Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@02:54:37 GMT

خرم‌دره، شهر استوار بر جاده ابریشم

تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۵۶۴۵۷

خرم‌دره، شهرستانی زیبا و دیدنی با فرهنگ و تمدنی هشت هزار ساله و جاذبه‌های طبیعی شگفت‌انگیز، با 90 تپه و اثر تاریخی در ایام تابستان و تعطیلات نوروزی میزبان گردشگران و مسافران مشتاقی است که برای دیدن طبیعت زیبا و سایر آثار تاریخی ایران‌زمین به این خطه سفر می‌کنند.

به گزارش ایسنا، شهرستان خرم‌دره با مساحتی معادل 407 کیلومترمربع در قسمت جنوبی استان زنجان واقع شده است که از شمال به استان قزوین و از شرق و غرب به شهرستان ابهر و از طرف جنوب نیز به شهرستان خدابنده محدود می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال 1390 جمعیت شهرستان خرم‌دره بالغ بر 65 هزار نفر است که شامل یک بخش و یک شهر، دو دهستان و 18 روستا است و زبان و لهجه مردم شهرستان، ترکی و فارسی است.

خرم‌دره، منطقه‌ای کوهستانی محسوب می‌شود و از نظر طبیعت زیباترین جنگل‌ها و باغات میوه را در استان زنجان دارا است که به همین دلیل به این شهرستان، «نگین سبز» استان نیز گفته می‌شود.

این شهرستان پتانسیل زیادی از لحاظ صنعت و کشاورزی دارد. گروه صنعتی مینو، شرکت شیشه ضد گلوله میرال، سرم‌سازی که از بزرگ‌ترین واحدهای تولیدی شمال‌غرب کشور است، از امکانات بالفعل این شهرستان است. سیب سرخ این شهرستان از کیفیت بالایی برخوردار است. شهرستان خرم‌دره دارای معادن با ارزشی است و در حال حاضر چندین معدن سنگ گرانیت و یک معدن مس و سیلیس توسط کارشناسان مربوطه فعال است.

برخورداری خرم‌دره از هوای پاک و سالم

برخورداری از هوای پاک و سالم یکی از ویژگی‌های منطقه خرم‌دره است و مسافران و گردشگرانی که برای گذراندن تعطیلات قصد سفر به این شهرستان را دارند می‌توانند از هوای پاک و بدون آلودگی این منطقه استفاده کنند.

مکان‌های دیدنی و گردشگری خرم‌دره

شهرستان خرم‌دره به دلیل داشتن آب و هوای مناسب و بسیار مطلوب و طبیعت با صفا، از مهم‌ترین مناطق گردشگری استان و کشور به‌شمار می‌رود.

باغ‌های وسیع میوه، کوچه باغ‌های قدیمی، کوه‌های هم‌جوار، سدهای خلیفه‌لو و شویر و وجود بیش از 90 اثر باستانی، شامل قلعه‌های تاریخی، تپه‌ها و ابنیه تاریخی قدیمی‌ترین محوطه شناخته شده سکونت بشری در دوره دهکده‌نشینی و پیش از تاریخ در تپه‌ای به نام تپه خالصه و باغات شهر خرم‌دره بیانگر دیرینگی و سکونت اقوام بشری در شهر خرم‌دره است که همگی از مناطق بکر و دیدنی این شهرستان در کنار میهمان‌نوازی مردم فهیم و فرهنگ‌دوست خرم‌دره که زبان‌زد خاص و عام است، به شمار آید.

این شهرستان با توجه به خاک حاصل‌خیز و هوای معتدلی که دارد، یکی از مهم‌ترین مراکز کشاورزی استان زنجان به شمار می‌رود. از مهم‌ترین محصولات این منطقه می‌توان به سیب، انگور، گردو، آلوچه، سیب‌زمینی و ... اشاره کرد که در این میان سیب لبنانی خرم‌دره از شهرت جهانی برخودار است. منطقه خرم‌دره، منطقه‌ای کوهستانی محسوب می‌شود و از نظر طبیعت زیباترین جنگل‌ها و باغات میوه را در استان زنجان دارا است که به همین دلیل به این شهرستان، «نگین سبز» استان نیز می‌گویند.

از جاذبه‌های طبیعی و بکر این شهرستان می‌توان به کوچه باغ‌های زیبا و کوه‌های بلند با سه‌هزار متر ارتفاع و هپی‌داغی با ارتفاع تقریبی 1500 متر اشاره کرد که از گذشته‌های دور تاکنون نام شهرستان خرم‌دره با آن‌ها قرین بوده است. دره‌های سرسبز، چشمه‌سارها و صخره‌های عظیم از مناطق دیدنی و زیبای این دو رشته کوه در شمال و غرب شهرستان است که در ایام سال به ویژه در تعطیلات تابستان و نوروز پذیرای تعداد زیادی از شهروندان و هم‌وطنان از سراسر کشور است.

صنایع‌دستی شهرستان خرم‌دره

قالی و فرش‌بافی، جاجیم، گلیم، گلدوزی، منبت، گیپور و خیاطی، از مظاهر هنری و فرهنگی این شهرستان بوده که حاکی از ذوق و استعداد مردم این دیار در گذشته و حال است.

حیات‌وحش و طبیعت شهرستان خرم‌دره

شهرستان خرم‌دره به علت واقع شدن در مجاورت کوه‌های شمال (انجیلین و ...) همچنین ارتفاعات بلند منطقه و بارش‌های فصلی از طبیعت بکر و زیبایی برخوردار است، به طوری که در برخی مناطق این شهرستان جانوران و پرندگان حمایت شده همچون بز کوهی، کبک و گرگ دیده می‌شود.

حمام یان‌یان

یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی شهرستان خرم‌دره، حمام یان‌یان است که در مرکز شهر و در میان بافت سنتی در حاشیه رودخانه کبیر و ضلع غربی خیابان سردار جنگل واقع است. این بنا با 210 مترمربع وسعت با سبک معماری حمام‌های دوره‌ صفوی، اما در ابعاد کوچک‌تر ساخته شده است.

این بنا شامل فضاهایی چون هشتی ورودی، پای‌شویخانه، گرماخانه، نظافت‌خانه، خزینه‌های آب سرد و آب گرم است و تاریخچه ساخت این بنا متعلق به اواخر دوره قاجاریه بوده و تا حدود 25 سال گذشته نیز استفاده می‌شده است، اما در چند سال گذشته متروکه شد و همین عامل موجبات تخریب آن را فراهم کرد.

سرسبزی طبیعت خرم‌دره بر هیچ‌کس پوشیده نیست و کسی نمی‌تواند منکر این امر شود. به نظر می‌رسد جهت ایجاد کمپ گردشگری در حاشیه رودخانه، اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نسبت به انجام این مهم اقدام کند، چرا که بهترین راه در جذب توریسم و گردشگر خواهد بود. تجربه نشان داده است که پیوسته استقبال از فضاهای تازه و طبیعی به مراتب بیشتر از فضاهایی است که به صورت مصنوعی ایجاد شده باشد.

تپه خالصه

تپه خالصه را می‏توان از معدود مراکز شناخته شده پیش از تاریخ در ایران دانست که می‌تواند اطلاعات مهمی در خصوص پیش از تاریخ شمال‌غرب فلات ایران را ارایه کند. ‎ مهم‌ترین سایت شناخته شده شهر خرم‌دره، دره تپه خالصه است که در جنوب این شهر و به فاصله یک کیلومتری آن میان باغات و تاکستان‌های وسیع با چشم‌انداز زیبا واقع شده است. ‎ این تپه در بخش سطحی آن در برگیرنده داده‌های تاریخی ارزشمندی از پیشینه استقرار و مدنیت ساکنین قدیم این شهر بود که در نهایت پیشنهاد کاوش و لایه‌نگاری باستان‌شناختی آن ارایه و مصوب شد.

در نتیجه کاوش‌های باستان‌شناختی که در سال 88 انجام شد، اطلاعات مهمی از سابقه سکونت اقدام بشری در حاشیه رودخانه کبیر به دست آمد. داده‌های باستان‌شناسی حکایت از تعلق این تپه به دوره پیش از تاریخ و شش هزار سال قبل از میلاد دارد، به نحوی که پلان معماری به دست آمده بیانگر سکونت اقوام ساکن به صورت استقرار دایم در دوره روستانشینی بوده و خانه‌ها با خشت و ملات گلی چینه ساخته شده‌اند. از دیگر داده‌های این تپه باستانی، ابزارهای سنگی و ظروف سفالی است و همچنین وجود دانه‌های گیاهی نیز بیانگر حاصل‌خیزی و اشتغال ساکنین این تپه به کشاورزی از گذشته دور تاکنون بوده و استقرار آن را به اثبات می‌رساند.

طبق آخرین کاوش‌ها، قدمت این تپه هشت هزار سال اعلام شده است و در حقیقت تپه خالصه خرم‌دره را می‌توان از معدود مراکز شناخته شده پیش از تاریخ در ایران دانست که می‏‌تواند اطلاعات مهمی در خصوص پیش از تاریخ شمال‌غرب فلات ایران ارایه کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۵۶۴۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این جاده‌های ایران در بهار هم برفی هستند

به گزارش همشهری آنلاین، برخی محورهای کوهستانی با بارش نخستین برف زمستانی مسدود می‌شوند؛ معمولا اهالی ساکن در مقصد این راه‌ها چند ماهی در محاصره‌اند یا از محورهای دیگری تردد می‌کنند. حالا که فصل بهار رسیده و از سرمای استخوان‌سوز زمستان خبری نیست، این محورها یکی یکی بازگشایی می‌شوند. ما در این گزارش به این محورها و جاذبه‌های گردشگری‌شان سرزده‌ایم.

«تته» تونل برفی و دشت پر گل

یکی از شگفت‌انگیزترین گردنه‌های ایران است؛ گردنه‌ای که برای عاشقان طبیعت به‌ویژه حالا که سراسر دشت‌های اورامانات با گل‌های سرخ پوشیده شده و منظره‌ای بدیع خلق کرده است. ما هم این نوید را به شما می‌دهیم که گردنه تته بعد از چند ماه از 5 اردیبهشت بازگشایی شده و حالا اگر از این گردنه بین مریوان در کردستان و پاوه در کرمانشاه عبور کنید، از یک تونل برفی هم می‌گذرید. این گردنه پیچ در پیچ طولی حدود ۳۰۰۰ متر دارد و در انتهای مسیر به روستای زیبای اورامان‌تخت می‌رسد؛ ارتفاع برف در این مسیر گاهی به ۱۲ متر هم می‌رسد، اما فقط همین نیست، ارتفاع زیاد این گردنه باعث شده که یک منظره زیبا از مرز ایران و عراق و سد دربندیخان پیش روی شما باشد که به راحتی قابل تماشاست.

ببینید:
بازگشایی گردنه معروف پس از ۵ ماه مسدودی + فیلم | ارتفاع برف به چندین متر می‌رسد

تصاویری از برف روبی گردنه تته کردستان | حجم سنگین برف در گردنه + فیلم

«گنجنامه-تویسرکان» اسکی در فصل گرم

گنجنامه- تویسرکان یک محور فرعی است، اما بسته‌شدن این جاده هم از پاییز تا بهار سال بعد ترددها را با چالش مواجه می‌کند. این محور ۲۴کیلومتری جزو مسیرهای فرعی و کوهستانی همدان است و روستاهای منطقه را به همدان متصل می‌کند. گنجنامه- تویسرکان یکی از مسیرهای گردشگری همدان نیز محسوب می‌شود که در مسیر آن، از دیدن یک طبیعت بکر و آب و هوای دلپذیر لذت خواهید برد؛ به‌ویژه اینکه در این مسیر می‌توانید به پیست اسکی تاریک‌دره هم سر بزنید و از پیست چمنی آن هم استفاده کنید. دشت میشان و دهکده گردشگری گنجنامه از دیدنی‌های این منطقه است که حالا با بازگشایی جاده از ۷ اردیبهشت آماده حضور گردشگران هستند.

بیشتر بخوانید:
بازگشایی جاده گنجنامه پس از 5 ماه

«پونل- خلخال» جاده‌ای رو به بهشت

می‌گویند مسیری رو به بهشت است؛ یکی از زیباترین جاده‌های گردشگری که بعد از عبور از روستای گردشگری خوجین و روستای مجره جلوه‌گری می‌کند. این مسیر گردشگری شما را در کمتر از یک ساعت از شهرستان خلخال در اردبیل به رضوانشهر در استان گیلان می‌رساند؛ جاده‌ای که با دره‌های سرسبز، چشمه‌های آب و همچنین آب و هوای مطبوع و خنک در مسیر جنگلی، حال شما را خوب می‌کند. تا چشم کار می‌کند جنگل است و درختان هیرکانی. این جاده هم البته به‌دلیل کوهستانی بودن در روزهای سرد سال بسته است و حالا 20روزی است که دوباره بازگشایی شده و می‌توانید با سفر به آن یک تجربه منحصر به فرد داشته باشید.

بیشتر بخوانید:
ارتفاع برف بهاری در این نقطه به نیم متر رسید + فیلم

«عسل‌کشان» سفر به غار طبیعی برفی

نامش «عسل‌کشان» است و راه ارتباطی ۱۵ روستا با حدود 4500نفر جمعیت با مرکز شهرستان کوهرنگ و دهستان موگویی. عسل‌کشان هر ساله با نخستین بارش برف مسدود می‌شود و تا سال آینده امکان بازگشایی آن وجود ندارد. ارتفاع برف در این منطقه گاهی تا 8متر هم می‌رسد. این گردنه از 25فروردین امسال بازگشایی شده و می‌توانید با عبور از جاده موگویی- چلکرد به غار یخی «چما» سفر کنید که یک غار عظیم از جنس برف است و از انباشت برف و یخ در طول سال‌های زیاد ایجاد شده است‌. دهستان موگویی هم سرشار از زیبایی‌های طبیعی چون طبیعت بکر و روستاهای پلکانی و آبشارهاست که دیدن‌شان خالی از لطف نیست.

ببینید:
برف روبی جاده چلگرد - سرآقاسید در چهارمحال و بختیاری + فیلم | حجم برف را ببینید


«بیژن» برفی‌ترین پیچ ایران

می‌گویند برفی‌ترین پیچ ایران است و همین باعث شده تا حتی در تابستان هم آب و هوای خنک داشته باشد؛ جایی میان اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد در ارتفاع ۳۲۰۰ متری منطقه دنا. ارتفاع برف در این منطقه گاهی به حدود ۸ متر یا بیشتر هم می‌رسد. می‌گویند بیژن نام دلاوری از ایران زمین و در لشکر کیخسرو است که به همراه ۲۹تن از یاران وفادار خود در این منطقه گرفتار سرما و برف می‌شوند و همگی جان می‌سپارند. این مسیر که همین چند روز پیش بازگشایی شده، بزرگ‌ترین گردنه ماشین‌رو در ایران است و اگر خوش‌شانس باشید می‌توانید عشایر و چادرهای زیبایشان را هم در این گردنه ببینید. به علاوه، منطقه حفاظت شده دنا در همین نزدیکی است.

کد خبر 848143 برچسب‌ها برف سفر - گردشگری خبر مهم

دیگر خبرها

  • نشست شهرداران شهرهای جاده ابریشم برگزار شد
  • قلعه حسن صباح هنوز هم دست نیافتنی است
  • توسعه مناسبات تبریز با شهرهای استراتژیک مسیر جاده ابریشم
  • پایتخت زیست‌محیطی آسیا مرهون تلاش پاکبانان است
  • توزیع تخم نوغان یارانه‌ای بین پرورش دهندگان کرم ابریشم
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • ‌ پایتخت زیست‌محیطی آسیا مرهون تلاش پاکبانان است
  • برگزاری نشست شهرداران شهرهای جاده ابریشم
  • نشست شهرداران شهرهای جاده ابریشم فردا برگزار می‌شود
  • این جاده‌های ایران در بهار هم برفی هستند