Web Analytics Made Easy - Statcounter

جریان ظاهرگرا و افراطی در طیف شیعیان که مع‌الاسف تعدادشان کم هم نیست، با استناد به حدیثی از نبی مکرم اسلام حضرت رسول‌الله چنین برداشت کردند که به مخالفین مذهبی خود، اعم از مسلمین و حتی سایر فرق شیعی تا غیر مسلمانان، تهمت زدن و توهین کردن جایز است و امری است که پیامبر بدان تأکید کرده است.

حجت‌الاسلام مهدی مسائلی، پژوهشگر و فعال عرصه وحدت و تقریب مسلمین در کتاب «لعن‌های نامقدس» به این شبهه پاسخ داده است و چیستی مفهوم روایت را تبین کرده است که در ادامه بخشی‌هایی از آن را می‌خوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرگ بر مخالف من!
در روزگار ما تفکری خطرناک گروهی از متدینان و حتی اندیشمندان را تهدید می‌کند بر مبنای این تفکر تهمت و افترا زدن به مخالفان جایز شمرده شده چنین استدلال می‌شود که با تهمت باید آبرو و حیثیت آنها را از بین برد تا کسی به آنها اعتماد نکند و تحت تاثیر گمراهی شان قرار نگیرد این تفکر عموماً برگرفته از روایتی منسوب به امام صادق است:«قال رسولُ‌الله، إِذَا رَأَیْتُمْ أَهْلَ اَلرَّیْبِ وَ اَلْبِدَعِ مِنْ بَعْدِی فَأَظْهِرُوا اَلْبَرَاءَةَ مِنْهُمْ وَ أَکْثِرُوا مِنْ سَبِّهِمْ وَ اَلْقَوْلَ فِیهِمْ وَ اَلْوَقِیعَةَ وَ بَاهِتُوهُمْ کَیْلاَ یَطْمَعُوا فِی اَلْفَسَادِ فِی اَلْإِسْلاَمِ وَ یَحْذَرَهُمُ اَلنَّاسُ وَ لاَ یَتَعَلَّمُوا مِنْ بِدَعِهِمْ یَکْتُبِ اَللَّهُ لَکُمْ بِذَلِکَ اَلْحَسَنَاتِ وَ یَرْفَعْ لَکُمْ بِهِ اَلدَّرَجَاتِ فِی اَلْآخِرَةِ، «هرگاه پس از من اهل شک و بدعت را دیدید، بیزاری خود را از آنها آشکار کنید و به آنها بسیار دشنام دهید و درباره آنها زیاد بدگویی کنید و عیوبشان را زیاد بگویید و به آنها تهمت بزنید، تا به فساد در اسلام طمع نکنند و مردم از آنها بر حذر شوند و از بدعت‌های آنان (چیزی) نیاموزند. خداوند در برابر این کارهایتان برای شما حسنات می‌نویسد و درجاتتان را در آخرت بالا خواهد برد. »

بعضی از اندیشمندان با استناد به فرازی از این روایت: بَاهِتُوهُمْ کَیْلاَ یَطْمَعُوا فِی اَلْفَسَادِ فِی اَلْإِسْلاَمِ وَ یَحْذَرَهُمُ اَلنَّاسُ وَ لاَ یَتَعَلَّمُوا مِنْ بِدَعِهِمْ، این گونه برداشت کرده‌اند که می‌توان به مخالفان و بدعت گذاران بهتان و تهمت زد. البته بعضی در این میان به تبیین فلسفه این حکم نیز پرداخته‌اند و گفته‌اند: دروغ حرام است ولی گاه مصلحت اقتضا می‌کند که به آنها تهمت زده شود و برای مفتضح شدنشان کارهای زشتی که نکرده‌اند به آنها نسبت داده شود تا مردم متدین عوام، از آنها فاصله بگیرند و تحت تأثیر آنان واقع نشوند. (آیت‌الله خویی، مصباح‌الفقاهة، ج۱ ص۴۵۸)

فهم صحیح حدیث چیست؟

۱. تا قرن دوازدهم هجری محدثان و شارحان این روایت، واژه «و باهتوهم» را از ماده ‏«بهت»معنای مبهوت و متحیر ساختن تفسیر می‌کردند و می‌گفتند: مقصود از آن این است که باید به بدعت‌گذاران را با ادله و براهین محکم آن چنان متحیر و مبهوت سازید که پاسخی نداشته باشند. این واژه در داستان محاجه حضرت ابراهیم با نمرود نیز به همین معنا آمده است و خداوند در قرآن می‌فرماید: فبُهِتَ الّذی کَفَر. از همین‌رو محدث بزرگوار، فیض کاشانی «باهتوهم» را در این روایت به این معنا می‌داند و می‌گوید: مقصود این است که با آنان چنان سخن بگویید که ساکت شوند و حرفی برای گفتن نداشته باشند. (فیض کاشانی، الوافی، ج۱ ص۲۴۵) پس از وی نیز ملا صالح مازندرانی در شرح بر اصول کافی، روایت را همینگونه معنا می‌کند که بهت به معنای تحیر است پس معنای روایت چنین می‌شود: با حجت قاطع و دلیل محکم راه را بر روی بدعت‌گذاران ببندید تا آنها مبهوت شوند. (ملا صالح مازندرانی، شرح اصول کافی، ج۱۰)

برداشتی که با کتاب خدا همخوانی ندارد

۲. ملاک پذیرش روایت فقط صحت سند آن نیست بلکه روایتی که می‌خواهیم بپذیریم و ملاک عمل خویش قرار دهیم، نباید با قرآن و سنت مخالفت کند. این در حالی است که روایت پیش‌گفته از این جهت خدشه‌پذیر بوده و پذیرفتنی نیست. زیرا استفاده از روش‌های باطلی همچون تهمت و افترا و دروغ با سلوک قرآنی و الهی همخوانی ندارد. خداوند در جای‌جای قرآن، مومنان را حتی در مقابل کافران به عدل و انصاف توصیه می‌کند:«یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنوا کونوا قَوّامینَ لِلَّهِ شُهَداءَ بِالقِسطِ ۖ وَلا یَجرِمَنَّکُم شَنَآنُ قَومٍ عَلیٰ أَلّا تَعدِلُوا ۚ اعدِلوا هُوَ أَقرَبُ لِلتَّقویٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبیرٌ بِما تَعمَلونَ، ای کسانی که ایمان آورده‌اید! همواره برای خدا قیام کنید و از روی عدالت، گواهی دهید! دشمنی با جمعیّتی، شما را به گناه و ترک عدالت نکشاند! عدالت کنید، که به پرهیزگاری نزدیک‌تر است! و از (معصیت) خدا بپرهیزید، که از آنچه انجام می‌دهید، با خبر است!»


شما مشغول مطالعه بخش‌هایی از این کتاب هستید

دروغ و افترا، مخالف با سیره اهل‌بیت است

۳. این روایت با روش کلی ائمه (علیهم‌السلام) مخالف است و آن بزرگواران هیچگاه خودشان چنین روشی را به کار نمی‌بستند، در غیر این صورت باید دشنام گویی‌های بسیاری از ایشان در قالب روایت به دست ما می‌رسید؛ زیرا انگیزه برای نقل چنین سخنانی بسیار زیاد است. افزون بر این که دشنام دادن و تهمت زدن مناسب شخصیت بزرگ ائمه شیعه نیست.

/6262

کد خبر 1648615

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: حدیث امامان شیعه شیعه تهمت اخلاق پژوهشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۲۷۰۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آزادی ۶ زندانی جرایم غیرعمد توسط هیئات کاشان

رئیس شورای هیئات مذهبی کاشان از آزادی شش زندانی جرائم غیرعمد در کاشان توسط هیئات مذهبی این شهرستان خبر داد. - اخبار استانها -

سیدعلی اکبر جلال‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، ضمن اشاره به اقدامات صورت گرفته از سوی هیئات مذهبی شهرستان کاشان، اظهار داشت: یکی از اقدامات خداپسندانه هیئات مذهبی شهرستان کاشان آزادی زندانیان جرایم غیرعمد است.

وی با بیان اینکه هیئات مذهبی شهرستان کاشان در آزادی زندانیان جرایم غیرعمد حضور فعالی دارند، افزود: هیئات مذهبی شهرستان کاشان از ابتدای سال تاکنون شش زندانی جرایم غیرعمد را به آغوش گرم خانواده بازگرداندند.

رئیس شورای هیئات مذهبی شهرستان کاشان با بیان اینکه آزادی زندانیان جرائم غیرعمد توسط هیئات مذهبی این شهرستان به صورت مستمر در طول سال انجام می‌شود، ابراز داشت: هیئات مذهبی شهرستان کاشان علاوه بر برگزاری مراسم‌های مختلف مذهبی در امورات فرهنگی نیز فعالیت بسیار خوبی دارند.

وی با بیان اینکه در ماه‌های پیش رو و با آغاز ماه محرم و صفر فعالیت هیئات مذهبی شهرستان کاشان دوچندان می‌شود، گفت: کاشان بیش از یک هزار هیئت رسمی و غیررسمی دارد که در زمان‌هایی مختلف اقدامات فرهنگی مذهبی انجام می‌دهند.

جلال‌زاده با بیان اینکه هیئات مذهبی شهرستان کاشان در سایر اقدامات نظیر بسته‌های حمایتی، امدادرسانی در ایام کرونا و کمک به بخش درمان تمام تلاش خود را به کار گرفته بودند، تصریح کرد: هیئات مذهبی شهرستان کاشان همواره در کنار مردم بوده و در حمایت از نیازمندان تمام تلاش خود را به کار گرفتند.

انتهای پیام/801/

دیگر خبرها

  • محسن رضایی و ابوشریف اعتقاد داشتند وظیفه سپاه جنگیدن با دشمن خارجی نیست /گروه‌های چپ به ارتشی‌ها تهمت‌های ناموسی زدند
  • امیر سرتیپ بختیاری: محسن رضایی و ابوشریف اعتقاد داشتند وظیفه سپاه جنگیدن با دشمن خارجی نیست /گروه‌های چپ به ارتشی‌ها تهمت‌های ناموسی زدند
  • جزئیات جدید از ماجرای دستگیری زنجیر کش بی آرتی
  • بودجه نهادهای حوزوی چقدر افزایش یافت؟
  • لبخند ساختگی ما را شادتر می‌کند؟
  • حمایت ساواک از حسینیه ارشاد؟!
  • مخالفان اعتبازدایی از اسناد عادی از افشای اموالشان می‌ترسند
  • افزایش خشم چین علیه اتهام زنی‌های جاسوسی از طرف آلمان
  • آزادی ۶ زندانی جرایم غیرعمد توسط هیئات کاشان
  • بودجه گروگان بورسی‌ها/زنگنه:کاهش معافیت‌های مالیاتی بدعت است