Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@14:17:49 GMT

توقف لایروبی خارج از برنامه در تالاب هامون

تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۱۵۴۳۷۹

توقف لایروبی خارج از برنامه در تالاب هامون

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های کشور از توقف لایروبی خارج از برنامه تالاب هامون خبر داد و گفت: از رفتارهای فراقانونی و سلیقه‌ای در احیای تالاب‌ها جلوگیری می‌شود.

ابوالفضل آبشت در گفت‌وگو با ایسنا، افزود:همه دستگاه‌های استانی سیستان و بلوچستان توافق‌نامه‌ای را برای اجرای اولویت‌های تالاب هامون امضا کرده‌اند بنابراین اگر دستگاه‌ها به برنامه‌ای که خودشان تهیه و تدوین کرده‌اند، متعهد نباشند سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های کشور در مورد لایروبی تالاب هامون از سوی برخی نهادهای مستقر در استان سیستان و بلوچستان، تصریح کرد: اخیرا برخی نهادهای منطقه‌ای با بیل مکانیکی و بولدوزر وارد تالاب هامون شده‌ و به عملیات لایروبی بستر تالاب هامون اقدام کرده‌اند تا آب در تالاب جریان یابد. این اقدام کاملا خودسرانه است و به محض مشاهده و اطلاع از سوی محیط‌بانان منطقه و با همت اداره کل محیط زیست استان سیستان و بلوچستان از ادامه آن جلوگیری شد. 

تالاب هامون برنامه جامع مدیریت زیست‌بومی دارد 

وی با بیان اینکه برخی سازمان‌های مردم نهاد منطقه نیز بر ضرورت اجرای لایروبی تالاب هامون تاکید دارند، گفت: بحث ما این نیست که لایروبی انجام بشود یا نشود بلکه حرف اصلی این است که اگر کسی طرح و ایده‌ای برای احیای تالاب هامون دارد باید طرح خود را به کمیته استانی برنامه جامع مدیریت زیست‌بومی هامون تحویل دهد نه اینکه خودسرانه وارد اقدام عملی در تالاب شود چون این تالاب در حال حاضر از یک برنامه جامع مدیریت و ساختار سازمانی برخوردار است و تنها طرح‌هایی اجرا می‌شوند که در کمیته استانی مطرح شده و تاییدیه گرفته باشند. 

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های کشور تاکید کرد: تالاب هامون برنامه جامع مدیریت زیست‌بومی دارد و قرار نیست هر کس هر کاری که دلش خواست و صلاح دید،انجام دهد. حتی ممکن است تصمیم این گروه‌ها درست هم باشد اما نباید فراموش کنیم که تالاب یک مرجع تصمیم‌گیری دارد و همه باید به ساختارهای سازمانی شکل گرفته احترام بگذاریم نه اینکه فراقانونی و سلیقه‌ای عمل کنیم. کسی نمی‌تواند به طور شخصی برای احیای تالاب عمل کند حتی اگر نیتش خیر باشد.

آبشت با اشاره به اینکه بیش از یک دهه از آغاز فعالیت طرح حفاظت از تالاب‌های ایران و تلاش برای تدوین برنامه‌های مدیریت جامع برای حوضه‌های آبریز تالابی می‌گذرد، گفت: هدف از تدوین برنامه‌های مدیریت زیست‌بومی این است که کلیه پروژه‌های توسعه‌ای در حوضه آبریز تالاب‌ها به نحوی به تعادل برسند که نه توسعه ضرر کند نه حوضه آبریز و همزمان با اجرای طرح‌های توسعه اقتصادی، محیط زیست نیز حفظ و حراست شود.

همه اقدامات توسعه‌ای زیر چتر برنامه جامع تالاب‌ها 

وی با بیان اینکه تالاب‌ها نباید در جریان توسعه‌ کشاورزی، صنعت و نفت و ... آسیب ببینند، گفت: خشک و آلوده شدن تالاب به این معناست که اقدامات توسعه‌ای صورت گرفته در حوضه آبریز به‌درستی مدیریت نشده و خارج از ظرفیت حوضه آبریز است، بنابراین برنامه‌های مدیریتی به همه کسانی که در یک حوضه آبریز حضور دارند و ذی‌نفع هستند این موضوع را یادآوری می‌کند که هر اقدامی باید زیر چتر یک برنامه مدون یعنی برنامه جامع زیست‌بومی تالاب انجام شود. 

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های کشور تاکید کرد: هر اقدام توسعه‌ای از جمله سدسازی، جاده‌سازی و توسعه کشاورزی در حوضه آبریز یک تالاب باید در کمیته استانی برنامه جامع مدیریت زیست‌بومی تالاب مطرح شود زیرا همه دستگاه‌های دولتی اثرگذار و اثرپذیر از تالاب و حتی دستگاه‌های نظامی و انتظامی در این کمیته حضور دارند همچنین نمایندگان جامعه محلی در این کمیته عضو هستند و در جلسات حضور دارند بنابراین برنامه‌ تهیه شده با مشارکت همه این گروه‌ها است و به هیچ وجه یک جانبه نیست و این طور نیست که در تهران و توسط تنها یک دستگاه تدوین شده باشد و منافع برخی را در نظر نگیرد بلکه همه دستگاه‌ها در سطح استان در تدوین برنامه جامع زیست‌بومی تالاب مشارکت داشته‌اند.

دستگاه‌ها به برنامه‌های تدوین شده متعهد باشند 

آبشت در ادامه گفت: انتظار از همه دستگاه‌ها این است که در شرایطی که خود در تدوین برنامه جامع مدیریت زیست‌بومی تالاب نقش داشته‌اند خود به آن متعهد باشند تا به تعادل در حوضه آبریز برسیم و این طور نباشد که هر دستگاهی هر کاری که به ذهنش رسید و هر کاری که دلش خواست، درهر زمانی که تمایل داشت در حوضه آبریز انجام دهد. قبلا چنین برنامه‌ای در کار نبود و هر گروهی با توجه ماموریت‌ها و منافعی که داشت دست به عملیات و اقداماتی در حوضه آبریز می‌زد ولی در در شرایط فعلی با وجود برنامه جامع زیست بومی تالاب، شرایط تغییر کرده و لازم است هر اتفاقی در حوضه آبریز با نگاه و نظر جمعی روی دهد.

وی با بیان اینکه ساختار سازمانی برای احیای تالاب‌ها وجود دارد که رئیس کمیته استانی آن استاندار است و دبیرخانه اجرایی برنامه جامع زیست‌بومی تالاب‌ها هم سازمان حفاظت محیط زیست است، اظهار کرد: برای تالاب هامون توافق‌نامه‌ای بین همه دستگاه‌های اجرایی استان سیستان و بلوچستان امضا شده و همگی متعهد شده‌اند که ذیل برنامه جامع تالاب هامون عمل کنند و پذیرفته‌اند که اقدامات اولویت‌دار کمیته را انجام دهند و حتی جزییات تکالیف و اولویت‌های همه دستگاه‌های استانی مشخص شده است بنابراین در شرایط کنونی انتظار می‌رود همه دستگاه‌ها به برنامه جامع مدیریت تالاب هامون احترام بگذارند چون اگر قرار باشد دستگاه‌ها به برنامه‌ای که خودشان تهیه و تدوین کرده‌اند؛ متعهد نباشند سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های کشور  با اشاره به اینکه در تالاب هامون برخی نهادها و تشکل‌های محلی اقدامات خودسرانه‌ای انجام می دهند، گفت: گاهی ممکن است یک تشکل و نهادی طرحی را برای احیای تالاب مطرح کند و مورد موافقت سازمان محیط زیست قرار نگیرد و آن تشکل با اصرار و پافشاری از سایر دستگاه‌ها برای اجرای آن طرح کمک بگیرد و ممکن است در موقعیتی آن دستگاه برای اجرای ایده و طرح تشکل کمک هم بکند، اما گاهی در  نتیجه چنین رفتارهایی تالاب آسیب‌های غیرقابل جبرانی می‌بیند.

آبشت در پایان ضمن اشاره به تصویب لایحه حفاظت و احیای تالاب‌های کشور در مجلس شورای اسلامی طی سال جاری اظهار کرد: ماده اول این مصوبه به صراحت اشاره می‌کند که هر گونه اقدام در بستر تالاب که منجر به خسارت غیرقابل جبران شود ممنوعیت دارد و حتی در بندهای بعدی برای این کار جریمه تعیین شده است همچنین نهادی که  مسئولیت تشخیص غیر قابل جبران بودن خسارت را برعهده دارد، سازمان حفاظت محیط زیست است. متاسفانه با وجود قانون حفاظت از تالاب‌ها و برنامه جامع مدیریت زیست‌بومی تالاب‌ها باز هم شاهد اقدامات خودسرانه برخی گروه‌ها در بستر تالاب‌ها هستیم.

به گزارش ایسنا، تالاب بین‌المللی هامون،سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه خزر و دریاچه ارومیه و یکی ازذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران است که در استان سیستان و بلوچستان واقع شده‌ است. تالاب هامون از سه دریاچه کوچک به نام‌های هامون پوزک (میانی)، هامون صابوری (شمالی) و هامون هیرمند تشکیل شده که در زمان وفور آب به هم متصل می‌شوند و دریاچه هامون را تشکیل می‌دهند. در سال‌های اخیر به دلیل خشکسالی و مدیریت ناصحیح منابع آب، این مناطق دچار خشکی شده است. موضوع حق‌آبه هامون یکی از مسائل در حوزه محیط زیست کشور ما است. در این جهت سازمان حفاظت محیط زیست اخیرا از شکل‌گیری اقدام ایران و افغانستان برای احیای تالاب هامون و تدوین سند راهبردی مشترک خبر داده بود. 

انتهای پیام 

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۵۴۳۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عدم وجود سایت مدیریت پسماند ویژه در شهرک‌های صنعتی

علیرضا قره حسنلو در گفت وگو با خبرنگار مهر ضمن درخواست استفاده از تسهیلات صندوق ملی محیط زیست برای ایجاد تصفیه خانه‌های لوکال در سطح شهرها و روستاها اضافه کرد: از این طریق می‌توانیم بسیاری از معضلات محیط زیستی را برطرف کنیم.

وی افزود: با توجه به محدودیت‌های ایجاد شده توسط شورای عالی امنیت ملی، برخی روستاها به تصفیه خانه‌های لوکال نیاز دارند که آبریز آنها در سطح رودخانه‌های کرج و شهر شاهرود سرازیر نشود که تصفیه خانه‌های لوکال می‌توانند این آلودگی‌ها را کاهش دهند.

رئیس شورای اسلامی استان البرز عنوان کرد: با توجه به اینکه گاهاً بیش از ۷۰ درصد آلودگی هوا به دلیل استفاده از وسایل نقلیه فرسوده است، نیاز داریم نگاه ویژه ای به موضوع محیط زیست شود و برای بهسازی این ناوگان از تسهیلات صندوق ملی محیط زیست استفاده کنیم.

قره حسنلو با بیان اینکه جرایم صنایع آلاینده یا مالیات سبز طی چند سال اخیر کمتر به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌ها واریز شده است، گفت: یکی از مشکلات موجود در سطح شهرک‌های صنعتی عدم وجود سایت مدیریت پسماند ویژه است.

وی ادامه داد: غالباً پیمانکار وجود دارد اما زمین اختصاص پیدا نمی‌کند که بتوانیم از این ظرفیت برای سایت مدیریت پسماند و بازیافت استفاده کنیم. این موضوع یکی از دغدغه‌های ماست که امیدواریم با کمک و همراهی مسؤولان مربوطه اقدامات مناسب و لازم انجام شود.

رئیس شورای اسلامی استان البرز عنوان کرد: با توجه به اینکه البرز استانی پرتراکم است، نیاز به محلی برای دپوی نخاله‌های ساختمانی هستیم اما زمین مناسب نداریم که درخواست می‌کنیم، در ضوابط و مقررات این حوزه یک بازنگری انجام شود.

قره حسنلو با اشاره به اهمیت ایجاد خانه‌های محیط زیست به صورت عملیاتی مطرح کرد: قبلاً ما درخواست و تفاهم نامه همکاری را با اداره کل محیط زیست البرز امضا کردیم و اکنون آماده‌ایم که ایجاد خانه‌های محیط زیست را در سطح شهرها و روستاها با حضور افراد متخصص پیگیری کنیم.

وی بیان کرد: پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهیم تا در قالب طرحی از سوی شورای عالی استان‌ها، نسبت به در نظر گرفتن ساختاری برای ادارات محیط زیست شهرداری‌ها اقدام شود تا بتوانیم گام‌های مؤثری با همکاری اداره کل حفاظت محیط استان در این حوزه برداریم.

رئیس شورای اسلامی استان البرز با توجه به حفاظت شده بودن زمین‌ها در جاده چالوس گفت: درخواست ما این است که زمینی به دهیاران واگذار شود تا بتوانند در آن نسبت به تفکیک زباله و هدایت زباله‌های تر به سمت حلقه دره اقدام کنند.

قره حسنلو با اشاره به اینکه با استقرار دستگاه زباله سوز نیز می‌توانیم بوی نامطبوع زباله‌ها را از بین ببریم، اظهار کرد: نه فقط شهرداری‌ها و شورای اسلامی و اداره کل حفاظت محیط زیست استان، بلکه تمام مسؤولان باید در راستای کاهش آلودگی هوا پای کار بیایند.

کد خبر 6095488

دیگر خبرها

  • آغاز طرح مقابله با تخلفات صید غیرمجاز برای حمایت از تالاب و صیادان شادگان 
  • معضل کشت‌های زیرپلاستیکی در همدان و آلودگی محیط زیست
  • ایجاد مهارت و کمک به شعار سال هدف اصلی دانشگاه علمی و کاربردی
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • عملکرد فصل معیشت و رفاه در قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران
  • ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری و مرطوب شده است
  • قایق هایی که پس از سالها در کنار کوه خواجه سیستان به آب افتاد
  • آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان
  • عدم وجود سایت مدیریت پسماند ویژه در شهرک‌های صنعتی