Web Analytics Made Easy - Statcounter

«علی قائم‌مقامی» کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به تعیین سفر ترکیه در مصر پس از ۹ سال در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: ترکیه در مصر به خصوص در دوران ریاست جمهوری محمد مُرسی یک جایگاه بالایی داشت و در همان دوران، قراردادهای مختلفی میان قاهره و آنکارا به امضا رسید. دولت ترکیه اساساً مُرسی را به عنوان یک سکوی پرتاب در مصر برای خود و سایر کشورهای آفریقایی می‌دید اما با کودتای نظامیان در سال ۲۰۱۳ همه چیز به هم ریخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن سال جریان اخوان المسلمین که مورد تایید ترکیه بود بایکوت شد و سران آن به زندان انداخته شدند یا حکم‌های بلندمدت دریافت کردند و در نهایت برخی از آنها هم اعدام شدند. این مسائل باعث شد تا روابط مصر با ترکیه تیره و تار شود و سطح مناسبات دیپلماتیک میان دو طرف به پایین‌ترین حد رسید؛ تا جایی که اردوغان اعلام کرد که محمد مُرسی توسط عبدالفتاح السیسی، به قتل رسانده شده است.

وی ادامه داد: روند اختلافی میان دو طرف تا جایی ادامه پیدا کرده که در ترکیه چندین کانال تلویزیونی و مجله به جریان اخوان‌المسلمین تعلق گرفت. حمایت‌های ترکیه از این جریان و اختلاف‌ها میان مصر روز به روز افزایش پیدا کرد تا اینکه سال گذشته شاهد آن بودیم کمیته‌های دیپلماتیک مشترک میان مصر و ترکیه تشکیل شد و حالا آنکارا پس از ۹ سال سفیر خود را به قاهره خواهد فرستاد. دلیل این اختلاف‌ها متفاوت و گسترده است اما مهمترین آن بحث درگیری ترکیه و مصر در پرونده لیبی بود. مصر از ژنرال خلیفه حفتر که در جناح شرق لیبی مشغول به کار بود، حمایت می‌کرد و آنکارا هم از جناح فائزالسراج (مستقر در طرابلس) حمایت کرد. در مورد سوریه و همچنین بحث مجمع گازی مدیترانه شرقی هم اختلاف‌هایی میان دو طرف وجود داشت. این مجمع متشکل از مصر، یونان، اسرائیل و قبرس‌جنوبی بود که البته شرکت‌های آمریکایی مانند نوبل انرژی و همچنین شرکت دالاک متعلق به اسرائیل هم در آن حضور داشتند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: ترکیه به دلیل اختلافاتی که با مصر، یونان و اسرائیل داشت اصولاً از مجمع گازی مدیترانه شرقی و همچنین پروژه خط لوله «ایست‌مِد» منزوی شده و به کنار گذاشته شد. این پروژه‌ها به  نوعی قرار است گاز اسرائیل را از یونان به ایتالیا و از ایتالیا به اروپا منتقل کنند که البته ترکیه مدعی بود که در این پروژه سهیم است ولی به دلیل اختلاف‌ها کنار گذاشته شده بود. بر این اساس یکی از دلایل عادی‌سازی روابط ترکیه و مصر و همچنین ترمیم روابط ترکیه با اسرائیل بحث گاز و به صورت کلی مسائل مربوط به انرژی است. این در حالیست که آنکارا در گذشته قراردادی با لیبی در حوزه انرژی به امضا رسانده بود که همین مسأله باعث درگیری مصر و ترکیه شد. این روند در حالی اتفاق افتاده که اگر اسرائیل بخواهد گاز ادعایی خود که در واقع متعلق به فلسطین و لبنان است را به اروپا صادر کند، باید از منطقه انحصاری ترکیه که قرارداد آن با لیبی امضا شده، عبور کند.

قائم‌مقامی افزود: بر همین اساس نیاز ترکیه به اسرائیل و همچنین عادی‌سازی روابط ترکیه با مصر یک نیاز متقابل به حساب می‌آید اما اینکه چرا ترکیه جدیداً با اعراب و اسرائیل تا به این حد روابطش را نزدیک و ترمیم کرده چند دلیل عمده دارد. نخست آنکه ترکیه به دنبال جذب سرمایه اعراب حاشیه خلیج فارس به داخل خاک خود است. مسأله دوم جلب حمایت لابی‌‌های اسرائیل و حمایت بانکرهای لندن است که عموماً توسط یهودی‌ها اداره می‌شود. سومین دلیل نزدیک شدن به دولت فعلی آمریکا خواهد بود که آنکارا به دنبال آن است تا از طریق ترمیم روابطش با اسرائیل به واشنگتن نزدیک شود. نکته‌ دیگر که در این میان باید مورد توجه قرار بگیرد این است که بازار مصر و تکنولوژی و توانایی نظامی این کشور برای ترکیه ارزشمند است و بدون شک در روزهای آینده هم اخباری از عادی‌سازی روابط ترکیه با یونان مخابره خواهد شد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: توجه داشته باشید مسائل و تحولات مربوط به خلیج فارس به نوعی در پیوند با مسائل مدیترانه شرقی است و احتمال دارد که ترکیه نقش جدیدی در سناریوهای امنیتی و سیاسی اسرائیل و آمریکا در منطقه بر عهده بگیرد. از سوی دیگر ممکن است آمریکایی‌ها به ترکیه اعلام کنند که به جای جنگنده‌های اف ۳۵ چندین فروند جنگنده بهینه‌سازی شده اف ۱۶ را از اسرائیل تحویل بگیرند تا در این بین توازن نظامی به خصوص در حوزه هوایی به نفع تل‌آویو رقم بخورد. لذا عادی‌سازی روابط مصر و ترکیه صرفاً یک بحث دوجانبه به حساب نمی‌آید بلکه این مسأله قسمتی از یک مدار بزرگتر به حساب می‌آید که اسرائیل، یونان، آمریکا و حتی اعراب حاشیه خلیج فارس هم در آن دخیل هستند و بخشی دیگر از آن به بحران پیش آمده در حوزه انرژی پس از حمله روسیه به اوکراین برمی‌گردد.

انتهای پیام/

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ترکیه حاشیه خلیج فارس رجب طیب اردوغان محمد مرسی مصر اسرائیل اخوان المسلمین عبدالفتاح السیسی عادی سازی روابط روابط ترکیه مصر و ترکیه اختلاف ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۳۰۲۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد

نرسی قربان کارشناس انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ایران یکی از بزرگترین ذخایر گازی را دارا است، گفت: ایران از لحاظ تئوری می‌تواند به هاب انرژی تبدیل شود و سال‌های سال در رابطه با آن صحبت شده است زیرا ایران یکی از بزرگترین ذخایر گازی جهان را دارا است.

وی ادامه داد: ایران از لحاظ جغرافیایی در منطقه‌ای قرار دارد که به چندین کشور مختلف راه دارد؛ اعم از کشورهایی که گاز دارند به همین جهت همواره بر سر این موضوع بحث بوده که ایران بتواند ایران گاز را از کشورهایی نظیر ترکمنستان که گاز دارند دریافت و به ترکیه، هند و.... بدهد که به دلیل تحریم‌ها مکان پذیر نبود.

به گفته این کارشناس انرژی تولید انرژی در کشور ما کم نیست، بلکه مصرف انرژی در کشور ما بسیار بالاست.

وی ادامه داد: برای به تعادل رسیدن تولید و مصرف باید تولید گاز افزایش پیدا کند زیرا گاز در سبد کشور ما سهم ۷۰ درصدی دارد و اگر بخواهیم تولید گاز را افزایش دهیم که برای تولید برق و سایر مصارف را پاسخگو باشد مستلزم سرمایه گذاری بیشتر است که مقدار آن بسیار بالاست و به گفته وزیر نفت ۲۰۰ میلیارد دلار برای سرمایه گذاری نیاز داریم.

به گفته قربان در صورتی که سرمایه گذاری صورت بگیرد باید سرمایه گذاری خارجی باشد تا پاسخگوی نیاز ما باشد.

قربان در رابطه با راهکارهای بهینه سازی مصرف، خاطر نشان کرد: راه کارهای مختلفی در این زمینه در نظر گرفته شده است که یکی از آنها قیمت گذاری است به گونه‌ای که قیمت انرژی را به جایی برسانند که صرفه‌جویی در آن بسیار جذاب شود که به علت مسائل سیاسی چنین امکانی وجود ندارد

وی ادامه داد: راه کارهای دیگری نظیر سرمایه گذاری وجود دارد و بهینه سازی به طوری که در خانه و ادارات حتی کارخانه‌ها سرمایه گذاری صورت بگیرد تا مصرف بهینه باشد و با توجه به اینکه سرمایه گذاری وجود نداشته این نوع از بهینه سازی هم میسر نشده است.

این کارشناس انرژی توضیح داد: سیاست‌های انرژی دولت مرتباً در حال تغییر است و هیچ زمان سیاست واحدی را در دولت‌ها مختلف نداشته‌ایم و همه این موارد دست به دست هم داده تا بهینه سازی به تعویق می‌افتد.

کد خبر 6090017 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • سناتور آمریکایی، عادی سازی روابط تل آویو و عربستان را توافقی مخاطره آمیز خواند
  • جزئیات توافق آمریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌آویو
  • برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند
  • فارن افرز: احتمال شکل گیری ائتلاف منطقه ای اعراب و اسرائیل علیه ایران چقدر است؟
  • اندونزی: هیچ عادی سازی روابطی با اسرائیل وجود ندارد
  • رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد
  • روسیه دشمن اسرائیل است | روایت بلومبرگ؛ نگرانی فزاینده اسرائیل از گسترش همکاری‌ نظامی ایران و روسیه
  • آنکارا: هدف قرار دادن اردوغان نشان دهنده وضعیت روانی فعلی اسرائیل است
  • آیا اعراب در مقابل ایران، هوای اسرائیل را دارند؟