Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-29@20:54:42 GMT

چین، قدرت شماره یک اما نه پرجمعیت‌ترین

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۲۷۶۰۷

چین، قدرت شماره یک اما نه پرجمعیت‌ترین

هفته گذشته، پروژه جمعیت جهانی سازمان ملل از تغییر بزرگی در ظاهر جهان خبر داد. سال آینده، هند، نه چین، پرجمعیت ترین کشور جهان خواهد بود. در حال حاضر چین ۱.۴۳ میلیارد نفر در مقابل ۱.۴۱ میلیارد جمعیت هند دارد، اما تا اواسط قرن بیش از ۱.۶ میلیارد هندی تا حدود ۱.۳ میلیارد چینی خواهد بود.

در یک سطح، این پیشرفت باید پکن را خوشحال کند، که جمعیت خود را به مدت ۴۰ سال به اجرای سیاست "یک فرزند" واداشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال ممکن است چند چهره ناامید در پکن وجود داشته باشد. این ایده که چین پرجمعیت ترین جامعه جهان است مدت هاست با ظهور این کشور مرتبط بوده است. چین رسماً هر ایده ای مبنی بر اهمیت قرار گرفتن در صدر رتبه بندی های جهانی را رد می کند: در ژانویه سال جاری، معاون وزیر امور خارجه لی یوچنگ اعلام کرد که چین هیچ علاقه ای به تبدیل شدن به بزرگترین اقتصاد یا ابرقدرت جهان ندارد و در عوض برای بهبود زندگی مردم خود تلاش خواهد کرد. با این حال، سال‌هاست که رسانه‌های اجتماعی چین مملو از صداهای تقابلی هستند که خواستار این هستند که این کشور باید "شماره ۱" باشد. سقوط به رتبه دوم در جمعیت جهان احتمالاً جستجوی روحی در مورد جستجوی دیگر رتبه های برتر جهانی را به همراه خواهد داشت.

علیرغم انکار رهبرانش، شکی وجود ندارد که چین قصد دارد به بزرگترین اقتصاد جهان تبدیل شود و با برخی معیارها مانند برابری قدرت خرید، هم اکنون هم همینطور است. از نظر تولید ناخالص داخلی اسمی، هنوز رتبه دوم را نسبت به ایالات متحده دارد، اما بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که احتمالاً تا اواخر دهه ۲۰۲۰ به اوج خواهد رسید (اگرچه عوامل غیرمنتظره مانند اثرات اقتصادی قرنطینه‌های کووید می‌تواند مانع شود). تلاش برای رشد تولید ناخالص داخلی بخشی از یک پروژه گسترده تر برای رتبه بندی در طیف وسیعی از زمینه ها است. در طول دهه‌های ۱۹۸۰ و ۹۰، سیاست‌گذاران چینی به چالش‌های رهبر برجسته، دنگ شیائوپینگ، پاسخ دادند تا مدلی بسازند که مفهومی را که آن‌ها «قدرت جامع ملی» نامیدند، دنبال کند. بسیاری از ارزیابی ها در ارتش، با ارزیابی تسلیحات و آموزش آغاز شد، اما توجه به سرعت به عوامل اقتصادی معطوف شد. تحلیلگران دنگ منابع موجود آن را مانند نیروی کار و منابع مادی و معدنی و همچنین پیش‌بینی ظرفیت‌های آینده در زمینه‌هایی مانند فناوری‌های جدید رتبه‌بندی کردند.

در طول دهه ۱۹۹۰، محققان بحث کردند که چین تا چه حد در رتبه بندی جهانی پیشرفت کرده است. با این حال، در دهه بعد جاه طلبی ها تغییر کرد: به جای «قدرت جامع ملی»، تحلیلگران چینی شروع به صحبت در مورد افزایش «قدرت نرم» چین کردند - ظرفیتی که دولت ها باید از طریق اقناع و نه اجبار، سایر کشورها را رهبری کنند. از سال ۱۹۴۵ تاکنون، ایالات متحده شماره یک بلامنازع در این زمینه بوده است. علیرغم فاجعه‌های ژئوپلیتیکی فراوان (ویتنام، عراق) و بی‌عدالتی‌های داخلی (سیاست نژادی)، ظرفیت ایالات متحده برای ارائه ایده‌ای از خود در سراسر جهان - بسیار قوی بوده و باقی می‌ماند. دلیلی وجود دارد که شی جین پینگ تنها یکی از والدین چینی بسیاری بود که دخترش را برای تحصیل به ایالات متحده فرستاد.

چین منابع عظیمی را در تلاش برای تبدیل خود به یک ابرقدرت قدرت نرم در دو دهه گذشته سامان داده است. این تلاش به ویژه در جنوب جهانی موفقیت هایی را به همراه داشته است: ایده چین به عنوان یک مبتکر فناوری چشمگیر در بخش های بزرگی از جنوب صحرای آفریقا و آمریکای لاتین جا افتاده است، جایی که ارائه ارزان و موثر ۵G ترس از امنیت را از بین برده است. سریال های چینی در سراسر آسیای جنوب شرقی محبوبیت پیدا کرده‌اند و شروع به افزایش مخاطبان در برخی از کشورهای آفریقایی کرده‌اند: سال گذشته، کاربران شبکه‌های اجتماعی در کنیا از طرفداران بزرگ سریال فانتزی تلویزیونی چینی The Untamed شدند. TikTok، محصول شرکت چینی ByteDance، یک تغییر دهنده بازی های فرهنگی بوده است، اگرچه برخی از موفقیت های آن ناشی از کم اهمیت جلوه دادن پیوندهای آن با کشور مبدا است.

حتی هند، کشوری که عموماً نسبت به مقاصد ژئوپلیتیکی چین محتاط است، شاهد بحث‌های آزاردهنده‌ای است که چرا نمی‌تواند با تولید ناخالص داخلی و رکورد کاهش فقر چین برابری کند. همچنین نمی‌تواند با مخاطبانی که چین برای داستانش درباره ظهورش به قدرت جهانی دارد برابری کند.

با این حال، به طور کلی، تمایل چین برای تبدیل شدن به مولد شماره یک قدرت نرم متوقف شده است و هنوز هم در رتبه خوبی پس از ایالات متحده قرار دارد. یکی از دلایل، کنترل از بالا به پایین است که سیاست چین را در داخل شکل می دهد. قدرتمندترین مولدهای قدرت نرم در همسایگی چین، مانند مانگای ژاپنی و پاپ کره جنوبی، زمانی ظهور کردند که کشورهایشان جامعه مدنی را آزاد کردند و توسعه دادند. چین در سال های اخیر دقیقاً در جهت مخالف حرکت کرده است. به عنوان مثال، محدودیت های اعمال شده بر هنگ کنگ بر اساس قانون امنیت ملی چین در سال ۲۰۲۰، سانسور فیلم را افزایش داده است، همراه با هشدارهایی مبنی بر اینکه موزه های این شهر باید از آثار هنری که ممکن است امنیت ملی تعریف شده ضعیف را تضعیف کنند، اجتناب کنند.

این طرز فکر محدودکننده در داخل کشور، مانعی خود ساخته در برابر تمایل چین به نمایش قدرت فرهنگی در جهان لیبرال است. علاوه بر این، چین همچنین در مورد اینکه چقدر فرهنگ و جامعه خود را در دسترس قرار دهد، نشانه های گیج کننده ای منتشر می کند. دولت این کشور استدلال می‌کند که خارجی‌ها نمی‌توانند از سیاست آن انتقاد کنند، زیرا تحت یک سیستم منحصر به فرد «سوسیالیسم با ویژگی‌های چینی» عمل می‌کند که مناسب هیچ دولت دیگری نیست، با این حال ایده «خرد چینی» را نیز مطرح می‌کند که می‌تواند به عنوان منبعی برای جهان عمل کند.

قدرت نرم آمریکا از این ایده سرچشمه می گیرد که هر کسی - در تئوری - می تواند با پذیرش فرهنگ و ارزش های آن آمریکایی شود. چین تلاش کرده است تا ادعایی مشابه و ثابت داشته باشد و در نتیجه روایت خود را مخدوش کرده است. چین علیرغم صرف صدها میلیون دلار برای ارتقای جایگاه خود در رده بندی قدرت نرم جهانی، بین رتبه هشت تا ۱۰ قرار دارد.

هنوز مشخص نیست که چین شماره یک به چه معناست: تولید ناخالص داخلی به تنهایی این آرزو را برآورده نمی کند. اما همزمان که از نظر اندازه جمعیت به رتبه دوم سقوط می کند، شکی نیست که رهبران آن توجه بیشتری را به دستیابی به آن هدف دست نیافتنی و نامشخص در مناطقی که هنوز احساس می کنند می توانند کنترل کنند، معطوف خواهند کرد.

*استاد تاریخ و سیاست چین مدرن در دانشگاه آکسفورد

*منبع: گاردین

۳۱۱۳۱۱

کد خبر 1652820

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: هندوستان چین تولید ناخالص داخلی ایالات متحده رتبه بندی قدرت نرم شماره یک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۲۷۶۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

الگوی مکتب دانشگاهی انقلاب اسلامی را استخراج کردیم

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا حسنی آهنگر در نشست با رئیس و اعضای هیئت‌رئیسه دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) اظهار کرد: هدف ما دستیابی به مکتب دانشگاهی تراز انقلاب اسلامی بوده که مبتنی بر اندیشه امامین انقلاب که همان قرائت اسلام ناب است.

وی با بیان اینکه ۱۵ سالی است در این حوزه را کار کردیم، گفت: الگوی مکتب دانشگاهی انقلاب اسلامی را استخراج کردیم و در دو برنامه پنج‌ساله این الگو را پیاده‌سازی کردیم که مورد توجه ریاست‌جمهور قرار گرفت. بعد از گزارش‌های وزیر علوم و معاون اول ریاست‌جمهوری ایشان متقاعد شدند که بیایند دانشگاه را از نزدیک ببینند.

رئیس دانشگاه جامع امام‌حسین (ع) با اشاره به ضرورت نگاه راهبردی به شهر، استان، منطقه و جهان گفت: تمدن‌سازی اسلامی بر دو محور تربیت انسان‌های تراز تمدنی و تولید علم، فناوری و محصولات فن‌آورانه مبتنی بر نظریه‌پردازی شکل می‌گیرد که هر دو امر یادشده محصول و خروجی دانشگاه‌ها است.

حسنی‌آهنگر با بیان اینکه دانشگاه‌های ما در حوزه امنیتی-دفاعی فوق‌العاده درخشیدند، گفت: وعده صادق اتفاق خیلی‌بزرگی بود، چرا که به ۴ کشور صاحب سلاح اتمی شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه و رژیم صهیونیستی حمله کردیم و فقط رژیم اسرائیل را نزدیم.

وی اضافه کرد: از جایی که نخستین پهپاد ما بلند شد، بیش از ۱۰۰ هواپیمای مختلف از جمله F-15، F-16 و F-35 در آسمان سوریه، عراق، اردن تا رژیم صهیونیستی بالای سر این پهپادها بودند. ناوهای جنگی در مسیر خلیج فارس، دریای عمان تا دریای سرخ بودند و سامانه‌های پدافندی فعال داشتند و با وجود اینکه آماده بودند، این عملیات صورت گرفت.

رئیس دانشگاه امام‌حسین (ع) جرئت اقدام و حمله به آمریکا را از ویژگی‌های انحصاری عملیات وعده صادق دانست و گفت: روس‌ها در ادوار مختلف جنگ سرد هیچ‌گاه جرئت حمله به آمریکا نداشتند و خود این اتفاق خیلی‌بزرگی است. به این ترتیب عملیات وعده صادق نقطه عطف ما برای تبدیل شدن به یک قدرت بین‌المللی و جهانی بود.

حسنی‌آهنگر افزود: در نتیجه این عملیات جهان ما را به عنوان قدرت برتر پذیرفت و پیام‌های بعد از این عملیات و اتفاقات بعد از آن نشانگر همین موضوع است. سایر ابرقدرت‌ها این نقاط عطف را مانند ما طی کرده بودند و وعده صادق ما را به مرز قدرت بین‌المللی رساند.

وی ادامه داد: بخش عمده‌ای از این قدرت کار فارغ‌التحصیل دانشگاه‌ها بوده که پیشتر زیر نظر سردار حسن تهرانی‌مقدم و امروز زیر نظر سردار حاجی‌زاده فعالیت می‌کنند. البته بر اساس داشتن کرسی‌های نخبگی می‌خواهیم به قدرت بین‌المللی برسیم و دنبال کشورگشایی نیستیم.

رئیس دانشگاه امام‌حسین (ع) گفت: نظام رتبه‌بندی دانشگاهی جهانی را آمریکایی‌ها طراحی کردند، برای هدایت مدیریت دانش در جهان است که نظام سلطه طراحی کرده و برای خودشان نظام فاخری است تا بتوانند با منطق خودشان بر جهان تسلط پیدا کنند.

حسنی آهنگر اضافه کرد: در دانشگاه امام حسین (ع) تلاش کردیم از این فضا خارج شویم و آینده جدیدی را خودمان کشف و ترسیم کنیم که مطالبه مقام معظم رهبری است. می‌کوشیم نظام مسائل انقلاب اسلامی و سپاه پاسداران را در حراست از انقلاب اسلامی استخراج کنیم.

کد خبر 6092331

دیگر خبرها

  • الگوی مکتب دانشگاهی انقلاب اسلامی را استخراج کردیم
  • جهان ایران را به عنوان قدرت برتر پذیرفت
  • واکاوی ریشه‌های اعتراضات ضداسرائیلی در دانشگاه‌های آمریکا
  • شصت‌ودومین شماره مجله تصویری نفت و انرژی (متنا)
  • افت ۴ پله‌ای رتبه علمی ایران
  • قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست
  • جمهوری اسلامی تحریم‌ناپذیر است
  • ایران رتبه ۱۷ هوش مصنوعی را در جهان دارد
  • مسیر دشوار والیبال ایران برای المپیکی شدن
  • والیبال ایران چگونه المپیکی می‌شود؟