Web Analytics Made Easy - Statcounter

دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا با اشاره به این که مینای صبی در خطر فراموشی است گفت: هیچ برنامه هدفمندی برای معرفی، آموزش و رونق این هنر وجود ندارد.

مجتبی گهستونی در گفتگو با خبرنگار مهر به چگونگی ساخت مینای صبی اشاره و بیان کرد: از تلفیق مینا با فلز طلا یا نقره، یک مینای سیاه شکل می گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سپس با قالب‌گیری، طلا یا نقره را متناسب با طرح و نقش مورد نظر خود به قطعات دلخواه با اندازه‌ها، ضخامت و شکل‌های گوناگون درمی‌آورند و این کار توسط ابزارهای ساده و دستی انجام می‌شود. پس از آن،  قطعات سیاه را در محلول اسیدی، زغاب و زاج سفید می‌جوشانند تا رنگ  طلا ویا نقره نمایان شوند. پس از آن، قطعات طلا و نقره را سوهان و سمباده می کشند و آماده پرداخت و عرضه می‌کنند.

دبیر و سخنگوی انجمن تاریانا، با اشاره به این که مینای صبی در حال نابود شدن است گفت: مینای صبی همان میناکاری روی طلا و نقره است که توسط صابئین یا مندائیان انجام می شود و امروز، با توجه به این که قوم صابئین در حال مهاجرت از اهواز و ساحل کارون به نقاط دیگر هستند،  بیم آن می رود که رشته میناکاری هم درشمار صنایع دستی در معرض نابودی قرار بگیرد و کمرنگ و کمرنگ‌تر شود. صابئین یا مندائیان مردمی در خوزستان هستند که از حضرت یحیی پیروی می کنند و صنعتگران چیره دستی هستند و رشته میناکاری، هنر دست بخشی از صابئین مندایی است که مشتریان ایرانی و خارجی خاص خود را دارد.

گهستونی به این که مسئولان فرهنگی، هیچ برنامه ریزی مشخصی برای رونق مینای صبی ندارند اشاره و بیان کرد:نبود برنامه ریزی مناسب برای شناسایی بازرهای هدف به منظور عرضه گسترده صلا و نقره میناکاری و نبود آموزش میناکاری به علاقمندان باعث شده تا ضربه جبران ناپذیری به این رشته وارد شود در حالی که مینای صبی، نام و اصالت مندائیان را یدک می‌کشد و صابئین، هنر میناکاری آن را سینه به سینه به فرزندان خود منتقل کرده اند و مسئولان فرهنگی نباید از کنار این هنر، بی تفاوت بگذرند.

این فعال میراث فرهنگی، ضمن برشمردن دلایل اهمیت هنر میناکاری گفت: بومی بودن این هنر به عنوان زینت دهنده طلا یا نفره، همچنین وجود برخی اشکال از جمله نخل، شتر، قایق، ستاره، ماه و تاق کسری که با حوزه فرهنگی میان رودان و دشت خوزستان پیوند دارد، از جمله دلایلی است که موجب اهمیت این هنر و ضرورت حفظ آن می شود. علاوه بر این هنر میناکاری، جزو صنایع دستی قومی است که نزدیک به دو هزار سال در ایران و کرانه های رودخانه های کارون، کرخه و دز سکونت دارند.

گهستونی، ورود طلا و میناکاری شرکتی را یکی دیگر از آسیب های جدی به این هنر دانست و افزود: در حال حاضر رشد بی رویه طلا و نقره میناکاری شرکتی که اجرت پایینی دارد، باعث شده تا برخی صنعتگران انگیزه برای ساخت طلا نقره میناکاری سنتی نداشته باشند. از طرفی اداره کل میراث فرهنگی خوزستان، فقط اقدام به ثبت میناکاری کرده و تاکنون شرایطی را فراهن نیاورده تا این رشته به صورت گسترده آموزش داده شود و  تنها امکانی که گهگاه در اختیار صنعتگران قرار می گیرد این است که از آنها برای شرکت در پاره ای نمایشگاه ها دعوت می شود.

او به بازار فروش مینای صبی اشاره و بیان کرد: به طور معمول مینای صبی به عراق، کویت و استرالیا صادر و در اهواز هم به صورت سفارشی  و بسته به دلخواه مشتریان کار انجام می‌شود.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۴۲۵۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم ایجاد خانه‌های صنایع‌دستی در فارس

مریم جلالی در مراسم واگذاری تعدادی از اتاق‌های ارگ کریم‌خانی شیراز به پیشکسوتان و اساتید صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی استان فارس گفت: امید است این اقدام در فارس زمینه‌ای شود تا در تمامی ابنیه‌های میراثی حضور و فعالیت هنرمندان صنایع‌دستی را ببنیم.

معاون صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی افزود: آنچه امروز در موزه‌ها می‌بینیم، کار دست هنرمندان صنایع‌دستی دیروز است و هنرمندان امروز حافظان و پاسداران میراث فرهنگی ما محسوب می‌شوند.

جلالی در بخش دیگری از سخنانش بر لزوم ایجاد و توسعه خانه‌های صنایع‌دستی تأکید کرد و گفت: ضروری است برای توسعه و ترویج و عرضه درست محصولات دست‌ساز هنرمندان خانه‌های صنایع‌دستی متعددی، چون نمد، منبت، خاتم، شیشه و... ایجاد شود.

او با اشاره انتخاب «محله بالا کفت» به‌عنوان محله هنر و صنایع‌دستی در شیراز گفت: در حال حاضر به‌منظور حفظ میراث فرهنگی، هنر و معماری و صنایع‌دستی نهفته در بافت تاریخی شیراز، «محله بالا کفت» به‌عنوان محله هنر و صنایع‌دستی شیراز تعیین‌شده است و جا دارد در این محله خانه‌های صنایع‌دستی متعددی ایجاد شود تا گردشگری تجربه محور رخ دهد.

معاون وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری افزود: در محله‌های قدیمی آسیب‌های اجتماعی زیادی وجود دارد که می‌توان از محل مسئولیت‌های اجتماعی وضعیت این محلات را به سازی کرد و با ایجاد فرصت برای هنرمندان در این مناطق صنایع‌دستی را رونق داد.

جلالی در ادامه سخنانش به جهانی و ملی شدن شهر‌ها اشاره کرد و گفت: همواره تأکید کرده‌ام که ملی و جهانی‌شدن شهر‌ها امتیاز نیست بلکه مسئولیت است و اگر مسئولیت خوب انجام نشود ممکن است این امتیاز سلب شود از این روباید مصوبات شورای جهانی صنایع‌دستی ضمانت اجرایی داشته باشند؛ بنابراین گزارش با حضور مریم جلالی معاون صنایع‌دستی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس و هیات همراه، ۵ اتاق در عمارت ارگ کریم خانی شیراز به پیشکسوتان و اساتید صنایع دستی و هنر‌های سنتی استان فارس به مدت دو سال واگذار شد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • تعداد فروشگاه‌های صنایع‌دستی استان سمنان به ۱۹ باب افزایش یافت
  • بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلم‌ها و استادان
  • اجرای پروژه‌های گردشگری با بیش از ۲۰ همت سرمایه‌گذاری
  • لزوم ایجاد خانه‌های صنایع‌دستی در فارس
  • ‌کرمان‌ میزبان سومین جشنواره ملی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی
  • نمایشگاه صنایع‌دستی در عمارت خسروآباد سنندج برپا شد
  • کاروانسرای ینگی‌امام به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری می‌شود
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود
  • میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود