Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-27@01:44:27 GMT

کلید کاهش نرخ تورم در دستان چه کسی است؟

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۶۲۱۲۲

کلید کاهش نرخ تورم در دستان چه کسی است؟

ابراهیم رئیسی در ادامه وعده‌های شیرین آن روز‌ها گفته است که «تلاش می‌کنیم در سال‌های بعد نرخ تورم، نصف نرخ تورم سال ۹۹ باشد یعنی حدود ۲۰ درصد و در سال‌های بعد این نرخ تک‌رقمی شود.»، اما این سوال مطرح می‌شود که آیا رئیس جمهور دولت سیزدهم این توانایی را ندارد که از افزایش نرخ تورم در کشور جلوگیری کند؟ تورم از نظر علم اقتصاد اشاره به افزایش سطح عمومی تولید پول، درآمد‌های پولی یا قیمت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تورم عموماً به معنی افزایش غیرمتناسب سطح عمومی قیمت در نظر گرفته می‌شود. تورم، روند افزاینده و نامنظم افزایش قیمت‌ها در اقتصاد است.
هر چند بر پایهٔ نظریه‌های گوناگون، تعریف‌های متفاوتی از تورم ارائه می‌شود، اما، تمامی آن‌ها به روند فزآینده و نامنظم افزایش در قیمت‌ها اشاره دارند. مفهوم امروزی تورم، در سدهٔ نوزدهم میلادی رواج یافت. پیش از آن، مفهوم دیگری از تورم وجود داشت که جهت نشان‌دادن افزایش حجم اسکناس‌های غیرقابل تبدیل به طلا به کار برده می‌شد.
نرخ تورم برابر است با تغییر در یک شاخص قیمت که معمولاً شاخص قیمت مصرف‌کننده است. کاهش درصد پشتوانه‌دار از پول ملّی نسبت به درصد پول خلق‌شده را تورّم گویند. نکته: بانک مرکزی باید به صورت نقطه به نقطه و وزارت اقتصاد به صورت حداقلی روزانه، کلیهٔ شاخص‌ها و پارامتر‌های مربوط به تورّم را بررسی کند و با تغییر در استراتژی‌های ممکن، آن را به حد مطلوب برساند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد تورم نقطه به نقطه چهار استان کشور؛ آذربایجان غربی، اردبیل، قزوین و لرستان در اولین ماه تایستان جاری بالاتر ۶۰ درصد به ثبت رسیده است که در مقیاس تورم نقطه‌ای عدد بالایی محسوب می‌شود. همچنین ۱۰ استان در تیر ماه تورم نقطه به نقطه خوراکی بالای ۹۰ درصد را تجربه کرده اند.

آنچه از آمار‌ها بر می‌آید چنین است که حدود دو سوم استان‌های کشور در تیر ماه تورم سالانه‌ای بالاتر از تورم سالانه کل کشور را تجربه کرده اند، به بیان ساده‌تر ۲۰ استان در ماه گذشته نسبت به میانگین کشوری تورم بیشتری را در سبد مصرفی حود حس کرده اند. در این گزارش به بررسی تورم استان‌های کشور در ۳ شاخص سالانه، نقطه به نقطه و ماهانه در تیر ماه ۱۴۰۱ پرداخته شده است.

تورم ماهانه کل کشور در تیر ماه سال جاری ۴.۶ درصد به ثبت رسیده است، این در حالیست که در خرداد ماه نرخ تورم ماهانه بالغ بر ۱۲ درصد به رسیده بود که رکوردی بی سابقه در تورم یکماهه قیمت‌ها در چند دهه اخیر اقتصاد ایران بود.
می‌توان اظهار داشت که تورم خرداد ماه عمدتا از سوی تورم اقلام خوراکی بوده که ناشی از سیاست اصلاح قیمت کالا‌های اساسی توسط دولت به وچود آمده بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد بیشترین تورم ماهانه به ثبت رسیده در میان استان‌های کشور در ماه گذشته در استان همدان رخ داده است، به طور میانگین قیمت‌ها در این استان در عرض یکماه ۷.۱ درصد افزایش یافته است که در مقیاس تورم ماهانه رقم بالایی محسوب می‌شود.
تورم نقطه به نقطه در تیر ماه سال جاری ۵۴ درصد برآورد شده است، به بیان ساده‌تر خانوار‌های کشور در تیر ماه امسال به طور میانکین ۵۴ درصد بیشتر برای تهیه یک سبد مشخص از کالا و خدمات نسبت به تیر ماه سال گذشته هزینه کرده اند. تورم نقطه‌ای در چند ماه گذشته روند صعودی به خود گرفته و در تیر ماه نسبت به خرداد ۱.۵ درصد بیشتر شده است. پیش بینی می‌شود به توجه به تورم‌های ماهانه بالایی که در چند ماه گذشته به ثبت رسیده، تورم نقطه‌ای نیز در ماه‌های آتی به روند صعودی خود ادامه دهد.   بیشتر بخوانید: اقدامات ایران و روسیه برای حذف دلار و دور زدن سوئیفت   یک سال از آغاز به کار دولت سید ابراهیم رئیسی می‌گذرد و حال که به سالروز آغاز ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی نزدیک می‌شویم برای بسیاری این روز‌ها یادآور کارزار انتخاباتی و وعده‌های آتشین رئیس جمهورفعلی است.
ابراهیم رئیسی که آن روز‌ها سودای ریاست جمهوری در سر داشت در میان ده‌ها وعده مختلف خود در مورد تورم گفت: «متاسفانه یکی از مشکلات جدی مردم تورم است. قیمت کالا‌های اساسی فوق العاده افزایش پیدا کرده است. مسکن هفت برابر، خودرو هشت برابر، گوشت و مرغ پنج الی شش برابر شده و سفره مردم کوچک شده و سفره کوچک مردم را نالان کرده است».
حال که حدود یک سال از آغاز به کار دولت رئیسی می‌گذرد، بد نیست ریاست جمهوری نگاهی به همین چند جمله بیندازند و عملکرد خود را در بوته آزمون و امتحان قرار داده و پاسخ دهند، آیا گوشت، مرغ، مسکن، خودرو و یا هزاران قلم جنس دیگر در این یکسال شاهد کاهش قیمت بوده اند؟
ابراهیم رئیسی در ادامه وعده‌های شیرین آن روز‌ها گفته است که «تلاش می‌کنیم در سال‌های بعد نرخ تورم، نصف نرخ تورم سال ۹۹ باشد یعنی حدود ۲۰ درصد و در سال‌های بعد این نرخ تک‌رقمی شود.»، اما این سوال مطرح می‌شود که آیا رئیس جمهور دولت سیزدهم این توانایی را ندارد که از افزایش نرخ تورم در کشور جلوگیری کند؟
بسیاری از کارشناسان معتقدند دولت باید به جای پرداختن به مسائل بیهوده در کشور و سرگرم کردن خود، از افزایش لجام گسیخته نرخ تورم در کشور جلوگیری کند، زیرا یکی از مهم‌ترین ریشه‌های تورم در بلندمدت عوامل ناکارایی ساختار اقتصاد ایران هستند؛ نظیر موضوعاتی، چون انحصارات قانونی و تضاد‌های توزیعی. انحصارات قانونی به این دلیل که مانع حضور کالا‌های ممتاز (کالا‌هایی که از انحصار قانونی سود می‌برند) در روند رقابت می‌شوند، دربردارنده‌ی تورم خواهند بود.
اما می‌توانیم یکی از عوامل ایجاد تورم در کشور را دخالت دولت عنوان کنیم، زیرا دخالت دولت موجب تکرار چرخه‌ی تورمی می‌گردد. دلالان، در سایه‌ی ضعف نظارت بر بازار، قیمت‌ها را به دلخواه خود بالا می‌برند و نکته‌ی اساسی در اینجاست که این بازار از یک منشأ قدرتمند، چون ضعف تولید و صنعت کشور تغذیه می‌کند.
دولت باید برای جلوگیری از افزایش نرخ تورم کار‌هایی انجام دهد که طی سال آینده وضعیت اقتصادی کشور و معیشت مردم از امروز بدتر نشود به طور مثال باید تولید کالا‌های اساسی وارداتی را در داخل و با حمایت کامل از تولیدکنندگان افزایش دهد، همچنین بخش واقعی اقتصاد، به ویژه کشاورزی و صنعت را از یک طرف با افزایش سطح دانش فنی و اصلاح نظام‌های توزیع و از سوی دیگر با رفع موانع نهادی و حکمرانی مرتبط با ظرفیت جذب سرمایه، کشش‌پذیرتر کرد.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: بانک مرکزی سیستم بانکی شبکه بانکی عملکرد سیستم بانکی در سال 1400 عملکرد سیستم بانکی در سال 1401 اقتصاد ایران ابراهیم رئیسی سال های بعد نقطه به نقطه ثبت رسیده تورم در کشور تورم ماهانه نرخ تورم تیر ماه ماه گذشته تورم نقطه تورم سال ی اساسی قیمت ها ی تورم روز ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۲۱۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمل و نقل عمومی رکورددار تورم در فروردین ۱۴۰۳/ خوراکی‌ها چقدر گران شدند؟

 با شروع سال جدید بسیاری از کالاها و خدمات مشمول قیمت‌گذاری جدید شدند. آن‌طور که داده‌های جدید مرکز آمار نشان می‌دهد، در فروردین امسال خدمات حمل و نقل عمومی در صدر تورم نقطه به نقطه نشسته تا بیشترین افزایش قیمت را در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته به ثبت برساند. چنان‌که در این ماه شاخص نقطه‌ای قیمت مصرف‌کننده خدمات حمل و نقل عمومی 54.8 درصد رشد کرده است. 

به گزارش تجارت نیوز، به نظر می‌رسد با توجه به مجوزهای اخیر افزایش کرایه تاکسی، اتوبوس و مترو و همچنین پیک تقاضای بلیت اتوبوس، قطار و هواپیما در نوروز، این رکوردشکنی اتفاق افتاده است.

تاثیر افزایش تقاضاهای نوروزی در بخش هتل و رستوران هم مشاهده می‌شود که تورم نقطه‌ای آن در فروردین در محدوده 45.6 ثبت شد تا بین 12 گروه‌ اصلی محاسبه‌شده صدرنشین باشد. 

تورم گروه اصلی خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته 23.6 درصد ثبت شده است. اما در بخش‌های زیرمجموعه آن «ماهی‌ها و صدف‌داران» و «گوشت قرمز» به‌ترتیب با ثبت تورم 49 و 47 درصد جزو کالاهایی بوده‌اند که بیشترین افزایش قیمت را داشته‌اند. 

قیمت «روغن و چربی‌ها» که طی چند ماه گذشته روند نزولی به خود گرفته، در فروردین در مقایسه با اولین ماه سال گذشته افت 0.2 درصدی به ثبت رساند تا نقطه منفی ثبت‌شده در شروع سال 1403 باشد. 

در بین کالاها و خدمات مصرفی، تورم عیدانه در دیگر کالاهای پرتقاضای فروردین نیز مشهود بوده و گروه اصلی «پوشاک و کفش» نیز تورم نقطه‌ای 37.5 درصد به ثبت رسانده است. 

در فروردین 1403، تورم نقطه‌ای دخانیات 35 درصد و مبلمان و لوازم خانگی هم 29 درصد بوده است. 

گوشت قرمز رکورددار تورم سالانه

گرچه تورم سالانه خدمات حمل و نقل عمومی با ثبت شاخص 57.8 درصد، چشمگیر است، اما گوشت قرمز با تورم سالانه 80.7 درصد، همچون ماه‌های گذشته در فروردین نیز صدرنشین به حساب می‌آید. «ماهی‌ها و صدف‌داران» نیز با ایستادن روی شاخص 63.2 درصد بعد از گوشت قرمز قرار دارد. 

در بازه سالانه تورم پوشاک و کفش هم در محدوده 46 درصد ایستاده تا مشخص شود تورم این گروه طی 12 ماه سال جریان دارد و محدوده به یک ماه نمی‌شود. 

دخانیات نیز دیگر گروه مصرفی است که تورم آن بالای 40 درصد ثبت شده و در بازه سالانه شاخص تورم 41.5 درصد را نشان می‌دهد. 

حمل و نقل عمومی یک‌ ماه 7 درصد گران شد

نگاهی به گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد طی فروردین حمل و نقل عمومی رشد بیش از هفت درصدی قیمت را به ثبت رسانده است. 

در بازه ماهانه تنها تورم گروه سبزی‌ها با رسیدن به 9.4 درصد بالاتر از حمل و نقل عمومی ایستاد. در گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها تورم دیگر زیرگروه‌ها چندان چشمگیر نیست و در بازه صفر تا 3.2 درصد قرار دارد. در جدول پایین تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در سه دوره ماهانه، سالانه و نقطه‌ای مشاهده می‌شود. 

در این ماه دخانیات 2.3 درصد و پوشاک و کفش هم 2.4 درصد افزایش قیمت پیدا کرده‌اند. تورم هتل و رستوران هم در محدوده 2.6 درصد قرار دارد. تورم مبلمان و لوازم خانگی نیز روی 2.1 درصد ایستاده‌ است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • هشدار درباره نفت ۱۰۰ دلاری و تورم جهانی
  • شمارش معکوس برای اصلاح نرخ تورم سالانه
  • ◄ تورم حمل و نقل رکورد زد
  • افزایش تولید فولاد خام ایران
  • تورم اردیبهشت‌ماه به کانال ۲۰ درصد می‌رسد؟
  • افزایش تورم خوراکی‌ها در آغاز سال
  • نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه استان یزد کاهش یافت
  • نرخ تورم ماهانه چهارمحال و بختیاری از میانگین کشوری کمتر است
  • حمل و نقل عمومی رکورددار تورم در فروردین ۱۴۰۳/ خوراکی‌ها چقدر گران شدند؟
  • روند کاهشی نرخ تورم ماهانه در استان یزد