Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-07@09:08:09 GMT

موزه‌ای برای «هنر مکتب تبریز»

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۱۳۳۱۱

موزه‌ای برای «هنر مکتب تبریز»

به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز- احمد حمزه زاده، «موزه هنر مکتب تبریز» 12 خردادماه و  در جریان سفر استانی ریاست جمهوری اسلامی ایران توسط وزیر میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع‌دستی افتتاح و فعالیت خود را آغاز نمود. ایجاد این موزه تخصصی استقبال دوستداران فرهنگ و هنر را در پی داشته  و امید آن می‌رود در ادامه با همکاری مراکز دانشگاهی و پژوهندگان عرصه هنر،  زمینه پویایی بیش از پیش آن فراهم آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  نوشتار حاضر  ضرورت‌های ایجاد این موزه و کارکردهای مورد انتظار از آن را موردبررسی قرار می‌دهد.

یکی از شگفت‌آورترین حوادث تاریخ ایران پس از حملات ویرانگر مغولان، شکل‌گیری بزرگ‌ترین و بی‌سابقه‌ترین حوزه‌های علمی در این سرزمین و آبادانی تبریز و بسیاری از شهرهای دیگر ایران بوده، در این میان تبریز به‌عنوان پایتخت دولت ایلخانی و مرکز ثقل این حرکت پرشتاب در راه احیای فرهنگ و تمدن شاهد شکل‌گیری پایه‌های سترگ "هنر مکتب تبریز" است.

 

 با استقرار حکومت ایلخانان مغول در ایران ابتدا به مرکزیت مراغه (نزدیک به ۱۰ سال) و سپس تبریز (حدود چهار دهه) و به دنبال ایجاد مراکزی چون رصدخانه در مراغه و شنب غازان و ربع رشیدی در تبریز شاهد دوره‌ای از احیاء و شکوفایی در زمینه "هنرهای کتاب‌آرایی"  هستیم که از این دوره با عنوان  مکتب تبریز دوره اول یا ایلخانی نام برده می‌شود.  

 

 

نگارگری در کنار خوشنویسی از ارکان اصلی هنر کتاب‌آرایی محسوب می‌شوند، نخستین‌ مکتب‌ نگارگری‌ تبریز در زمان‌ فرمانروائی‌ ایلخانان‌ در قرن‌ هشتم‌ در ربع‌ رشیدی‌  شکل‌ گرفت‌. مکتب نگارگری تبریز به عنوان الگویی تأثیرگذار برای مکاتب بعد از خود با بر جای گذاشتن گنجینه‌هایی ارزشمند از آثار و هنرمندان و بدعت شکنی‌ها و نوآوری‌ها، میراثی گران‌سنگ از خود به یادگار نهاد. در زمینه خوشنویسی نیز تبریز در این دوره  وامدار شیوه‌ها و سبک‌های متفاوت اقلام خوشنویسی اسلامی گردید و با تثبیت حکومت ایلخانی، هنرمندان بغداد به مراغه و تبریزکوچ کرده و با ایجاد مجموعه عظیم ربع رشیدی نهضت کتاب‌آرائی در این شهر رونق تمام یافت که بخش عمده‌ای از آن به کتابت قرآن‌های نفیس و نسخ شاهنامه فردوسی معطوف شده است. بدین ترتیب هم‌زمان با مکتب نگارگری تبریز در عصر ایلخانی، هنر خوشنویسی جان تازه‌ای گرفت و در ادامه این روند نخستین خط کاملاً ایرانی به نام "نستعلیق" ابداع  و رواج یافت.

 هنر مکتب تبریز بعد از افول قدرت ایلخانان پس از طی دوره‌ای دیگر از سیر تحولی خویش با استقرار حکومت صفویه در ایران و انتخاب تبریز به‌عنوان پایتخت عصری جدید از شکوفایی را تجربه نمود که در پی آن با  ایجاد و رونق دوباره کارگاه‌های هنری دربار تحت حمایت صفویان و حضور شاخص‌ترین هنرمندان این دوره در کتابخانه سلطنتی در تبریز شاهد آغاز  دوران شکوفایی و اعتلای هنر کتاب‌آرائی در ایران هستیم که از آن  با عنوان مکتب تبریز دوره دوم یا صفوی نام برده می‌شود .  

دستاوردهای هنری مکتب تبریز و تأثیرات شگرف آن بر سایر مکاتب هنری ایران و حتی منطقه، با وجود برگزاری چندین همایش علمی در مقیاس بین‌المللی و ملی به‌منظور بازشناسی این تحولات هنری، ضرورت‌های ایجاد موزه‌ای برخوردار از کارکردهای آموزشی و پژوهشی در شهر تبریز را تبین می‌نمود، از این‌رو پس از انتخاب یکی از شاخص‌ترین خانه‌های تاریخی کشور به نام "خانه تاریخی حریری تبریز" و  گردآوری محتوای نمایشی موردنظر  "موزه هنر مکتب تبریز" در این خانه تاریخی به‌عنوان مکانی در بردارنده ویژگی‌های منحصربه‌فرد معماری و تزئینات وابسته بدان طراحی و اجرا شد و نهایتاً هم‌زمان با سفر استانی رئیس‌جمهور محترم به استان آذربایجان شرقی این مجموعه توسط وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به بهره‌برداری رسید.

 

افتتاح این مجموعه ضمن افزودن مقصدی جدید بر مقاصد  جذاب گردشگری تبریز در امتداد زنجیره گسترده و متنوع موزه‌ها در قلب محور گردشگری این شهر  فرصتی  مغتنم برای پژوهشگران حوزه فرهنگ و هنر محسوب می شود و براین اساس انتظار می‌رود با همکاری دوسویه مراکز علمی، آموزشی و پژوهشی شاهد فعالیت کارکردهای آموزشی و پژوهشی این موزه و در نهایت ایفای رسالت اصلی آن در قبال بازشناسی و معرفی بخشی از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود در زمینه فرهنگ و هنر کشور عزیزمان  ایران به جهانیان باشیم، قطعاً مدنظر قرار دادن ظرفیت‌های علمی، آموزشی و پژوهشی استان به لحاظ فعالیت مراکز دانشگاهی متعدد از جمله دانشگاه هنر اسلامی تبریز نویدبخش شکل‌گیری همکاری‌های متقابل این موزه با مراکز یاد شده  و در نتیجه پویایی آن خواهد بود. 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: خانه حریری تبریز موزه مطبوعات آذربایجان شرقی نستعلیق خوشنویسی ربع رشیدی خانه صلح جو مکتب نگارگری تبریز شنب غازان تبریز مراغه سفر رئیس جمهور به آذربایجان شرقی آموزشی و پژوهشی هنر مکتب تبریز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۱۳۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح گنجینه کیانوش عیاری در موزه سینما/ ۴ فیلم مرمت‌شده از کارگردان روز باشکوه روی پرده می‌رود

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، همزمان با زادروز کیانوش عیاری طی مراسم ویژه‌ای در روز ۲۲ اردیبهشت گنجینه این کارگردان مولف سینمای ایران در موزه سینما افتتاح می‌شود و تعدادی از هنرمندان و سینماگران درباره ویژگی‌های آثار عیاری و نقش او در ارتقا سینمای ایران سخنرانی خواهند کرد و همزمان فیلم‌های ۸ میلی متری این هنرمند نیز به نمایش درخواهد آمد.

همچنین از روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت تا چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ساعت ۱۷ نسخه‌های اصلاح و مرمت شده فیلم‌های سینمایی «آبادانی‌ها»، «شبح کژدم»، «بیدارشو آرزو» و «بودن یا نبودن» با همکاری فیلمخانه ملی ایران در سالن فردوس به نمایش در می‌آید و پس از نمایش فیلم‌ها جلسه نقد و بررسی با حضور مخاطبان و اهالی رسانه برگزار می‌شود.

حضور در این مراسم برای علاقه‌مندان به سینما آزاد است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • موزه سینما بزرگداشت کیانوش عیاری را برگزار می‌کند
  • بزرگداشت کیانوش عیاری در موزه سینما
  • افتتاح گنجینه کیانوش عیاری در موزه سینما/ ۴ فیلم مرمت‌شده از کارگردان روز باشکوه روی پرده می‌رود
  • دشمن به دنبال ایجاد ناامنی و موج سواری است/ ان‌شاءالله شاهد انتخابات میان دوره‌ای با شکوه باشیم
  • رئیس‌جمهور: دشمن به‌دنبال ایجاد ناامنی و موج‌سواری است / ان‌شاءالله شاهد انتخابات میان‌دوره‌ای با شکوه باشیم
  • جشنواره دانش‌آموزی فرهیختگان جوان ۱۹ اردیبهشت آغاز به کار می‌کند/ ایجاد شبکه پژوهشی قوی و منسجم در بخش دانش‌آموزی
  • رکورد شهرداری در ایجاد مخازن آب اضطراری | پیرهادی: ۷۰ درصد مخازن در این دوره ایجاد شدند
  • رسالت امام صادق (ع) انفجار علمی بود
  • آغاز طرح ملی طوبی در تبریز
  • برگزاری دوره آموزشی طرح ملی طوبی در تبریز