Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@03:06:10 GMT

استقرارگاه ایلخانی‌های روستایی‌نشین در همدان کشف شد

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۵۸۸۱۰

کاوش‌های باستان‌شناسی در تپه قلعه «جوق قلیچ باغی» استقرارگاهی از دوره ایلخانی را آشکار کرد که با توجه به مصالح سنگ و خشت به کار رفته در آن مربوط به مردم عادی و نشانگر یک جامعه روستایی است .

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، علی اصغر رمضان‌زاده سرپرست هیأت کاوش و گمانه‌زنی تپه «قلیچ باغی»با اعلام این خبر گفت: تپه قلعه جوق قلیچ باغی با مساحتی در حدود یک و نیم هکتار و بیشینه ارتفاعی در حدود ۱۵ متر در ۶۰ کیلومتری شمال غرب همدان و دو و نیم کیلومتری جنوب غرب غار علیصدر قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی هدف عمده عملیات باستان‌شناختی در فصل اول کاوش در این تپه را تعیین عرصه و حریم و در ادامه شناسایی توالی لایه‌های باستانی آن اعلام کرد .

او با اشاره به وضعیت آب و هوایی این منطقه در بهمن و اسفند که روند کار را با مشکلات بسیاری مواجه کرد، افزود: پیش از شروع کاوش به منظور لایه‌نگاری، بررسی بسیار دقیقی از تپه صورت گرفت و داده‌های سفالی به صورت تصادفی برای شناخت گاهنگاری جمع آوری شد .

این باستان‌شناس با بیان این‌که بر اساس مجموعه یاد شده، احتمالا لایه‌های تپه در حد فاصل دوره مفرغ قدیم تا دوره ایلخانی شکل گرفته‌اند، بیان کرد: از آن جا که یکی از اصلی‌ترین اهداف کاوش شناخت دقیقی از توالی دوره‌های مختلف اسلامی و شناخت سفال این دوره‌ها بود، کاوش در لایه‌های بالایی تپه با دقت صورت گرفت که حاصل آن شناسایی یک استقرارگاه دوره ایلخانی بود.

رمضان‌زاده با بیان اینکه این استقرارگاه مربوط به مردم عادی و با مصالح سنگ و خشت بر پا شده بوده، بیان کرد: مجموعه داده‌های کاوش نشانگر یک جامعه روستایی و شامل سفال‌های قرون میانی اسلامی، دستاس‌ها و قطعات فراوان استخوان است.

سرپرست هیأت باستان شناسی در ادامه با تاکید بر این‌که عملیات کاوش در این فصل با رسیدن به کف فضاهای دوره ایلخانی پایان گرفت، معماری کشف شده را شامل چندین فضا دانست که دارای معماری سطح پایین بوده و به صورت ترکیبی از مصالح خشت و سنگ برای ساخت آن استفاده شده است.

وی با اشاره به این‌ه برخی از ساختارهای خشتی اندودی نازک از گچ بر خود دارند که این اندود در بخش های باقیمانده از کف‌ها نیز مشاهده می‌شود، افزود: تنورها، دستاس ها، خاکسترها و وفور ظروف آشپزخانه‌ای به خوبی بر استفاده مسکونی از فضاها گواهی می‌دهد.

وی همچنین به از بین رفتن بخش هایی از کف و سطوح استقراری این دوره در اثر کاوش های غیرمجاز اشاره کرد و افزود: در این بخش ها می‌توان آثاری از یک معماری به نسبت مستحکم و منظم سنگی متعلق به دوره‌های قدیمی‌تر را مشاهده کرد.

براساس این گزارش، کاوش و گمانه زنی تپه قلعه جوق قلیچ باغی همدان با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام گرفت .

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۵۸۸۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تپه‌های باستانی قم میراث‌دار گنجینه تاریخ هزاران ساله

شهر قم یکی از شهر‌های تاریخی و قدیمی کشور محسوب می‌شود که آثار تاریخی بسیاری ازجمله تپه‌های باستانی در این شهر وجود دارد که در ادامه به معرفی برخی از این تپه‌ها خواهیم پرداخت.

معمولا در تپه‌های باستانی آثار و نشانه‌هایی از استقرار انسان‌ها، وجود معابد، آتشکده‌ها، گورستان‌ها و بنا‌های عظیم قابل مشاهده است که کاوش در این تپه‌ها می‌تواند به روشن شدن سؤالات مختلف درباره نحوه زندگی، آداب و رسوم، روابط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و همچنین پیشرفت‌های علمی و تکنولوژیکی جوامع گذشته کمک کند.

همچنین تپه‌های باستانی به عنوان جاذبه‌های گردشگری می‌توانند نقش مهمی در توسعه صنعت گردشگری و رونق اقتصادی منطقه داشته باشند که البته باتوجه به اینکه تپه‌های باستانی یک میراث گران‌بها و غیرقابل جایگزین هستند باید در حفظ و حراست آنها کوشید چراکه تخریب و غارت این تپه‌ها به منزله از دست رفتن بخشی از تاریخ و فرهنگ است.

گفتنی است، در شهری با پیشینه قم تپه‌های بسیاری وجود دارد که تنها سه مورد از آنها کاوش شده‌اند که شامل: 
تپه قلی درویش

این تپه با قدمت هفت هزار ساله، یکی از مهم‌ترین تپه‌های باستانی ایران است، کاوش‌های انجام شده در این تپه نشان‌دهنده وجود یک شهر باستانی با معماری پیشرفته و روابط اجتماعی و اقتصادی پیچیده است.

قره تپه قمرود 


این تپه که در حاشیه رودخانه قمرود واقع شده، قدمتی حدود ۵ هزار ساله دارد، کاوش‌های این تپه نشان‌دهنده وجود یک محوطه باستانی با کاربری مسکونی و صنعتی است.

تپه صرم 


این تپه در نزدیکی شهر قم واقع شده و قدمتی حدود چهار هزار ساله دارد، کاوش‌های این تپه نشان‌دهنده وجود یک محوطه باستانی با کاربری مذهبی و آیینی است.

تپه‌های کاوش نشده قم نیز شامل آق تپه قشلاق، آق‌تپه البرز، تپه البرز یک، تپه امامزاده طیب و طاهر، تپه امامزاده علمدار کیاب، تپه امامزاده نواران، تپه در قلعه (دروازه قلعه)، تپه دژ کهنه (تیزه کهنه)، تپه قلعه جننی، تپه قلعه چم لاواردار، تپه قلعه خورآباد، تپه قلعه مبارک‌آباد، تپه کفتر خون قزقون به سر، تپه کمر بلبل، تپه گبری حسین‌آباد میش‌مست، تپه گبری روستای قاضی پائین، تپه گردالی و محوطه گورستان، تپه مزرعه کهک، تپه میشل، تپه قلعه وشنوه، قره تپه شاهجرد، قلعه تپه النگ، قلعه تپه طغرود و مجموعه تپه‌های امامزاده سکینه خاتون هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • استفاده از آبرسان چگونه پوست را روشن می‌کند؟
  • توقف پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر همدان در پی کشف آثار تاریخی
  • خسارت ۳۹ میلیارد تومانی سیلاب به حوزه کشاورزی خراسان شمالی
  • لیگ ملی برنامه‌نویسی دانشجویی کدکاپ برگزار می‌شود
  • هر آنچه که باید در مورد استفاده از «وازلین» بدانید
  • وازلین برای پوست؛ خوب است یا بد؟
  • تپه‌های باستانی قم میراث‌دار گنجینه تاریخ هزاران ساله
  • آیا وازلین پوست را سفید میکند؟
  • (ویدئو) قیمت خانه در مناطق اعیان‌نشین کابل فقط ۹ میلیارد تومان
  • آزمون دوره ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی حافظان قرآن در همدان