Web Analytics Made Easy - Statcounter



پولستار یک برند مستقل است که اندیشه های رقابتی کمپانی مادر یعنی ولوو را در تولید محصولات فناورانه در راستای رقابت با بزرگانی مانند تسلا را دنبال می کند.

به گزارش عصر ایران؛ پولستار یکی از نام های جوان در صنعت خودروی جهان است که ارتباط بسیار نزدیکی با ولوو دارد تا جائیکه مخاطبان دنیای خودرو معمولا از ترکیب ولوو پولستار برای اشاره به محصولات آن استفاده می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما به هرترتیب پولستار یک برند مستقل است که اندیشه های رقابتی کمپانی مادر یعنی ولوو را در تولید محصولات فناورانه در راستای رقابت با بزرگانی مانند تسلا را دنبال می کند.

سابقه تاسیس پولستار به 1996 میلادی باز می گرد و دفتر مرکزی آن در گوتنبرگ سوئد قرار دارد.

پیش از این پولستار 1 را در گروه خودروی عصر ایران معرفی کرده ایم که جزئیاتش برای مطالعه، اینجا در دسترس قرار دارد. همچنین برای آشنایی بیشتر با اندیشه های این برند، مطالعه مطلب زیر را نیز توصیه می کنیم:

اما، سراغ پولستار 2 مدل 2022 می رویم تا نگاهی به ویژگی های دومین ستاره قطبی داشته باشیم. در طراحی این خودرو همانطور که در تصاویر نیز مشاهده می کنید، براحتی می توان ردپایی از زبان طراحی ولوو و البته برخی از محصولات جدید جیلی را نیز مشاهده کرد که خوب با توجه به ارتباطات کمپانی های نامبرده چیز عجیبی هم نیست.

به هر ترتیب حاصل کار، یک خودروی مینیمال و جذاب است که در صورت بازاریابی موفق می تواند جایگاه مناسبی میان الکتریکی های روز داشته باشد.

فضای داخل کابین پولستار 2 نیز حس لوکس فناورانه ها را به بهترین شکل برای بیننده تفسیر می کند. نمایشگر دیجیتال اطلاعات کیلومتر، نمایشگر تبلتی بزرگ تنظیمات سیستم سرگرمی، جزئیات کرومی روی فرمان، کنسول اصلی جلو و بخش داخلی درب ها به همراه مواد اولیه باکیفیت موجب شده تا مجموعه ای کم نقص شکل بگیرد.

پولستار 2 در تریم های تک موتور و دو موتور ارائه می شود که نمونه اول برچسب قیمت حدودا 47 هزار دلاری و نمونه دیگر 53 هزار دلاری را همراه خود دارند.

از ویژگی های تریم تک موتور پولستار 2 باید به خروجی 231 اسب بخاری پیشرانه و گشتاور 243 پوند فوت اشاره کرد. این مجموعه با جعبه دنده تک سرعته اتوماتیک هماهنگ می شود. موتور الکتریکی با محور جلو در ارتباط است و انرژی خود را از باتری 78 کیلووات ساعت لیتیوم-یون تامین می کند. برد حرکتی با یکبار شارژ کامل 434 کیلومتر است.

شارژ کامل باتری 8 ساعت طول می کشد. اما با استفاده از فناوری شارژ سریع می توان ظرفیت آنرا طی 30 دقیقه از 10 به 80 درصد رساند.

خودرو طی 7 ثانیه از حالت توقف به سرعت 96 کیلومتر برساعت می رسد. بیشینه سرعت نیز برابر با 161 کیلومتر برساعت محاسبه شده است.

وزن این تریم برابر با 1994 کیلوگرم است.

در تریم مجهز به 2 موتور الکتریکی، میزان خروجی پیشرانه برابر با 408 اسب بخار و گشتاور 487 پوندفوت محاسبه شده است. در بخش جعبه دنده نیز از نمونه تک سرعته اتوماتیک استفاده شده است. اینجا با توجه به حضور یک موتور در هر محور، سامانه تمام چرخ محرک نیز در وضعیت فعال قرار دارد.

انرژی مورد نیاز پیشرانه از باتری 78 کیلووات ساعت تامین می شود که برد حرکتی 375 کیلومتر را فراهم کرده است. مشخصات شارژ باتری دقیقا مشابه مدل تک موتوره است.

خودرو طی 4.5 ثانیه از حالت توقف به سرعت 96 کیلومتر برساعت می رسد. بیشینه سرعت نیز 204 کیلومتر برساعت عنوان شده است.

وزن این تریم 2122 کیلوگرم است.

منبع: بیتوته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.beytoote.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بیتوته» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۸۳۷۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رانت ۴ میلیارد دلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید

در شرایطی شاهد تخصیص حدود ۳ تا ۴ میلیارد دلار ارز به شرکت های خودروساز مونتاژی هستیم، که مشخصا این شرکت ها نتوانستند از التهاب بازار خودرو در برهه ی فعلی بکاهند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیرا گمرک ایران لیست 100 وارد کننده ی نخست به لحاظ ارزش دلاری در سال 1402 را منتشر کرد. نکته ی قابل توجهی که در این لیست و در بین شرکت هایی که بیشترین میزان ارز را در سال گذشته دریافت کرده اند به چشم می خورد، نقش پر رنگ شرکت های خودرو ساز مونتاژی است.

همانطور که پیوست شماره 2 گمرک مشخص است، اکثر خودروسازان مونتاژی، در لیست بیشترین دریافت کنندگان ارز در سال 1402 قرار دارند. به عنوان مثال در سال 1402 صنایع خودروسازی مدیران حدود 1 میلیارد دلار، کرمان موتور حدود 750 میلیون دلار، کوروش موتور آریا حدود 635 میلیون دلار و بهمن موتور حدود 400 میلیون دلار ارز دریافت کرده اند.

واردات 8.4 میلیارد دلاری قطعات خودرو و موتورسیکلت در سال 1402

لازم به ذکر است محمد رضوانی‌فر معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران درباره حجم واردات قطعات خودرو و موتور سیکلت در سال گذشته عنوان داشت: در سال 1402 به میزان 8 میلیارد و 380 میلیون دلار اجزاء و قطعات خودرو و موتورسیکلت از گمرکات ترخیص و وارد کشور گردید.

همچنین رضوانی‌فر اضافه کرد: این میزان واردات قطعات خودرو و موتورسیکلت در سال 1402 به لحاظ ارزش 32.69 درصد نسبت به مدت مشابه سال ماقبل رشد داشته است. در خصوص عمده‌ترین شرکت‌های واردکننده اجزاء و قطعات خودرو در سال 1402 بیان کرد: صنایع خودروسازی مدیران با 13 درصد، کرمان موتور با 9.65 درصد و کوروش موتور آریا با 5.35 درصد از ارزش کل واردات اجزاء و قطعات خودرو، بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند.

چرا با تخصیص میلیاردها دلار به شرکت های مونتاژ کار همچنان بازار خودرو ملتهب است؟

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که با توجه به سهم بخش خودرو در سبد ارزی کشور، که سهم بسیار قابل توجهی است چرا همچنان چالش خودرو در اقتصاد ایران حل نشده است؟ گفتنی است دیگر نکته ای که باید به آن اشاره کرد، عدم ایجاد اشتغال برای جمعیت قابل توجهی توسط شرکت های مونتاژ کار با توجه به تخصیص ارز 3-4 میلیارد دلاری به آن ها است.

همچنین دیگر نکته ای که برخی از کارشناسان مطرح می کنند این است که آیا این امکان وجود نداشت تا بخشی از ارز های تخصیص داده شده به شرکت های مونتاژ کار صرف واردات خود رو شود؟ چرا که با این میزان ارزی که به این شرکت ها تخصیص داده شده است، می توان تعداد قابل توجهی خودروی با کیفیت وارد کشور کرد که یقینا می تواند از التهابات بازار خودرو بکاهد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • در مذمت و ستایش ارز دریافتی خودروسازان اخیراً گمرک
  • بازگشت پرشکوه هاوال با H6
  • رانت ۴ میلیارددلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • تخصیص ۳.۱ میلیارد دلار برای مونتاژ/ برای واردات خودرو ارز نداریم؟
  • رانت ۴ میلیارد دلاری مونتاژکاران؛ التهاب بازار خودرو نخوابید
  • (تصاویر) شاسی‌بلند چینی بازار ایران به بریتانیا می‌رود
  • خودروی ایسوزو D-MAX مدل 2024 چه مشخصاتی دارد؟
  • موتور ایرانی برای خودروی ایرانی
  • موتور ۶ سیلندر بنزینی بومی چه ویژگی دارد؟
  • ۱۰ ماشین آلمانی برتر تاریخ که شاهکار‌های مهندسی عرصه خودروسازی به شمار می‌آیند