Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@02:00:38 GMT

امنیت روحی و روانی جوانان در گرو چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۲۴۱۴۴

امنیت روحی و روانی جوانان در گرو چیست؟

ایسنا/خراسان رضوی فشارهای عصبی و روانی که به اصطلاح استرس نامیده می‌شود در زندگی روزانه ما به طور فراوان مشاهده می‌شود و دنیای صنعتی و فرار صنعتی گرفتاری‌های فراوانی به بار آورده است.

در این پژوهش آمده است، نگرانی نسبت به کار، خانواده، فرزند، دوری اعضاء خانواده از یکدیگر و جدایی آنها، نگرانی‌های مادران کارمنـد نسبت به وضع کودکان خود و احساس گناه از نرسیدن به فرزندان، مشکلات اجتماعی، وضع اقتصادی و نیازهای گوناگون انتظارات و توقعات جامعه از افراد پیشرفت تکنولوژی و نگرانی و بیم از کهنه شدن معلومات و اطلاعات، مشکلات مدیریت و توقعات کارکنان همگی سبب می‌شود که فرد از لحظه بیداری بامداد تا هنگام آرمیدن شامگاه همواره دچار هیجان‌ها، تنش‌ها، نگرانی‌ها و بیم‌ها و امیدهای گوناگون باشد که گاه با ظرفیت بدنی، عصبی و روانی وی مناسب است و گاه با آن سازگار نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محققان در پژوهشی با عنوان «قرآن و امنیت روحی و روانی جوانان» آورده‌اند«مجموعه چنین حالت‌ها و فشارهای ناشی از آن در اصطلاح استرس نامیده می‌شود. بحث ما درباره فشار عصبی آن‌گونه فشاری است که بیش از اندازه بدن را ناتوان می‌کند و می‌تواند پدید آورنده بیماری‌های جسمی و روانی شود. باید دانست که فشار عصبی اگر بسیار به درازا بکشد آنچه را که بیماری نامیده می‌شود پدید می‌آورد اما تغییرات کوتاه مدت بدنی نشان دهنده آن است که اعضاء، غدد و اعصاب در این واکنش به نحوی گرفتار و درگیر شده‌اند.»

این پژوهش توسط نسرین خدابخش هفشجانی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی خلخال و التفات وظیفه دمیرچی مدرس دانشگاه آزاد پارس آباد انجام شده که نشان می‌دهد، تنش یا فشار روانی یک وضع پویاست که شخص در آن قرار می‌گیرد و با نوعی قید و بند یا خواسته‌هایی همراه است. در این راستا، جوانان تحت فشار روانی زیادی هستند و به شدت فعالیت می‌کنند و روزها و تعطیلات خود را به سرعت از دست می‌دهند.

آن‌ها وقت و فرصت کمی برای به کارگیری استعداد و بروز علایق‌شان و فرصت کمی برای در اختیار گذاشتن با خانواده خود و با آنها همراه بودن، دارند. عاقبت آنهایی که به طور مداوم تحت فشارهای شدید هستند در توانائی‌شان برای ادامه انجام کار در آن میزان دچار شکست و تردید می‌شوند. در نتیجه، دلواپسی و ناامیدی بیشتر و بیشتر از آنان ناشی می‌شود و جوانان احساس می‌کنند توانایی سازگاری و وفق دادن با فشارهای موجود در اجتماع را ندارند و از خود و خانواده فاصله می‌گیرند و آثار خستگی، رنجش و غیضی در آنها پدیدار می‌شود.

عواملی مانند محیطی، فشارهای سازمانی، فردی و عوامل فشار عصبی جوانان از جمله مواردی است که جوانان را دچار مشکلات روانی می‌کند. برای رهایی از این فشارهای روانی و آرامش درونی، قرآن مقوله امنیت را در موارد گوناگونی مطرح کرده است. اهمیت و ضرورت آن را به عنوان سنگ زیرین مؤلفه‌های تکامل انسان معرفی می‌کند. تأکید و توجه قرآن به مقوله امنیت خود نشان دهنده این واقعیت است که رشد، توسعه و شکوفایی در تمام حوزه‌های زندگی جز در سایه امنیت و آرامش امکان پذیر نخواهد بود.

آرامش در حقیقت مهمترین مؤلفه امنیت است و همان‌گونه که گفته شد فقدان امنیت جانی، مالی، عرضی و دینی زوال می‌یابد و با حضور و وجدان آن پدیدار می‌شود. جامعه‌ای که آرامش دارد و همواره روزیش (امنیت اقتصادی) از هر جا می‌رسید اما خدا را ناسپاسی کرد و خداوند به خاطر اعمالی که انجام می‌داد لباس گرسنگی (ناامنی اقتصادی) و ترس (ناامنی جانی، عرضی و روانی) برآنان چیره ساخت. بنابراین از مؤلفه‌های اساسی «امنیت» آرامش است که با پدیداری ناامنی اقتصادی، جانی، عرضی و روانی از میان می‌رود.

دین اسلام، امنیت و آرامش فردی و اجتماعی را بر پایه اساس استواری پی‌ریزی نموده و از آرامش وجدان و درون افراد آغاز می‌نماید. فرد در ساختمان جامعه به عنوان اساس و سنگ زیرین آن است. از این رو، افراد جامعه اگر وجدان و روح و روانشان از آرامش کامل برخوردار بوده و به لحاظ روحی دلهره و نگرانی نداشته باشند امکان تلاش و فعالیت در جهت ایجاد و ارتقاء امنیت فردی و اجتماعی وجود دارد. ولی اگر وجدان افراد از آرامش و آسایش لازم، محروم بوده و انسان از نظر روحی و روانی نگرانی داشته و پناهگاهی نداشته باشد امنیت و آرمش فردی - اجتماعی در چنین محیطی وجود نخواهد داشت.

یکی دیگر از حوزه‌های امنیت انسانی، امنیت اجتماعی است. امنیت اجتماعی عبارت است از ایجاد شرایط و موقعیتی که براساس آن همه افراد جامعه در انجام فعالیت‌های مشروع و قانونی خود،آزادی کامل داشته و از امکانات جامعه یکسان برخوردار باشند و همه افراد در موقعیت برابر قرار گیرند.

نخستین شرط زندگی سالم اجتماعی، استقرار نظم و امنیت در جامعه است. جامعه‌ای که بدون امنیت باشد، از آسایش و آرامش برخوردار نخواهد بود و نشاط و تلاش از آن رخت بر می‌بندد. در ناامنی اجتماعی اقتصاد فرو می‌پاشد و حوزه فرهنگی گرفتار سکون می‌شود و فرهیختگان به جای تبادل آزاد اندیشه و تضارب آرا و افکار به کتمان و تقیه روی می‌آورند و انسان‌های بی شخصیت، مسموم، متملق و چاپلوس مدیران جامعه می‌شوند.

حضرت امیرمؤمنان (ع) یکی از ویژگی‌های جامعه جاهلی را فقدان امنیت اجتماعی می‌دانند و می‌فرماید« جامعه جاهلیت، جامعه‌ای بود که اندیشمندان و آگاهان جامعه، دهان‌شان بسته و نادانان و انسان‌های بی هویت و چاپلوس، مورد احترام بودند». نظم و امنیت اجتماعی در قرآن و اسلام جایگاه ویژه‌ای دارد. دین اسلام برای ایجاد وضعیت مطلوب اصول و قوانین را مطرح می‌سازد تا در سایه‌بان آن امنیت و آرامش اجتماعی فراهم آید تا قانون شکنان نظم و امنیت عمومی را مختل نساخته و اجتماع انسانی را با فروپاشی روبه رو نسازند.

در کل می‌توان گفت که قرآن به عنوان یک درمانگر و درمان خود را معرفی می‌کند و خدا را نیز به عنوان درمان و دارو بیان می‌دارد که بسیاری از بیماری‌های روحی و روانی را درمان کرده و شفا می‌بخشد. با یاد خدا دلها آرامش می‌یابد. افزون بر این قرآن می‌کوشد تا با پیشگیری و بیان روش‌های مطلوب تعادل شخصیت را در انسان پدید آورد تا دچار پیامدهای زیان‌بار عدم تعادل شخصیتی نشود.

بهترین واکسیناسیون برای رسیدن به آرامش روح و روان در مقوله‌های بینش، به ویژه در مذاهب اسلامی و عرفان انسان علاوه بر تعالیمی که جهت زندگی درست در همه زمینه‌های مادی، معنوی، اخلاقی و عرفانی در اختیار ما می‌گذارد مراتبی را نیز جهت برخورد با مشکلات و حتی استقبال از آنها ارائه می‌دهند. به طوری که به نظر می‌رسد برای ساخته شدن آدمی، پخته شدن ضروری است و پخته شدن نیز لازمه‌اش دید گرما در کوره حوادث است.

این پژوهش در همایش ضرورت گسترش مفاهیم قرآن کریم ارائه شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی جوانان قرآن کریم استرس عوامل محیطی امنیت اجتماعی روحی و روانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۲۴۱۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم همراهی علم و عمل در رشته‌های روانشناسی و مشاوره

خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ با صنعتی شدن جامعه و در نتیجه پیچیده‌تر شدن نظام اجتماعی، تأثیر فرد و جامعه نیز پیچیده می‌شود و انسان نیز هر روز مشکلات بیشتری فراروی خود خواهد دید.

افزایش جمعیت، مشکلات اقتصادی، تعارضات بین نظام‌های سنتی گذشته و نظام‌های جدید، احساس عدم امنیت و تنهایی، پوچی و بی‌معنایی زندگی، افزایش انتظارات از زندگی، پیچیدگی انتخاب‌ها در حوزه ازدواج، شغل، تحصیل، شهرنشینی و حاشیه‌نشینی و آسیب‌های اجتماعی و روانی ناشی از عوامل مختلف نیازمند به اشخاصی است که در حوزه‌های مختلف بهداشت روانی فعالیت می‌کنند.

به مناسبت نهم اردیبهشت‌، روز روانشناس و مشاوره به سراغ یکی از استادان پیشکسوت و مدیر گروه رشته مشاوره در مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد رفتیم.

محمود جاجرمی دارای مدرک دکتری مشاوره از دانشگاه علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی و عضو هیئت علمی تمام‌وقت گروه روانشناسی و مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد است و مقطع کارشناسی خود را در رشته روانشناسی بالینی دانشگاه فردوسی مشهد و دوره کارشناسی ارشد را در رشته مشاوره تحصیلی در دانشگاه علامه طباطبایی گذرانده‌ در گفت‌وگویی با خبرنگار آنا از الزامات رشته روانشناسی و مشاوره گفته که در ادامه خواهیم خواند.

آنا: برای اینکه دانشجویان بتوانند بسیار توانمند در رشته روانشناسی ورود کنند چه پیشنهادی می‌دهید؟

جاجرمی: در هر علمی لازمه موفقیت تلاش و کوشش فراوان است. به دانشجویان این رشته توصیه می‌کنم که مطالعه زیادی داشته باشند؛ زیرا موضوع مورد مطالعه روانشناسی، انسان است و انسان نیز شئون زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی زیادی دارد، فهم رفتار و تلاش برای تغییر رفتار انسان در راستای مطلوب، کار بسیار دشواری بوده و تلاش در امر تحصیل در دانشگاه و شرکت در کارگاه‌های مختلف آموزشی در اشکال مختلف آن از دیگر ضرورت‌های تقویت بنیه علمی است.

همراه شدن علم و عمل نیز به پختگی طالبان علم در این رشته کمک شایانی می‌کند و در نهایت آنچه مهم بوده، توجه به سلامت شخصیت و روان خود روانشناسان است؛ زیرا هدف از مطالعه و تحصیل در این علم، کمک به خود و دیگران بوده؛ چنانچه فرد در حل مشکلات شخصی خود ناتوان باشد و نتواند تعارضات و مسائل شخصی خود را حل کند در حل مشکلات دیگران نیز موفق نخواهد بود.

آنا: اهمیت نقش روانشناسی و مشاوره در ارتقای بهداشت روانی جامعه را توضیح دهید.

جاجرمی: اگرچه نهاد‌ها و مؤسسات مختلفی در حوزه‌های بهداشت روانی درگیر هستند و فعالیت می‌کنند، روانشناسان و مشاوران نیز به‌صورت تخصصی به مسائل بهداشت روانی در جامعه می‌پردازند. خانواده، مدارس، دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه، وزارتخانه‌های مختلف ازجمله وزارت بهداشت، ارشاد، ورزش و جوانان و سازمان بهزیستی در این باره فعالیت می‌کنند؛ اما نقش روانشناسان و مشاوران نیز نقش محوری بوده که هدف آن کمک به افراد جامعه در پیشگیری و درمان آسیب‌های روانی، اجتماعی و معنوی و تصمیم‌گیری در شئون مختلف زندگی است.

آنا:‌ نقش و جایگاه سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در هویت بخشی به حرفه روانشناسی و مشاوره را چگونه تبیین می‌کنید؟

جاجرمی: با توجه به نیاز روزافزون جامعه به خدمات مشاوره، روانشناسی و وجود تعداد قابل توجهی از روانشناسانی که در جامعه به ارائه خدمات روان‌شناختی و مشاوره می‌پردازند، لازم بود که این فعالیت‌ها قانونمند شده و رویه مناسبی در فعالیت‌های متخصصان در حوزه بهداشت روانی در جامعه وجود داشته باشد.

با تصویب سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، اکنون تصمیم‌گیری‌ها، برنامه‌ریزی‌ها، انتخاب روش‌های کارآمد در اشاعه این اهداف، تعامل با مسئولان، استفاده از رسانه‌های خبری، اطلاع‌رسانی‌ها، نظارت بر فعالیت‌های تعیین تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره، برگزاری همایش‌ها و همکاری با نهاد‌های مختلف و ... می‌تواند برای روشن شدن جایگاه مشاوران و روانشناسان بسیار مفید، ضروری و کارآمد باشد که این مهم بر عهده نظام روانشناسی و مشاوره است.

آنا:‌ در رشته مشاوره و روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد چه تعداد دانشجو و هیئت علمی دارید؟

جاجرمی:  یک هزار و ۳۱۸ دانشجو در رشته‌های روانشناسی و مشاوره مشغول به تحصیل بوده که از این تعداد ۱۲۸ نفر در مقطع دکتری، ۳۶۶دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و ۹۲۴دانشجو در رشته کارشناسی مشغول به تحصیل هستند.

اکنون پنج عضو هیئت علمی تمام‌وقت و ۳۰ نفر از استادان هیئت علمی وابسته در این رشته‌ها با دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد همکاری می‌کنند.

آنا:‌ این رشته‌ها از چه سالی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد دایر شده‌اند؟

جاجرمی: رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی از سال ۱۳۸۵، رشته‌های روانشناسی عمومی و روانشناسی تربیتی در مقطع کارشناسی ارشد از سال ۱۳۸۹ و رشته‌های روانشناسی، روانشناسی تربیتی و مشاوره در مقطع دکتری از سال ۱۳۹۳ راه‌اندازی شده‌اند.

آنا:‌ استقبال دانشجویان از این دو رشته چگونه است؟ بیشتر دانشجویان دختر استقبال می‌کنند یا دانشجویان پسر؟

جاجرمی:از ابتدای تأسیس رشته روانشناسی در مقاطع و گرایش‌های مختلف، متقاضیان این رشته بیش از حد انتظار بوده و در سال‌های متمادی این نگرش مثبت نسبت به رشته‌های مذکور وجود داشته و اشتیاق به تحصیل در این رشته‌ها در حال فزونی است. از ابتدای تأسیس رشته روانشناسی تاکنون دختران در همه مقاطع تحصیلی، بیشترین متقاضیان این رشته بوده‌اند.

آنا:‌ چند نفر از استادان بنام ایران را که برای پایه‌گذاری این رشته‌ها تلاش بسیاری کردند را نام ببرید.

جاجرمی: نظام روانشناسی و مشاوره در سال ۱۳۸۲ بنیان‌گذاری شد که یک سازمان غیردولتی است؛ البته افراد زیادی در تأسیس گسترش و تقویت این رشته‌ها فعالیت بسیاری کردند که ازجمله این استادان می‌توان استادان بنامی مانند شاملو، کاردان، منصور، شفیع‌آبادی، دادستان، هومن، دلاور، گنجی، پاشا شریفی، تبریزی، نوابی نژاد، افروز، حاتمی، الهیاری، فتحی آشتیانی و... را ذکر کرد.

گفت‌وگو از لادن لنگری 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مبارزه با فساد و تأمین امنیت روانی جامعه اولویت دستگاه عدلیه است
  • امنیت شغلی کارگران سبب آرامش جامعه می‌شود
  • طرح مراقبت‌های روانی اجتماعی دانش‌آموزان در سمنان اجرا شد
  • تأمین امنیت روانی جامعه در اولویت دستگاه عدلیه است
  • لزوم همراهی علم و عمل در رشته‌های روانشناسی و مشاوره
  • ضرورت توجه به سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی در کنار سلامت جسم
  • سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی از وجوه مهم سلامت
  • جوانی جمعیت نجات دهنده کشور از آینده هولناک کهنسالی است
  • قمه‌کش‌های ارومیه دستگیر شدند
  • قمه‌کش‌های ارومیه دستگیر شدند + جزئیات