Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@03:22:32 GMT

فعالان میراث فرهنگی قزوین با وزیر درد و دل‌ کردند

تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۷۰۵۶۶

فعالان میراث فرهنگی قزوین با وزیر درد و دل‌ کردند

به گزارش خبرنگار ایرنا، فعالان میراث فرهنگی قزوین روز پنجشنبه در سفر عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به قزوین با وی در استانداری قزوین دیدار و گفت وگو کردند.

محبوبه منفرد رییس انجمن صنایع دستی قزوین در ابتدای این نشست به دغدغه های فعالان صنایع دستی پرداخت و گفت: هنرمندان صنایع دستی برای صدور آثار تولیدی با گمرک دچار مشکل هستند و موانع مختلفی پیش روی خود دارند که باید مرتفع شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اظهار داشت: باید با سفارتخانه های ایران در خارج از کشور برای تسهیل در صادرات صنایع دستی کشورمان از سوی وزارت میراث فرهنگی رایزنی شود.

منفرد در ادامه خواستار توجه وزارت میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی برای بیمه هنرمندان صنایع دستی شد و گفت: این وزراتخانه همچنین باید با ارایه مشوق و سوبسید به حضور هنرمندان در نمایشگاه ها و فروش محصولات خود کمک کنند.

رحمان بهنام فر نماینده باغداران باغستان سنتی قزوین نیز در ادامه گفت: باغستان یک گنجینه سبز به مساحت ۲۷۰۰ هکتار است که در سالیان اخیر در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.

وی افزود: متاسفانه باغستان سنتی قزوین در حال تخریب هست و حقابه آن داده نمی شود و مورد کم لطفی و کم توجهی مسوولان قرار گرفته است.

بهنام فر اظهار داشت: از وزارت میراث فرهنگی،گردشگری خواستاریم تا جلوی تخریب باغستان سنتی گرفته شود.

عباس باباییان دیگر نماینده باغداران باغستان سنتی قزوینی نیز گفت: باغستان سنتی قزوین دارای حدود ۲ هزار سال قدمت دارد و در سفرنامه ناصرخسرو به آن و آبادانی آن اشاره شده است.

این باغدار افزود: مساله اصلی در باغستان سنتی احیای پتانسیل تولیدی و منافع اقتصادی آن است که باعث می شود تا این مجموعه حفظ شود اما به بهانه های میراثی اجازه هیچ کار و فعالیتی در این مجموعه به باغداران نمی دهند که خود این مساله برای صیانت از باغستان آسیب زا است.

علی حسن ظاهری از فعالان حوزه میراث فرهنکیرقزوین نیز در این نشیت گفت: ۱۲ درصد آثار تاریخی کشور در قزوین که کمتر از یک درصد مساحت ایران را دربردارد، قرار دارد.

وی اظهار داشت: قزوین در حوزه میراث فرهنگی از وزن بالایی برخوردار است و دارای یک محور تاریخی-فرهنگی ارزشمند می باشد که نیازمند احیا و باززنده سازی لست.

ظاهری افزود: شایسته است برخی آثار تاریخی قزوین در یونسکو به ثبت برسند تا شاهد رونق گردشگری و صیانت بهتر از بناهای تاریخی این کهن باشیم.

محمود داوران ار فعالان حوزه میراث فرهنگی قزوین نیز گفت: جای فعالان این حوزه در نشست های تصمیم گیری خالی است.

وی با تاکید بر لزوم صیانت از باغستان سنتی قزوین،گفت: روزگاری این مجموعه ۶ هزار هکتار بوده که به دلیل سیاست های نادرست و توسعه طلبانه به ۲ هزار هکتار کاهش یافته است.

داوران افزود: تخریب بناهای تاریخی به بهانه توسعه از سوی شهرداری بدترین منکر است.

شکوه کرمانشاهانی دیگر فعال میراث فرهنگی قزوین نیز در این نشست گفت: باغستان سنتی قزوین ثبت ملی شده و باید طبق قوانین طرح حفاطت و احیا برای آن تهیه شود که تاکنون اتفاق نیافتاده است.

وی اظهار داشت: راهکارهای مختلفی برای احیای باغستان سنتی قزوین وجود دارد که نیازمند حمایت مسوولان در سطح ملی است.

کرمانشاهانی گفت: آب از چالش های مهم صیانت از باغستان سنتی قزوین است و طرح های توسعه شهری آنرا در معرض خطر قرار داده است.

وی با بیان اینکه مداخلات دولتی موجب شده تا وضعیت باغستان سنتی قزوین بغرنج شود،افزود: مسیر نسیم شمال در دل باغستان سنتی قزوین قرار گرفته و به جای اینکه یک مسیر گردشگری باشد به یک کمربندی برای نقل و انتقال بار ترافیک ملی تبدیل شده است.

مهدی صباغی شهردار قزوین نیز در این نشست گفت: سازمان باغستان شهرداری در راستای حمایت از صیانت باغستان سنتی قزوین تشکیل شده است.

وی اظهار داشت: به بهانه ثبت ملی، باغداران باغستان سنتی قزوین با محدودیت جدی در فعالیت خود روبرو هستند و باید سوء مدیریت های حوزه میراث فرهنکی در این حوزه مرتفع شود.

صباغی با بیان اینکه با روش های سنتی امکان احیای باغستان سنتی قزوین وجود ندارد،افزود: اگر آب در این مجموعه کم است باید آبیاری مدرن را در باغستان پیاده کنیم و یا امنیت وجود ندارد می توان آنرا حصارکشی کرد که میراث فرهنگی در این زمینه مانع کار است.

وی افزود: در گذشته ۵۰۳ هکتار از بافت شهر قزوین را در قالب بافت تاریخی قرار داده اند که اکنون مالکان برای بهسازی آنها به دلیل قوانین و مقررات محدودیت زای میراث فرهنگی با مشکل روبرو هستند.

شهردار قزوین گفت: ما مدافع میراث فرهنگی و حفظ آن هستیم اما برای حفظ بافت تاریخی باید به شکل منطقی پیش رفت و نیازها و اقتضائات مردم را نیز درنظر داشت نه اینکه مردم را محدود کنیم و باعث رفتن آنها از مناطق اصیل و تاریخی شهر و ویران شدن آنها شویم.

وی با بیان اینکه مناطق اصیل شهر قزوین امروز به محل سکونت مهاجران تبدیل شده است،افزود: طرح احداث خیابان انصاری شرقی با ۷۶ درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجراست اما به بهانه وجود مسجد مدرسه حیدریه این طرح معطل باقی مانده است.

صباغی با بیان اینکه حق شهر قزوین نیست به بهانه میراث فرهنگی از توسعه یافتگی محروم بماند و شهروندان در سختی باشند،افزود: به هویت مردم شهر قزوین به بهانه میراث فرهنگی ضربه زده شده است و باید این رویکرد اصلاح شود.

برچسب‌ها گردشگری صنایع دستی عزت الله ضرغامی استان قزوین میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: گردشگری صنایع دستی عزت الله ضرغامی گردشگری صنایع دستی عزت الله ضرغامی استان قزوین میراث فرهنگی باغستان سنتی قزوین میراث فرهنگی قزوین قزوین نیز صنایع دستی حوزه میراث شهر قزوین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۷۰۵۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قصه سنگلج به کجا رسید؟

اوایل اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ پریسا مقتدی ـ مدیر تماشاخانه سنگلج ـ از تخریب ساختمان همجوار این بنای تاریخی، که در سال ۱۳۸۸ به شماره ۲۷۴۶۹ در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده است، خبر داد و با توجه به لرزش‌هایی که هنگام تخریب به این تماشاخانه وارد شده و از آنجا که این بنا روی قنات قرار گرفته و پیش‌تر هم فرونشست داشته است، ادامه تخریب ساختمان کناری و به دنبال آن گودبرداری و ساخت سازه‌ای جدید را تهدیدی جدی برای تماشاخانه سنگلج اعلام کرد. از سویی، تخریب این ساختمان ظاهرا غافلگیرکننده بوده، چون آنطور که مدیر کل هنر‌های نمایشی گفته آنها تا پیش از عید پیگیر بودند تا آن ساختمان به این تماشاخانه واگذار شود.

کاظم نظری ـ مدیر کل هنر‌های نمایشی ـ نیز گفته بود: «شهرداری تهران بدون هیچ‌گونه هماهنگی با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دست به این اقدام غیراصولی و غیرقانونی زده است و برای چال‌برداری در این مکان باید از وزارت ارشاد و میراث فرهنگی مجوز بگیرد»، اما محسن سعادتی ـ معاون میراث فرهنگی استان تهران ـ به ایسنا گفت که «شهرداری پیش از تعطیلات نوروز از اداره کل میراث فرهنگی استان تهران استعلام گرفته بود و پاسخ به آن استعلام این است که طبق ضوابط حریم مصوب بافت سنگلج می‌توانند ساختمان را بسازند.»

معاون میراث فرهنگی استان تهران که به تازگی از تماشاخانه سنگلج و ساختمانی که در جوار آن تخریب شده، بازدید کرده است، اظهار کرد: ساختمان را شهرداری تخریب کرده و زمانی که از آن بازدید کردم درحال تخلیه نخاله‌ها بودند.

او در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود آنکه تماشاخانه سنگلج در فهرست آثار ملی ثبت شده و عرصه و حریم مشخص دارد، ساختمان همجوار آن تخریب شده و متعاقبا اجازۀ ساخت سازۀ جدید در عرصه و حریم آن داده شده است؟ گفت: مِلکی که تخریب شده است و برای آن استعلام گرفته شده بود، بنای تاریخی و میراث فرهنگی نبوده است. از طرفی، طبق ضوابط حریم، اگر یک بنای تاریخیِ ثبت‌شده داخل حریم مصوب دیگری قرار داشته باشد، مقررات و ضوابط آن حریم مصوب، ملاک خواهد بود. ساختمانی که تخریب‌شده در بافت تاریخی سنگلج بوده، پس ضوابط حریم این بافت شامل حال آن می‌شود. شهرداری استعلام گرفته و این موارد به آنها ابلاغ و تاکید شده است که ملاک باید ضوابط عمومی حریم مصوب باشد.

معاون میراث فرهنگی استان تهران درباره اینکه براساس ضوابطی که میراث فرهنگی ابلاغ کرده است، ساختمان همجوار تماشاخانه سنگلج تا چند متر اجازه ساخت دارد؟ گفت: ساخت و ساز باید مطابق با قوانین و ضوابط حاکم بر حریم بافت سنگلج باشد، که سازه‌ها در حریم این بافت می‌توانند ۱۲ متر ارتفاع داشته باشند.

سعادتی در پاسخ به برخی اظهارت درباره ساخت ساختمانی ۲۰ طبقه در جوار تماشاخانه ثبت ملی سنگلج، اظهار کرد: از این موضوع اطلاعی ندارم. آنها باید مطابق با قوانین و ضوابط حاکم در بافت سنگلج این ساختمان را بسازند، که طبق این ضابطه می‌تواند تا ۱۲ متر باشد. در این مورد، ضابطه عمومی حریم مصوب ملاک عمل ما است.

معاون میراث فرهنگی استان تهران در پاسخ به نگرانی‌های تماشاخانه سنگلج درباره آسیب و خسارات احتمالی وارده به این بنای قدیمی، با توجه به لرزه‌هایی که هنگام تخریب ساختمان همجوار به آن وارد شده و خطراتی که از بابت تشدید فرونشست پیش‌بینی شده است، تاکید کرد: هنگام ساخت سازۀ همجوار نباید خسارتی به ملک ثبت ملی‌شده تماشاخانه سنگلج وارد شود و معیار‌های مهندسی و حفاری در حریم مصوب باید مدنظر قرار گیرد.

سعادتی در پاسخ به نگرانی‌هایی نسبت به عمق گودبرداری ساختمان جدید واحتمال ساخت طبقات بیشتر در زیر زمین که تماشاخانه سنگلج را در تهدید بیشتر قرار خواهد داد، گفت: درباره ساخت طبقات در عمق زمین اطلاعی ندارم. به هر حال میراث فرهنگی بازدید‌های مستمر خود را خواهد داشت تا مشکلی پیش نیاید. برای ما هم بنا‌های تاریخی که ثبت ملی شده‌اند خط قرمز هستند. میراث فرهنگی در کنار تماشاخانه سنگلج است و تا جایی که بتواند از آنها دفاع می‌کند.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • همایش بین‌المللی معماری دست‌کند کشور در لرستان برگزار می‌شود
  • اقامتگاه سنتی گل‌سنگ دربند افتتاح شد
  • منطقه جهانی اورامان میزبان آیین سنتی کومسای می‌شود
  • افتتاح هتل در ارومیه
  • مراسم آیینی سنتی کومسای در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود
  • ادای احترام معاون وزیر میراث‌فرهنگی به مقام شامخ شهدای هشت سال دفاع مقدس
  • تحویل ۹ شیء تاریخی به میراث فرهنگی هرمزگان
  • تحویل ۹ شئ تاریخی به میراث فرهنگی هرمزگان
  • ادای احترام معاون وزیر میراث‌فرهنگی به مقام شامخ شهدای هشت سال دفاع مقدس در ارومیه