح دهید.

بر این باورم که ۷۵ درصد متون منظوم فارسی که از سده‌های چهارم و پنجم تاکنون سروده شده‌اند و در حافظه تاریخی شعر ما مانده‌اند، رگه‌های آیینی زیادی دارند و بزرگان ما با استفاده از این منابع توانسته‌اند آثار فاخری را بیافرینند. ما نیز چاره‌ای نداریم جز اینکه سراغ منابع اصیل و دست اول برویم. منابع دست چندم که احیانا شاعران جوان ما با آنها سروکار دارند به مثابه آب زلالی هستند که از سرچشمه در بستر تاریخی حرکت کرده و در طول ۱۴ قرن در عبور خود با خس و خاشاک همراه شده است. این آب دیگر زلال نیست و خس و خاشاکی دارد که باید پالایش و سپس استفاده شود.

با همه این تفاسیر، چه برنامه‌هایی در دستور کار دبیرخانه دائمی شعر و ادبیات آیینی قرار دارد؟

دبیرخانه در چند قلمرو مشخص حرکت می‌کند. در حوزه آموزش تلاش می‌شود با استفاده از فضای مجازی قافیه شعر، شیوه تقطیع حروف، بایدها و نبایدهای شعر، سبک‌شناسی و آرایه‌های لفظی و معنوی و مباحثی از این دست آموزش داده شود. همچنین کارگاه‌های آموزشی را با تدریس اهالی فن برگزار می‌کنیم. حوزه پژوهش نیز شامل مواردی از جمله حافظ‌شناسی، تفسیر اثر گرانبار عرفانی و عاشورایی گنجینه‌الاسرار اثر عمان سامانی، اسطوره‌شناسی متون، مطالعه تطبیقی شاخصه‌های اساطیر ایرانی و سایر کشورها برای شناسایی تحریف‌هایی که یهودیان ایجاد کردند و نیز تحقیق و تالیف در حوزه شعر عاشورایی، شعر مهدوی و شعر فاطمی و تدوین شرح حال شاعران قم در دو بخش متقدمین و متاخرین به عنوان خاستگاه و آشیانه شعر آیینی و محل استقرار دبیرخانه است. همچنین درنظر داریم در آینده نزدیک کنگره‌های شعر فاطمی، شعر عاشورایی و شعر مهدوی را برگزار کنیم. طرح دیگر ما، اعطای جایزه کتاب سال آیینی است و برای احداث دفتر انتشارات دبیرخانه دائمی شعر و ادبیات آیینی برای چاپ ارزان و باکیفیت بهترین آثار این حوزه نیز برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

منبع: خبرگزاری کتاب

انتهای خبر/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: محمدعلی مجاهدی پدر شعر ایینی محمدعلی مجاهدی انقلاب اسلامی شعر آیینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۱۵۷۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مافیای واردات مرغ در کمین نشسته‌اند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شرکت پشتیبانی امور دام کشور، حسین شیرزاد اظهار کرد: رکورد خرید ۱۰۰۰ تن مرغ از مرغداران کشور نشان از تعهد بالای ما به مرغداران کشور دارد، این در حالی است که تاکنون منابع یا تسهیلات یا پولی بابت این عملیات مهم در صنعت مرغداری به شرکت پشتیبانی امور دام پرداخت نشده است. با این حال بیش از ۷۶ درصد بهای مرغ خریداری شده نقدا به مرغداران پرداخت و بقیه مولدین زنجیره‌ها را با تهاتر کنجاله سویا یا ذرت راضی کرده ایم و این حرکت حمایتی همچنان ادامه دارد.

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور با اشاره به اینکه استان‌ها با تمام قدرت مشغول جمع‌آوری مرغ مازاد هستند، افزود: در حال حاضر در نیمی از استان‌های کشور ظرفیت‌های خرید را افزایش داده‌ایم. چنانکه عمده کشتارگاه‌ها با شرکت همکاری می‌کنند، تقریباً ۹۵ درصد ظرفیت تونل‌های انجماد کشور در اجاره ما هستند.

وی گفت: درک ضرورت جمع‌آوری مازاد مرغ در کشور و کمک به ارتقای صنعت مرغداری در گام جدید به موازات تحولات مثبت و سازنده ۶ ماهه اخیر در وزارت جهاد کشاورزی حرکت به سوی یک راهبرد ملی است. اینکه در بزنگاه تاریخی قرار داریم که سرانه مصرف مرغ کشور به همت و مرهون تلاش مرغداران کشور با افتخار در حال افزایش است. باید به توانایی بالای کالای جایگزینی گوشت سفید مرغ به گوشت قرمز هم در شرایط امروز بازار فرآورده‌های پروتئینی کشور توجه کنیم.

مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور گفت: شرکت حتی مباشر گرفته است تا مرغ صنعتی را هم از بازار جمع کند تا تأثیری بر حجم عرضه مرغ گرم نگذارد. فعلاً همه استان‌ها مشغول خرید مازاد مرغ هستند. البته صادرات و مذاکره با شرکت‌های بزرگ تبدیلی و فرآوری برای جمع‌آوری و قطعه بندی و شنیسل راهکار مؤثر دیگری است. حتماً باید از ظرفیت صنایع تبدیلی تکمیلی و فرآوری بخش خصوصی بهره برد.

وی خاطر نشان کرد: معتقدم دولت هر مجوزی که اتحادیه‌ها می‌خواهد باید به آنها بدهد تا با توانمندسازی آنها ظرفیت‌های جدیدی خلق شود. صنعت مرغداری و مرغداران کشور نیازمند توجه و حمایت جدی تری برای تاب‌آوری و تولید پایدار هستند. باید همگان هم سیاست‌گذاران و هم ذی‌نفعان و ذی مدخلان صنعت مرغداری بپذیرند که با عبور صنعت مرغداری کشور از ۱۳۰ میلیون قطعه به ۱۵۰ میلیون قطعه در کلاس جدیدی قرار داریم و نیازمند استانداردهای تازه در زنجیره تأمین و ارزش صنعت مرغداری هستیم. باید به این دگردیسی تکاملی در صنعت مرغداری کمک کنیم. باید بپذیریم که مرغداران کشور به حمایت و لجستیک بیشتری نیاز دارند.

شیرزاد افزود: صنعت مرغداری کشور وارد مدار جدیدی از تکامل زنجیره ارزش خود در طبقه بندی کلاس جهانی این صنعت شده است. طبیعی است این تحول، در امور متعارف و خو گرفته شده گذشته ناترازی و تعارض به وجود خواهد آورد و منافع بسیاری از گروداران دچار تزلزل خواهد شد.

وی اضافه کرد: این مدار و سطح بالاتر در اوربیتال تولید مرغ گوشتی دارای ریسک ترکیبی و متنوع، جدای از ریسک‌های ماهوی و متعارف صنعت مرغداری می‌باشد. در علم مالی رابطه ریسک و بازده باهم نسبت مستقیم دارند.

به گفته وی، وقتی از ۱۳۰ میلیون قطعه داریم به سمت ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی جهش تولیدی می‌کنیم. انتظار داریم با بازده و حاشیه سود مطلوب‌تری در کلیت این صنعت روبرو باشیم. به عنوان دولت باید ریسک‌های سیستماتیک این صنعت را تعدیل کنیم و ریسک‌های غیرسیستمیک را مهار کنیم. حداقل تأثیر تورم بر هزینه‌های تولید در این صنعت را کم کنیم. نباید بگذاریم شوک‌های درونی و بیرونی اثرگذار بر این صنعت این موفقیت بین‌المللی را خدشه دار سازد.

وی اضافه کرد: ثبات و پایداری در این کلاس جهانی، تلاش بیشتر و حداکثری را می‌طلبد، حتی مفاهیم رایج را تغییر خواهد داد در این کلاس ما واژه «مرغ مازاد» دیگر نخواهیم داشت، بلکه بیش بود مرغ به منزله «مرغ صادراتی» خواهد بود. به طور متوسط روزانه ۷ هزار و ۶۷۲ تن تقریباً معادل ماهانه حدود ۲۲۷ هزار تن گوشت مرغ مصرف در مقیاس ملی است که با ۱۳۵ میلیون قطعه جوجه‌ریزی می‌توان پاسخ مناسبی به تقاضای مؤثر ملی داد.

وی ادامه داد: جهش از این مدار تولید تا ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی نیازمند سرمایه گذاری، تقویت اکوسیستم تولید تخم مرغ نطفه دار و افزایش ظرفیت تولید جوجه یک روزه در داخل و تقویت کریدورهای با ثبات واردات جوجه و انکشاف بازارهای صادراتی جدید برای صادرات مرغ و ارتقای قدرت رقابت پذیری تولیدکنندگان از طریق پمپاژ عناصر بهره‌وری تولید است که اینها عناصر لازم و مقوم جهش تولید و مردمی سازی تولید بنا به فرموده مقام معظم رهبری می‌باشند.

مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور گفت: رشد زنجیره‌های تولید مرغ گوشتی و تخمگذار و ادغام واحدها و تملک و تصاحب واحدهای مرغداری و میل زنجیره‌ها به بزرگ شدن نشان از درستی سیاست‌های شش ماهه اخیر در این صنعت است. اما در کنار آن دولت باید با انواع بسته‌های بیمه‌ای، مالی، تأمینی، نهاده‌ای و لجستیکی، حمایت و توجه بیشتری به واحدهای خرد و کوچک و متوسط از خود نشان دهد تا جامعه مولدین مرغ کشور پولاریزه، قطبی و دارای شکاف و گسست نگردد. به عبارت دیگر تعاملات، مناسبات و ارتباطات این دو فصل مجزا و منفک در تولید مرغ کشور در نهایت باید به یک بازی برد- برد و انتگره شدن (ادغام عمودی و یکپارچگی) مناسبات تجاری- تولیدی ختم گردد.

وی اضافه کرد: دولت باید برخی از این تعارضات و شکاف‌ها را به بهانه بهبود بهره‌وری و کارایی این واحدها با انواع حمایت یارانه‌ای، دادن امتیازهای تجاری به اتحادیه‌های مرغداران و با حمایت مالی تسهیلاتی از مرغداران کوچک و متوسط پر کند. تشکل‌های مرغداران هم باید به توسعه، توانمندسازی و ظرفیت سازی جدید بپردازند و تنظیمات صنعت مرغداری را خود به عهده بگیرند.

شیرزاد گفت: طی ۷ ماه گذشته، وزارتخانه با اتخاذ سیاست‌های درستی که مقوم این حضور در کلاس متفاوت جهانی است با موفقیت توانسته در روندهای سنتی و متعارف گذشته گسست به وجود آورده و محدودیت‌های گذشته در تولید مرغ و جوجه‌ریزی را دیگر نمی‌پذیرد. مثلاً وزارتخانه به شدت با کاهش جوجه‌ریزی در اسفند و فروردین مخالف است و محدودیت‌های فصلی و اکولوژیکی و تکنیکی را پشت سر گذارده است. این سیاست وزارتخانه به معنای حضور در کلاس جهانی جدید، حضور در مدار متکامل تری از تولید به نسبت گذشته و البته حضور مجموعه‌ای از ریسک‌ها و بازده‌های متفاوت‌تر از قبل است.

وی تصریح کرد: ایران در حال نزدیک شدن به چهار کشور اول تولیدکننده صنعت مرغداری در جهان است و این موفقیت را باید ثبات و پایداری ببخشیم و از این دستاورد حفاظت کنیم.

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور گفت: در این میان مافیای واردات مرغ هم در کمین نشسته اند. این مافیا به طور مداوم از این موفقیت‌ها دلخور و سودهای کلان بادآورده خود را در آتیه نزدیک از دست رفته می‌بینند. نباید مرغداران کشور در زمین بازی که توسط مافیای واردات چی مرغ گرم و منجمد تدارک دیده شده، بازی کنند، صنعت مرغداری کشور در حال تکامل و پیشرفت است و همگان موظف هستیم تا از این دستاوردها صیانت کنیم.

کد خبر 6094489 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • مافیای واردات مرغ در کمین نشسته‌ان
  • مافیای واردات مرغ در کمین نشسته‌اند
  • تفسیر یک ضرب‌المثل در برنامه تلویزیونی | این ضرب‌المثل درباره افراد متظاهر است | ویدئو
  • مردم تخلفات مربوط به صیانت از زبان پارسی را گزارش بدهند
  • شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد
  • مرکز رصد فرهنگی کشور: ۶۵ درصد از مردم در خانه دیوان حافظ دارند
  • بارش‌های کشور به نرمال نزدیک شد/ ورودی مخازن همچنان دارای ۸ درصد
  • مدرسه ملی روایت در سمنان افتتاح شد
  • ◄ کاربرد کلمات و عبارات حمل و نقلی در متون و اشعار فارسی
  • آسیب‌شناسی استفاده از فضای مجازی در نظام تبلیغی‌رسانه‌ای مساجد