Web Analytics Made Easy - Statcounter

جمع بندی آمار رسمی در دسترس و آمار غیررسمی و شنیده‌ها، حکایت از وقوع یک نابسامانی بنزینی دارد که منجر به واردات زودتر از تصور بنزین برای مدیریت عرضه و تقاضا خواهد شد؛ زمزمه‌هایی نیز از آغاز واردات بنزین از یک کشور همسایه به‌گوش می‌رسد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایران اکونومیست، تأمین سوخت بخش حمل‌ونقل کشور همواره یکی از دغدغه‌های اصلی دولت‌ها در جهان بوده و هست؛ در ایران نیز همواره این دغدغه‌ها در دولت‌های مختلف وجود داشته و راهکارهایی نیز از واردات بنزین، تولید بنزین در واحدهای پتروشیمی، افزایش ظرفیت پالایشگاهی و حتی رشد قیمتی برای مدیریت مصرف، برای آن اندیشیده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زمانی‌که به لطف تلاش شبانه‌روزی متخصصان داخلی، در تأمین بنزین خودکفا شدیم، دغدغه تأمین این فرآورده استراتژیک نفتی، جای خود را به لذت صادرات بنزین و درآمدزایی از آن داد، تا اینکه دوباره حجم مصرف، بر توانمندی تولید چربید و اکنون، دوباره زمزمه واردات بنزین شنیده می‌شود.

* افزایش 14 درصدی مصرف بنزین در سال جاری

در سال جاری با وجود ادامه همه‌گیری کرونا شاهد افزایش قابل توجه مصرف بنزین در کشور هستیم. طبق اعلام افشین مهدوی، مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، 'از یکم فروردین‌ماه سال 1401 تا پایان تیرماه امسال به‌طور میانگین روزانه 100 میلیون و 900 هزار لیتر بنزین در کشور توزیع شده است.' وزارت نفت این رقم را موید افزایش 14 درصدی مصرف بنزین در مقایسه با سال گذشته می‌داند.

* نقش خودروهای پرمصرف و قاچاق در رشد آمار مصرف بنزین

اگرچه انتقاد مسئولان وزارت نفت، به غیراستاندارد بودن و پرمصرف بودن خودروهای تولید داخل، انتقادی درست و بجا بوده؛ اما در کنار پرمصرفی خودروهای داخلی، که به گفته سعید مداح مروج، مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی 'متوسط مصرف خودروها در داخل نزدیک سه برابر مصرف استاندارد جهانی است؛ درحالی که خودروهای ما باید در هر 100 کیلومتر 4 لیتر مصرف بنزین داشته باشند، در حال حاضر خودروهای ما 10 تا 12 لیتر مصرف بنزین دارند.' بخشی از مصرف بدون شک، آمار قاچاق بنزین را در دل خود دارد.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، بهمن‌ماه سال گذشته میزان قاچاق روزانه سوخت را 8.8 میلیون لیتر اعلام کرد و هم‌اکنون نیز میزان قاچاق روزانه سوخت که بخش قابل توجهی از آن بنزین است، 10 تا 15 میلیون لیتر در روز برآورد می‌شود.

* تأمین 70 درصد بنزین افغانستان با بنزین قاچاق شده از ایران؟

میراجان سلیمان خیل، رئیس اتاق مشترک بازارگانی هرات و خراسان رضوی در تیرماه سال جاری در اظهارنظری اعلام کرد: 'بیش از 70 درصد بنزین مصرفی افغانستان از گذرگاه‌های مرزی ایران وارد می‌شود که بخش عمده این واردات از گذرگاه دوغارون اسلام قلعه است.' این درحالی‌است که پیگیری‌ها از بورس انرژی که مرجع رسمی فروش خارجی بنزین کشور است نشان می‌دهد ایران در این زمان هیچ صادرات رسمی به افغانستان نداشته؛ از اینرو به نظر می‌رسد 70 درصد بنزین مصرفی افغانستان، توسط قاچاقچیان از مرز ایران خارج شده و بنزینی که با قیمت داخلی (1500 یا 3000 تومانی) عرضه شده، طبق شنیده‌های غیررسمی از بازرگانان، به قیمت‌هایی بین 15 تا 20 هزار تومان در لیتر توسط قاچاقچیان به افغان‌ها فروخته می‌شود.

استعلام ایران اکونومیست از بورس انرژی نشان می‌دهد که تنها عرضه بنزین در بورس انرژی در سال جاری، مربوط به تاریخ 24 فروردین 1401 بوده که محموله بنزین اکتان 87 شرکت ملی پخش با حجم 295 هزار بشکه عرضه شده است.

در دیگر مرزهای کشور نیز مسئله قاچاق سوخت وجود داشته و در جریان است. این میزان قاچاق سوخت درحالی است که در گذشته‌ای نزدیک، با شناسایی تجار منطقه و عرضه مستمر بنزین در بورس انرژی، بخش قابل توجهی از قاچاق بنزین جای خود را به صادرات این فرآورده استراتژیک نفتی داده بود و به‌جای اینکه این درآمد سرشار به جیب قاچاقچیان برود، به خزانه دولت واریز می‌شد.

میزان درآمد صادرات بنزین ایران در سال 99 به مرز 3 میلیارد دلار رسیده بود که نقدینگی حاصل از فروش خارجی بنزین، در زمان تحریم و کاهش فروش نفت، به کمک کشور آمد.

* آمار عجیبی دیگر از صادرات بنزین در سه‌ماهه نخست امسال

درحالی که مسئولان وزارت نفت از ابتدای سال تاکنون بارها نسبت به احتمال واردات بنزین ناشی از افزایش مصرف هشدار داده‌اند، و اخیرا وزیر اقتصاد در نشستی خبری از احتمال واردات بنزین تا پایان سال جاری خبر داد؛ یکی از کارشناسان اقتصادی فعال در سازمان برنامه و بودجه در صفحه شخصی خود در فضای مجازی، آماری از صادرات بنزین در سه‌ماهه نخست امسال ارائه کرده است.

در مدت مورد اشاره این کارشناس اقتصادی فعال در سازمان برنامه‌وبودجه (سه ماهه بهار) قیمت بنزین در نشریه پلتس 80 سنت دلار بود و این سوال مطرح است که اگر طبق گفته وزرای نفت و اقتصاد، احتمال واردات بنزین در آینده‌ای نزدیک وجود دارد، چرا محموله‌هایی خارج از بورس انرژی و با متوسط قیمت 27 سنت دلار صادر شده است؟ در حالی که قیمت بنزین به فروش رفته در بورس انرژی در یک نوبت عرضه در فروردین ماه سال جاری در هر لیتر بیش از 17 هزار تومان بوده است.

* آمار تولید زیر علامت بزرگ سوال

پیگیری‌ها از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی برای دستیابی به آمار تولید بنزین در 4 ماهه نخست امسال به‌نتیجه‌ای نرسیده؛ اما سخنان رسمی مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نشان می دهد متوسط تولید بنزین در خردادماه سال جاری حدود 95 میلیون لیتر در روز بوده است.

آمار غیررسمی نیز از افت بیش از پیش تولید در تیرماه سال جاری حکایت دارد، در حالی که ظرفیت تولید بنزین کشور حدود 110 میلیون لیتر در روز است که اغلب، در تابستان با به پایان رسیدن تعمیرات دوره‌ای پالایشگاه‌ها، باید شاهد تولید بنزین نزدیک به ظرفیت اسمی باشیم، اما در تابستان سال جاری به‌نظر می‌رسد اوضاع متفاوت از سالهای پیش بوده و برخی پالایشگاه‌ها در دریافت خوراک ورودی و تحویل فرآورده نهایی با کاهش مواجه شده‌اند.

تنها آماری که در زمینه تولید بنزین در تیرماه سال جاری وجود دارد، آماری است که روزنامه اطلاعات در یکی از شماره‌های اخیر خود ارائه کرده است. طبق اعلام این روزنامه سراسری، تولید بنزین کشور در روز 12 تیرماه امسال به 76 میلیون لیتر در روز رسیده، درحالی‌که مصرف بنزین در این روز حدود 100 میلیون لیتر بوده است. طبق این گزارش، متوسط تولید بنزین کشور از ابتدای سال تا 12 تیرماه، 90 میلیون لیتر در روز بوده که با توجه به ظرفیت 110 میلیون لیتری بنزین، شرکت ملی پالایش و پخش باید در زمینه افت ظرفیت تولید پاسخگو باشد.

* زمزمه آغاز واردات بنزین از یک کشور همسایه

درحالی که بر اساس جمع‌بندی آمار غیررسمی و رسمی، افزایش فاصله بین تولید و مصرف بنزین را شاهد هستیم، زمزمه آغاز واردات بنزین در ماه جاری از یکی از کشورهای همسایه به گوش می‌رسد. بحث تهاتر بنزین مطرح است، حال آنکه این تهاتر با چه کالایی صورت گیرد، مشخص نیست. با توجه به افزایش قیمت سوخت به ویژه بنزین در بازارهای منطقه و جهانی، واردات بنزین یا تهاتر آن با کالایی دیگر، در هر لیتر برای کشور هزینه‌ای بیش از یک‌دلار به‌دنبال خواهد داشت و این سوال مطرح می‌شود که اگر فاصله بین مصرف و تولید، در حال تبدیل ایران از یک کشور صادرکننده بنزین به یک کشور واردکننده بنزین است، چرا در سه‌ماهه بهار، در شیوه‌ای خارج از بورس انرژی، بنزین با قیمتی زیر قیمت منطقه و جهان، به کشورهای دیگر صادر شده و سوال مهم‌تر اینجاست که چرا در چنین شرایطی، طرح‌های مدیریت مصرف آنطور که وزیر اقتصاد تأکید کرده، در دستور کار وزارت نفت قرار نمی‌گیرد؟

خاندوزی، وزیر اقتصاد در نشست خبری اخیر خود در این زمینه گفت: 'سیاست دولت با توجه به دستور رییس جمهوری مبنی بر عدم افزایش قیمت، تلاش بر این است تا از راههای دیگر مانند گاز سوز کردن خودروها شرایط طوری باشد که مصرف بنزین افزایش نیابد و نیاز به واردات بنزین نداشته باشیم‌.'

 

منبع: خبرگزاری تسنیم

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: پالایش و پخش فرآورده های نفتی میلیون لیتر در روز آغاز واردات بنزین واردات بنزین تولید بنزین مصرف بنزین بورس انرژی صادرات بنزین ماه سال جاری بنزین کشور یک کشور وزارت نفت شرکت ملی سه ماهه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۴۶۸۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!

سازوکار تخصیص ارز چگونه باید باشد؟ شاید این مهم‌ترین سؤال در شرایط فعلی است که با هر بار رم‌کردن ارز، فشار بر ملت مضاعف و فریادشان بلند می‌شود. چالش‌ها از نظر سیاست تخصیص ارز و مدیریت بهینه منابع ارزی، به‌ویژه در زمینه سیستم ارزی چند‌نرخی، همچنان باقی است. تخصیص نادرست منابع ارزی با اعطای ارز ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومانی موجب شده است منابع ارزی به جای اینکه در جهت رشد اقتصادی هزینه شوند، بیشتر به واردات کالا‌های اساسی تخصیص یافته که نه تنها نتوانسته است قیمت واقعی کالا‌ها در بازار آزاد را کنترل کند بلکه در حال حاضر همه کالا‌ها با قیمت نزدیک به دلار بازار آزاد معامله می‌شوند و تنها این تخصیص ارز، رقیب بازار تولیدات داخلی شده و رشد اقتصادی را محدود و مزایای بالقوه دیپلماسی انرژی هوشمند و ظرفیت‌سازی داخلی را تضعیف کرده است. به منظور به حداکثر رساندن سهم بخش انرژی در توسعه اقتصادی و درآمد‌های ارزی، پرداختن به مسائل مربوط به سیاست ارزی، تخصیص منابع و برنامه‌ریزی اقتصادی ضروری است. در حالی که به دنبال تقویت تولید داخلی و رشد اقتصادی هستیم، اطمینان از تخصیص منابع ارزی به شیوه‌ای استراتژیک و کارآمد بسیار مهم است. این امر شامل اجتناب از یارانه‌های ارزی غیرضروری برای واردات است که می‌تواند تولید داخلی را خفه کند، اتکا بر کالا‌های خارجی را افزایش و ذخایر ارزی را کاهش دهد. 
 
اتکا بر دیپلماسی هوشمند انرژی و استفاده حداکثری از ظرفیت دانش داخلی نقشی مهم در ارائه کمک‌های ارزی قابل توجه به ایران به ویژه در مواجهه با چالش‌های اقتصادی ناشی از تحریم‌های بین‌المللی داشته است. رویکرد دولت در بخش انرژی که با تمرکز بر اهرم‌گذاری تخصص داخلی، توسعه بازار و بومی‌سازی فناوری مشخص می‌شود، نه تنها تاب‌آوری انرژی کشور را تقویت، بلکه به درآمد ارزی و رشد اقتصادی نیز کمک کرده است. 

 ایران با بهره‌گیری از دانش و منابع داخلی کشور توانسته است وابستگی خود را به فناوری‌ها و تخصص‌های خارجی کاهش دهد و از این طریق ارز ارزشمندی را در داخل کشور حفظ کند. بومی‌سازی فناوری و استفاده از استعداد‌های داخلی نه تنها توانمندی‌های انرژی ایران را افزایش داده، بلکه از خروج ارز به‌ویژه در شرایط نااطمینانی اقتصادی و تحریم‌ها جلوگیری کرده است. این تمرکز استراتژیک بر ظرفیت‌سازی داخلی و بومی‌سازی فناوری، ایران را قادر ساخته است ثبات و استقلال اقتصادی خود را در برابر فشار‌های خارجی حفظ کند. 
 دولت باید به جای تداوم سیاست ارز چندنرخی با اجرای طرح کالابرگ الکترونیک که کالا‌های ضروری را با قیمت‌های بهینه در انتهای زنجیره مصرف در اختیار خانوار‌ها قرار می‌دهد، به سمت استفاده بهینه از منابع ارزی خود جهت توسعه اقتصادی سوق یابد. علاوه بر این، حرکت به سمت نرخ ارز واحد با قیمت‌گذاری تعادلی می‌تواند به ثبات بازار ارز نیز کمک شایانی کند. 

اتکای ایران بر دیپلماسی انرژی هوشمند و ظرفیت‌سازی داخلی در ایجاد درآمد‌های ارزی و حفظ رشد اقتصادی در زمان‌های چالش‌برانگیز تشدید تحریم کشور مؤثر بوده است. دولت باید به جای اعطای ارز ارزان‌قیمت به واردات که خود باعث سرکوب تولید داخل، افزایش واردات و به خطر افتادن امنیت غذایی و نابودی منابع ارزی کشور خواهد شد، تمرکز خود را بر حمایت هوشمند از سبد هزینه خانوار قرار دهد و منابع ارزی را صرف توسعه اقتصادی و تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز کند. باید دولت با اجرای طرح کالابرگ الکترونیک، معادل کالای موردنیاز بهینه هر خانوار را در اختیار هر نفر قرار دهد و از طرف دیگر به سمت تک‌نرخی‌شدن ارز کشور با قیمت تعادلی بین بازار آزاد و بازار مبادله ارزی حرکت کند. 
 
 بازگشت امضا‌های طلایی ارزی و نابودی منابع نفتی کشور!
محمدعلی شایان‌اصل، کارشناس اقتصادی با اشاره به لزوم تخصیص بهینه منابع نفتی کشور می‌گوید: تخصیص نادرست منابع و تداوم نظام ارزی چندنرخی در اقتصاد مانع رشد اقتصادی ایران شده و به هدررفت منابع ارزی و تضعیف درک عملکرد اقتصادی کشور منجر شده است، از همین رو تخصیص منابع و برنامه‌ریزی اقتصادی برای منابع ارزی حاصل از نفت ضروری است. ایران با تمرکز بر تخصیص استراتژیک منابع ارزی به سمت تکمیل زنجیره ارزش نفت و گاز با ارتقای تولید داخلی و کارایی اقتصادی خود، می‌تواند بر چالش‌های ناشی از یک نظام ارزی پراکنده و چندنرخی بدون هیچ چشم‌انداز مشخصی فائق آید. 

این کارشناس حوزه اقتصادی با اشاره به لزوم تخصیص منابع نفتی در جهت تکمیل زنجیره ارزش نفت اظهار می‌کند: توسعه پتروپالایشگاه‌ها و تکمیل زنجیره ارزش نفت با دلار‌های نفتی برای رشد اقتصادی در ایران حیاتی است، با این حال سیاست اشتباه ارزی و تخصیص نادرست منابع ارزی، توانایی کشور را در استفاده کامل از منابع انرژی برای توسعه اقتصادی محدود کرده است. برای بازگشایی ظرفیت رشد اقتصادی، اولویت دادن به تخصیص مناسب منابع ارزی به ویژه در سال منتهی به جهش تولید و مشارکت مردم ضروری است. با پرهیز از یارانه‌های ارزی غیرضروری برای واردات نظیر اعطای ارز ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومانی از سوی بانک مرکزی ایران می‌توان اطمینان حاصل کرد که از منابع ارزی به طور مؤثر برای ارتقای تولید داخلی، افزایش رشد اقتصادی و تضمین آینده انرژی کشور استفاده می‌شود. 
وی ادامه می‌دهد: اعطای ارز ارزان به واردات، ضمن سرکوب تولید داخلی و به خطر انداختن امنیت غذایی، مانع توسعه اقتصادی و خودکفایی ایران شده است. تخصیص یارانه‌های فرایندی و سرکوب قیمت‌های نسبی تأثیر مخربی بر بخش کشاورزی داشته و باعث از‌دست‌دادن خودکفایی و تاب‌آوری اقتصادی شده است. علاوه بر این، پدیده مخرب اقتصاد یارانه‌ای، چالش‌های پیش‌روی اقتصاد ایران را تشدید کرده و به تخصیص نادرست منابع منجر خواهد شد که مانع رشد اقتصادی کشور و تخصیص صحیح منابع در جهت توسعه زنجیره ارزش خواهد شد. 

وی در پایان خاطرنشان می‌کند: از همه مهم‌تر اینکه نرخ ارز ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومانی دوباره امضا‌های طلایی ارزی را به کشور بازگرداند و دوباره مسئله رانت، حرف اول را خواهد زد. حال که قیمت دلار در بازار آزاد به بیش از دو برابر ارز ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومانی رسیده و بیش از ۲۰ میلیارد دلار ارز ۲۸ هزارو ۵۰۰ تومانی اعطا شده است، متوسط قیمت مبادله‌ای کالا‌های اساسی در سطح بازار نزدیک به قیمت ارز بازار آزاد و ۶۵ هزار تومان است و سیاست تخصیص ارز چندنرخی کاملاً غیرعملیاتی است و تنها موجب بازگشت امضا‌های طلایی ارزی و نابودی منابع نفتی کشور خواهد شد.

منبع: روزنامه جوان

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • شوآف «خودرو‌های برقی» در ایران
  • آغاز کشت بادام زمینی در شهرستان آستانه اشرفیه
  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • میمند همچون نگینی در فیروزآباد، فارس و در سطح کشور می‌درخشد
  • ۱۸۵ میلیون متر مکعب آب شرب در لرستان تولید شد
  • استفاده از خودروهای برقی، دوگانه سوز و هیبریدی راهکار برون رفت از بحران ناترازی بنزین 
  • ۱۳ مزرعه غیر فعال تولید مرغ مادر آرین احیا می‌شود
  • بازدید دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا از دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس
  • صحبت‌های بی‌سابقه قالیباف درباره ماجرای ارز/ آغاز گشت ارشاد مسئولان توسط رادان