Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@06:30:56 GMT

آبی که طلا می‌شود!

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۵۶۹۵۵

آبی که طلا می‌شود!

ایسنا/کرمان در آغاز هزاره سوم، ۵ هزار کیلومترمکعب در سال، میزان متوسط مصرف آب تازه در کل جهان بوده که این رقم در سال های اخیر افزایش یافته است. در میان سه بخش اصلی مصرف کننده آب در سطح جهان، پس از بخش کشاورزی، بیشترین میزان مصرف به بخش صنعت اختصاص دارد.

به گزارش ایسنا، مقادیر متوسط جهانی درصد مصرف بخش صنعت را از کل میزان آب مصرفی ۲۰ درصد اعلام شده که البته با توجه میزان توسعه یافتگی کشورها، آمار به شدت متفاوت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ایران سهم صنایع از کل میزان آب مصرفی کشور، حدود ۲.۵ درصد ذکر شده است که اگر درست باشد در مقایسه با کشورهای توسعه یافته نظیر کانادا که ۸۰ درصد از کل آب مصرفی صرف صنایع می شود، بسیار ناچیز است.

توزیع جغرافیایی و مکان‌یابی صنایع در کشور ما با محوریت آب صورت نگرفته است و همین امر موجب شده است که علیرغم پایین بودن سهم این بخش نسبت به متوسط جهانی، باز هم مشکلات و موانع بسیاری در تأمین منابع آبی لازم برای بخش صنعت مشاهده شود.

بخش صنعت مصرف کننده ۳.۳ درصد آب کرمان است

طبق گفته مهدی طبیب زاده رئیس اتاق بازرگانی کرمان، سهم صنعت از مصرف آب استان حدود ۳.۳ درصد است بنابراین از ۶ میلیارد مترمکعب آبی که در کرمان مصرف می شود، تقریبا ۲۰۰ میلیون مترمکعب آن در بخش صنعت مصرف می شود.

او می افزاید: در استان کرمان سهم مصرف آب در بخش صنعت ۳.۳ درصد، در بخش شرب و عمومی ۹.۷ درصد  و ۸۷ درصد در بخش کشاورزی بوده این در حالی است که در کشور سهم صنعت ۲.۵ درصد، عمومی و شرب ۹ درصد و کشاورزی ۸۸.۵ درصد است اما میزان متوسط مصرف جهانی آب در بخش صنعت ۲۰ درصد، در بخش شرب ۱۰ درصد و در بخش کشاورزی ۷۰ درصد است.

به اعتقاد رئیس اتاق بازرگانی کرمان باتوجه به وضعیت منابع آبی و موقعیت جغرافیایی ایران، مصرف آب در کشور غیرمنطقی است و مصرف سرانه ۲۲۴ لیتر در شبانه روز در کشوری با اقلیم خشک را رقم بالایی تلقی می کند زیرا مصرف سرانه آب در کشورهای پرآبی همچون؛ آلمان ۱۲۹ لیتر در شبانه روز، فرانسه ۱۳۹ لیتر در شبانه روز و ایتالیا ۲۱۳ لیتر در شبانه روز است.

کرمان سالانه ۱۱۵ درصد آب های زیرزمینی را استحصال می کند

به گزارش ایسنا، آب‌های زیرزمینی یکی از مهم‌ترین منابع آبی محسوب می‌شود و برای حیات انسانی و هم‌چنین توسعه اقتصادی در مناطق خشک و نیمه خشک همانند ایران ضروری می‌باشند. تا قبل از دهه ۱۳۲۰ بهره‌بردای از منابع آب زیرزمینی توسط سامانه‌های بومی به ‌نام قنات صورت می‌گرفت. در حال حاضر حدود ۴۱۰۰۰ رشته قنات در کشور ثبت شده است. با این حال طی دوره ۱۳۹۳-۱۳۵۰ تعداد چاه‌های ایران به ‌شدت افزایش یافت به ‌گونه‌ای که تعداد چاه‌های کشور از ۴۷۰۰۰ حلقه به بیش از ۷۸۹۰۰۰ حلقه رسیده است.

طبیب زاده، نرم استفاده از منابع تجدیدناپذیر آب در استان کرمان را بسیار خطرناک دانست و بیان کرد: میانگین سالانه استفاده از منابع استحصالی در جهان ۴۰ درصد بوده این درحالی است که در ایران این رقم ۹۰ درصد و متاسفانه در استان کرمان ۱۱۵ درصد می باشد که یک فاجعه محسوب می شود.

او می گوید: ۶.۵ درصد آب کشور در کرمان مصرف می شود درحالی که سهم این استان که ۱۱ درصد مساحت کشور را در برگرفته، از GDP  کشور ۳.۴ درصد بوده که این نشان دهنده بهره ور نبودن اقتصاد کرمان است.

زنگ هشدار آب باید در کرمان به صدا در بیاید

کرمان بعد از استان های خوزستان، فارس و خراسان جنوبی در جایگاه چهارم به لحاظ میزان مصرف آب در کشور دارد و زنگ هشدار باید به صدا در بیاورید؛ این بخش دیگر از سخنان رئیس اتاق بازرگانی کرمان بود.

او با اشاره به بحث چالشی تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در استان کرمان عنوان کرد: براساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، به ازای هر تن فولاد حدود ۲۸ متر مکعب آب مصرف می شود که از این ۲۸ مترمکعب ۲۵ مترمکعب آن هدر می رود و میزان مصرف آب در صنعت فولاد ایران تقریبا ۳ برابر نرم جهانی است.

طبیب زاده با ابراز تاسف از اینکه به آب به عنوان کالایی باارزش نگریسته نمی شود، می گوید: برای تولید هر تن سیمان ۰.۵ تا ۱ مترمکعب آب مصرف می شود که اگر قیمت واقعی آب (۳ دلار) را حساب کنیم، پول آب از قیمت سیمان بیشتر خواهد شد. همچنین میزان مصرف آب در تولید هر تن طلا ۵ برابر نرم جهانی است. اما مس سرچشمه میزان مصرف آب در تولیدات خود را تقریبا به میانگین جهانی رسانده است.

به گفته او طلا، مس، فولاد، آلومینیوم و سیمان به ترتیبت صنایعی هستند که بیشترین مصرف آب را دارند و میزان مصرف آب در فولاد استان کرمان نسبت به کشور کمتر است.

به نظر رئیس اتاق بازرگانی کرمان، صنعت گرچه توجه جدی به بهینه سازی آب نکرده اما دین خود را به منابع آبی استان ادا کرده است و بخشی از نیاز آبی خود را از طریق بازیافت آب و انتقال آب از دریا تامین کرده و می کند اظهار داشت: صنعت گرچه هنوز با نرم جهانی فاصله زیادی دارد و باتوجه به اینکه آب بسیار ارزشمند و مایه حیات است اما نسبت به سایر بخش ها بازدهی بیشتری داشته است.

اصلاح یک بند قانونی، ۸ خط انتقال آب از دریا را به نفع کرمان می کند

تاکید طبیب زاده بر تجدید نظر اساسی در مصرف منابع آب استان کرمان است و در ادامه درباره طرح انتقال آب از خلیج فارس نیز می گوید: طول خط انتقال آب۸۲۰ کیلومتر (از بندرعباس تا چادرملو) است خوشبختانه هنوز ظرفیت مصرف در حد ۱۵۰ میلیون مترمکعب در صنعت وجود ندارد و بخشی از منابع آب آزاد است لذا دو خط انتقال ویژه برای تامین آب شرب شهر کرمان به مقدار ۳۰ میلیون مترمکعب در حال اجراست که تا پایان امسال به اتمام می رسد و خط دیگری نیز برای تامین آب شرب شهر یزد در دست اقدام است.

طبیب زاده با بیان این مطلب که ۲۳ هزار میلیارد تومان برای اجرای این خط انتقال هزینه شده است لذا آب بسیار گرانی محسوب می شود، ادامه داد: در حال حاضر ۱۰۰ میلیون مترمکعب برای مصرف صنعت در مناطق گل گهر، سرچشمه و چادرملو و ۵۰ میلیون مترمکعب دیگر آن برای تامین آب شرب شهرهای کرمان و یزد استفاده می شود و مقرر شده در حد ۲۰ میلیون مترمکعب برای پروژه های صنعتی بردسیر از این آب منتقل شود.

براساس مطالعات اتاق بازرگانی کرمان، ۲۰ درصد آبی که در دشت های سیرجان و رفسنجان می باشد هیچ ثمری در تولید ندارد و فقط برای حفظ مالکیت زمین مصرف می شود که با اصلاح یک بند قانون حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب را می توان صرفه جویی کرد و این معادل ۸ خط انتقال آب از خلیج فارس به کرمان است.

به گفته رئیس اتاق بازرگانی خوشبختانه بستر اجرای خط دوم انتقال نیز فراهم شده است اما در حال حاضر خط انتقال کنونی جوابگوی نیاز صنعت این سه منطقه را تامین می کند.

او اظهار کرد: مردم نسبت به مصرف آب شرکت های بزرگ حساس هستند بنابراین شرکت های بزرگ باید توجه کنند که مصرف شان بهینه باشد و همچنین در دنیا رقابت وجود دارد لذا باید قیمت تمام شده خود را پایین بیاورند بنابراین باید قیمت آب را کاهش دهند و ملاحظات زیست محیطی و الزامات قانونی نیز وجود دارد.

آیا طرح های جدید فولادی در کرمان می توان اجرا کرد؟

به اعتقاد طبیب زاده، با وضعیت فعلی منابع آبی اجرای طرح های فولادی بیش از این در استان دیگر صلاح نیست زیرا با هر مترمکعب آب تصفیه شده دریا سه برابر آن، شورآبه به دریا تزریق می شود.

او می افزاید: با توجه به وجود تعداد زیادی چاه غیرمجاز در استان کرمان که بهره ور نیستند می توان با تعامل با دستگاه حاکمیت از طریق چاه های غیرمجاز یا چاه های کشاورزی غیربهره ور، «بازار آب» راه اندازی و آبی که از این طریق صرفه جویی می شود در بخش صنعت استفاده کرد.

به نظر رئیس اتاق بازرگانی کرمان باید رزرو آب برای شرب استان در آینده دیده شود و بر این اساس تصمیم برای بودن یا نبودن فولاد در استان گرفته شود.

او در ادامه می گوید: تکیه بر منابع معدنی و فیزیکی دیگر عاقلانه نیست و فراتر از صنعت باید فکر کنیم و متاسفانه براساس روش های موجود، آینده استان کرمان، صرفا متکی بر منابع معدنی شده است و بدانید این معادن یا از نظر اقتصادی دیگر به صرفه نیستند و یا تمام می شوند و اگر زنجیره های دانشی در این خصوص پیاده نکرده باشیم قطعا در آینده نزدیک با مشکل مواجه می شویم بنابراین باید فکر کنیم که کرمان ۲۰ سال آینده چگونه خواهد بود؟ با همفکری همه مسئولین استان در حال طراحی مدلی هستیم که ۲۰ سال آینده استان را به گونه ای طراحی کنیم که کرمان در غیاب معادن و منابع معدنی، بتواند روی پای خود بایست.

به گفته طبیب زاده میزان مصرف آب شرب کل کشور با میزان مصرف آب در بخش کشاورزی استان کرمان برابری می کند و باتوجه به اینکه از کشاورزی نمی توان فاصله گرفت باید کشاورزی را بهره ور کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: آب تولید فولاد ایران اخبار اقتصادی کرمان استانی اقتصادی منابع آب زیرزمینی مصرف آب رئیس اتاق بازرگانی کرمان لیتر در شبانه روز میزان مصرف آب میلیون مترمکعب استان کرمان انتقال آب بخش کشاورزی مصرف می شود بخش صنعت مترمکعب آب طبیب زاده منابع آبی خط انتقال منابع آب آب مصرف بهره ور درصد آب ۵ درصد آب شرب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۵۶۹۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور

سید علی مرتضوی کارشناس انرژی در رابطه با خسارت سنگین خودروسازی انحصاری به صنعت انرژی کشور و تحمیل ناترازی انرژی بر کشور اظهار کرد: آمارهای ارائه شده از سوی ستاد نوسازی سازمان حمل و نقل کشور، تصویری تلخ از وضعیت خودروسازی ایران ترسیم می کند. با تردد بیش از 35 میلیون خودرو، توجه به اینکه 37 درصد از این خودروها در گروه فرسوده قرار می گیرند، نگران کننده است. این خودروهای فرسوده نه تنها به دلیل افزایش آلاینده ها برای محیط زیست مضر هستند، بلکه به میزان قابل توجهی در مصرف سوخت نیز کمک می کنند. ارقام سرسام آور مصرف روزانه 46 میلیون لیتر بنزین و 17.5 میلیون لیتر گازوئیل توسط خودروهای فرسوده نیاز مبرم به مداخله در صنعت خودروسازی کشور را نشان می دهد.

وی گفت: پیامدهای این مصرف ناپایدار وخیم است. خسارات وارده به صنعت خودروسازی کشور صرفاً از استفاده از خودروهای فرسوده بالغ بر 9 میلیارد دلار است. این یک بار اقتصادی قابل توجه است که کشور نمی تواند از آن چشم پوشی کند. علاوه بر این، کیفیت پایین تولید خودرو در ایران با افزایش مصرف بنزین، بسیار فراتر از سطح مورد انتظار مرتبط است. با پیش بینی مصرف 60 میلیون لیتری در روز، واقعیت کنونی بیش از 130 میلیون لیتر در روز نشان دهنده مشکلی جدی است که نیاز به رسیدگی فوری دارد.

وی ادامه داد: همچنین کیفیت نامناسب تولید خودروهای داخلی پیامدهای گسترده ای فراتر از مصرف سوخت دارد. همچنین به مشکلات کمبود انرژی کمک کرده و واردات بنزین به میزان 4 میلیارد دلار در سال آینده را ضروری کرده است. این موضوع نه تنها بودجه کشور را تحت فشار قرار می دهد، بلکه سیاست ها و عملکردهای نادرست در صنعت خودروسازی داخلی را نیز برجسته می کند.

 کمبود بنزین در سال های آینده تهدیدی جدی برای اقتصاد 

وی گفت: بازار انحصاری در صنعت خودروی ایران نقش بسزایی در تشدید این مسائل داشته و فضای غیررقابتی ایجاد کرده است که باعث شده تا محصولات زیر مجموعه بر بازار مسلط شوند. پیامدهای این وضعیت فراتر از ضررهای اقتصادی است. کمبود انرژی و افزایش واردات بنزین، پیشرفت کشور را به خطر می اندازد و درآمد نفتی آن را تضعیف می کند. پتانسیل کمبود بنزین در سال های آینده تهدیدی جدی برای اقتصاد ایران و ثبات کلی آن است. نیاز به اصلاحات فوری در صنعت خودرو را نمی توان نادیده گرفت، زیرا عدم رسیدگی به این مسائل پیامدهای گسترده ای برای کل کشور خواهد داشت.

این کارشناس انرژی به لزوم تنوع بخشیدن به سبد سوختی اشاره کرد و گفت: برای رسیدگی موثر به این چالش ها، یک رویکرد چند وجهی مورد نیاز است. اولاً، باید تلاشی هماهنگ برای جایگزینی خودروهای فرسوده با مدل‌های استاندارد و کم‌مصرف‌تر صورت گیرد. این نه تنها مصرف سوخت را کاهش می دهد، بلکه باعث صرفه جویی قابل توجهی در روز می شود. علاوه بر این، باید با تمرکز بر سوخت های جایگزین مانند CNG یا گاز مایع (LPG) به عنوان جایگزین بنزین، می توان وابستگی به بنزین سنتی را کاهش داد و استفاده از منابع انرژی پاک تر و پایدارتر را ترویج کرد. انتقال به سمت خودروهای دوگانه سوز که از CNG یا LPG در کنار بنزین سنتی استفاده می کنند، می تواند به طور قابل توجهی مصرف سوخت کلی وسایل نقلیه را کاهش دهد و به ترکیب انرژی متعادل تر در بخش حمل و نقل کمک کند.

مصرف بنزین کشور به 130 میلیون لیتر در روز رسیده است

وی گفت: وضعیت صنعت خودروی ایران چالش مهمی است که نیاز به اقدام فوری دارد. مصرف ناپایدار سوخت در کنار کیفیت پایین تولید خودروهای داخلی، پیامدهای گسترده ای دارد که نمی توان آن را نادیده گرفت. کیفیت پایین تولید خودروهای ایران، سبب افزایش مصرف بنزین شده است به نحوی که باید مصرف کشور حدود ۶۰ میلیون لیتر در روز باشد ولی متاسفانه به دلیل کیفیت پایین خودروها به بیش از ۱۳۰ میلیون لیتر در روز رسیده است که این موضوع نیز خسارت بزرگی دیگری بر کشور زده است.

وی افزود: تعمیم مشکلات بی کیفیتی و بازار انحصاری در صنعت خودروی ایران، به ناترازی انرژی و در نتیجه واردات بنزین به میزان ۴ میلیارد دلار در سال آتی، سبب کسری بودجه دولت نیز شده است و مقصر اصلی این وضعیت صنعت انحصاری و غیررقابتی خودروسازی داخلی است که باید سریعا در این روند اصلاح شود وگرنه ناترازی بنزین در طی سال‌های آتی و تشدید واردات بنزین، کل درآمد نفتی کشور را نابود خواهد کرد.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • توسعه صنعت نوغانداری، نیازمند تغییر الگوی مصرف 
  • افزایش ۲.۵ درصدی مشترکان برق
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • قدردانی فرماندار رفسنجان از عملکرد گروه جهادی شهدای صنعت مس سرچشمه
  • رایگان شدن تماشای بازی مس رفسنجان و پیکان تهران در جام حذفی
  • ساخت ۱۰ بازارچه محله‌ای «از تولید به مصرف» تا پایان سال‌جاری
  • استاندارد اجباری پوشاک در مسیر اجرا
  • مجوز افزایش دوباره «قیمت لاستیک» به فاصله شش ماه/ سازمان حمایت از مصرف کننده خبر دارد؟
  • افزایش 6500 میلیارد ریالی قراردادهاي فافق
  • صنعت خودرو، قربانی زیاده خواهی مسئولان و دلالان