Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - محله تاريخي دارالشفاي يزد که بخشي از مرکز بافت تاريخي ثبت جهاني يزد است شاهد تخريب هايي است که موجب نگراني فعالان ميراث فرهنگي شده است.
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاري ميزان، محله دارالشفاي يزد يکي از قديمي ترين محله هاي بافت تاريخي اين شهر است. محله اي که در کنار محله سر شناس مسجد جامع قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موج تغيير کاربري بناهاي تاريخي به کافه و اقامتگاه آرام آرام در حال نفوذ به اين محله نيز هست. با اين حال به دليل مجاورت با دو مسجد جامعه و حظيره، دارالشفا يکي از مهمترين محورهاي ترافيکي و پارکينگ هاي بافت تاريخي است.

از مدت ها پيش يکي از خيابان هاي محله دارالشفا که به خيابان اصلي ختم مي شد با مشکل قرار گيري يک بنا در محل گذر روبرو بود. هر چند بافت تاريخي يزد به خيابان هاي کاهگلي، پيچ در پيچ و تو در تو اش معروف است اما به نظر مي رسيد که مديريت شهري و مديريت ميراث فرهنگي شهر يزد قصد رفع مشکل اين خيابان و تخريب بناي مزاحم را داشتند.
اين بنا که با نام مسجد رقيه شناخته مي شد از مدت ها پيش در آستانه تخريب بود و براساس گفته هاي اهالي، مالکان آن نيز قصد مرمت آن را نداشتند و از سوي ديگر ميراث فرهنگي يزد نيز آن را فاقد پيشينه تاريخي مي دانست.
بيشتر بخوانيد: حال خوب يزد پس از ثبت جهاني شدن/ تخريب، نگراني اصلي يزد
ملک از مدتي قبل توسط داربست محفوظ شده بود، ترک هاي عميقي بر ديوارش افتاده بود و به نظر مي رسيد در آستانه تخريب است. با اين وجود مسئولان ميراث فرهنگي اين شهر بدون اعلام دلايل خود و توجيه افکار عمومي اجازه تخريب اين بنا را صادر کردند، اتفاقي که باعث ايجاد حواشي اي شد. پس از ثبت جهاني شهر يزد، حساسيت روي تک تک پلاک هاي بافت تاريخي اين شهر بالا رفته است و کوچکترين تغيير و ساخت و سازي مورد توجه قرار مي گيرد. با اين وجود حتي نهاد مسئول بافت تاريخي اين شهر بدون اطلاع رساني صحيح اقدام به تخريب بناهاي در بافت تاريخي مي کند. اتفاقي که شائبه برانگيز است و به ايجاد شايعات تخريب بناهاي تاريخي دامن ميزند.
براي تخريب اين بنا مالکان و مديريت شهري گويا به تفاهمي رسيده بودند و پس از مدتي از داربست کشي اطراف اين بناي خطرناک که در حال ريزش بود، بنا تخريب شد.

اما در مجاورت اين بنا ديواري نيز در حال ريزش قرار داشت. ديواري که حالا پس از تخريب بنا، تخريب شده و مشخص شده که پشت آن يکي ديگر از بناهاي تاريخي فراموش شده شهر يزد قرار دارد. اين اتفاق موجب شد که برخي اين تخريب را تخريب يک بناي ارزشمند بدانند.
پس از تخريب بناي داخل خيابان و ديوار مجاور آن، برخي مدعي شدند که بقعه، مسجد و بخشي از خانه منسوب به غياث الدين نقشبند يزدي هنرمند شهير عهد صفوي و وزير شاه عباس صفوي تخريب شده است.
بيشتر بخوانيد: ضرورت حفظ بافت تاريخي يزد از هرگونه ساخت و ساز غير مجاز

اين خبر باعث واکنش اداره کل ميراث فرهنگي استان يزد شد و آنها توضيح دادند که بناي تخريب شده داراي ارزش تاريخي نيست و از سويي اين منطقه بقعه يا مسجد غياث الدين نيز نبوده است. با اين حال تخريب اين بنا باعث شد که بخشي از يک خانه تاريخي پشت ديوارهاي فراموشي شهر يزد نمايان شود و حالا اداره کل ميراث فرهنگي وعده داده که موضوع خانه غياث الدين شود.
بافت تاريخي شهر يزد پر از خانه هايي است که درهاي آن مدت هاست باز نشده، خانه هاي ارزشمندي که برخي به مشاهير اين شهر تعلق داشتند و برخي از آنها تنها طي اتفاقات مشابهي که براي خانه منتسب به غياث الدين رخ داد، کشف مي شود. اين اتفاق لزوم پايش اين بافت تاريخي را بيش از پيش مي کند.
با اين وجود سازمان ميراث فرهنگي در پرونده ثبت جهاني شهر يزد نيز مانند باقي آثار ثبتي رفتار مي کند و پس از ثبت شدن اين شهر در يونسکو وضعيت آن فرقي با باقي آثار تاريخي ندارد. اتفاقي که مي توان مشابه آن را در آثار ثبت جهاني شهر شوش، آبشارهاي شوشتر و قنات هاي ايران ديد. مسئولان ميراث فرهنگي به جاي حفظ و ارتقا بناها و آثار تاريخي با ثبت جهاني مدتي است در مسابقه اي با خود تنها به دنبال بالا بردن عدد آثار ثبتي هستند و پس از مختومه شدن هر پرونده آن را فراموش مي کنند.
بيشتر بخوانيد: ثبت يک شهر در فهرست جهاني آرزوي ما بود/ احتمال تعليق شدن پرونده ثبت جهاني يزد به 3 سال بعد وجود داشت

بافت تاريخي شهر يزد پس از ثبت جهاني با چالش هاي زيادي روبرو است. لزوم حفظ حريم و ارتفاع بناهاي تاريخي و جلوگيري از ساخت و ساز و تخريب بناهاي بافت تاريخي باعث شده که همواره نگراني خروج از ثبت جهاني اين شهر وجود داشته باشد. از سوي ديگر يزد يک شهر زنده است که نياز به توسعه شهري دارد. چالشي که با وجود گذشتن مدت ها از ثبت جهاني هنوز فکري براي مديريت آن نشده است.
انتهاي پيام/

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۸۷۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گردشگری اولین رکن سند توسعه و پیشرفت نایین است

فرماندار شهرستان نایین گفت: گردشگری اولین رکن و اولویت اول سند توسعه و پیشرفت و یکی از پیشران‌های اصلی توسعه شهرستان نایین است.

محمد کریمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در نائین با بیان اینکه با وجود ۱۲۰۰ اثر تاریخی باید پیشرفت نائین را در گردشگری دنبال کنیم، اظهار کرد: با جدیت پیگیر توسعه گردشگری و تکمیل زیرساخت‌های آن در شهرستان نائین هستیم زیرا موضوع گردشگری با توجه به ظرفیت‌ها و ویژگی‌های تاریخی و فرهنگی شهرستان، به‌عنوان اولین رکن و اولویت اول سند توسعه و پیشرفت در نظر گرفته شده است.

وی افزود: تمام تلاش ما در مجموعه اداری شهرستان نائین حمایت از سرمایه‌گذاران در حوزه گردشگری و صنایع دستی و تسهیل امور در جهت رفع مشکلات حوزه گردشگری و میراث فرهنگی است.

فرماندار شهرستان نائین عنوان کرد: بر همین مبنا جلسات کمیته تخصصی میراث فرهنگی با فواصل زمانی معین برگزار و در این جلسات به صورت مصداقی با حضور مدیران مربوطه و بعضاً شخص سرمایه‌گذار موضوعات و درخواست‌های این حوزه مورد بررسی و تصمیماتی در این راستا اتخاذ می‌شود که امیدواریم بتوانیم به‌عنوان خدمتگزار مردم، زمینه ایجاد سرمایه‌گذاری و به تبع آن ایجاد اشتغال و توسعه شهرستان را در مبحث مهم گردشگری پیگیری کنیم.

کریمی با اشاره به برگزاری منظم جلسات این کمیته تخصصی گفت: بسیاری از مشکلات و مسائل این حوزه که بعضاً چندین سال متوقف بود با ارائه راهکار و تعامل بین دستگاهی و همکاری مدیران شهرستان مرتفع شد و شاهد اقدامات خوبی در حوزه مرمت آثار تاریخی، تسریع در صدور مجوزها و ایجاد واحدهای بوم‌گردی و گردشگری و پیگیری ثبت آثار ملموس و میراث ناملموس فرهنگی بودیم که با مجموع این اقدامات، حوزه گردشگری و میراث فرهنگی را به‌عنوان یکی از پیشران‌های اصلی توسعه شهرستان تقویت کرده‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: ساماندهی بافت تاریخی نائین خصوصاً محوطه پیرامونی نارین قلعه، بررسی مسائل و مشکلات مجموعه‌های بوم‌گردی و گردشگری در شهرستان، بررسی نحوه معرفی جاذبه‌های گردشگری در ورودی‌های شهر نائین و جذب مسافران عبوری، احیای مغازه‌های بازار تاریخی نائین از مسائل و مشکلات حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در نائین است که نیاز به بررسی دارد.

فرماندار شهرستان نائین با اشاره به بیش از هزار اثر تاریخی که حدود ۱۰۰ اثر از آن ثبت ملی شده است، گفت: وجود بیش از ۱۰۲ هکتار بافت تاریخی در شهر نائین موجب شده است تا این شهرستان جز ۹ شهرستانی در کشور باشد که برای بافت تاریخی آن مشاور ویژه تعیین شده است؛ مطالعات بافت تاریخی در حال انجام است و حوزه احیای بافت تاریخی نائین باید با رعایت ضوابط و هماهنگی دستگاه‌های ذی‌ربط عمل کند.

کد خبر 749098

دیگر خبرها

  • گردشگری اولین رکن سند توسعه و پیشرفت نایین است
  • برنامه ریزی برای ساماندهی گذر قدیمی جلوخان
  • ایجاد حفره ۸ متری در بافت تاریخی یزد/ اتصال فاضلاب به قنات ممنوع
  • بورل: رویارویی هسته‌ای به یک احتمال واقعی تبدیل شده است
  • بازدید خبرنگاران داخلی و خارجی از بافت تاریخی بوشهر
  • بافت تاریخی بندر بوشهر با مشارکت مردم بازآفرینی می‌شود
  • بافت تاریخی کرمان سرمایه مادی و معنوی است
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • آرزوهای شیرین برای محله‌ای در دروازه تاریخ / «دروازه ری» در انتظار لباس نو
  • ۵۵ درصد از واحد‌های فرسوده در بافت‌های تاریخی قرار دارند