Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-28@23:00:50 GMT

متن توافق برجام، مصداق آش کشک خاله است

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۱۳۹۶۸

متن توافق برجام، مصداق آش کشک خاله است

مذاکره دوباره به حالتی در هم پیچیده و مبهم رسیده است. طرف غربی از یک متن نهایی و غیر قابل مذاکره می‌گوید اما ایران آن را توافق مورا – مالی می‌خواند و خواستار توجه به خواسته‌های خود است. باید دید که در این شرایط واقعا چه راه‌هایی پیش روی برجام است.

کارشناسان و تحلیلگران داخلی البته امید چندانی به احیای این توافق ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مثلا سیدجلال ساداتیان، تحلیلگر مسائل بین‌المللی گفت: «اروپایی‌ها به اینکه برجام احیا شود، نیاز دارد. آمریکا نیز قدری ناز می‌کند تا امتیازات بیشتری را بگیرد. ایران نیز متقابلا به لحاظ شرایطی که در آن قرار دارد و نیازی به توضیح و تفسیر آن نیست، نیاز به احیای برجام دارد.»

وی افزود: «بر همین اساس، طرفین متنی را تهیه کرده‌اند که به موجب آن توافق صورت بگیرد. البته در ایران متاسفانه و مثل همیشه اطلاع رسانی دقیقی صورت نگرفته و ما در داخل ایران کمتر از سایر طرف‌ها مطلع هستیم که قضایا به چه سمت و سویی می‌رود. لذا بیشتر بر اساس دریافت‌های شفاهی و نه متکی به اسناد و مدارک صحبت کرده و تحلیل می‌کنیم.»

وی ادامه داد: «گفته می‌شود که مساله خروج سپاه از تحریم به بعد موکول شده تا بعد از توافق و احیای برجام به صورت مستقیم بین ایران و آمریکا مورد گفت‌وگو قرار بگیرد. این البته چیزی است که غربی‌ها می‌گویند. نکته دیگر این است که ایران در این توافق می‌پذیرد که به تعهدات پادمانی برگردد. یعنی آن بخشی که ضبط نمی‌کند و بخش دیگری از فیلم‌ها که ضبط و در ایران نگهداری شده، تحویل آژانس شود. نکته سوم نیز آن است که بخشی از تحریم‌ها که شامل فروش نفت و گاز و فرآورده‌های نفتی ایران است از تحریم خارج شود. تا اینجای قضیه به نظر می‌رسد که توافق مطلوب اروپایی‌ها است و اگر واقعا اینطور باشد و در پشت صحنه اتفاق دیگری رخ نداده باشد، این توافق کاملا به نفع و مطلوب اروپایی‌ها است چون می‌توانند نیازمندی‌های خود را تامین کرده و خود را از فشار قیمتی که ناشی از شبه تحریم روسیه است – چون هنوز تحریم روسیه به آن مفهوم که نفت و گاز آن را نخرند اتفاق نیفتاده است- نجات دهد.»

بیشتر بخوانید:

همزمان با تلاش تیم مذاکره ایران / وزیر رئیسی ، هشتک «برجام یزیدیان» زد

ربیعی : گفت و گوها درحال ثمردهی است / کاسبان تحریم و دلالان رنج مردم دوباره فعال شده اند

ساداتیان همچنین گفت: «آنها در شرایط فعلی به سوی خاورمیانه آمده‌اند و بخشی از انرژی مورد نیاز آنها را عربستان تامین خواهد کرد اما گاز مورد نیازشان را باید ایران تامین کند و قبلا هم خط لوله به سوی ترکیه رفته و امکان انتقال به سوی اروپا وجود دارد. قطر هم می‌تواند در این زمینه ایفای نقش کند اما این همه نیازهای اروپا را تامین نمی‌کند. آنها به نفت خام و بنزین که عمده آن را روسیه الان تامین می‌کند، نیاز دارد.»

این کارشناس مسائل بین‌المللی ادامه داد: «بر این اساس به نظر می‌رسد که اتفاقات رخ داده یا در شرف رخ دادن به نفع اروپایی‌ها است و حوصله آنها نیز تقریبا سر رفته است. به همین خاطر آنها در همین آخرین ابتکاری که مطرح شده به اینکه روسیه و چین اظهارنظر نکنند و اروپایی‌ها نیز کشور به کشور موضع نگیرند و نماینده اتحادیه اروپا میانجیگری کند، رسیده‌اند تا توافق حاصل شود لذا متنی تهیه شده که مصداق همان ضرب المثل آش کشک خاله است و ایران باید بپذیرد یا نپذیرد.»

وی درباره عواقب پذیرش یا عدم پذیرش پیشنهادات اخیر اروپا نیز گفت: «اگر ایران این ابتکار را بپذیرد که آنچه گفته شد، اتفاق خواهد افتاد. اما اگر نپذیرد، حرف از درگیری‌های نظامی است که به نظر نمی‌رسد شرایط آن در منطقه مهیا باشد چون امریکایی‌ها دنبال آن هستند که با این احتمال و انعطاف‌های احتمالی ایران را از روسیه جدا کنند. همچنین با اقدامی که در تایوان توسط خانم نانسی پلوسی صورت گرفت و با قلدری وارد تایوان شد و چین را تحقیر کردند، شرایطی را ایجاد کردند که چین گفته برخی همکاری‌های خود را با آمریکا قطع می‌کند و …. البته امریکا نیز این امکان را دارد که نیازهای خود را از تایوان و … تامین کند و خیلی نیازمند چین نیست. چین اما قدرت رویارویی نظامی و اقتصادی با امریکا را در بلندمدت ندارد لذا با این حرکاتی که می‌توان گفت هماهنگ است هم ایران را از روسیه جدا کرده و هم چین را سرگرم می‌کنند که به روسیه نرسد و در نتیجه فشارهای لازم را از اروپا به روسیه وارد می‌کنند. این یک وضعیت به هم پیوسته است.»

21217

کد خبر 1660487

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: برجام توافق هسته ای ایران ایالات متحده آمریکا اروپایی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۱۳۹۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افشاگری دی‌ولت از سند محرمانه‌ای که می‌توانست به جنگ اوکراین پایان دهد

نشریه آلمانی دی ولت شرح مفصلی از پیش‌نویس یک پیمان صلح برای پایان دادن به جنگ بین اوکراین و روسیه بر اساس توافق‌نامه استانبول منتشر کرده که هرگز در بهار ۲۰۲۲ امضا نشد. این نشریه می‌نویسد: حتی با اینکه دو سال گذشته، این معامله همچنان سودآور به نظر می‌رسد.

به گزارش ایسنا، در مقاله دی‌ولت از این سند آمده است: هر دو طرف متخاصم تا ۱۵ آوریل ۲۰۲۲ تقریباً روی همه نکات توافق داشتند، بجز چند مورد که باید شخصاً توسط ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی، رئیسان جمهور روسیه و اوکراین در نشست سران مورد بحث قرار می‌گرفت، اما این اتفاق هرگز نیفتاد.

براساس این گزارش، طبق ماده یک پیش نویس معاهده، اوکراین متعهد به «بی‌طرفی دائمی» می‌شد. بنابراین، کی‌یف از هرگونه عضویت در ائتلاف‌های نظامی از جمله ناتو، خودداری می‌کرد؛ همچنین هرگز به دنبال «دریافت، تولید یا دستیابی» سلاح‌هسته‌ای نمی‌رفت، به نیروهای خارجی اجازه ورود به کشورش را نمی‌داد و زیرساخت‌های نظامی خود از جمله فرودگاه‌ها و بنادر دریایی را در اختیار کشور دیگری قرار نمی‌داد. علاوه بر این، کی‌یف از برگزاری مانورهای نظامی با مشارکت خارجی و از شرکت در هرگونه درگیری نظامی خودداری می‌کرد. طبق ماده سه این سند، هیچ چیز مستقیماً مانع از عضویت کی‌یف در اتحادیه اروپا نمی‌شد و در مقابل، روسیه قول می‌داد که دیگر به اوکراین حمله نکند.

در این توافقنامه تاکید شده بود: برای اینکه کی‌یف بتواند از این موضوع مطمئن شود، مسکو موافقت می‌کرد که پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد - ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین و خود روسیه - تضمین‌های امنیتی جامعی را به اوکراین ارائه دهند. در ماده پنج پیش نویس معاهده، کی‌یف و مسکو بر روی مکانیزمی به توافق می‌رسیدند که یادآور مقررات کمک ناتو است. در صورت «حمله مسلحانه به اوکراین»، کشورهای ضامن متعهد می‌شوند که از کی‌یف در حق دفاع از خود، که در منشور سازمان ملل آمده است، حداکثر به مدت سه روز حمایت کنند. این کمک می‌توانست با «اقدام مشترک» تمام یا یکی از قدرت‌های ضامن انجام شود.

براساس این گزارش، طبق ماده ۱۵، این معاهده باید توسط هر یک از کشورهای امضا کننده به تصویب می‌رسید تا از قدرت الزام آور تحت قوانین بین‌المللی اطمینان حاصل شود. با این حال، ضمانت‌های امنیتی روی میز در بهار ۲۰۲۲ نیاز به تایید ایالات متحده، چین، بریتانیا و فرانسه داشت.

در بخش دیگری از این توافقنامه، ماده ۸ می‌گوید که کریمه و بندر سواستوپل از ضمانت‌های امنیتی مستثنی هستند. بنابراین، کی‌یف در واقع کنترل شبه جزیره را به روسیه می‌داد. در این سند مشخص نیست که کدام بخش از شرق اوکراین باید از وعده‌های کشورهای ضامن در مورد حفاظت حذف شود و بر این اساس تحت کنترل روسیه باقی بماند. اما بیانیه استانبول نشان می‌دهد که کی‌یف موافقت کرده است که بخش‌هایی از مناطق دونتسک و لوهانسک را که روسیه پیش از شروع جنگ کنترل می‌کرد، تحت اختیار داشته باشد. در حالی که روسیه خواستار تعیین مرزهای دقیق در نشست پوتین و زلنسکی بود، کی‌یف با تاکید بر این که این مرزها بر اساس تفسیر اوکراینی باشد، امتناع کرد.

دی ولت نوشته است: در جریان مذاکرات، روسیه به صراحت اعلام کرد که آماده خروج از اوکراین است، اما نه از کریمه و آن بخش از دونباس که باید از ضمانت‌های امنیتی مستثنی شود. یعنی روسیه باید در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ نیروها را اساساً از اوکراین خارج می‌کرد. سران کشورها باید جزئیات خروج نیروها را مستقیماً بررسی می‌کردند. مسکو درخواست اوکراین مبنی بر اینکه کشورهای ضامن می‌توانند در صورت حمله، منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین ایجاد کنند، رد کرد.

به نوشته این روزنامه، اندازه آینده ارتش اوکراین نیز حل نشده باقی ماند. کی‌یف تا حدی به درخواست‌های روسیه برای غیرنظامی‌سازی پاسخ می‌داد. بر اساس ضمیمه یک، مسکو از کی‌یف می‌خواست ارتش خود را به ۸۵ هزار سرباز کاهش دهد و اوکراین یک گروه ۲۵۰۰۰۰ سرباز را پیشنهاد کرد. در مورد میزان تجهیزات نظامی نیز نظرات متفاوت بود. روسیه خواستار کاهش تعداد تانک‌ها به ۳۴۲ تانک شد، در حالی که کی‌یف می‌خواست آن را به ۸۰۰ دستگاه برساند. اوکراین فقط می‌خواست تعداد خودروهای زرهی را به ۲۴۰۰ دستگاه کاهش دهد. در حالی که روسیه خواستار باقی ماندن تنها ۱۰۲۹ دستگاه بود. تفاوت در مورد توپخانه نیز بسیار زیاد بود. مسکو ۵۱۹ توپ را برنامه‌ریزی کرده بود، کی‌یف - ۱۹۰۰. کی‌یف می‌خواست ۶۰۰ سامانه موشک پرتاب چندگانه با برد تا ۲۸۰ کیلومتر را حفظ کند. طبق برنامه روسیه، باید ۹۶ عدد از آنها با حداکثر برد ۴۰ کیلومتر وجود داشته باشد. به درخواست روسیه، تعداد خمپاره‌ها باید به ۱۴۷ و موشک‌های ضد تانک - به ۳۳۳، به درخواست کی‌یف - به ترتیب به ۱۰۸۰ و ۲۰۰۰ کاهش یابد. علاوه بر این، قرار بود نیروی هوایی اوکراین کاهش یابد. مسکو خواستار ترک ۱۰۲ جنگنده و ۳۵ هلیکوپتر بود، کی‌یف بر ۱۶۰ هواپیما و ۱۴۴ هلیکوپتر اصرار داشت. بر اساس پیشنهاد روسیه، نیروی دریایی اوکراین باید دو ناو جنگی می‌داشت، طرف اوکراینی - هشت فروند می‌خواست.

در این گزارش آمده است: اوکراین با بخشی از خواسته‌های فدراسیون روسیه موافقت نکرد - تبدیل زبان روسی به عنوان دومین زبان رسمی در اوکراین، لغو تحریم‌های متقابل و انصراف از دعاوی در دادگاه‌های بین‌المللی. اما حتی با در نظر گرفتن این واقعیت که برخی از نکات بحث برانگیز باقی مانده بود، پیش نویس توافق نشان می‌دهد که طرفین چقدر به توافق صلح احتمالی در آوریل ۲۰۲۲ نزدیک بودند. قرار بود پوتین و زلنسکی در یک گفتگوی شخصی اختلافات باقی مانده را حل کنند.

به نوشته دی‌ولت، حتی پس از گذشت بیش از دو سال از جنگ، این توافق همچنان یک معامله خوب به نظر می‌رسد. یکی از اعضای هیئت مذاکره کننده اوکراینی به دی ولت گفت: «این بهترین معامله‌ای بود که می‌توانستیم انجام دهیم. اوکراین چندین ماه است که در حالت تدافعی قرار گرفته و متحمل خسارات سنگینی شده است. با نگاهی به گذشته، اوکراین در آن زمان در موقعیت مذاکره قوی‌تری نسبت به اکنون قرار داشت.

این نشریه می‌نویسد: مذاکره کنندگان در آن زمان تصور می‌کردند که زلنسکی و پوتین این سند را در آوریل ۲۰۲۲ امضا می‌کنند. دیوید آراخامیا، مذاکره کننده اوکراینی در نوامبر ۲۰۲۳ در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که چرا پوتین و زلنسکی هرگز در نشست نهایی صلح مورد انتظار ملاقات نکردند. او گفت بوریس جانسون، نخست وزیر وقت انگلیس در ۹ آوریل به کی‌یف آمد و گفت لندن هیچ چیزی با پوتین امضا نخواهد کرد و اوکراین باید به جنگ ادامه دهد. جانسون بعداً این ادعا را رد کرد. با این حال، دلایلی برای شک وجود دارد که پیشنهاد ارائه تضمین‌های امنیتی به اوکراین در توافق با روسیه در این مرحله شکست خورد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • افشای جزئیات توافق شکست خورده میان روسیه و اوکراین
  • کرملین: انگلیس مانع توافق آتش‌بس اوکراین شد
  • مسکو: انگلیس مذاکرات صلح اوکراین را خراب کرد
  • افشاگری دی‌ولت از سند محرمانه‌ای که می‌توانست به جنگ اوکراین پایان دهد
  • هیچ بستری برای مذاکره بین اوکراین و روسیه وجود ندارد
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • حیرت و درماندگی غرب در برابر شکوه قدرت سازی ایران
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • منظور: با وجود تحریم‌ها آمادگی تامین انرژی پایدار منطقه و اروپا را داریم
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله