Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین – حسن حسن‌زاده: کاخ‌های قجری با آن نماها و معماری خاص، از جدی‌ترین سوژه‌های نقاشان برجسته معاصرمحسوب می‌شدند. در میان این آثار، نقاشی «تالار آینه» شاید آشناترین نقاشی از کاخ‌های پرنقش و نگار آن دوران  باشد. اثری معروف از کمال‌الملک که تصویر یکی از اتاق های کاخ گلستان را به نمایش می‌گذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کمال‌الملک برای این تابلو که ۱۰ سال پس از ساخت تالار کشیده شد، ۷ سال زمان گذاشت تا نقشی واقعی از آینه‌کاری‌ها، انعکاس نور روی فرش، پرده‌ها و... را به زیبایی هرچه تمام‌تر به تصویر بکشد. این تابلوی بی‌بدیل در کاخ گلستان نگهداری می‌شود.

 قصه‌های خواندنی تهران  را اینجا ببینید

«تالار آینه» اثر کمال الملک

تابلوهای پرتره از شخصیت‌های برجسته تهران قدیم در روزگاری که هنوز پای دوربین عکاسی به ایران باز نشده بود، غنیمتی ارزشمند محسوب می‌شدند. یکی از ارزشمندترین تابلوهای پرتره‌ به جا مانده از آن روزگار، اثری جاودان از «محمد ابراهیم نقاش‌باشی» هنرمند نقاش دوران قاجار است. کسی که لقب نقاش‌باشی را از محمدشاه قاجار دریافت کرد و البته عمده شهرت خود را وامدار این نقاشی ارزشمند از «امیر کبیر» است. این تابلو را هم می‌توانید در موزه نگارخانه کاخ گلستان ببینید. در این نگارخانه، تقریبا از همه پادشاهان قاجار تصاویر پرتره‌ای به نمایش درآمده که البته سهم ناصرالدین شاه بیشتر از همه است.

 پرتره «امیر کبیر» اثر محمدابراهیم خان نقاش‌باشی

بیشتر تصاویری که از چهره ناصرالدین‌شاه قاجار دیده‌ایم مربوط به دوران پس از ورود دوربین عکاسی به ایران و روزگاری است که گرد پیری روی چهره این شاه قاجار نشسته است. اما کمال‌الملک وقتی خودش هنوز هنرمندی جوان بود، روزگار جوانی ناصرالدین‌شاه را در این تابلوی پرتره به تصویر کشیده است. در این تابلوی رنگ روغن، ناصرالدین شاه با لباس رسمی مشکی رنگ و مرصع مروارید دوزی شده با کلاه مشکی جواهر نشان و پردار به تصویر درآمده و بالای سر او یک طاق قوسی شکل دیده می‌شود. این اثر در کتابخانه و موزه ملی ملک نگهداری می‌شود.

پرتره «ناصرالدین شاه» اثر کمال الملک

زندگی روستایی و پرزحمت آن روزگار هم از دید نقاشان برجسته پنهان نماند. روستاهای خوش‌ آب و هوای اطراف تهران و به ویژه آبادی‌های شمیران با آن مزارع وسیع گندم و جو که تا ارتفاعات البرز کشیده شده بود، سوژه بسیاری از نقاشان بنام دوران قاجار شد. تابلوی رنگ روغن منظره کوه شمیران که سال ۱۳۰۹ هجری قمری به تصویر درآمده از آثار مهدی‌الحسینی مستوفی است. این تابلوی نقاشی در کنار تابلوهای برجسته‌ای مانند تابلوی نقاشی چهره ناصرالدین‌شاه اثر کمال‌الملک، نقاشی چهره مظفرالدین‌شاه اثر صمصام بن ذوالفقار و ده‌ها تابلوی ارزشمند دیگر اکنون در کاخ صاحبقرانیه و در معرض بازدید عموم قرار دارد.

تابلو «منظره کوه شمیران» اثر مهدی‌الحسینی مستوفی  سال ۱۳۰۹ شمسی

نقاشی‌های «محمودخان ملک‌الشعرا» معروف به «محمود صبا» را با امضای «بنده درگاه محمود» که زیر همه آثارش درج شده است می‌شناسیم. محمود خان صبا علاقه خاصی به نقاشی کاخ‌های تهران داشت و اکنون ۲۷ اثر ارزشمند از او شامل نقاشی‌های آبرنگ، رنگ و روغن، قلمدان و... در کاخ گلستان نگهداری می‌شود. اگر به دنبال تماشای نقاشی‌های ارزشمند از عمارت‌ها و کاخ‌های تهران عهد قجری هستید، نقاشی‌های محمود صبا بهترین گزینه است. در این تابلو، نمایی از عمارت عشرت‌آباد تهران و ۳۰ خانه کوچک اطراف حوض که هر کدام خانه یکی از همسران ناصرالدین‌شاه بود به تصویر درآمده است. عمارت عشرت‌آباد، تفرجگاه و اقامتگاه ییلاقی شاه قاجار بود و از آن به عنوان برادر دوقلوی شمس‌العماره هم یاد می‌شود. این اثر را هم می‌توانید در میان تابلوهای ارزشمند موزه کاخ گلستان ببینید.

نقاشی «عمارت عشرت آباد» اثر محمود صبا

باز هم کمال‌الملک و باز هم یک اثر شاهکار دیگر از تهران قدیم؛ این‌بار حوض خلوت کریمخانی. در این اثر که به تابلوی حوضخانه عمارت گلستان معروف است، منظره حوض و فواره کاخ گلستان به نمایش درآمده است. این تابلوی ماندگار کمال‌الملک را هم می‌توانید در موزه کاخ گلستان ببینید.

 نقاشی «حوضخانه عمارت گلستان» اثر کمال الملک

منظره دل‌فریب کوه‌های شمیران از دل خیابان‌ها و از فراز ساختمان‌ها و عمارت‌های تهران، دستمایه ‌خلق یکی دیگر از تابلوهای نقاشی معروف دوران قاجار شد. «محمودخان ملک‌الشعرا» که تابلوهای نقاشی‌اش از کاخ‌ها و عمارت‌ها زبانزد بود  در این تابلو سراغ نمای کوه‌های پربرف شمیران از پشت‌بام کاخ گلستان رفت. او این اثر را در سال ۱۲۸۲ هجری قمری به تصویر کشید.

نقاشی «کاخ گلستان» اثر محمود صبا

عمارت‌های ییلاقی شاهان قاجار هم سهم مهمی در نقاشی‌های برجسته آن دوران داشته‌اند. نمونه‌اش این نقاشی معروف کمال‌الملک است که اگر که عمارت ییلاقی قجری را در میان انبوهی از درختان نشان می‌دهد. عمارتی ییلاقی که لذت زندگی در آبادی‌های خوش آب و هوای شمیران با دورنمایی از کوه‌ها و قله‌های پربرف شمال تهران را نشان می‌دهد. این تابلوی ناتمام کمال‌الملک همراه با دیگر تابلوی ناتمام او با عنوان «پیرمرد در حال مطالعه» در سالن کمال‌الملک کتابخانه و موزه ملی ملک نگهداری می‌شود.

نقاشی  «کوه‌های شمیران» اثر کمال الملک کد خبر 686071 برچسب‌ها محله تاریخ - اسناد تاریخ - آثار باستانی هنر نقاشی - نقاشان تاریخ - باستان‌ شناسی تاریخ - بناها هویت شهری همشهری محله موزه هنر - گالری هنر معاصر موزه‌های ایران تاریخ عمومی ایران تاریخ جهان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: محله تاریخ اسناد تاریخ آثار باستانی هنر نقاشی نقاشان تاریخ باستان شناسی تاریخ بناها هویت شهری همشهری محله موزه هنر گالری هنر معاصر موزه های ایران تاریخ عمومی ایران تاریخ جهان اثر کمال الملک نگهداری می شود ناصرالدین شاه کاخ گلستان شاه قاجار محمود صبا عمارت ها کاخ ها کوه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۲۹۵۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دادستان تهران به مشکلات جمعی از شهروندان رسیدگی کرد

به گزارش خبرگزاری مهر، علی صالحی، به اتفاق جمعی از معاونان دادستانی، صبح چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت با حضور در برنامه ملاقات مردمی، ضمن دیدار چهره به چهره با مراجعان و استماع اظهارات آنان، به درخواست‌ها و مشکلات جمعی از شهروندان رسیدگی و دستورات لازم را برای پیگیری پرونده‌ها صادر کرد.

برنامه ملاقات مردمی دادستان تهران، در راستای منویات مقام معظم رهبری و سیاست‌های ابلاغی از سوی رئیس قوه قضائیه و همچنین برنامه‌های عملیاتی دادسرا مبنی بر کاهش فاصله مسئولان قضائی با مردم و تکریم ارباب رجوع، روز چهارشنبه هر هفته در ساختمان مرکزی دادسرای عمومی و انقلاب تهران، واقع در میدان ۱۵ خرداد برگزار می‌شود.

گفتنی است؛ هدف از برگزاری این برنامه، افزایش نظارت دادستانی بر عملکرد دادسراها و تسریع در گره گشایی از کار مردم است و متقاضیان می‌توانند با برقراری تماس تلفنی و یا مراجعه حضوری به ساختمان مرکزی دادسرا و اخذ نوبت قبلی، با دادستان و معاونان وی دیدار و گفت‌وگو کنند.

کد خبر 6094076

دیگر خبرها

  • دادستان تهران به مشکلات جمعی از شهروندان رسیدگی کرد
  • بیش از ۲ هزار مسؤول برای حضور در نمایشگاه کتاب دعوت شدند
  • تابلوی «فرزند خلیج فارس» در بوشهر رونمایی شد
  • تابلوی «فرزند خلیج فارس» در بوشهر رونمایی شد
  • اینجا طبیعت از بوم بیرون می‌زند!
  • وقتی بازیکنان رئال مادرید، طرح های نقاشی شده چهره خود را مشاهده می کنند / فیلم
  • کمال نامه ی مستان حیدری / امیرالمؤمنین در شعر خواجوی کرمانی
  • ملوان نداجا، قهرمان لیگ کانوپولو شد
  • دیدار معاون رئیس جمهور زیمباوه با وزیر دفاع ایران در تهران
  • مروری بر آثار ایرانی در بینال ونیز/ آنجا که نگاه پایان می‌گیرد