Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-03@04:24:45 GMT

سفر به گرمه، شهر کاروانسراهای تاریخی و لاله‌های واژگون

تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۶۰۷۵۷

سفر به گرمه، شهر کاروانسراهای تاریخی و لاله‌های واژگون

به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد، اقوام ساکن در خراسان شمالی را بیشتر تات‌ها، کرمانج‌ها، ترک‌ها، ترکمن‌ها و فارس‌ها تشکیل می‌دهند. علاوه بر این قومیت‌ها اقوام عرب، بلوچ و لر نیز در چند روستای استان سکونت دارند. وجود اقوام مختلف با فرهنگها و آداب و رسوم متفاوت سبب شده این استان به گنجینه فرهنگها شهرت یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آستانه نوروز ۱۴۰۱ با هدف معرفی مناطق گردشگری خراسان شمالی روزانه یکی از شهرستان ها و مناطق دیدنی شان تقدیم نگاه‌تان می شود.

شهرستان گرمه در جنوب غربی استان خراسان شمالی قرار گرفته و از شمال به شهرستان مانه و سملقان، از شمال غربی به استان گلستان شهرستان گالیکش، از غرب و جنوب به استان سمنان شهرستان میامی، از جنوب و شرق به شهرستان جاجرم محدود می شود.

این شهرستان با مساحت ۲۴۰۷ کیلومتر مربع دارای سه شهر گرمه، درق و ایور، ۱۷ روستا و ۲۷ آبادی است و دارای دو جاده اصلی استان که امروزه دارای موقعیت مواصلاتی استراتژیک است.

در شمال غربی روستای دشت مدخل محور باب الرضا(ع) و پیوند دهنده دو استان خراسان شمالی و گلستان ودر گوشه جنوب غربی شهرستان، استان سمنان از طریق جاده مهم جدید الاحداث به میامی متصل می شود.

اقتصاد  این منطقه عمدتاً بر مبنای کشاورزی، دامپروری و در دهه های اخیر حمل و نقل و صنایع وابسته است.

با توجه به وضعیت اقلیمی، کشاورزی در بیشتر مناطق شهرستان به صورت کشت آبی است و محصولات عمده زراعی عبارتند از: گندم، جو، چغندر قند، پنبه، آفتابگردان، زیره و انواع صیفی جات و محصولات باغی.

شهرستان گرمه دارای پیشینه و تاریخ مشترکی با شهرستان جاجرم بوده است و در بخش‌های خوش آب و هوای شمال شهرستان یعنی مناطق دشت و سپیدداری تا رباط قره بیل محوطه های باستانی متعددی کاوش شده اند که با اکثر محوطه های اوج دوران شهر نشینی دشت گرگان هم دوره و بالتبع در ارتباط بوده اند.

بنظر می رسد با متروکه شدن این کانون های فرهنگی، الگوی زندگی در این منطقه تغییر کرده و بجای زندگی در حاشیه رودخانه ها، اجتماعاتی شکل گرفتند که ادامه همان جوامع فرهنگ های متروکه دشت گرگان باشند.

در منابع تاریخی متعلق به اواخر دوران تاریخی و دوران اسلامی، از گرمه به «جرمق» یاد شده است.

میراث ماندگار جاده ابریشم و آثار ارزشمندی چون رباط دینارزاری (دشت)، رباط قره بیل، رباط عشق و نیز قلاع تاریخی مهمی چون قزلر قلعه دشت (سلجوقی)، قلعه باشکوه جلال الدین (خوارزمشاهی)، قلعه خواجه سنگاور نارنج قلعه و قلعه منیر آباد (قرون ۷و۸ هجری) نشان دهنده اهمیت و رونق گرمه در دوران میانه اسلامی می باشد.

شهرستان گرمه با ترکیب فرهنگی و زبانی تاتی و فارسی مردمی متدین و مذهبی هستند.

هرسه شهرگرمه، ایور و درق از گذشته دارای مسجد جامع بوده اند که مساجد جامع تاریخی در دو شهر درق و ایور پابرجا است و به همت میراث فرهنگی مرمت و احیاء شده اند.

اهالی شهرستان گرمه دارای آداب و رسوم و سنت ها و آئین های متنوع و ماندگاری چون آئین های پر شور سوگواری حسینی در ماه های محرم و صفر (تعزیه خوانی، نمایش تنور خولی، علم گردانی، مراسم بیل گردانی یا تعزیه خوانی قوم بنی اسعد) و تقدیم نذورات، فتیر و حلیم  و... هستند.

قلعه جلال الدین به شماره ثبت ملی ۱۵۷۷

قلعه جلال الدین یکی از مشهور ترین قلاع نظامی خراسان بشمار می آید که در سده های ۷-۶ هجری ساخته شده است.

قلعه جلال الدین در ابتدای بلوار امام رضا(ع) از شرق و اول شهر گرمه قرار دارد و با مصالح سنگ و ساروج به صورت یک شش ضلعی منظم روی سطح ناهمواروصخره ایِ تپه ای بلند احداث شده است. قلعه جلال الدین از نظر ابعاد معماری در نوع خود کم نظیر است. بی تردید حفر چاه در دل صخره در گوشه ی غربی حیاط قلعه از شاهکارهای مهندسی این بناست.

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با هدف احیای قلعه جلال الدین به عنوان موزه از سال ۱۳۸۶ مطالعه و مرمت این بنا را آغاز کرد و در خرداد سال ۱۳۹۰ این بنا با عنوان موزه معرفی شخصیتهای «جلال الدین» با تاکید بر شخصیت جلال الدین خوارزمشاه و با استفاده از تکنیک های مدرن صدا و نور (سیستم دیجیتال) افتتاح شد.

پای تپه قلعه جلال الدین و در گوشه جنوب غربی چشمه ای پر آب و با صفا قرار دارد که از جمله جاذبه های ارزشمند طبیعی این مجموعه گردشگری است.

رباط عشق به شماره ثبت ملی ۱۱۰۶۲

رباط یا کاروانسرای عشق یکی از چندین رباط تاریخی شهرستان گرمه است که در دورۀ تیموری بر سر شاهراه ارتباطی گرگان و نیشابوردر روستای به همین نام  بنا شده است.

آثار و شواهد موجود نشان می دهد که در دورۀ تیموری در این محل کاروانسرای قدیمی تری وجود داشته که قدمت آن دست کم به قرون ۵-۴ هجری می رسد.

به دستور امیرعلیشیر نوایی، وزیر دربار سلطان حسین بایقرا در کنار آن، رباط کنونی ساخته شده است که این کاروانسرا دارای پلان مستطیلی،  حیاط مرکزی و صحن چهار ایوانی است که از هر طرف با غرفه های متعدد و اتاق هایی برای استراحت کاروانیان و باراندازها و اصطبل هایی  برای  نگهداری حیوانات واحشام آنها احاطه شده است. مصالح اصلی بنا سنگ و  ساروج و آجر است و طرح کلی آن تا حد زیادی به رباط قلی شباهت دارد.

رباط قره بیل به شماره ثبت ملی ۴۵۷۴

کاروانسرا یا رباط قره بیل یکی دیگر از کاروانسراهای تاریخی شهرستان گرمه است که به احتمال فراوان قدمت بنای اولیه آن به قرون ۵-۴ هجری می رسد و در متون تاریخی از آن به نام رباط املوتلو یاد شده است.

بعدها در دورۀ تیموری و زمانی که شاهراه کهن گرگان- نیشابور برای دسترسی به مشهد احیا می شود، به دستور امیر علیشیر نوایی وزیر تیموری، رباط هایی در طول این مسیر ساخته شده و یا رباط های قدیمی مرمت می شود.

در این فرایند رباط قره بیل نیز توسعه یافته و با الحاق بخشهایی جدید احیا و مورد استفاده مسافران قرار می گیرد.

مسجد جامع درق به شماره ثبت ملی  ۱۷۳۸۷

مسجد جامع درق یکی از آثار ارزشمند مذهبی-تاریخی شهرستان گرمه بشمار می رود که در دوره صفوی احداث شده است.

این مسجد کوچک با الگوی معماری سنتی و مصالح خشت و گل ساخته شده و سقف آن با مجموعه ای از قوسهای ضربی پوشش یافته است. در وسط بنا چهار ستون درشت چهارگوش وجود دارد که گنبد بزرگ مرکزی بر روی آنها  قرار گرفته است.

مسجد جامع ایور به شماره ثبت ملی  ۱۷۳۸۴

مسجد جامع ایور یکی دیگر از آثار مهم مذهبی-تاریخی شهرستان گرمه  است که بر اساس کتیبۀ داخل بنا در سال ۱۱۷۱ هجری ساخته شده است.

مسجد با مصالح خشت و گل ساخته شده و سقف آن با گنبدهای کوچک ضربی پوشش یافته که بر روی هفت ستون و شش نیم ستون مدور بزرگ قرار گرفته است. در کتیبه سنگی مسجد جامع ایور بانی آن «رحیم بک» و معمار «قنبر علی آقا خراسانی» ذکر شده است.

منطقه نمونه و روستای هدف گردشگری دشت

روستای دشت در ۸۰ کیلومتری شمال غرب گرمه، در مسیر جاده بجنورد- گرگان واقع شده است که آب و هوای این منطقه از نوع معتدل کوهستانی است و به دلیل نفوذ هوای مرطوب دریای مازندران مراتع سرسبز و در بخشهایی پوشش تنک جنگلی دارد.

محیط مناسب دشت در دوره باستان نیز جوامع انسانی را به خود جذب کرده و امروزه آثار آن به شکل قلعه، سردابه، تپه و محوطه های باستانی نمود یافته است.

عمده ترین صنایع دستی روستای دشت شال بافی و قالی بافی است و در بین ورزشهای محلی آن کشتی باچوخه سرآمد است. سوغات دشت انواع تخمۀ آفتابگردان است. پخت غذاهای سنتی شامل انواع آش و نان محلی و رواج مراسم و آیین های محلی همچون  جشن نوروز، ۱۳ بدر و مراسم سوگواری ایام محرم و جشن برداشت گندم، به این روستا چهره خاصی بخشیده است.

منطقه لاله های واژگون خمبی

خمبی نام منطقه ای تقریباً به وسعت ۱۰ هکتار در ۱۵ کیلومتری جنوب روستای رباط قره بیل و نیز حدود ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر گرمه است که ذخیره‌گاه ژنتیکی ارزشمندی از لاله واژگون در خراسان شمالی محسوب می شود.

این منطقه یکی از رویشگاه های مهم گل لاله واژگون زرد یا اشک مریم با نام علمی Fritillaria از خانواده سوسن است که عمری بسیار کوتاه دارد و نهایتاً تا اوایل اردیبهشت ماه شاداب و دیدنی است.

انتهای پیام/آ

منبع: فارس

کلیدواژه: مکان های گردشگری خراسان شمالی تاریخی شهرستان گرمه شماره ثبت ملی قلعه جلال الدین خراسان شمالی رباط قره بیل مسجد جامع ساخته شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۶۰۷۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز احداث متروی رباط کریم/اجرای طرح بعد از تملک اراضی و هماهنگی با متروی تهران و تأیید نقشه‌ها

شهردار شهرستان رباط کریم از آغاز عملیات اجرایی احداث مترو این شهرستان خبر داد و گفت: این طرح بعد از تملک اراضی و هماهنگی با شرکت متروی تهران و تایید نقشه‌ها توسط شهرداری رباط کریم اجرایی می شود.

به گزارش ایسنا، حمیدرضا الهیاری شهردار رباط کریم با اشاره به آغاز عملیات اجرایی ایستگاه متروی بازارک رباط کریم، یکی از مهمترین مطالبات شهروندان شهرستان رباط کریم را احداث مترو عنوان کرد و افزود: بسیار خرسندیم که این خواسته به حق محقق شد و ان‌شاالله با بهره برداری از این ایستگاه که در امتداد خط یک مترو است ضمن افزایش دسترسی شهروندان، کاهش ترافیک را شاهد خواهیم بود.

وی با بیان اینکه خوشبختانه بسیاری از پروژه‌های شهری در راستای خدمت رسانی بیشتر به مردم در مرحله انجام است، احداث ایستگاه مترو را شاخص ترین پروژه شهرستان ذکر کرد و گفت: این طرح بعد از تملک اراضی و هماهنگی با شرکت متروی تهران و تایید نقشه‌ها توسط شهرداری رباط کریم اجرایی می شود و با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از همشهریان عزیزمان در این شهرستان کارگر هستند، آغاز ساخت این پروژه را هدیه مدیریت شهری شهرداری رباط کریم به این شهروندان می‌دانیم.

شهردار شهرستان رباط کریم با یادآوری اینکه مکان یابی این ایستگاه در زمان طراحی خط یک متروی تهران توسط شهرداری تهران تعیین شده، تصریح کرد:  شهرداری رباط کریم بر اساس توافق و از طرفی نیاز مردم به اجرای این پروژه و وعده به شهروندان این مطالبه مردمی را محقق کرد.

اللهیاری گفت: این سکو به طول ۱۴۵ متر و به عرض ۷ متر در هر دو طرف خط ریلی در زیربنای ۲۷۰۰ متری احداث و همچنین مسیر دسترسی به سکو، آسانسور، ایستگاه تاکسی و دوربرگردان مسیر ایستگاه توسط شهرداری رباط‌کریم پیگیری و اجرا خواهد شد و سایر اقدامات فنی و الکترونیکی نیز توسط شرکت متروی تهران صورت خواهد گرفت.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • واکنش نشریۀ 29 ساله به حذف سریال «حشاشین» از شبکۀ نمایش خانگی/ علاقه ایرانیان به داستان حسن صباح تاریخی است؛ نسازی، می‌سازند(+ جلد)
  • واژگونی کامیونت در بزرگراه آزادگان
  • آبشار آبگرمه دورود با مناظر رویایی+فیلم
  • آغاز احداث متروی رباط کریم
  • احداث متروی رباط کریم؛ اجرای طرح بعد از تملک اراضی
  • آغاز احداث متروی رباط کریم/اجرای طرح بعد از تملک اراضی و هماهنگی با متروی تهران و تأیید نقشه‌ها
  • آغاز احداث مترو رباط کریم در امتداد خط یک مترو
  • آغاز احداث مترو رباط کریم
  • قلعه تاریخی روستای تاج آباد کهنه در آستانه تخریب + تصاویر
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت