Web Analytics Made Easy - Statcounter

نتایج یک پژوهش بین‌المللی نشان می‌دهند که ابتلا به بیماری قلبی می‌تواند خطر زوال عقل را تا سه برابر افزایش دهد.

به گزارش ایران اکونومیست و به نقل از نوروساینس نیوز، یک پژوهش بین‌المللی که به سرپرستی "دانشگاه اکستر"(University of Exeter) و "دانشگاه آکسفورد"(Oxford University) انجام شده است، نشان می‌دهد که ابتلا به بیماری‌های متعددی که بر قلب تاثیر می‌گذارند، با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل نسبت به خطر ژنتیکی مرتبط است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پژوهش، یکی از بزرگترین پژوهش‌هایی به شمار می‌رود که تاکنون به بررسی ارتباط بین چندین بیماری مرتبط با قلب و زوال عقل پرداخته و همچنین، یکی از معدود پژوهش‌هایی به شمار می‌رود که به موضوع پیچیده چندین بیماری متعدد توجه کرده است.

این پژوهش، به داده‌های بیش از ۲۰۰ هزار نفر پرداخت که ۶۰ ساله یا بالاتر بودند و اطلاعات آنها در "بانک زیستی انگلستان"(UK Biobank) ذخیره شده بود. پژوهشگران، افرادی را که به بیماری‌های متابولیک قلبی، سکته، حمله قلبی یا ترکیبی از این سه مورد مبتلا بودند و افرادی را که در ادامه به زوال عقل مبتلا شدند، شناسایی کردند.

پژوهشگران در جمعیت مورد بررسی دریافتند که هرچه شخص میزان بیشتری از این سه بیماری را داشته باشد، خطر ابتلا به زوال عقل در او بیشتر است. افرادی که هر سه بیماری را داشتند، سه برابر بیشتر از افرادی که خطر ژنتیکی بالایی را داشتند، در معرض ابتلا به زوال عقل بودند.

دکتر "ژین یو تای"(Xin You Tai)، دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه آکسفورد و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: زوال عقل، یک مشکل بزرگ جهانی به شمار می‌رود و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که ۱۳۵ میلیون نفر در سراسر جهان تا سال ۲۰۵۰ به این بیماری مخرب مبتلا خواهند شد.

وی افزود: ما دریافتیم که ابتلا به بیماری‌های قلبی، به میزان بیشتری نسبت به خطر ژنتیکی با خطر زوال عقل مرتبط است. بنابراین، با هر خطر ژنتیکی که به دنیا آمده باشید، می‌توانید با مراقبت از سلامتی قلب در طول زندگی خود، تأثیر زیادی در کاهش خطر زوال عقل ایفا کنید.

این گروه پژوهشی که "دانشگاه گلاسگو"(University of Glasgow) و "دانشگاه میشیگان" (UMich) را نیز در بر دارد، نشان داد که تقریبا ۲۰ هزار نفر از شرکت‌کنندگان مورد بررسی، به یکی از این سه بیماری مبتلا هستند. فقط بیش از ۲۰۰۰ نفر به دو مورد از بیماری‌ها مبتلا بودند و ۱۲۲ نفر هر سه مورد را داشتند.

پروفسور "دیوید لیولین"(David Llewellyn)، استاد اپیدمیولوژی بالینی در دانشگاه اکستر و از پژوهشگران این پروژه گفت: بسیاری از پژوهش‌ها به خطر ابتلا به یک بیماری مرتبط با زوال عقل می‌پردازند اما سلامتی پیچیده‌تر از آن است. ما می‌دانیم که بسیاری از بیماران در واقع دارای طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها هستند.

وی افزود: این پژوهش به ما می‌گوید که برای افراد مبتلا به دیابت، سکته مغزی یا حمله قلبی، مراقبت از سلامتی و اطمینان از درمان مناسب برای جلوگیری از مشکلات بیشتر و همچنین کاهش خطر زوال عقل بسیار مهم است.

این گروه پژوهشی بر اساس یک امتیاز خطر جامع که منعکس‌کننده ویژگی‌های خطر ژنتیکی متعدد مربوط به افرادی با اصل و نسب اروپایی است، ۲۰۰ هزار شرکت‌کننده را به سه دسته حامل خطر ژنتیکی تقسیم کردند. همچنین آنها داده‌های تصویربرداری از مغز بیش از ۱۲ هزار شرکت‌کننده را در اختیار داشتند و آسیب‌های گسترده‌ای را در سراسر مغز افرادی که بیش از یک بیماری قلبی متابولیک داشتند، پیدا کردند. در مقابل، خطر ژنتیکی بالا تنها در بخش‌های خاصی از مغز، با وخامت بیماری مرتبط بود.

دکتر "کنت لانگا"(Kenneth Langa)، استاد پزشکی دانشگاه میشیگان و از پژوهشگران این پروژه گفت: پژوهش‌های ما نشان می‌دهد که محافظت از قلب در طول زندگی، احتمالا فواید قابل توجهی برای مغز نیز دارد. برای مراقبت از قلب خود می‌توانید ورزش منظم داشته باشید، از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید و هر کاری که ممکن است انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که فشار خون، قند خون و سطح کلسترول مطابق با دستورالعمل‌ها است.

دکتر "سارا ایماریسیو"(Sara Imarisio)، رئیس موسسه "تحقیقات آلزایمر انگلستان"(ARUK) گفت: شواهد واضحی وجود دارند که نشان می‌دهند آنچه برای قلب شما خوب است، می‌تواند برای مغز شما نیز سودمند باشد. خطر ابتلای افراد به زوال عقل، ترکیبی پیچیده از سن، ژن‌ها و جنبه‌های سبک زندگی او است.

پژوهشگران در این پروژه، داده‌های یک جمعیت ۶۰ سال به بالا را بررسی کردند؛ از جمله این که آیا آنها بیماری‌های قلبی خاصی دارند، ژنتیک آنها چگونه است و ژنتیک این افراد چگونه بر خطر ابتلا به زوال عقل تأثیر می‌گذارد. آنها دریافتند افرادی که به چندین بیماری قلبی مبتلا هستند، حتی بیشتر از افرادی که به دلیل ژنتیکی در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارند، در معرض ابتلا به زوال عقل قرار می‌گیرند.

این یافته‌ها اهمیت درمان دلایل ضعف سلامت قلب را به منظور کاهش تعداد موارد زوال عقل تکرار می‌کنند. بنابراین اگر نگرانی در مورد سلامت قلب یا مغز شما وجود دارد، با پزشک خود صحبت کنید.

این پژوهش، در مجله "The Lancet Healthy Longevity" به چاپ رسید.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: بیماری قلبی ، زوال عقل ، آلزایمر ، سکته قلبی ، حمله قلبی

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: بیماری قلبی زوال عقل آلزایمر سکته قلبی حمله قلبی ابتلا به زوال عقل ابتلا به بیماری خطر زوال عقل خطر ابتلا بیماری قلبی خطر ژنتیکی بیماری ها پژوهش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۰۲۷۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی با تغذیه مناسب

به گزارش ایسنا، فرشته فزونی نقش تغذیه را در پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر از جمله بیماری‌های قلبی عروقی بسیار مهم عنوان کرد.

وی الگوی غذایی نامناسب از جمله مصرف زیاد قند، نمک و چربی‌ها، مصرف کم میوه، سبزی، حبوبات و مصرف بی‌رویه فست فودها و تحرک بدنی کم را مهمترین علل ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر از جمله بیماری‌های قلبی برشمرد.

رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت، افزود: توجه به نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای محصولات غذایی برای انتخاب محصولات مناسب‌تر کمک می‌کند. بنابراین همه افراد هنگام خرید باید به برچسب محصولات غذایی که با سه رنگ سبز، نارنجی و یا قرمز مشخص شدند دقت کنند.

او با تاکید برانتخاب آگاهانه مواد غذایی، گفت: برچسب محصولات حاوی مقادیر زیاد قند، نمک، چربی، اسید چرب ترانس و انرژی با رنگ قرمز مشخص شدند که باید مصرف این مواد غذایی محدود شود. 

رییس گروه تغذیه معاونت بهداشت با اشاره به مصرف زیاد نمک در کشورو نقش آن به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار در پرفشاری خون و عوارض قلبی عروقی، گفت: طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک در افراد زیر ۵۰ سال پنج گرم (یک قاشق چایخوری) و در افراد بالای ۵۰ سال و بیماران قلبی وعروقی و کودکان روزانه کمتر از ۳ گرم است.

به گفته وی این میزان نمک شامل نمک‌های پنهان در غذا مانند نان، پنیر، رب گوجه فرنگی و... نیز می‌شود که باید مورد توجه قرار گیرد.

فزونی خاطرنشان کرد: اگر مقدار نمک افزوده شده به غذا به تدریج کاهش یابد در مدت چند هفته ذائقه افراد به غذای کم نمک عادت می‌کند.

رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت به والدین توصیه کرد از غذاهای تهیه شده در منزل و تنقلات سالم شامل میوه، آجیل خام و بدون نمک، ساندویچ‌های خانگی به عنوان میان وعده کودکان و نوجوانان استفاده کنند و فرزندان خود را از کودکی به مصرف غذای کم نمک عادت دهند.

وی مصرف روزانه حداقل پنج واحد سبزی و میوه را یک فاکتور پیشگیری کننده از فشارخون بالا و بیماری‌های قلبی و عروقی عنوان کرد.

فزونی از سبزی‌ها و میوه‌های تازه، غلات کامل (پوست نگرفته )، حبوبات و مغزها به عنوان منابع  فیبر نام برد و تاکید کرد مصرف روزانه غذاهای حاوی فیبر درکاهش چربی و قند خون و تنظیم فشارخون نقش مهمی دارند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی وی پیشنهاد کرد برای افزایش ارزش غذایی برنج آن را به صورت مخلوط با سبزی و حبوبات مصرف کنید.

رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت در ادامه سخنان خود به بیان راهکارهایی برای کاهش مصرف نمک، قند و غذاهای چرب به عنوان عوامل تاثیرگذار بر سلامت بدن به ویژه سلامت قلب و عروق پرداخت که به شرح زیر است: 

ـ سرسفره به غذا نمک نزنید و نمکدان را از سفره و میز غذا حذف کنید.

ـ به میوه‌ها و سبزی‌های خام ( گوجه سبز، خیار، گوجه فرنگی و ....) نمک نپاشید.

ـ مواد غذایی نمک سود و دودی شده، انواع شور و ترشی، دسرها، سس‌های سالاد آماده، سویا سس، زیتون و خردل و سوپ‌های آماده و تنقلات شور مانند چیپس سیب‌زمینی، چوب شور، چیپس ذرت، کراکر، آجیل، مغزهای شور از منابع عمده سدیم هستند، مصرف آنها را محدود کنید.

ـ برچسب‌های تغذیه‌ای را مطالعه کرده و غذاهایی را که مقدار سدیم کمتری دارند انتخاب کنید.

ـ از ادویه‌هایی استفاده کنید که در تهیه آنها از نمک استفاده نشده است.

ـ مصرف گوشت‌های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به حداقل برسانید.

ـ غذاهای کنسروی حاوی نمک زیادی هستند، مصرف آنها را کاهش دهید.

ـ به جای تنقلات شور به فرزندان خود، میوه و آجیل خام بدهید.

ـ به جای نمک از چاشنی‌هایی مانند سبزی‌های معطر تازه یا خشک مانند نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و... یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده کنید.

ـ نمک مصرفی را از نوع تصفیه شده یددار انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که نمک تصفیه شده یددار نیز به اندازه سایر نمک‌ها موجب افزایش فشار خون می‌شود.

ـ مصرف غذاهای  پرچرب را کاهش دهید.

ـ به جای سرخ کردن غذا از روش‌های دیگر پخت مانند بخارپز ، آب پز و تنوری استفاده کنید.

ـ از حرارت دادن زیاد روغن و غوطه وری ماده غذایی در مقدار زیاد روغن خودداری کنید.

ـ پیش از پختن گوشت چربی‌های قابل رویت آن را جدا کنید.

ـ مصرف ماهی را در برنامه غذایی هفتگی بگنجانید.

ـ از مصرف لبنیات پرچرب، شیرینی خامه‌ای، روغن حیوانی، روغن نباتی جامد، فست فود پرهیز کنید.

_ مصرف چربی‌های اشباع و ترانس را کاهش دهید.

ـ برای کاهش دریافت اسید چرب ترانس (اسید های چرب مضری که به دلیل جامد بودن در دمای محیط و بدن خطراتی چون گرفتگی رگ‌ها و امراض قلبی را ایجاد می کند) از مصرف روغن نباتی جامد، غذاهای سرخ کرده و فست فود اجتناب کنید.

ـ از روغن‌های غیراشباع مانند کانولا، زیتون و کنجد و ... به میزان مناسب و نه خیلی زیاد استفاده کنید.

* چند پیشنهاد برای کاهش مصرف مواد قندی 

ـ مصرف بیش از حد مواد قندی باعث بالا رفتن فشار خون و چربی خون می‌شود بنابراین به جای انواع شیرینی از میوه‌های با طعم شیرین ( خرما و انواع میوه‌های خشک ) به میزان کم استفاده کنید.

ـ در مصرف کشمش و خرما هم اگر زیاده‌روی شود منجر به افزایش کالری دریافتی و چاقی می‌شود.

ـ آب بهترین نوشیدنی برای تامین مایعات است.

ـ مصرف نوشیدنی‌های شیرین را کاهش دهید.

ـ چای و قهوه را بدون اضافه کردن قند و شکر مصرف کنید.

دیگر خبرها

  • پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی با تغذیه مناسب
  • ژن‌های افسردگی و بیماری قلبی کشف شد
  • دستاورد تازه پزشکی؛ تشخیص آرتروز ۸ سال قبل از ابتلا به این بیماری
  • عضو انجمن آسم و آلرژی : ۹ تا ۱۳ درصد مردم کشور آسم دارند / آلودگی هوای کلانشهرها از عوامل مهم ابتلا به آسم است
  • با این راهکارها از ابتلا به آلزایمر جلوگیری کنید
  • چند درصد ایرانی‌ها آسم دارند؟ بالاترین میزان ابتلا در این سن
  • ۱۳ درصد ایرانی‌ها آسم دارند
  • ۱۳ درصد ایرانی‌ها به آسم مبتلا هستند/ آسم چگونه درمان می شود؟
  • چرا رژیم غذایی ناسالم باعث سرطان می‌شود؟
  • درمان جدید بیماری آلزایمر