Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@03:27:33 GMT

زنگ خطر کاهش سن مصرف دخانیات در همدان

تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۷۶۴۵۸

زنگ خطر کاهش سن مصرف دخانیات در همدان

ایسنا/همدان کارشناس برنامه کنترل دخانیات معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص کاهش سن مصرف دخانیات اظهار کرد: اگرچه آمار خاصی در دست نیست اما می‌توان گفت که در استان متأسفانه این عدد به ۱۳ سال رسیده است.

مهدی خدابخشی با تأکید بر اینکه این زنگ خطری برای جامعه به ویژه استان همدان به شمار می‌رود، تصریح کرد: متأسفانه سن مصرف دخانیات از جمله قلیان و سیگار کاهش یافته است و کسی که از ۱۳ سالگی اقدام به مصرف سیگار و قلیان می‌کند در سنین بالاتر دیگر این مواد او را اقناع نمی‌کند و احتمال تمایل به مصرف سایر مواد مخدر بالا می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با ابراز تاسف از اینکه دختران و زنان نیز قلیان و سیگار مصرف می‌کنند، عنوان کرد: زمانی آمار مصرف دخانیات در زنان پنج دهم درصد بود در حالی که اکنون به ۵ درصد رسیده است که این برای دخترانی که قرار است در آینده بارور شوند بسیار مضر است.

این کارشناس مسئول در ادامه اضافه کرد: مصرف دخانیات در بین دختران و زنان در خوابگاه‌ها و سایر مکان‌ها افزایش یافته و این برای خانمی که تربیت دهنده نسل آینده است مناسب نیست.

خدابخشی با بیان اینکه قلیان امروزه پای ثابت مهمانی‌ها و خانه دانشجویی شده است، گفت: مصرف آن به گونه افسار گسیخته درآمده است، البته در دوران شیوع کرونا بدلیل انتقال بیماری تا حدی مصرف قلیان کنترل شد.

وی با اشاره به اینکه برخی گمان می‌کنند قلیان کشیدن یک تفریح سالم است، عنوان کرد: آنها غافل از این هستند که دود قلیان به مراتب خطرناک تر و مضر تر از دود سیگار است و بیماری‌های را برای فرد ایجاد می‌کند.

این کارشناس مسؤول اظهار کرد: دهان به دهان کردن شلنگ قلیان خود منتقل کننده انواع بیماری‌ها و ویروس‌ها است.

خدابخشی تصریح کرد: تنباکوهای عرضه شده در بازار با طعم ها و اسانس‌های سمی خطرناک ساخته می‌شوند که از آن‌ها با عنوان تنباکو میوه‌ای یاد می‌شود.

وی گفت: با استناد مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری سی دی سی(CDC)، یک ساعت مصرف قلیان، ۲۰۰ پک دارد اما این مقدار در سیگار، ۳۰ پک است.

این کارشناس ادامه داد: به طور طبیعی، حجم دود استنشاقی در کشیدن قلیان خیلی بیشتر از حجم دود استنشاقی در کشیدن سیگار است، کشیدن قلیان با لوله آب، دودی برابر ۵۹ عدد سیگار را تولید می‌کند، بنابراین خطرات کشیدن سیگار برای سلامتی، مشخصا با کشیدن قلیان بیشتر می‌شود.

وی با بیان اینکه قلیان، جایگزین بهتری برای سیگار نیست، تاکید کرد: این امر خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد و بر اساس این فرض که آب، دود را تصفیه کرده و مواجهه با مواد سمی را کاهش می‌دهد، بسیاری از افراد قلیان را در مقایسه با سیگار که باعث سرطان می شود، کم خطرتر می‌دانند این در حالیست که قلیان می‌تواند موجب سرطان شود.

خدابخشی  یادآور شد: در قلیان، برای گرم کردن تنباکو از زغال استفاده می‌شود و باعث ایجاد دود حاوی مونوکسید کربن، هیدروکربن‌های چندحلقه‌ای آروماتیک سرطان زا (PAH) و دیگر مواد سرطان زا می‌شود، بنابراین افرادی که قلیان می‌کشند سطح بالاتری از آنتی ژن کارسینوامبریونیک (CEA) در خون خود دارند که با ایجاد تومور در ارتباط است که به این ترتیب  کشیدن قلیان می تواند خطر سرطان دهان، ریه، معده و مری و در درجه اول، کارسینوما در پانکراس و ریه را افزایش دهد.

وی با بیان اینکه مصرف قلیان سطح اکسیژن خون را کاهش می‌دهد، خاطرنشان کرد: یکی از مواد سمی اصلی در دود قلیان، مونوکسید کربن (CO) است که توانایی خون در حمل اکسیژن در بدن را کاهش داده و طیفی از مشکلات سلامتی، از بی خوابی گرفته تا سکته را افزایش می‌دهد.

وی به افزایش خطر مشکلات  ریوی ناشی از مصرف قلیان اشاره و اضافه کرد: کسانی که به طوری سنگین، قلیان می‌کشند، به دلیل استنشاق سطح بالای مونوکسید کربن، در معرض خطر ابتلا به مشکلات تنفسی و ریوی قراردارند همچنین دود قلیان، حاوی سطح بالایی از ماده ریز نرمی است که در ریه مانده و خطر مشکلات قلبی-تنفسی را افزایش می‌دهد و بر اساس مطالعات انجام شده کشیدن قلیان خطرابتلا به بیماری‌هایی مانند سل و برونشیت مزمن افزایش می‌یابد.

خدابخشی خاطرنشان کرد: مواد سمی دود قلیان می‌تواند در عروق، مانده و باعث انسداد آنها و درنتیجه بیماری‌های قلبی شود.

وی گفت: کشیدن سنگین قلیان با سطح بالای تری گلیسیرید که یک عامل اصلی برای پیشرفت بیماری قلبی کرونری است، ارتباط دارد همچنین می‌تواند باعث تغییر در ضربان قلب و ایجاد آریتمی قلب شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی دخانيات مصرف دخانیات کشیدن قلیان مصرف قلیان دود قلیان بیماری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۷۶۴۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«اسنوس» مواد مخدر جدید فوتبالیست‌های لیگ برتر

باشگاه‌های لیگ برتر انگلیس در وضعیت هشدار قرار گرفته اند. مصرف مواد مخدر به نام اسنوس در میان بازیکنان به شدت افزایش یافته است که می‌تواند روی سلامتی آن‌ها تاثیر بگذارد. در تصاویری که اخیرا منتشر شده است بازیکن چیزی شبیه به چای کیسه‌ای را در میان لثه و گونه اش قرار داده است تا آن را مزه کند.

عکس جیمی واردی (لسترسیتی)، ویکتور لیندلف (منچستریونایتد)، دنی مورفی (لیورپول)، مارکوس رشفورد (منچستریونایتد)، برترند ترائوره (بازیکن سابق استون ویلا) و مارک گیلپسی (نیوکاسل) در حال مصرف این مخدر دیده شده است. 

فروش اسنوس به خاطر خطرناک بودنش در اروپا ممنوع است، اما پس از برگزیت در انگلیس قانونی شده است. با این حال هشدار پزشکان مانع از آن نشده است که مصرف اسنوس به یک اپیدمی در فوتبال انگلیس تبدیل نشود. عوارض این مواد به اندازه‌ای بالا است که خیلی از اعضای لیگ برتر تقاضای کمک کرده اند.

اسنوس شامل ۳۰ نوع ماده شیمیایی است که نیکوتینش سه برابر یک نخ سیگار است. با این حال تصور می‌شود که کمتر از سیگار برای سلامتی خطر دارد. اسنوس پودر مرطوب سیاه رنگی است که در کیسه‌های کوچک قرار داده می‌شود. افراد با گذاشتن این بسته‌ها زیر زبانشان می‌توانند از مزه کردنش لذت ببرند. 

خیلی از بازیکنان حاضر در لیگ برتر به این مواد اعتیاد پیدا کردند و در تلاش هستند تا آن را ترک کنند. بر اساس تحقیق انجمن حرفه‌ای فوتبال مصرف اسنوس تنها روی سلامتی تاثیر مخرب نمی‌گذارد و کودکان ممکن است از بازیکنان محبوب خود الگو برداری کنند. مصرف بیش از حد این مواد موجب نگرانی انجمن حرفه‌ای فوتبال شده است و این سازمان هشدار داده که اعتیاد بالا است. طبق تحقیقات برخی بازیکنان روزانه ۲۵ کیسه اسنوس مصرف می‌کنند. آن‌ها کیسه‌ها را زیر لب بالای خود می‌گذارند. 

یک منبع آگاه به نشریه سان گفت: "تعداد زیادی از بازیکنان درگیر آن شدند، چون نمی‌دانند که نیکوتین اسنوس اعتیادآور‌تر از سیگار است. حتی بازیکنان ذخیره هم از این مواد مصرف می‌کنند. پزشکان باشگاه‌های انگلیسی می‌ترسند که نحوه مصرفشان از کنترلشان خارج شود. " مصرف بیش از اندازه اسنوس خطر ابتلا به سرطان دارد. این ماده، چون داخل دهان قرار می‌گیرد می‌توانند آسیب‌های جدی به لثه بزند و احتمال ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد. همچنین موجب سرطان حلق، پانکراس و معده شود. 

خرید اسنوس به آسانی از طریق اینترنت انجام می‌پذیرد و مصرف کنندگان برای یک پاکت کمتر از پنج یورو هزینه می‌کنند. انجمن حرفه‌ای فوتبال اعلام کرد نیاز است تا اقدامات لازم برای منع بازیکنان از مصرف این مخدر انجام شود و به آن‌ها آموزش‌های لازم داده شود. نیکوتین موجود در اسنوس به شدت اعتیاد آور است که ترک آن خیلی سخت است.

این مخدر علاوه بر خطر ابتلا به انواع سرطان، مشکلات قلبی و مغزی را نیز ممکن است به همراه آورد. در حالی که این مخدر دود نمی‌شود، اما ترکیبش روی مغز تاثیر می‌گذارد، موجب افزایش دوپامین می‌شود و مصرف کننده مانند کسی که سیگار می‌کشد از آن لذت می‌برد. 

لی جانسن، سرمربی تیم هیبرنین اثرات این مخدر را از نزدیک مشاهده کرده است و معتقد است که ۳۵ تا ۴۰ درصد بازیکنان اسنوس مصرف می‌کنند. البته این آمار بالا نیست. باشگاه‌هایی مانند استون ویلا تصمیم گرفته اند بازیکنانی که این مخدر را مصرف می‌کنند جریمه کند. تحقیقات دیگری نشان می‌دهد فروش این مواد در میان پسران ۱۳ و ۱۴ ساله در آکادمی‌ها دیده شده است. همچنین یک بازیکن حاضر در دسته دو به دلیل مصرف بیش از اندازه اسنوس در لثه اش تومور سرطانی یافت شده است.

منبع: جماران

tags # فوتبال سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! اتفاق عجیب که همزمان با انقراض دایناسورها در زمین رخ داد! (تصاویر) کشف پرنده‌ عجیبی که سمت راست بدنش نر است و سمت چپش ماده!

دیگر خبرها

  • تولید سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور
  • ویپ های ۲ میلیون تومانی در کشور/ چرا سیگارهای الکترونیک در ایران ممنوع نمی شود؟!
  • «اسنوس» مواد مخدر جدید فوتبالیست‌های لیگ برتر
  • زخم کاری سیگارهای الکترونیک
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران چیست؟
  • ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران | این دستگاه تاییدیه نهایی ندارد | وجود گاز خنده در این قلیان‌ها صحت دارد؟
  • ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن صحت دارد؟/ قلیان اکسیژن اعتیاد آور نیست؟
  • جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن» / ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها
  • گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگار‌های الکترونیک؛ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم