Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، اجلاس سه روزه روسای دانشگاه ها در روزهای ۹ تا ۱۱ خردادماه به میزبانی دانشگاه تبریز و با هماهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد. در روز پایانی این اجلاس، محمدعلی زلفی گل شنونده انتقادات و پیشنهادهای شان شد.

مهاجرت استادان

در ابتدای این نشست، رسول جلیلی، رییس دانشگاه صنعتی شریف با بیان دغدغه های خود اظهار داشت: مهاجرت استادان شروع شده است؛ در گذشته درد ما فقط مهاجرت دانشجویان بود، الان اما مهاجرت استادان هم به این دغدغه افزوده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به ناایمن بودن دانشگاه ها، تاکید کرد: علاوه بر ناایمن بودن دانشگاه ها، تجهیزات آزمایشگاهی هم ایمنی لازم را ندارند. اگر اتفاقی رخ دهد بلای جان استاد، دانشجو و کارمند می شود. فرسودگی دانشگاه ها به این مشکلات هم افزوده است.

جلیلی درباره مشکلاتی که قدمت ساختمان ها به دنبال دارد، گفت: تاسیسات برق ساختمان دانشگاه ها ۵۰ ساله شده است. در تابستان با قطعی برق مواجه می شویم و این یعنی، برق آسانسور قطع شده و آزمایش های انجام شده در آزمایشگاه ها هم باید دوباره تکرار شوند.

رییس دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: دانشگاهی مثل صنعتی شریف باید ۹۰ درصد حقوق بپردازد و ۲۵ درصد غذا توزیع کند اما الان فقط ۱۵ درصد غذا توزیع می کند. به تازگی هم اعلام شده است که ردیف های بودجه دانشگاه های ذیل وزارت علوم تلفیق شود که به معنای حذف ردیف مستقل دانشگاه ها و زیر سوال رفتن استقلال مراکز آموزش عالی است.

جلیلی با بیان اینکه باید نگاه تحولی و متحولانه به آموزش عالی کرد، ادامه داد: این نگاه را باید از الان شروع کرد، سال دیگر دیر است. پیشنهاد تشکیل کارگروهی برای شناسایی مشکلات دانشگاه ها و رسیدگی فوری را مطرح می کنم.

تدوین پیوست فرهنگی دانشگاه ها

منصور انبیاء، رییس دانشگاه علم و صنعت هم در بخشی از سخنان خود درباره بازگشایی دانشگاه ها در فروردین ماه، تاکید کرد: با توجه به بازگشایی آنی دانشگاه ها در فروردین و نداشتن آمادگی کافی، همه دانشگاه ها با مشکلات و ناهنجاری های فرهنگی مواجه شدند.

وی افزود: این مشکلات و ناهنجاری ها را نه می توان نادیده گرفت و نه در مواجهه با آن شتابزدگی و سطحی نگری داشت. بنابراین از فصل تابستان باید برای تدوین پیوست فرهنگی بازگشایی دانشگاه ها استفاده کرد.

رییس دانشگاه علم و صنعت ادامه داد: اقدامات ایجابی مانند کرسی های آزاداندیشی برای طرح دیدگاه ها و تشکیل اتاق های گفت و گوی مستقیم در حوزه مهارت برای ایجاد حس همراهی با قوانین دانشگاه ها ضروری به نظر می رسد.

انبیاء همچنین بر ضرورت حذف رشته های مازاد و نامناسب تاکید کرد و شرط توسعه آینده این رشته ها را مبتنی بر آینده پژوهی و برنامه های علمی دانست.

تعریف وزارت علوم از دانشگاه چیست؟

عبدالله معتمدی، رییس دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این نشست با طرح سوالی مبنی بر اینکه تعریف وزارت علوم از دانشگاه چیست، بیان کرد: وزارت علوم از دانشگاه چه تعریفی دارد و افق مان نسبت به چشم انداز دانشگاه ها چیست. همه ما تعریفی داریم ولی مهم این است به یک وفاق برسیم و بر اساس یک چشم انداز مبتنی بر نگاه ارزشی، واقعیت های دانش بشری و ظرفیت های علمی، افق دانشگاه ها را مشخص کنیم.

وی افزود: دانش بنیان بودن شامل حال خودمان هم می شود. آموزش عالی یک رشته تحصیلی است و می تواند دانش بنیان باشد. هرچند ساعت ها برای رسیدن به چشم انداز روشنی در این زمینه وقت صرف  می کنیم اما مشخص کردن راهبردها ضرورتی تر است.

بن بست مالی دانشگاه ها

در ادامه این نشست، محمد موذنی، رییس دانشگاه شیراز با گله مندی از رایگان بودن برخی خدمات دانشجویی، گفت: در قانون اساسی بر آموزش رایگان تا دیپلم تاکید شده است اما این آموزش رایگان را وارد آموزش عالی هم کرده ایم.

وی ادامه داد: به جز رایگان بودن آموزش، تغذیه حتی ایاب و ذهاب را هم رایگان کرده ایم که همین مساله در رفع بسیاری از مشکلات ما را به بن بست رسانده است.

به گفته رییس دانشگاه شیراز، فشار مالی، فکر روسای دانشگاه ها را مشغول کرده است و از پرداختن به مسایل اساسی باز مانده اند.

ساختمان های دانشگاهی مانند متروپل

فریده حق بین، رییس دانشگاه الزهرا (س) نیز در سخنانی خطاب به وزیر علوم از نگرانی خود در خصوص بناهای ۶۰ ساله این دانشگاه سخن به میان آورد و اظهار داشت: وقتی سن ابنیه به ۳۰ سال برسد، قدیمی است چه رسد به اینکه ۶۰ ساله باشد. در دانشگاه ساختمانی داریم که در ذهنم مانند ساختمان متروپل آبادان است و از وزیر علوم تقاضای مقاوم سازی این ساختمان را دارم.

وی همچنین درباره مشکلات سیستم برق این دانشگاه گفت: هفته ای نیست درگیر مسأله آتش سوزی در سیستم برق دانشگاه نباشیم و وجود این مسائل از نظر زیست بوم، شایسته نیست.

حق بین همچنین درباره جذب اعضای هیأت علمی در دانشگاه الزهرا، تاکید کرد: ۷۵ درصد اعضای هیأت علمی دانشگاه الزهرا را زنان تشکیل می دهند. به دلیل بازنشستگی و با توجه به رویکرد کشور نسبت به فرزندآوری، با کمبود جدی عضو هیأت علمی زن در این دانشگاه مواجه هستیم.

برچسب‌ها ساختمان متروپل آبادان دانشگاه الزهرا دانشگاه صنعتی شریف

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ساختمان متروپل آبادان دانشگاه الزهرا دانشگاه صنعتی شریف ساختمان متروپل آبادان دانشگاه الزهرا دانشگاه صنعتی شریف مهاجرت استادان دانشگاه الزهرا دانشگاه ها رییس دانشگاه وزارت علوم صنعتی شریف آموزش عالی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۴۵۲۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خدشه‌دار شدن استقلال دانشگاه؛ «دخالت‌ها در دانشگاه زیاد شده است»

دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه گفت: «متاسفانه دخالت‌های دولت در دانشگاه زیاد شده است، حتی اختیارات وزارت علوم کاهش پیدا کرده طوری‌که به‌نظر می‌رسد این وزارت کشور است که به دانشگاه دستور می‌دهد. مثلاً همین محدودیت‌های ایجاد شده و مسائل امنیتی که بر دانشگاه‌ها حاکم شده از طرف وزارت کشور و شورای امنیت کشور است، در این وضعیت می‌شود گفت وزارت علوم هیچ نقشی ندارد.»

به گزارش خبرآنلاین، دانشگاه حال و روز خوبی ندارد، استادان دانشگاه هم همین‌طور، موضوع اخراج اساتید مرداد ماه سال گذشته بود که در رسانه‌ها دست به دست شد، هر روز یک استاد اعلام می‌کرد که یا از دانشگاه اخراج شده یا این‌که با او قطع همکاری کرده‌اند، مسئله‌ای که تا آخرین روزهای سال ۱۴۰۲ هم ادامه داشت و منجر به برگزاری مناظره میان رئیس دانشگاه تهران و استادان اخراجی از این دانشگاه شد.

حالا کارن ابری‌نیا، دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه می‌گوید: «سال ۱۴۰۲ برای دانشگاه سال خوبی نبود و برای اساتید انواع و اقسام محدودیت‌ها و محرومیت‌ها ایجاد شد. این محدودیت‌ها شامل حدود ۲۰۰ استاد دانشگاه شده است و نزدیک به ۲۵ استاد از دانشگاه اخراج شدند.»

متن کامل گفت‌وگو با دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه در ادامه آمده است.

وضعیت استادان دانشگاه را در سال ۱۴۰۲ چه‌طور بررسی می‌کنید؟

سال ۱۴۰۲ برای دانشگاه سال خوبی نبود و برای اساتید انواع و اقسام محدودیت‌ها و محرومیت‌ها ایجاد شد.

چه محدودیت‌هایی برای استادان ایجاد شد؟

انواع مختلف دارد، این محدودیت‌ها شامل استادانی شد که در واکنش به حوادث سال ۱۴۰۱ بیانیه امضا کردند یا اعلام موضع کردند، مثلاً با تبدیل وضعیت آن‌ها از حالت پیمانی به رسمی‌آزمایشی و بعد وضعیت رسمی موافقت نکردند یا مراحل تغییر وضعیت آن‌ها را متوقف کردند. یا در موردی دیگر برای ترفیع سالانه استادان مشکل ایجاد کردند، یا ارتقا برخی استادان از دانشیاری به استادی را متوقف کردند. در این میان برخی استادان اخراج شدند و برخی دیگر هم علیرغم این‌که اخراج نشدند اما حقوق آن‌ها قطع شد.

چه تعداد استاد از دانشگاه‌ها اخراج شدند؟

انواع محدودیت‌ها شامل حدود ۲۰۰ استاد دانشگاه شده است و نزدیک به ۲۵ استاد از دانشگاه اخراج شدند.

همه این محدودیت‌ها به دلیل اعلام موضع درباره حوادث سال ۱۴۰۱ بود؟

بله، اما برخی هم به‌خاطر فعالیت صنفی در کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران بود، برخی دانشگاه‌ها با فعالیت صنفی استادان مخالفت کردند درصورتی‌که این کانون از وزارت کشور مجوز فعالیت دارد.

این محدودیت‌ها چه آسیبی به نهاد دانشگاه وارد می‌کند؟

دانشگاه نهاد علم است و باید مستقل باشد، علم باید آزادی و استقلال داشته باشد، مثلاً اعضای هیات علمی بتوانند درباره مسائل علمی و دانشگاه خودشان تصمیم بگیرند و این‌که چگونه محیط علمی را اداره کنند. بنابراین آسیب جدی آن حذف استقلال از دانشگاه است.

به‌طور مشخص استقلال دانشگاه چه‌طور نقض شده است؟

متاسفانه دخالت‌های دولت در دانشگاه زیاد شده است، حتی اختیارات وزارت علوم کاهش پیدا کرده طوری‌که به‌نظر می‌رسد این وزارت کشور است که به دانشگاه دستور می‌دهد. مثلاً همین محدودیت‌های ایجاد شده و مسائل امنیتی که بر دانشگاه‌ها حاکم شده از طرف وزارت کشور و شورای امنیت کشور است، در این وضعیت می‌شود گفت وزارت علوم هیچ نقشی ندارد. فراتر از وزارت کشور نهادهای متعددی داریم که درباره دانشگاه تصمیم‌گیری می‌کنند و نقش وزارت علوم بسیار کمرنگ شده است.

نظرتان درباره ایده مهاجرت و مهاجرت استادان و دانشجویان چیست؟

اقداماتی که گفتم جوانان را نا امید می‌کند، آن‌هم استادان جوانی که با علاقه به کشورشان برگشتند و عضو هیات علمی شدند، درحالی‌که می‌توانستند در خارج از کشور بمانند.

این گروه در ایران با محدودیت و امر و نهی مواجه شدند، حتی برخی دانشگاه‌ها به استادان گفتند کسانی‌که درباره حوادث سال ۱۴۰۱ بیانه‌ای امضا کردند اگر می‌خواهند به‌کارشان ادامه دهند باید توبه نامه امضا کنند و اظهار پشیمانی کنند، در این شرایط استاد جوان نا امید می‌شود آن‌هم در وضعیتی که درآمد مناسب ندارد، با حقوقی که به یک استادیار می‌دهند نمی‌تواند یک خانه در تهران اجاره کند؛ درآمد استادان دانشگاه در ایران حتی قابل مقایسه با درآمد استادان در کشورهای همسایه نیست، خوب معلوم است اگر استادی در ایران محدودیت‌های زیادی دارد و درآمد کافی هم ندارد به‌فکر مهاجرت می‌افتد، آن‌هم نه به کشورهای اروپایی و آمریکا بلکه به‌همین کشورهای اطراف ایران. برای انجام کار علمی شما نباید دغدغه و پریشانی داشته باشید درحالی‌که دغدغه وضعیت اقتصادی و معیشتی، وضعیت دانشگاه و فرهنگ، وضعیت سیاست همگی بر روی دوش استاد دانشگاه افتاده است.

به‌نظرتان دانشگاهیان چقدر باید در مسائل سیاسی ورود کنند؟

اتفاقا من هم موافق نیستم دانشگاه سیاسی شود، اما به این معنی نیست که نسبت به همه مسائل بی‌تفاوت باشد. در خارج از ایران هم همه استادان غیر سیاسی هستند اما در همین جریان فلسطین و اسرائیل خیلی‌های‌شان اظهار نظر کردند و از منظر حقوق بشر گفتند اقدامات اسرائیل جنایت است، حتی به‌همین دلیل یکی از استادان مجبور به استعفا شد. نباید به استاد دانشگاه گفت تو حق اظهار نظر نداری، اگر گمان می‌کنند با امر و نهی بیشتر می‌توانند اوضاع را کنترل کنند باید گفت اینطور نیست، با این اقدامات نارضایتی‌ها بیشتر می‌شود و کمک می‌کند تا تعهد افراد به نظام کمتر شود.

با نشانه‌هایی که دریافت می‌کنید وضعیت دانشگاه در آینده چه‌طور خواهد بود؟

من شخصاً به نهاد دانشگاه امیدوار هستم و گمان می‌کنم بالاخره دانشگاه با عملکرد خودش می‌تواند موجب اصلاح در جامعه شود. ما شاهد هستیم وقتی دانشجو و استاد یک مدتی در محیط دانشگاه قرار می‌گیرند آن آزاد اندیشی و افکار مستقل خودشان را پیدا می‌کنند و به فرهنگ غنی کشورشان متکی می‌شوند طوری‌که دیگر حاضر نیستند هر ایده‌ای را بپذیرند.

اصولاً دانشگاه جایی هست که نقد می‌کند و با پشتوانه علمی هر حرفی را به سادگی نمی‌پذیرد، با این ایده من به دانشگاه امیدوار هستم، اگرچه این روزها استقلال دانشگاه خدشه‌دار شده اما در دراز مدت نمی‌شود دانشگاه را تحت سیطره قرار داد و آزادی آن را گرفت، اتفاقاً مردم ما به دانشگاه از هرجای دیگری بیشتر امید دارند. متاسفانه این روزها رویکرد کارشناسی، تخصصی و علمی کنار گذاشته شده اما بالاخره مجبور خواهند شد این رویکرد ضد کارشناسی را اصلاح کنند و به کار تخصصی روی بیاورند، به همین دلیل دانشگاه در آینده نقش موثرتری در کشور دارد.

دیگر خبرها

  • خدشه‌دار شدن استقلال دانشگاه؛ «دخالت‌ها در دانشگاه زیاد شده است»
  • پیام رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مناسبت روز جهانی ماما
  • لزوم کاربردی کردن محصولات پژوهشی برای تبدیل علم به ثروت
  • توضیح دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران درباره حاشیه‌های اخیر
  • شرکت بیش از ۱۳ هزار داوطلب در آزمون استخدامی آموزش و پرورش مازندران
  • رونمایی از دستگاه میکروب‌شناسی در نمایشگاه علوم آزمایشگاهی
  • رونمایی از دستگاه میکروب شناسی در کنگره علوم آزمایشگاهی
  • استادان در هویت‌سازی و فرهنگ‌سازی اهتمام داشته باشند
  • نیمی از حوادث فوتی کار در کارگاه های ساختمانی است
  • اعمال مصوبه فوق العاده خاص کارکنان نظام سلامت از امسال