Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرآوری و روغن‌کشی خانگی زیتون در شهرستان طارم استان زنجان سبب شده سالانه حجم زیادی از پساب آلوده واحدهای صنعتی و خانگی وارد محیط زیست شده و آبهای زیرزمینی و چاه‌های جذبی را تهدید کنند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان ، محصول زیتون یکی از مفیدترین و پردرآمدترین محصولات کشور است و ارزش غذایی بالای زیتون آن را به میوه ارزشمند در سراسر جهان تبدیل کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع 80‌ درصد کشت زیتون در پنج استان انجام می‌شود که شهرستان طارم در استان زنجان رتبه نخست کشور را با تولید ارقام‌های مختلف با کیفیت بالا را به خود اختصاص داده است.

این محصول به‌شکل خام، و یا به صورت تن کنسرو زیتون یا روغن زیتون و یا موارد دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. در گذشته این محصول به صورت خام از استان خارج می‌شد اما کشاورزان تلاش دارند با فرآوری آن ارزش افزوده را حفظ کرده و به صورت فرآوری شده به دیگر استان‌ها صادر کنند.

اما در این میان نبود شهرک تخصصی فرآوری و همچنین با انجام فرآوری غیر اصولی و خانگی سبب ورود پساب حاصل از آن به محیط زیست شده که باعث آسیب به خود کشاورز و هم محیط زیست شده است و اگر کار با این رویه پیش رود به زودی شاهد تخریب محیط زیست با کمترین زمان خواهیم بود.

در این راستا روح الله حسنی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: زیتون جزو محصولات ویژه استان زنجان در سطح کشور است و محصولی است که قیمت آن همیشه در بازار در تلاطم بوده و فرآوری آن دارای ارزش افزوده بالایی است.

وی با اشاره به مشکلات فرآوری زیتون و چالش‌های پیش رو کشاورزان گفت: خریداران این محصول سعی می‌کنند به صورت هوشمندانه این محصول را به صورت خام با قیمت پایین خریداری و با فرآوری آن به استان‌های دیگر با قیمت بالا صادر کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در زمینه تکمیل زیرساخت‌ها گفت: دولت موظف و مکلف به احداث کارخانه فرآوری نیست، زیرا کشاورزی به صورت خصوصی اداره می‌شود و نقش جهاد کشاورزی نقش تنظیم‌گری است و در بسیاری از موارد اگر ما دخالت نکنیم نتیجه خوبی حاصل می‌شود.

زیتون طارم سرگردان در بازارچه‌های استان‌های همجوار/ زنجان بازار ‌مستقیم عرضه ندارد بی‌مهری مسئولان به زیتون طارم / هندوستان ایران میدان خرید و فروش زیتون خام ندارد مقابله با تغییر کاربری غیرمجاز زمین‌های کشاورزی از طریق فناوری های نوین 2 هزار میلیارد تومان از اعتبارات سفر رئیس جمهور‌ به کشاورزی خراسان شمالی اختصاص یافت

وی به حضور سرمایه‌‌گذار اشاره کرد و گفت: پیگیر سرمایه گذار در شهرستان طارم در خصوص احداث سردخانه و فرآوری زیتون هستیم اما به دلیل عدم استقبال تاکنون موفق به این کار نشده‌ایم.

حسنی افزود: در برخی موارد برای اینکه کشاورز تحت فشار نباشد، دولت اقدام به خرید تضمینی محصول زیتون می‌کند اما نمی‌توان به این موارد اکتفا کرد زیرا خرید تضمینی پایدار نیست و باید به دنبال تکمیل زیرساخت‌ها با حضور سرمایه‌گذار باشیم و پیگیر ایجاد شهرک فرآوری زیتون در شهرستان طارم هستیم.

وی در پاسخ به اینکه چرا محصول زیتون استان به اسم استان‌های دیگر به فروش می‌رسد گفت: به خاطر عدم زیرساخت‌های لازم است که محصول خام از کشاورز خریداری شده و پس از فرآوری و بهینه‌سازی به اسم استان‌های دیگر فروخته می‌شود و تنها راهکار موجود برای این موضوع توسعه زیرساخت‌ها مربوط به این محصول است.

مهم‌ترین دغدغه محیط زیست، ایجاد تصفیه‌خانه فرآوری زیتون در طارم است

محمدرضا یافتیان مدیرکل محیط زیست استان زنجان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم گفت: در حفظ محیط زیست اولویت نخست ما ایجاد تصفیه خانه‌ها در شهرک‌های صنعتی است که یکی از این موارد ایجاد تصفیه‌خانه در شهرستان طارم به دلیل وجود محصول زیتون و فرآوری آن است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر خام‌فروشی زیتون کم شده افزود: فرآوری زیتون سبب می‌شود سطح زندگی و درآمد مردم تغییر پیدا کند که یکی از موارد مثبت آن مهاجرت معکوس به روستاها شده و جای امیدواری دارد.

مدیرکل محیط زیست استان زنجان با اشاره به اینکه علی‌رغم داشتن جنبه مثبت فرآوری زیتون، پساب حاصل از آن در صورت تصفیه نشدن دارای تاثیر سو برمحیط زیست خواهد بود و صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست از جمله آب، خاک وارد خواهد آورد و در نهایت سلامت مردم به خطر می‌افتد.

وی با اشاره به اینکه 80 درصد فرآوری‌ها به‌شکل خانگی انجام می‌شود تصریح کرد: مشکلی که در پی فرآوری‌های زیتون به‌ویژه در بخش خانگی وجود دارد، استفاده از نمک بسیار زیاد برای گرفتن تلخی زیتون است که به دلیل عدم تصفیه وارد چاه‌های جذبی و آب‌های زیرزمینی و سطحی می‌شود که با ورود آن در زنجیره غذایی افراد و سلامتی آن‌ها تاثیرگذار است.

یافتیان به تصفیه‌خانه شهرک صنعتی طارم نیز اشاره و عنوان کرد: واحدهای فرآوری در شهرک صنعتی، باید میزان پساب خود را مدیریت کنند تا به محیط زیست وارد نشده و باعث آسیب‌های جبران ناپذیر نشوند.

وی افزود، نفوذ پساپ سبب آلودگی خاک و ایجاد بوی بد در محیط می‌شود، بنابراین نیازمند تصفیه خانه‌های کوچک در حد روستاها هستیم.

با این تفاسیر متأسفانه موضوع تصفیه پساب زیتون در شهرک صنعتی مورد توجه مسئولان قرار نگرفته و فرآوری سنتی و خانگی نیز به آن‌ها اضافه شده و محیط‌ زیست را زودتر از آنچه به نظر می‌آید در خطر نابودی قرار داده است. لازم است در رابطه با مدیریت پساب واحدهای خانگی، ابتدا زیرساخت لازم مانند ایجاد شهرک صنعتی، تجمیع واحدهای صنعتی، ایجاد شود تا فرآوری بدون ایجاد آلودگی برای کشاورزان انجام شود که این کار به نظارت و همکاری بین دستگاهی نیاز دارد.

انتهای پیام/ن

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: آلودگی های زیست محیطی کشاورزی آلودگی های زیست محیطی کشاورزی شهرستان طارم استان زنجان فرآوری زیتون محصول زیتون زیرساخت ها تصفیه خانه شهرک صنعتی فرآوری آن محیط زیست استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۳۹۷۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم

حلیا سادات حسینی، در چهارمین روز از هفته زمین پاک و در مراسم پیاده روی خانوادگی و پاکسازی، در تفرجگاه نرجس خاتون در منطقه ۱۵ در جمع فعالین محیط زیست به اهمیت و مشارکت مردم در قبال کاهش پلاستیک و نجات زمین و حفظ آن برای نسل‌های آینده اشاره کرد.

وی به معضلات محیط زیستی که منجر به عدم داشتن زمینی پاک می‌شود اشاره کرد و افزود: عواملی، چون توسعه شهرها، افزایش جمعیت، توسعه نامتقارن و عدم رعایت عدالت محوری در توسعه شهرها، منجر به بروز معضلات متفاوت و گریبان گیر زمین می‌شود.

حسینی در ادامه گفت: آمار‌ها حاکی از آن است که وقتی فرسایش خاک داریم معضلات بسیار زیاد را با از دست دادن اکوسیستم خاک به دست می‌آوریم؛ لذا می‌بایست حفاظت از خاک را به معنای واقعی جدی بگیریم و به مواردی، چون نقاط انفصال فاضلاب‌ها، استفاده از گیاهان بومی، مصرف آب‌های زیرزمینی، کاشت گیاهان همسو و هم جهت با شرایط اقلیمی توجه ویژه‌ای داشته باشیم تا بتوانیم خاک حاصلخیز و پویا را حفظ کنیم.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در ادامه به پاکسازی طبیعت اشاره کرد و گفت: در هفته زمین پاک و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، قصد داریم با انجام کار‌های نمادین این هفته را مهم جلوه بدهیم و حساسیت را در بدنه شهروندان ایجاد کنیم تا نسبت به محیط زیست پیرامون خود و حفظ زمین پاک، دغدغه‌مند شوند.

وی در پایان به موضوع فرهنگ سازی و توانمند سازی شهروندان اشاره کرد و افزود: آمار‌ها نشان می‌دهد که ۶ درصد از آلایندگی کره زمین مربوط به استفاده از صنایع شیمیایی و پلیمری است که منجر به تولید پلاستیک می‌شود. امیدواریم در آینده با فرهنگ سازی و دغدغه‌مند کردن شهروندان نسبت به کاهش مصرف پلاستیک و حفظ محیط زیست، شاهد هیچ نوع آلایندگی که حیات خاک را به خطر می‌اندازد نباشیم.

منبع: مهر

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • گلایه از وضعیت شتاب‌دهی در حوزه زیست فناوری/اخذمجوزها محصول را منقضی می‌کند
  • افتتاح تصفیه‌خانه فاضلاب کارخانه فرآوری کشمش در ملایر
  • برگزاری جشنواره زمین پاک در آستارا
  • مشارکت اجتماعی در حفظ محیط زیست
  • میانگین بهره مندی مازندران از فاضلاب بهداشتی ۲۱ درصد است
  • کشف و ضبط ۴۶۳ جوجه چکاوک قاچاق در همدان
  • معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • روایت سازنده مستند «مشتی اسماعیل» از شالیکاری
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است