Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-06@08:09:26 GMT

فرصت‌ها و چالش‌های بخش معدن کشور

تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۷۳۱۸۱

فرصت‌ها و چالش‌های بخش معدن کشور

از ۱۱۷ پهنه معدنی با وسعتی حدود ۴۶۲ هزار کیلومترمربع (یک‌چهارم وسعت کشور) فقط حدود ۳۰ درصد اکتشافات سیستماتیک صورت گرفته است.

اول خرداد معادل ۲۱ ماه مه میلادی مصادف با روز جهانی معدن است اختصاص این روز فرصت مناسبی است که به یکی از مهم‌ترین پیشران‌های اقتصاد یعنی بخش صنعت و معدن پرداخته شود. این بخش دارای فرصت‌ها و چالش‌هایی به شرح زیر است:

۱-سهم بسیار کم و یک درصدی با بازدهی پایین بخش معدن در ارزش تولید کشور علیرغم داشتن یک درصد جمعیت جهان، ۷ درصد ذخایر معدنی جهان (۳۷ میلیارد تن ذخایر قطعی و ۵۷ میلیارد تن ذخایر احتمالی و ۶۷ نوع ماده معدنی).

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به منظور ارتقاء سهم این بخش بایستی اقدامات اساسی زیر صورت گیرد تا این سهم به ۳ -۵ درصد ارزش تولید کشور برسد.

۲- طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در سال ۱۴۰۰ چالش‌های بخش معدن شامل موارد زیر است. ۴۴ درصد مربوط به قوانین و دولت و نبود یک راهبرد طولانی و مشخص معدنی؛ ۳۳ درصد مربوط به سوءمدیریت و مشکلات معدن‌داران؛ ۱۳ درصد مربوط به معضلات محیط زیستی و منابع طبیعی و ۱۰ درصد هم مربوط به مشکلات بین‌المللی است. اقداماتی نظیر تغییرات مدیریتی درست و اصولی، مصوب کردن راهبرد معدنی، رفع ناهماهنگی با قوانین بالادستی و رفع تداخلات قانونی باعث حل حدود ۷۵ درصد مشکلات این چالش خواهد شد.

۳- اشتغال‌زایی متلاطم این بخش و چالش‌های کارگری زیاد از جمله چالش‌های دیگر این بخش محسوب می‌شود. رعایت استانداردهای لازم در زمینه دستمزد و تعیین شرایط حقوقی و قانونی و منصفانه دستمزد کار باعث حل این چالش خواهد شد.

۴- نگرانی عمومی نسبت به سوءاستفاده و رانت‌خواری عده‌ای خاص و تاراج اموال عمومی در بخش معدن از دیگر چالش‌های این بخش محسوب می‌شود. شفاف کردن کسب‌وکار در معادن و واگذاری درست مالکیت معادن می‌تواند به حل مشکلات این بخش کمک نماید.

۵- چالش‌های محیط زیستی و منابع طبیعی معادن از مهم‌ترین چالش‌های بین بخشی معدن محسوب می‌گردد. بازنگری در قوانین موجود و اقدامات اجرایی برای حفظ محیط‌زیست و منابع طبیعی طبق اصول علمی و تجارب بین‌المللی راه‌حل این بخش از چالش‌ها است.

۶- خام‌فروشی و صادرات مواد خام معدنی با بهره‌وری کم یکی از چالش‌های فعلی معدن است.. متوقف کردن سیاست‌های جزیره‌ای و رانتی صادراتی خام‌فروشی و ایجاد واحدهای فراوری و بهره‌برداری روزآمد می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند.

۷-عدم توجه کافی به کاربرد فناوری‌های نوین در اکتشاف، استخراج، فراوری و بهره‌برداری از منابع معدنی از مشکلات پیش روی معدن محسوب می‌شود. کاربرد فناوری‌های نانو، زیستی و رباتیک و هوش مصنوعی به منظور افزایش بهره‌وری و روزآمدی این بخش از ضروریات افزایش بهره‌وری معادن به‌ویژه با توجه به رویکرد راهبردی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان است.

۸- از ۱۱۷ پهنه معدنی با وسعتی حدود ۴۶۲ هزار کیلومترمربع (یک‌چهارم وسعت کشور) فقط حدود ۳۰ درصد اکتشافات سیستماتیک صورت گرفته است. برای رفع این مشکل لازم است نسبت به افزایش سرمایه‌گذاری، تغییر ساختارها، تقویت جدی سازمان زمین‌شناسی برای انجام اکتشافات سیستماتیک در کل این پهنه‌ها به منظور کشف ذخایر جدید معدنی اقدام شود.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: وزارت صنعت معدن و تجارت ، شهرک صنعتی ، معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت معدن و تجارت

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: وزارت صنعت معدن و تجارت شهرک صنعتی بخش معدن چالش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۷۳۱۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هندبالیست‌هایی که تنها ۳۰ درصد قرارداد گرفته‌اند

به گزارش "ورزش سه"، حمید صادقی شاه‌نشین در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد حساس‌ترین دیدار تیمش در هفته‌های پایانی لیگ برتر هندبال مردان اظهار کرد: بازی ما با گیتی‌پسند بسیار حساس است. برنده این دیدار جایگاه دومی خود را تثبیت خواهد کرد. امیدوارم مقابل گیتی پسند بازی خوبی داشته باشیم. گیتی پسند تیم خوبی است و تلاش زیادی می‌کند که در رده دوم قرار بگیرد. امیدوارم بازی خوبی مقابل حریف داشته و بتوانیم پیروز میدان باشیم و نتیجه برای ما باشد.

سرمربی تیم هندبال نیروی زمینی شهید شاملی کازرون در خصوص سطح لیگ برتر هندبال مردان گفت: سطح لیگ بد نبود. سال قبل تیم‌های سپاهان و شاملی بیشترین ملی‌پوش را جذب کردند اما امسال تیم‌ها شاکله خود را از دست دادند و بازیکنان ملی در میان تیم‌ها پخش شدند. مثلا مس کرمان ۵ یا ۶ بازیکن ملی را جذب کرد و با کمک آنها و بازیکنان جوانش سه هفته مانده به آخر فصل قهرمان شد. سایر تیم‌ها هم در لیگ شرایط خوبی داشتند اما تیم‌هایی که بازیکنان بهتری به خدمت گرفته‌ بودند امتیازات بیشتری جمع کردند.

وی افزود: اکثر بازیکنان تیم ما سرباز هستند اما عملکرد خوبی در زمین دارند. با وجودی که آقای شاملی سعی می‌کند زیاد به تیم کمک کند اما تیممان درگیر مشکلات مالی زیادی است. ما  از نظر جایگاه در رده دوم قرار داریم اما از نظر مالی پایین‌ترین تیم در لیگ هستیم. خیلی از تیم‌ها به‌نوعی درگیر مشکلات مالی هستند اما بازیکنان ما تا الان که چند هفته به پایان لیگ بیشتر نمانده تنها ۳۰ درصد مبلغ قرار داد خود را گرفته‌اند. بازیکنان سایر تیم‌ها خیلی بیشتر از این‌ها دریافت کردند. امیدواریم در هفته‌های پایانی با توجه به صحبت‌هایی که شده پرداختی‌ها انجام و قول‌ها و وعده‌ها عملی شود.

صادقی شاه‌نشین افزود: امیدوارم مشکل بازیکنان حل شود. از ابتدای لیگ شرایط سختی برایشان وجود داشت. آنها تا اسفند هیچ مبلغی دریافت نکرده بودند. در اسفند طی دو مرحله مجموعا ۳۰ درصد مبلغ قراردادشان را گرفتند. همه بازیکنان با غیرت و تعصب و با وجود اعتمادی که به مدیر عامل دارند همه سختی‌ها را به جان خریده و اکنون در رده دوم لیگ قرار دارند. امیدوارم آنها همینطور با انگیزه و با غیرت به میدان بروند و بتوانیم نایب قهرمان شویم. هر چند این مشکلات همیشه در هندبال وجود داشته اما امیدواریم به حداقل برسد.

صادقی شاه‌نشین در ادامه در خصوص سقف قراردادها در لیگ برتر هندبال گفت: فکر می‌کنم سقف قراردادها یک میلیارد و نیم است. البته یک بازیکن با قرارداد ۲ میلیاردی هم داشتیم. تعدادی از بازیکنان هم قرارداد ۱.۵ و یک میلیارد تومان دارند اما سقف قرارداد بازیکنان تیم ما زیر ۸۰۰ میلیون تومان است.

او در پایان گفت: امیدوارم برای سال آینده برنامه‌ریزی خوبی داشته باشیم و باشگاه‌هایی که به لیگ می‌آیند مشکلات مالی را در نظر بگیرند. سال آینده تعطیلی در لیگ نداریم و امیدواریم شرایط طوری پیش رود که ملی‌پوشان به خوبی آماده شوند و برای سال آینده در تیم ملی حرف برای گفتن داشته باشیم و هندبال ایران به جایگاهی که باید برسد.

دیگر خبرها

  • معاون امور فرهنگی کمیته امداد: ۲۰ درصد افراد جامعه دچار مشکلات روانشناختی هستند
  • معاون امور فرهنگی کمیته امداد کشور: ۲۰ درصد افراد جامعه دچار مشکلات روانشناختی هستند
  • هندبالیست‌هایی که تنها ۳۰ درصد قرارداد گرفته‌اند
  • رویکرد ایدئولوژیک دولت رییسی، ریشه ادامه چالش‌های اقتصادی
  • سرمایه‌گذاری ۱۸ همت در بخش معدن و صنایع معدنی آذربایجان شرقی
  • معادن؛ ثروتی نهفته در خاک/ بی بهره چون کهگیلویه و بویراحمد
  • جان باختن یک کارگر در معدن زغال‌سنگ هشونی کوهبنان
  • ۷۰ درصد ظرفیت شهرک صنعتی شورمست غیرفعال است
  • چالش غرب در رویارویی با بیداری فرهیختگان
  • چالش‌های فراوان بیماران خاص و صعب العلاج در ایران/ وقتی مشکلات بیماران هموفیلی دیده نمی‌شود