Web Analytics Made Easy - Statcounter

 فریبرز ناطقی‌الهی زلزله‌شناس و استاد مهندسی سازه و بنیانگذار مدیریت بحران در ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز  درباره فرونشست در ایران گفت: زمانی که آب زیرزمینی از لایه‌های پایین زمین پمپاژ می‌شود، به دلیل افت تراز آب زیرزمینی، آب نفوذی در لایه‌های خاک کاهش پیدا کرده و به دنبال کاهش تراکم خاک زمین دچار فرونشست می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یعنی اگر جاده‌ای صاف داشته باشیم بعد از مدتی از حالت تراز خارج می‌شود. به دلیل استفاده از آب‌های زیرزمینی فرونشست در تمام دنیا رخ می‌دهد..

بیشتر بخوانید

دریچه سدها را به روی طبیعت باز کنید / ایران صد برابر شاخص‌های جهانی فرونشست دارد

او افزود: به دلیل خشکسالی طولانی مدت در کشور پمپاژ آب‌های زیرزمینی بیشتر از حد مجاز شده است؛ در واقع باران تاحدی کمبود آب در لایه‌های خاک را جبران می‌کند اما خشکسالی باعث افزایش برداشت از آب‌های زیرزمینی و به دنبال آن افزایش فرونشست شده است. در برخی نقاط کشور مانند پهنه اصفهان، دشت قزوین و دشت تهران میزان فرونشست بیشتر است. فرونشست پدیده بسیار خطرناکی برای کل کشور به ویژه تهران و اصفهان است.

بنیانگذار مدیریت بحران در ایران توضیح داد: به دلیل اهمیتی که موضوع داردف اخبار متعددی هم از آن منتشر می‌شود و در این بین شاهد اعلام ارقام غیراصولی و غیرواقعی از میزان فرونشست در کشور هستیم. به تازگی اعداد و ارقامی از سوی برخی مسئولان اعلام شده که مثلا تهران سالیانه ۴۰ سانتی‌متر و ورامین ۱.۵ متر افت تراز زمین دارند که کاملا غیرواقعی هستند.

او اضافه کرد: اگر حرف این افراد در مورد فرونشست تهران واقعی باشد یعنی تهران از ابتدای انقلاب تاکنون ۲۰ متر و ورامین ۷۰متر  فرونشست داشته است! یعنی با این حساب جاده تهران به ورامین در این ۴۰ سال  ۷۰ متر پایین‌تر آمده است؟! این اعداد مستند نشده‌اند. فرونشست پدیده خطرناکی و جزو مخاطرات اصلی در کشور است اما ارائه آمارهای بزرگ نمایی شده هم درست نیست.

ناطقی‌الهی در پاسخ به این سوال که بزرگ‌نمایی در ارائه میزان فرونشست چه عواقبی دارد، گفت: شهردار محترم، اگر این ارقام درست باشد باید تمام ریل قطارها، جاده‌ها، ساختمان‌ها و تاسیسات دچار شکستگی شده باشند و تهران و ورامین باید تخلیه شوند!

او ادامه داد: با در نظر گرفتن این ارقام باید میلیاردها تومن برای کاری هزینه شود که رخ نداده است. مجله نیچر بر اساس برداشت‌های ماهواره‌ای گزارشی منتشر کرد که عدد ۴۰  سانتی متر را برای فرونشست ایران در نظر گرفته بود اما این عدد هم بر مبنای برداشت ماهواره‌ای بوده و قابل استناد نیست. لوله‌ها و تاسیسات ما تغییر ۴۰ سانتی را نمی‌توانند تحمل کنند و می‌شکنند.

این استاد مهندسی سازه بیان کرد: بزرگنمایی می‌تواند میلیلاردها تومن سرمایه شهرداری را به سمت اتفاقی خیالی سوق دهد که بعد از چند سال متوجه این اشتباه شوند. فرونشست تهران جدی است و باید برای آن برنامه‌ریزی شود و اگر با همین آهنگ ادامه پیدا کند مثلا در ۲۰ سال آینده به جایی می‌رسیم که تمام تاسیسات و لوله‌کشی‌ها می‌شکنند، ستون‌ها ترک خورده و فونداسیون‌ها دچار مشکل می‌شوند اما این برنامه‌ها باید بر مبنای اعداد و ارقام واقعی باشند.

ناطقی‌الهی عنوان کرد: سازمان زمین‌شناسی، نقشه‌برداری، کمیته لرزش لایه‌های زمین، کمیته خاک وزارت کشور، سازمان مدیریت بحران کشور و شورای شهر و شهرداری کمیته‌ای را تشکیل داده‌اند که بر روی فرونشست مطالعه کنند اما این مطالعات باید علمی باشد. در صحبت‌های مسئولان آمده که پنج پل تهران در خطر هستند و اگر موضوع انقدر جدی است که پنج پل در خطر قرار دارند پس ساختمان‌های بلند ما باید وضعیت بحرانی‌تری داشته باشند! این نتیجه‌گیری‌ها علمی نیستند.

به گزارش ایسکانیوز، چندی پیش در نشست  بررسی "موضوع فرونشست در پایتخت و راههای پیشگیری و مقابله با آن" علی چرخ زرین نماینده سازمان فناوری شهرداری تهران گفت: بیش از پنج پل اصلی در معرض فرونشست و اثرات آن قرار دارند و میزان فرونشست و اثر آن بر زیرساختها بر روی سه مسیر ریلی اصلی ورودی به شهر تهران نیز محرز است. حامد کتابچی عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس هم گفته بود که بر اساس این تحقیقات در دشت تهران حدود ۴۰ سانتیمتر بصورت سالیانه و ۷ متر در طول ۱۸ سال افت تراز سطح زمین را شاهد بوده‌ایم. به گفته کتابچی  این موضوع در ورامین ۳۴ متر در طول ۱۸ سال و معادل با ۱.۵ متر در سال است که باعث کسری منابع زیرزمینی شده است.

انتهای پیام /

پرستو خلعتبری کد خبر: 1140399 برچسب‌ها سازمان محیط زیست کشور شهرداری تهران

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: سازمان محیط زیست کشور شهرداری تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۹۸۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیمی از چین در حال غرق شدن است

به گفته پژوهش‌گران، نزدیک به نیمی از شهرهای بزرگ چین در حال غرق شدن هستند.

به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، نویسندگان این مقاله که در مجله ساینس (Science) منتشر شده است، دریافتند که ۴۵ درصد از زمین‌های شهری چین با سرعتی بیشتر از سه میلی‌متر در سال و ۱۶ درصد از زمین‌ها با سرعت بیش از ۱۰ میلی‌متر در سال، نه تنها به دلیل کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، بلکه به دلیل افزایش وزن ساخت و ساز روی آن‌ها در حال فرونشست هستند.

با توجه به جمعیت شهری چین که در حال حاضر بیش از ۹۰۰ میلیون نفر هستند، گروهی از پژوهشگران به سرپرستی آئو زوروی (Ao Zurui) از دانشگاه ساوث چین نرمال می‌گویند: حتی فرونشست بخش کوچکی از زمین در چین می‌تواند به تهدیدی اساسی برای زندگی شهری تبدیل شود.

فرونشست زمین در حال حاضر سالیانه بیش از ۷.۵ میلیارد یوان (۱.۰۴ میلیارد دلار) خسارت به چین وارد کرده است و در قرن آینده، تقریباً یک چهارم از زمین‌های ساحلی این کشور می‌توانند در واقع پایین‌تر از سطح دریا بیایند و صد‌ها میلیون نفر را در معرض خطر بیشتری از طغیان و سیلاب قرار دهند.

رابرت نیکولز در مرکز تحقیقات تغییرات آب و هوایی تیندال در دانشگاه ایست آنگلیا می‌گوید: این واقعاً نشان می‌دهد که این برای چین یک مشکل ملی است و فقط در یک یا دو مکان نیست و این یک نمونه کوچک از آن چیزی است که در سراسر جهان در حال رخ دادن است.

شهر شمالی تیانجین که بیش از ۱۵ میلیون نفر در آن زندگی می‌کنند، به عنوان یکی از در معرض خطرترین شهر‌ها شناخته شده است. سال گذشته ۳۰۰۰ ساکن این شهر پس از یک فاجعه زمین‌شناسی ناگهانی تخلیه شدند که پژوهشگران علت آن را تخلیه آب‌های زیرزمینی و همچنین ساخت چاه‌های زمین‌گرمایی می‌دانند.

بسیاری از مناطق قدیمی دارای زغال‌سنگ در چین نیز در نتیجه استخراج بیش از حد آسیب دیده‌اند، به طوری که مقامات اغلب مجبور می‌شوند بتن را به ستون‌های در حال فروپاشی تزریق کنند تا زمین را تقویت کنند.

این مشکل به چین محدود نمی‌شود. یک مطالعه جداگانه که در ماه فوریه منتشر شد نیز نشان داد که حدود ۶.۳ میلیون کیلومتر مربع از زمین در سراسر جهان در معرض چنین خطری است. اندونزی در میان کشور‌هایی است که بیشترین آسیب را متحمل شده‌اند و بخش بزرگی از پایتخت آن جاکارتا اکنون زیر سطح دریا قرار دارد.

نیکولز می‌گوید شهر‌های آسیب‌پذیر می‌توانند از توکیو درس بگیرند، چرا که توکیو تا زمانی که برداشت آب‌های زیرزمینی را در دهه ۱۹۷۰ ممنوع نکرده بود، حدود ۵ متر دچار فرونشست شده بود.

وی افزود: به فرونشست باید خیلی جدی نگاه کرد، اما نمی‌توان جلوی وقوع همه آن را گرفت، بنابراین درباره سازگاری و ساخت آب‌بند صحبت می‌کنیم.

بر اساس یک مطالعه در سنگاپور در سال ۲۰۲۲، از ۴۴ شهر ساحلی اصلی جهان که از این مشکل رنج می‌برند، ۳۰ شهر در آسیا قرار دارند.

مت وی کارشناس ژئوفیزیک در دانشگاه رود آیلند می‌گوید: این یک مشکل مربوط به شهرنشینی و رشد جمعیت و حاصل از تراکم جمعیت بیشتر، استخراج آب بیشتر و فرونشست بیشتر است.

دیگر خبرها

  • عکس | بلعیده شدن پراید در خیابان پس از فرونشست زمین
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • فرونشست زمین در بهارستان پراید را بلعید
  • فرونشست زمین در بهارستان خودرو پراید را بلعید
  • ۵ اتفاقی که شهرداری تهران پای درختان ایستاد | دیه قطع درختان شهر کجا هزینه شد؟
  • ۵ اتفاقی که شهرداری تهران پای درختان ایستاد | توسعه فضای سبز با عوارض قطع درختان
  • ۵ اتفاقی که شهرداری تهران پای درختان ایستاد
  • امدادرسانی آتش‌نشانان یزد به خودروهای درگیر در فرونشست زمین
  • این شهر بحرانی‌ترین کانون فرونشست زمین در کشور
  • نیمی از چین در حال غرق شدن است