Web Analytics Made Easy - Statcounter

نویسنده: سبحان نقوی

حفاظت از هنرهای سنتی و میراث فرهنگی بیش از یک اقدام فرهنگی، یک اقدام امنیتی جدایی ناپذیر از زندگی انسان‌ها است.

شورای جهانی صنایع دستی در سال ۱۹۶۴ تأسیس و یکی از زیر مجموعه‌های سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد(یونسکو) است و در مقام مشورتی این سازمان جهانی در حوزه تخصصی صنایع دستی ایفای نقش می‌کند که تأسیس آن در زمینه ارائه آینده‌ای بهتر برای تولیدکنندگان صنایع دستی در سراسر جهان و توانبخشی جایگاه صنایع دستی به عنوان بخش حیاتی از فرهنگ و زندگی اقتصادی مردم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حفظ و تقویت صنایع دستی یکی از ارکان اساسی حیات فرهنگی و باعث شکوفایی فرهنگ و هنر و به بستر تغییرات در سرزمین مردمان دانشی و گردوهای کهنسال غنا می‌بخشد.

در شهر فرهنگی بافت، هنر یکی از موارد مورد توجه مردمان این دیار است و با این حال هنر گلیم بافی برای بافتی‌ها بسیار لذت بخش بوده و از دیرباز نیز در منابع مختلف تاریخی ذکر گردیده که به دلیل رونق فراوان بافندگی در این سامان، نام بافت که از بافندگی گرفته شده را برای این سرزمین برگزیدند.

هنرِ بافندگی / گلیم‌بافی و قالی بافی تنها هنر یک دست نیست بلکه چکیده قطراتی از عشق است که از قلب‌های بانوان بافنده این دیار به سرانگشتان هنرمندشان آمده و رنگارنگی و نقوش ارزشمندش از کوه‌ها، باغ‌ها و گلستان‌ها و لاله‌زارهایی است که الهام بخش فرهنگ مردمانش شده و سپس هنری بزرگ آفریده شد که سراسر کشور را به تحسین واداشت.

چه آواها و نغماتی که با زدن هر گره زمزمه شد که آنها را باید با گوش دل از لابلای گلبرگ‌های رنگارنگ و با ارزشش شنید و فهمید.

نقوش زیبا، دل انگیز، شورانگیز و خاطره‌انگیز گلیم چهل ماشوله و شیریکی پیچ ما را به آسمانی پر از رنگین‌کمان می‌برد که باورکردنی نیست این همه نقش زیبا را می توان در یک صفحه دید که هنر دست بانوان این سرزمین است و این حقیقت انکار ناپذیر است که دستانِ زیبا و پرمهر بانوان بافتی این هنر زیبا و بی بدیل را آفریده است.

اما هنوز برای مردم این دیار جدایی گلیم شیریکی‌پیچ از نام بلند این سرزمین همانند تنی تب‌دار و زخمی ناسور و کهنه است و چگونه می‌شود میراث آشکار و بزرگی که سال‌ها در این سرزمین خودنمایی کرده و از دیرباز با نام این شهرستان شناخته شده را به جای دیگری نسبت داد و مردم این دیار کهن را در بهت و حیرت برد.

با شنیدن نام شیریکی پیچ، گوشه‌های پریشان از عشق و زلف پیچیده دختران کودک سرزمین‌مان یادآور می‌شود که از ما گلایه می‌کنند چرا حرمت دست‌های مادران‌مان را نگه نداشتید و به راحتی هنر این سرزمین را به دیگران رقم زدید و آوازه سال‌های دیرین این شهر را به راحتی زیر سوال بردید و ما جزء شرمساری در مقابل بافندگان فهیم و با ارزش پاسخی نداریم و تنها توجیح این است که ما درگیر مسائل سیاسی بودیم و فکر‌ نمی‌کردیم می‌شود به این راحتی هنر و فرهنگ یک منطقه را به جای دیگر نسبت داد و دل مردم باشعور و فهیم را لرزاند و به راستی موضوعی که سال‌ها مثل خورشید روشن بود به جای دیگری رقم خورد و باعث دلسردی مردم جامعه شد.

کاش به این موضوع فکر کنیم که این اشتباه سهوی چقدر می‌تواند مردم یک منطقه را متضرر کند.

باید منتظر بود تا ببینیم گذر زمان تا چه اندازه اشتیاق مسئولین گرانقدر را به سمت تلاش‌های مستمر همراه با برنامه‌ریزی صحیح و علمی در راستای ثبت جهانی دیگر گلیم از دست نرفته بافت شعله‌ور می‌کند.

لازم به ذکر است در حال حاضر روستای بیدکردوئیه بافت در سال ۱۳۹۷ در خصوص بافت گلیم چهل ماشوله ثبت ملی شده است و مردمان شهرستان بافت به شدت در انتظار ثبت جهانی این میراث گرانبها هستند.

بایستی بتوانیم به درستی زیرساخت های لازم جهت ثبت جهانی از جمله راه اندازی نمایشگاه‌های دائمی، ایجاد موزه دستبافته عشایری و روستایی و موزه گلیم این منطقه و ساخت و نصب اِلمان های معرفی گلیم و صنایع دستی در مبلمان شهری و در محل ورودی و خروجی شهر و اجرای نقاشی دیوارهای خاص این گلیم را در سطح شهرستان فراهم نمائیم.

یکی از اولین ارمغان های ثبت جهانی گلیم چهل ماشوله هویّت‌بخشی آن است و باعث می‌شود سرمایه‌ای که سال‌ها مورد توجه نبوده، مطرح و منجر به افزایش احساس تعلق شود.

افزایش تعداد کارگاه‌های تولیدی، صنعتگران، تنوع محصولات، راه‌اندازی خانه‌های صنایع دستی، میزان اشتغال و همچنین ایجاد بازارچه‌های دائمی صنایع دستی، صادرات هنر دستان بانوان بافتی به اقصی نقاط کشور و جهان و داشتن یک سوغات خاص و منحصربفرد که جای خالی آن محسوس است از جمله تأثیرات و مزایای جهانی شدن شهرها و روستاها در حوزه صنایع دستی است.

در پایان؛ امید است با ثبت جهانی گلیم چهل ماشوله بافت صدای زیبای بافندگانِ بافتی در سراسر جهان بپیچد.

انتهای پیام

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: صنایع دستی شهرستان بافت گلیم چهل ماشوله گلیم چهل ماشوله شهرستان بافت گلیم چهل ماشوله صنایع دستی ثبت جهانی سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۰۴۹۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویب محدوده و ضوابط بافت تاریخی شهر لاهیجان

مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی استان گیلان گفت: با حضور رئیس اداره حرایم وزارتخانه، محدوده و ضوابط بافت تاریخی شهر لاهیجان مورد تصویب قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گیلان، ولی جهانی امروز_ جمعه هفتم اردیبهشت_ در تشریح این خبر اظهار کرد: طی هماهنگی قبلی و به منظور تعیین تکلیف نهایی محدوده و ضوابط بافت تاریخی شهر لاهیجان، با حضور امیر ارجمند رییس اداره حرایم وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، شهردار لاهیجان، معاون و کارشناسان حوزه میراث، فرهنگی، پایش میدانی از سطح شهر انجام و با رفع ابهام و موارد مدنظر شهرداری تفاهم مشترک حاصل و مقرر شد مطالعات تکمیلی و موارد اصلاحی در دستور کار مشاور قرار گیرد.

وی با قدردانی از حمایت‌های عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، اسدالله عباسی استاندار گیلان، علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کشور و علیرضا ایزدی مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی افزود: بنا بر وظایف ذاتی، راهبرد اداره کل صیانت از بافت ها و بناهای تاریخی ارزشمند است و در این راستا تعامل و هم افزایی حداکثری با دستگاه‌های ذیربط همچون شهرداری ها یکی مهمترین اصول و سیاست های پیش روی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان است.

مدیرکل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان از تلاش و همراهی شهردار لاهیجان به منظور پاسداشت و مراقبت از آثار ارزشمند شهر قدردانی کرد و گفت: حراست حفظ و احیاء بافت ها و بناهای تاریخی وظیفه ی همه افراد و آحاد جامعه است و اگر چه مطابق با قانون و به طور رسمی این مسئولیت بر عهده ی وزارتخانه متبوع گذاشته شده اما مشارکت همگانی برای پاسداشت میراث فرهنگی اجتناب ناپذیر است.

جهانی ابراز امیدواری کرد با تعامل و ارتباط نزدیک با شهرداری لاهیجان، ضمن تسریع در روند تکمیل مطالعات، با تایید شواری فنی و ابلاغ از سوی وزارتخانه، چالش های حوزه بافت و بناهای تاریخی این شهر به پایان برسد.

کد خبر 748198

دیگر خبرها

  • تبادل فرهنگ گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان با کشورهای همسایه تقویت شود
  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود
  • تجلیل از هنرمندان نمونه فعال در واحدهای تولیدی فعال صنایع دستی
  • در جشنواره شکوفه‌های بادام ‌شهر زیبای دژکرد چه گذشت؟
  • برگزاری جشنواره شکوفه‌های بادام در شهر زیبای دژکرد
  • اختصاص بیشترین سهم قیر رایگان استان آذربایجان شرقی به اهر
  • اختصاص بیشترین سهم قیر رایگان آذربایجان شرقی به اهر
  • آلاچیق عشایر شاهسون اردبیل قابلیت ثبت جهانی دارد
  • تصویب محدوده و ضوابط بافت تاریخی شهر لاهیجان
  • ۳۰ درصد شهر اهر دارای بافت فرسوده و ناکارآمد است