Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-05-04@12:59:00 GMT

آسیب سریال‌های چند فصلی بیش از منفعت!

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۷۱۶۷۹

آسیب سریال‌های چند فصلی بیش از منفعت!

یادداشت ؛ مجتبی احمدی، دبیر گروه فرهنگ و هنر – خبرگزاری برنا

سال‌هاست که رسانه ملی در ساخت سریال‌های چند فصلی مبادرت دارد و چند نکته در این مسئله جدی است که شاید برگرفته از تحقیقات میدانی و گپ‌ و گفت‌هایی باشد که در سال‌های اخیر با مخاطبان از اقشار مختلف و البته تهیه‌کنندگان، منتقدان، کارگردانان و به خصوص نویسندگان داشته‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
  ساخت سریال‌های چند فصلی بر اساس چه قواعدی اتفاق می‌افتد؟  - موفقیت سریال در فصول گذشته - اقبال مخاطب - پتانسیل قصه - پتانسیل شخصیت‌ها - نظر سلیقه ای برخی از مدیران - شرایط مهیا برای تولید آثار در فصل جدید  اگر به موارد فوق نگاهی جدی داشته باشیم و مباحث مرتبط با تولید را نیز مدنظر قرار دهیم اگر از نظر سلیقه‌ای برخی از مدیران تلویزیون که بی دلیل یا با هر دلیل منطقی علاقمند به تولید برخی از سریال‌ها در فصول بعدی هستند فاکتور بگیریم باید گفت اگر سریالی در فصل اول با اقبال مخاطب و موفقیت مواجه شد و قصه به لحاظ رنگ آمیزی شخصیت‌ها و خرده داستان کاراکترها دارای پتانسیل فصل های بعدی باشد می‌توان ساخت سری جدید را منطقی قلمداد کرد و این حق را به تلویزیون داد تا ادامه ساخت یک سریال را تصویب کند اما بارها در سالیان گذشته شاهد این بوده ایم که یک سریال بازنده در فصل اول به فصل‌های بعدی کشیده شده است و عملا یک اشتباه به تکرار می رسد نه یک اتفاق هنری که مخاطبش را در فصل اول جلب کرده است.  گاهی اوقات شنیده می شود با توجه به مهیا شدن شرایط تولید ، جمع بودن بازیگران کنار هم، مهیا بودن لوکیشن و ... تنها به دلیل کاهش هزینه های تولید کار مدیران تصمیم می گرفتند فصل‌های بعدی سریالی ساخته شود و از سوی دیگر  گاهی شاهد این بودیم که سریالی به خواسته مخاطبان به فصل بعدی می رفت و عملا مدیران با مطالبه مخاطب روبرو می شدند تا سریالی حتی بر خلاف میل‌شان ادامه پیداکند.  مدیران جدید بدانند ساخت فصل جدید یک سریال باخته پیش از آنکه یک صرفه‌جویی در تولید باشد دور ریختن پولی است که می تواند بودجه اولیه یک تفکر جدید در سریال سازی بشود و عملا نباید به دلایل اقتصادی و نکات فوق به فکر ساخت سریال در فصل جدید بود.  شخصیت‌های جذاب  نکته‌ای که شاید برگ برنده بسیاری از سریال‌ها در فصل‌های بعدی است خلق شخصیت‌های گیرا و عمیق است که در ژانرهای مختلف خودشان می توانند بار دراماتیک اثر را به دوش کشیده و حتی پتانسیل این را دارند که با یک قصه معمولی یک اتفاق ماندگار را رقم بزنند.  در حقیقت می توان گفت یکی از نقاط ضعف بسیاری از سریال ها که تماشاگر را با خود همراه نمی کند و در همان فصل اول نیز آبی از آن گرم نمی شود به کم رمق بودن و ضعیف بودن طراحی کاراکترها برمی گردد.  متاسفانه انگشت‌شمار هستند شخصیت‌هایی که از دل سریال‌های ایرانی تا سال‌ها در اذهان باقی می‌مانند و می توانند ذهن مخاطب را درگیر خود سازند. 

کشش داستان

گاهی قصه ها پتانسیل این را دارند که به  چند فصل کشیده شوند و دو خطی داستان آن قدر غنی است که بتواند بسط پیدا کند و ماجراهای نویی بر سر داستان اصلی سوار شود.  در این شرایط بدیهی است که کشش قصه به تیم تولید مدیران این اجازه را می دهد با بازخوردی که از مخاطب می گیرند به فصل های بعدی فکر کنند چرا که داستان شخصیت ها آن قدر غنی است که بتوانیم با آنها به فضاهای دیگری برویم. 

اقبال مخاطب 

گاهی یک سریال با موفقیت در میان مخاطبان مواجه می شود اما نه قصه توانایی و کشش را دارد و نه شخصیت ها می توانند صاحب داستان جدیدی در موقعیتی دیگر باشند و در حقیقت ادامه دادن این سریال وقتی که نه شرایط داستان مهیا است و نه ابعاد کاراکترها این رنگ آمیزی را برای ادامه دارد بهتر است سریال در اوج کنار برود تا خاطرات ماندگاری که برای مخاطب ایجاد کرده است مدت‌ها در ذهن بماند، نه اینکه با ادامه دادن یک سریال قوی و رسیدن به یک اثر متوسط یا ضعیف تمام خاطرات مخاطب را از بین ببریم. انتهای پیام/

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: صداوسیما سریال مجتبی احمدی سریال های چند فصلی فصل های بعدی یک سریال سریال ها شخصیت ها فصل اول چند فصل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۷۱۶۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟

نشست نقد و بررسی سریال حشاسین با حضور حجت‌الاسلام مهدی فرمانیان استاد تمام دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی، حجت‌الاسلام سید علی بطحایی مدیر کل پژوهش دانشگاه ادیان و مذاهب، فرقه‌شناس و پژوهشگر جریان‌های اسلامی و مهدی علمی دانشور استادیار ادیان شرق دانشکده ادیان و مذاهب برگزار شد.

بطحایی بحث خود را با موضوع جریان‌های فکری مصر آغاز کرد و گفت: سریال حشاشین نسل جدید را درگیر کرده است. نسل جدید بر خلاف ممانعت‌ها این سریال را دیدند. نظر کلی بنده از سریال همان ضرب المثل معروف است که گفت «بعضی‌ها کج گفتند، اما رج گفتند.» کج گفتنش با آقای دکتر فرمانیان و دانشور است و رج گفتنش با من. رج گفته یعنی برنامه و هدف دارد و کار او روی حساب است. روی جریان‌های فکری، این سریال را ارائه داده است. این سریال را در قد و قواره سریال تاریخی نبینیم بلکه این فیلم، یک نبرد جریانی است که صحنۀ آیندۀ جهان اسلام را تشکیل می‌دهد. نبرد جریان‌های فکری در این اتفاق رخ می‌دهد. به چه معنا؟ جریان شناسی جهان اسلام حوزه مغفولی است. آینده پژوهیِ آن، مغفول‌تر است و از همه مغفول تر، نبرد بین جریان‌هاست که صحنه آینده جهان اسلام را شکل می‌دهد. در مصر و تونس و مغرب و ترکیه همین گونه است. تلاقی جریان‌ها صحنه آینده جهان اسلام را می‌سنجد.

وی افزود: اسلام سنتی خیلی در تلاقی با جریانات وارد نمی‌شود و حاشیه امنی برای خود دارد. روشنفکری هم بدنه‌ی مردمی ندارد و حضور اجتماعی هم نمی‌تواند داشته باشد؛ منتها سه جریانِ اسلام سلفی با قرائت جامعی که دارد و نیز اسلام سیاسی و اسلام سکولار صحنه‌ی آینده جهان اسلام را می‌سازند که باید در حوزه آینده‌پژوهی به آن توجه کنیم تا به مشکلی برنخوریم. 

سریال حشاشین به نزاریان شام ارتباط دارد

بطحایی گفت: باید به نکته‌ای توجه شود؛ اگر توجه نکنیم، بقیه تحلیل‌ها فایده نخواهد داشت. چون بعضی می‌گفتند این سریال آمده تا ولایت فقیه یا مهدویت را بزند، اما سرحلقه این سریال این است که چرا مصر این دغدغه را داشت؟ چون نزاریان ارتباطی به مصر ندارد. نزار پس از اینکه از خلیفه نهم عزل می‌شود، مدت کوتاهی به اسکندریه مصر می‌رود و مدتی در آنجا می‌ماند. برای اینکه نشان دهد من حکومت دارم، سکه‌ای ضرب می‌کند که ظاهراً در موزه آقاخان تورنتو نگهداری می‌شود. مدت کوتاهی حکومت می‌کند و بعد لشکری می‌آید و او را می‌کشند؛ بنابراین این سریال به مصر مربوط نیست به لوئانته یا نزاریان شام ارتباط دارد و عمدۀ آن به ایران مرتبط است. مصر به خاطر مصرف داخلی و مخالفت با اسلام سیاسی و آمادگی جهان اسلام به این سریال پرداخت. بعید هم نیست در آینده به دیگر جریان‌ها و فرقه‌ها بپردازند و ما با اسلام سیاسی‌هراسی مواجه شویم. پنج قسمت اولش است که به اسلام سیاسی برخورده است.

مصر لیدر جریان فکری جهان اسلام است

وی با طرح این سؤال که در مصر چه اتفاقاتی افتاد، گفت: باید موج‌های تاریخی مصر را یک مرور کنیم و بعد ببینیم اسلام سنتی و سایر جریان‌های فکری چه واکنشی نسبت به این موج‌ها داشتند. از ۲۲۶ سال قبل در ۱۲۱۳ قمری یا ۱۷۹۸ میلادی که ناپلئون حمله می‌کند و می‌گویند توپ‌های ناپلئون مسلمانان را بیدار کرد، تقریباً ۶ موج مصر را فرا گرفت. مصر با بقیه کشور‌های عربی تفاوت دارد. کشور‌های عربی پول دارند، اما مصر پول ندارد. 

بحطایی ادامه داد: کتابی با نام «مصر از زاویه‌ای دیگر» از خانم جمیله کدیور منتشر شده است. سفرنامه ۳۰۰ صفحه‌ای جریانات فکری را در آن بازه زمانی خوب ریشه‌کاوی کرده است. مصر مهم است. شناخت مصر مهم است. این سرزمین، لیدر جریان فکری جهان اسلام است. از ۲۲۶ سال قبل تا الان جریان اول که تاکنون ادامه دارد، محمدعلی پاشا و طهطاوی بود. کتابی با عنوان «تخلیص الابریز فی تلخیص با‌ریز» نوشته شد. یعنی پاکسازیِ آب را بیاور تا چهره مشعشع پاریس را نشان دهیم. در این کتاب اولین واکنش‌هایی که اسلام نسبت به مدرنیته و حمله ناپلئون دارد و علت عقب ماندگی اسلام را خوب تحلیل کرده است. اینها نسل اول هستند که با سخت‌افزار‌های غرب مواجه می‌شوند که چرا غرب از جهت‌های مختلف جلوتر از ما است. این جریان شکست می‌خورد.

این پژوهشگر فرقه‌ها گفت: نسل دوم امثال سید جمال است که بیداری اسلامی را مشخص می‌کند و عبدُه که اسلام انقلابی و بیداری را مطرح می‌کنند. نسل سوم، با جنگ جهانی اول مواجه می‌شود که سعد زغلول است. در این دوران بریتانیا جدا می‌شود. 

روح فرهنگیِ حاکم بر مصر را تفکرات سکولار شکل می‌دهد

وی با اشاره به اینکه از کنار نسل چهارم و پنجم سه جریان شکل می‌گیرد، افزود: یکی پان عربیسم است به سردمداری جمال عبدالناصر. او ناسیولانیست دیکته‌ای و دیکتاتوری است. دوم، حسن البناء است که در همین دوران، شکل‌گیری اسرائیل را شاهدیم. پان‌عربیسم در مصر خودش را خوب نشان می‌دهد. در کنارش طه حسین است که نباید آن را متعلق به گذشته بدانیم. دقیق‌ترین بسته‌ای که درباره سکولاریزم و لیبرالیسم در مصر ارائه می‌شود، متعلق به اوست. در کتاب‌های «فی الأدب الجاهلی»، «فی التاریخ الجاهلی» و «مستقبل الثقافة فی مصر» اندیشه خود را می‌گوید. تکلیف خودش را مدرنیته مشخص می‌کند. به جهان اسلام نسخه می‌دهد که چه قسمت‌هایی از فرهنگ غرب را بگیریم. وزیر امروزین مصر می‌گوید روح فرهنگیِ حاکم بر مصر، طه حسین است.

بطحایی گفت: الان در مصر دوئلی بین اسلام سیاسی و اسلام سکولار است. تقریباً اسلام سنتی جمع شده است. تنها یکی از مشاوران احمد الطیب گفته بود سریال حشاشین به فرقه‌گرایی منتج می‌شود. اسلام سنتی در مصر اسلام کاملاً کنترل شده است. در هر صورت الأزهر واکنش مطلوبی ندارد. اما میدان‌دار در تمام این صحنه‌ها، خالد منتصر و عکاشه است. اینها افراد تأثیرگذاری هستند. پزشک خالد در خیلی از حوزه‌ها وارد شده و سکولاریزم است. او دو سفر به آلمان و هلند می‌رود. می‌گوید واکنش‌ها را نسبت به حشاشین می‌دانم. با مسلمانان هلند که صحبت کردم، از لحاظ لهجه انتقاد کردند،، اما از نظر جریانی می‌گویند، به نظر ما بهترین فیلمی است که توانسته اسلام سیاسی و تکفیری‌ها را منکوب کند.

وی با تصریح بر اینکه خوراک این فیلم کاملاً جریان‌شناسانه است و تاریخی نبینیم، در بیان راهکار گفت:، اما چکار کنیم؟ به ذهنم می‌آید اسلام سنتی و مراجع تقلید باید سکوت کنند، همچنان که خود اسماعیلی‌ها سکوت کردند. صحبت درباره نزاریان باید متولی داشته باشد. ایران جزو تاریخش است، اما درباره حشاشین که مقداری مسئله دارد، نمی‌تواند صحبت کند. باید امثال آقاخان صحبت کنند. ما انتظار داریم وارد صحنه شود. البته آقای داریوش محمدپور از مؤسسه اسماعیلیه واکنشی داشت.

منبع: تسنیم

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • تبلیغات گل درشت در تلویزیون، سینما و شبکه نمایش خانگی به مرز فاجعه رسیده است/ تلویزیون شفاف‌سازی کند
  • احمدرضا درویش امسال «کندو» را کلید می‌زند؟/ توافقات اولیه سریال
  • ساخت سریال‌های جدید «الف ویژه» در دستور کار تلویزیون
  • اهمیت توجه به «مخاطب مردمی» در تئاتر رضوی/ ماجرای علاقه به فوتبال
  • چرا کشوری مثل مصر سریال «حشاشین» را ساخت؟
  • وقتی سرگرمی، قربانی بزرگ شعار دادن می‌شود /چرا «نون خ» در فصل پنجم مورد استقبال قرار نگرفت؟
  • ساخت یک شعله سه بعدی از سیاهچاله با استفاده هوش مصنوعی
  • نسبت ما با فضای مجازی چگونه است؟ / تلاش «شبکه» برای ایجاد پرسش
  • ۱۳ میلیون دلار برای القای تاریخچه ترور و کشتار به ایران و مذهب شیعه | جعل تاریخ در سریال حشاشین
  • آقای سعید آقاخانی، ما تحمل می‌کنیم، اما دل خودتان نسوخت؟