Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@10:47:32 GMT

پنج اثر ناملموس استان مرکزی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد

تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۷۲۵۴۸

پنج اثر ناملموس استان مرکزی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد

به‌گزارش روز سه‌شنبه روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی، «مصطفی مرزبان» افزود: در نشست شورای ثبت ملی و احیای میراث ناملموس وزارت میراث‌ فرهنگی پنج اثر پیشنهادی استان مرکزی شامل، مهارت "پخت نان زرد و نیم ور" به شماره ثبت ۲۶۴۰، مهارت "پخت غذای جلاو" در منطقه بزچلو به شماره ثبت ۲۶۴۱، نظام "مدیریت سنتی آب در دشت کشاورزی" نیم ور به شماره ثبت ۲۶۴۳، "روایت خوانی غریب و شاه صنم" در ترکی سربندی و "چووش چلیک" در مراسم عروسی منطقه بزچلو به شماره ثبت ۲۶۴۴، از سوی استان مرکزی مطرح و پس از بررسی‌ پرونده هر پنج اثر ارائه شده در فهرست آثار ناملموس ملی به تصویب رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اظهار داشت: نان زرد، یکی از نان های محلی شهر نیم ور است که به‌واسطه استفاده از ترکیبات مختلف که بروی خمیر مالیده می شود نانی سنتی و در عین حال مغذی و نشاط آور است.

مرزبان افزود: نظام مدیریت سنتی تقسیم آب در دشت نیم ور نحوه مدیریت سنتی آب رودخانه لعل بار در منطقه نیم ور و نظام و شیوه مدیریت آن که حداقل از دوره ساسانی قوام یافته و تا به امروز با پشت سر گذاشتن چالش‌ها و تغییرات حکومتی تکمیل شده است را بر پایه دانش سنتی و تحت نظارت جوپا به عنوان یک میراث ناملموس ارزشمند مورد توجه قرار گرفته است.

وی با اشاره با اینکه روایت خوانی غریب و شاه صنم حکایت و نقل شفاهی میراثی قدیمی از تاریخ مردم سربند بالا و پایین در شهرستان شازند است، گفت: روایت خوانان داستان دلدادگی غریب به شاه صنم را که از نیاکان خود آموخته اند در محافل و دورهمی ها روایت کرده و بدین واسطه حفظ و ماندگاری این میراث ریشه دار در ترک زبانان منطقه سربند را باعث شده است.  

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان مرکزی در مورد غذای  ثبت شده چلاو گفت:  غذای چلاو یاریشته چلاو یکی از غذاهای سنتی مردم منطقه بزچلو در شهرستان کمیجان است که با ترکیب اولیه رشته و عدس شکل گرفته و با افزودن اضافاتی چون کشمش پیاز داغ و خرما کامل شده و به‌عنوان یک غذای کامل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مرزبان با تاکید بر اینکه چووش چابک یا چاوشی خوانی یکی از مراسم ریشه دار منطقه بزچلو است ادامه داد: چاووشی خوانان در این مراسم در زمان بازگرداندن داماد از حمام یا بدرقه عروس به خانه شوهر با خواندن ابیاتی به‌ صورت فارسی و ترکی که غالبا در مدح و ثنای ایمه است هنر نمایی می‌کنند.

وی اظهار داشت: ثبت ملی آثار ناملموس می‌تواند موجب آشنایی بیشتر، ماندگاری و معرفی هرچه بیشتر و بهتر فرهنگ هر منطقه شود، بنابراین یکی از سیاست‌های مهم میراث فرهنگی ثبت آثار ناملموس در فهرست آثار ملی است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی گفت: نخستین گام برای حفاظت از میراث ناملموس شامل شناسایی مستندسازی، پژوهش، نگهداری، ترویج، تقویت یا انتقال میراث به ویژه از طریق آموزش رسمی و غیررسمی و همچنین احیای مجدد جنبه‌های مختلف آن است.

بیش از ۲ هزار جاذبه گردشگری در استان مرکزی شناسایی شده که ۸۸۷ اثر آن در فهرست آثار ملی کشور  ثبت شده است.

برچسب‌ها اراک استان مرکزی میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اراک استان مرکزی میراث فرهنگی اراک استان مرکزی میراث فرهنگی فهرست آثار میراث فرهنگی شماره ثبت استان مرکزی منطقه بزچلو نیم ور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۷۲۵۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۴ باند حفاری اموال تاریخی در آذربایجان‌غربی منهدم شد

بهروز محبی سرپرست یگان حفاظت اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی گفت: پارسال ۳۴ باند حفاری و قاچاق اموال تاریخی در استان منهدم شده و اعضای آن دستگیر شده‌اند که در همین راستا ۴ هزار و ۳۲۰ مورد به تپه‌ها و بافت‌های تاریخی استان سرکشی شده است.

وی از تشکیل ۸۱ پرونده قضایی در استان طی این بازه زمانی خبر داد و افزود: در این راستا، ۳۴ باند حفاری و قاچاق اموال تاریخی منهدم شد و ۷۶ نفر دستگیر شدند.

محبی اضافه کرد: همچنین پارسال ۲۴۱ مورد اخطاریه موثر صادر و ۱۶ مورد فلزیاب در استان کشف شد.

سرپرست یگان حفاظت اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌غربی با اشاره به تعامل با ۱۶۳ ارگان همیار گفت: ۳۳ انجمن میراث فرهنگی در استان راه‌اندازی شده است.

وی با اشاره به آمار یگان حفاظت در سال جاری ادامه داد: طی سال جاری، هفت مورد تجاوز به حریم، شش مورد مرمت غیر مجاز، یک مورد تخریب آثار تاریخی، پنج مورد حفاری منطقه غیر ثبتی و ۲ مورد حفاری منطقه ثبتی در استان انجام شده است.

محبی گفت: امسال ۷ پرونده تخلف تشکیل و ۱۵ اخطاریه مکتوب صادر شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان مهاباد مهاباد

دیگر خبرها

  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد
  • اهدای ۵۹ شیء تاریخی به اداره میراث‌ فرهنگی شهرستان ملایر
  • ۳۴ باند حفاری اموال تاریخی در آذربایجان‌غربی منهدم شد
  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است
  • ارگ کریم خانی میزبان صنایع دستی وهنر‌های سنتی فارس شد
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • آلاچیق عشایر شاهسون اردبیل قابلیت ثبت جهانی دارد
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود