Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون درمان دانشگاه علوم ‌پزشکی مشهد گفت: بیش‌ترین عاملی که در سال جاری، باعث مرگ مادران در هنگام زایمان شده، مشکلات و معضلات اجتماعی مانند اعتیاد و ازدواج‌ موقت است.

شاپور بدیعی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه «آمار مرگ‌ومیر مادران در سال جاری در مشهد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است»، اظهار کرد: مهم‌ترین دلیل آن پیگیری دقیق مادران پرخطر در بیمارستان‌ها و حساس‌سازی پرسنل و پزشکان در حوزه‌ی پیشگیری، بهداشت و درمان نسبت به اهمیت شاخص مرگ مادری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدیعی تصریح کرد: تعداد مرگ مادران در سال جاری، تا کنون 10 مورد بوده که بیش‌ترین عامل آن مشکلات و معضلات اجتماعی از جمله اعتیاد، ازدواج‌ موقت و... است. این عوامل منجر به دریافت‌نکردن خدمات مراقبتی و مراجعه‌نکردن به‌موقع جهت دریافت خدمات توسط این مادران بوده است.

گرایش بیش‌تر مادران به زایمان طبیعی است

وی با اشاره به اینکه «میزان زایمان طبیعی 54.5 درصد و سزارین 45.5 درصد است»، خاطرنشان کرد: این نشان‌دهنده‌ گرایش به زایمان طبیعی است که بیش‌تر به‌دلایل «توسعه و تجهیز بلوک‌های زایمان از روش سنتی به جدید»، «وجود واحدهای تک‌نفره» و «ارائه‌ی خدمات آموزشی به زنان باردار» است.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم‌ پزشکی مشهد در تشریح خدمات آموزشی ارائه‌شده به زنان باردار، عنوان کرد: کلاس‌های آمادگی برای زایمان معمولاً از هفته‌ بیستم بارداری آغاز و تا هفته‌ سی‌وهفتم ادامه پیدا می‌کند. طول دوره‌ این کلاس‌ها در مجموع 12 ساعت است و یک‌ نفر همراه نیز می‌تواند با بیمار تا پایان دوره حضور داشته باشد و در پایان به مادر و همراه وی گواهی‌نامه‌ حضور در دوره‌ها داده می‌شود.

وی افزود: از ویژگی‌های شرکت در این دوره، اجازه‌ حضور همراه در هنگام زایمان مادر است که با توجه به آموزش‌های داده‌شده به مادر و همراه وی، حضور در این دوره‌ها می‌تواند از استرس مادر کم و فرآیند زایمان را آسان‌تر کند.همچنین ‌هیچ هزینه‌ای از مادر و همراه وی جهت شرکت در کلاس‌های آموزشی گرفته نمی‌شود؛ این درحالی است که زایمان طبیعی در همه‌ بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه به‌صورت رایگان است.

بدیعی با اشاره به ویژگی‌های مثبت زایمان طبیعی، تصریح کرد: «کاهش احتمال عفونت»، «کاهش ریسک آمبولی»، «کاهش مصرف آنتی‌بیوتیک»، «بازگشت سریع‌تر به محیط خانواده و شروع زندگی عادی»، «مدت کم‌تر بستری» و «کاهش حجم خونی مادر در هنگام زایمان» از جمله ویژگی‌های مثبت زایمان طبیعی است.

وی خاطرنشان کرد: همچنین پس از زایمان طبیعی، مادران با انجام ورزش‌های مناسب به‌مراتب سریع‌تر از زمانی که سزارین می‌شوند، می‌توانند تناسب اندام خود را به دست آورند. نکته‌ ارزشمند این است که انتخاب روش زایمان به توصیه‌ متخصص زنان و زایمان و بر اساس معیارهای علمی مورد قبول و زیرنظر پزشک درمانگر انتخاب می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم‌ پزشکی مشهد بیان کرد: بر اساس اطلاعات موجود، در سال گذشته در میان شهرستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، شهرستان‌های خواف و پس از آن تایباد بالاترین میزان باروری کلی را داشته‌اند.

وی ادامه داد: دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت نرخ باروری کلی کشور در سال 1395 را حدود 2 درصد اعلام کرده که نسبت‌به سرشماری سال 1390 افزایش داشته است، اما با وجود این افزایش هنوز کم‌تر از حد جایگزینی 2.1 درصد است.

بدیعی با بیان اینکه «کاهش نرخ باروری کلی به کم‌تر از حد جایگزینی و تداوم آن می‌تواند برای هر کشوری یک تهدید جمعیتی محسوب شود»، گفت: این موضوع می‌تواند ابتدا موجب جلوگیری از رشد جمعیت و در نهایت منجربه کاهش جمعیت آن کشور شود. این امر با توجه به اینکه نیروی اصلی رشد و پیشرفت هر کشور نیروی انسانی آن کشور است، برای دولت‌ها همیشه مهم بوده و هست.

کاهش مرگ‌ومیر از شاخص‌های مهم توسعه کشورها

وی بیان کرد: از مهم‌ترین شاخص‌های نشان‌دهنده‌ی توسعه‌ی کشورها، کاهش مرگ‌ومیر مادران به‌دلیل عوارض بارداری و زایمان است. علت گزینش این شاخص، تأثیر عوامل مختلف اجتماعی و اقتصادی در کاهش یا افزایش آن‌هاست. درواقع، کیفیت خدمات بهداشتی درمانی فقط بخش کوچکی از عوامل مؤثر در کاهش مرگ‌ومیر مادران است.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم‌ پزشکی مشهد اظهار کرد: بر اساس نظام کشوری مراقبت مرگ مادری، تاریخچه‌ خدمات باروری از دوران قبل از بارداری تا پس از زایمان مورد بررسی قرار می‌گیرد و کیفیت و کمیت این خدمات، ارزیابی و مداخلات لازم جهت برنامه‌ریزی صحیح، در قالب کمیته‌های مرگ‌ومیر مادری در سطح دانشگاه طراحی و اجرا خواهد شد.

وی با اشاره به ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت در اردیبهشت‌ماه سال 1393 از سوی مقام معظم رهبری، یادآورشد: بر این اساس همه‌ سازمان‌ها و دستگاه‌های مرتبط موظف‌اند تا برنامه‌ریزی‌های متناسب با سیاست‌های جمعیتی را انجام دهند و با هماهنگی و تقسیم کار بین ارکان نظام و دستگاه‌های مرتبط در این زمینه، اقدامات لازم با دقت، سرعت و قوت صورت گیرد.

نرخ باروری استان براساس نتایج سرشماری سال 95، حدود 2 درصد است

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395، متوسط رشد سالانه جمعیت در استان خراسان رضوی، 1.43 درصد است که از میانگین کشوری یعنی 1.24 درصد، بالاتر است. با توجه به اطلاعات موجود، نرخ باروری کلی در استان خراسان رضوی در سال 1395، 2 درصد بوده که نسبت‌به سال 1390 افزایش داشته است.

وی تصریح کرد: در کاهش نرخ باروری کلی، عوامل گوناگون اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... تأثیرگذار هستند. از علت‌های تأثیرگذار در کاهش نرخ باروری کلی می‌توان به این موارد اشاره کرد: افزایش میانگین سن ازدواج؛ کاهش تعداد ازدواج؛ افزایش فاصله‌ی بین ازدواج و تولد فرزند اول و فرزندان بعدی؛ تمایل به تک‌فرزندی؛ ناباروری؛ آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد، طلاق، سقط‌های غیرقانونی و... .

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در مورد بندهایی از سیاست‌های کلی جمعیت که مربوط به وزارت بهداشت است «کارگروه جمعیت و افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی» در وزارت بهداشت تشکیل گردید و سیاست‌های جمعیتی وزارت بهداشت براساس سیاست‌های کلی جمعیت، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری تدوین گردید و برای اجرای این سیاست‌ها، رویکردهایی را در محدوده‌ شرح وظایف خود، تدوین و به همه‌ دانشگاه‎های علوم پزشکی کشور ابلاغ کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۷۸۴۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلایل کاهش نرخ باروری در کشور

 علی اکبر محزون عضو کمیته علمی دومین جایزه جوانی جمعیت گفت: شروع کاهش نرخ باروری در کشور ما به حدود دهه چهل بر می گردد. در اولین سرشماری کشور که سال ۱۳۳۵ اجرا شد و پس از آن در سال ۱۳۴۵ برای اولین بار در ایران نرخ رشد جمعیت محاسبه شد که آن زمان ۱/۳ درصد بود از همان سال‌ها هشدارهای رشد جمعیت آغاز شد. سال ۴۶ بیانیه تهران در خصوص تنظیم خانواده و ضرورت کنترل جمعیت تصویب شد و بعد از انقلاب هم در دهه شصت بحث جمعیت دوباره مطرح شد. در برنامه توسعه سال ۱۳۶۷ طرحی با عنوان سیاست تحدید موالید مطرح شد. هدف این طرح چنین بود که اگر در سال ۱۳۶۷ میانگین هر خانواده ۵/۶ فرزند بود تا سال ۱۳۹۰ این عدد به ۴ فرزند کاهش یابد. درسال ۷۲ قانون تنظیم جمعیت در مجلس شورای اسلامی تایید شد که طبق این طرح فرزند چهارم به بعد محروم از فعالیت اجتماعی شود. سال ۱۳۷۳ و به میلادی ۱۹۹۴ اجلاس بین المللی جمعیت و توسعه در قاهره با مشارکت ۱۷۹ کشور جهان از جمله ایران برگزار شد و مواحده طرح کنترل جمعیت در سطح بین الملل تحت عنوان International Conference on Population and Development تصویب شد. ریشه اصلی کاهش نرخ رشد جمعیت در دنیا و کشورما از اینجا آغاز شد.

وی افزود: علت شدت این کاهش در ایران به این دلیل بود که علاوه بر کنترل اجتماعی کنترل فردی نیز به وجود آمد. خانواده‌ها از دهه ۶۰ بنا به عوامل مختلف مانند کاهش مرگ و میر کودکان و شانس زنده ماندن بالا، تصمیم به فرزندآوری کم‌تر گرفتند چرا که قبلا پنج فرزند متولد می‌شد که لااقل سه نفر از آنها زنده بمانند. دیگر نیازی به چنین اقداماتی نبود پس همان سه فرزند متولد می‌شدند.

وی در ادامه گفت:، اما به تعبیر خودم این‌ها حاصل یک نگاه مالتوسی بود بحث تنگ دستی که ناشی از افزایش فرزند می شود. بحث دوم جریان اجتماعی بود. افراد با استمرار فرایند توسعه وارد مباحثی شدند که باعث پیشرفت فردی آنها شود و به تحرک اجتماعی پرداختند و فرزند آوری را مانع این پیشرفت دیدند. بحث فردگرایی در جامعه باعث شد تحرک اجتماعی و فرزند آوری در مقابل هم قرار گیرند؛ و در مرحله سوم جایگزینی برای نهاد خانواده و تغییر نهاد خانواده که حاصل تغییر نگرش‌ها در جوامعی مثل ایران شد روند رشد را به شدت کاهش داد.

وی تاکید کرد: بر روی مبانی فکری و نظری موضوع باید بیشتر تمرکز کرد و اقدامات اساسی صورت بگیرد. در دنیا هم برای موضوعات مهم همینطور عمل می‌کنند. باید الگوی یک خانواده کامل را بسازیم، مبنی بر نظریه شهید مطهری از انسان کامل این قالب را در مبانی فکری خانواده جای دهیم و در ادامه به تعهد به خانواده بپردازیم.

جامعه دانشگاهی و حوزه علمیه نیز می‌تواند در حوزه شناسایی مسائل و ترسیم وضع مطلوب کمک شایانی به این راهبرد داشته باشد.

نقش جایزه ملی جمعیت در مرحله اول ایجاد انگیزه است و برای اثرگزاری بهتر می‌تواند به اصطلاح، کف میدانی‌تر و در محله‌ها و مراکز عمومی باشد. تا انگیزه نخبگان را در جامعه عمومی بیشتر کند. چرا که بحث خانواده است و حتی می‌تواند الگویی شود تا هم محلی‌ها و خانواده هم به نخبگان رجوع کنند. 

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگاهای اجرایی، شرکت‌ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت jameyat.ir مراجعه فرمایند

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیگر خبرها

  • دلایل کاهش نرخ باروری در کشور
  • زنگ خطر جمعیت در کاشان به صدا درآمد
  • تصویب نصب هزار پنل خورشیدی برای تولید برق سبز در خراسان رضوی
  • افزایش فرزندآوری در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال | روند صعودی زایمان فرزند چهارم و پنجم
  • وضعیت فرزندآوری در کشور/ روند صعودی زایمان فرزند چهارم
  • رشد فرزندآوری در مادران جوان/ روند صعودی زایمان فرزند چهارم
  • خشکسالی، کشت گل محمدی در خراسان رضوی را ۱۰ درصد کاهش داد
  • این دروغ را درباره کاهش افسردگی باور نکنید
  • بیش۱۸۷ هزار مادر در سال گذشته مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • درمان ناباروی با IVF در ایران چقدر موفقیت‌آمیز است؟ |‌ احتمال بارداری از یک ماه تا یک سال پس از ازدواج چند درصد است؟