Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@20:01:57 GMT

شرکای تجاری موافق مواضع ایران هستند

تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۸۹۱۸۱

شرکای تجاری موافق مواضع ایران هستند

تهران- ایرنا- روزنامه ستاره صبح در گفت وگویی با محمد خوش‌چهره اقتصاددان، نوشت: با حمایت‌هایی که اروپا و شرکای تجاری ایران از اقتصاد ما داشتند، بعید به نظر می‌رسد که صنعت نفت ایران متضرر شود. مسیری که دولت آمریکا و شخص ترامپ در نظر دارند، متضرر اصلی واسطه‌ها و شرکت‌های نفتی آمریکا خواهند بود.

در ادامه این گفت وگو آمده است: نفت، محصولی استراتژیک است که اقتصاد ایران همواره بر پایه آن بنا بوده و هست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گاهی تحولات بین‌المللی باعث ایجاد نوسان در بازار طلای سیاه می‌شود. اخیراً نیز رئیس‌جمهوری آمریکا سخنانی را به زبان آورده که برخی کارشناسان تحولات اخیر بازار نفت را مربوط صحبت‌های جنجالی ترامپ می‌دانند. اما برخی اقتصاددانان نظیر محمد خوش‌چهره نوسانات بازار را طبیعی می‌داند و اعتقاد دارد صحبت‌های یک فرد و مواضع یک کشور برای ایجاد تغییر و تحول در روند بازارها کافی نیست. دراین‌زمینه، «ستاره صبح» گفت‌وگویی با محمد خوش‌چهره، اقتصاددان انجام داده که در پی می‌خوانید.

**ارزیابی شما از نوسانات بازار نفت چیست؟ آیا سیاست‌های آمریکا می‌تواند تأثیری بر روند آن بگذارد؟
بازار نفت ایران همواره به‌عنوان یک برند در سطح بین‌المللی شناخته می‌شود و اکنون نیز ماهیتی شناخته‌شده دارد. شاید زمان تحریم‌ها با مشکلاتی دراین‌زمینه مواجه شدیم، اما نباید فراموش کرد که در همان زمان هم بسیاری از درآمدهای کشور از طریق نفت و فراورده‌های نفتی به‌دست می‌آمد. اکنون نیز تقاضاها شکل گرفته و مشتریان خاص خود را داریم، اما ممکن است آمریکا و شرکایش طوری ظاهرنمایی کنند که گویا ایران از مسیر اصلی خارج شده است. اما با حمایت‌هایی که اروپا و شرکای تجاری ایران از اقتصاد ما داشتند، بعید به نظر می‌رسد که صنعت نفت ایران متضرر شود. مسیری که دولت آمریکا و شخص ترامپ در نظر دارند، متضرر اصلی واسطه‌ها و شرکت‌های نفتی آمریکا خواهند بود. در شرایط کنونی اقتصاد جهان کمتر کشوری را می‌توان یافت که مخالف با پویایی بازار نفت باشد. به‌هرحال ترامپ در مسیری پا گذاشته است که دیگر کشورهای بزرگ دنیا، از جمله شریک قدیمی آن‌ها، یعنی اتحادیه اروپا هم حاضر به همراهی با آن‌ها نیست.

**سیاست مشتری‌های نفتی ایران از جمله چین و هندوستان درباره ادامه همکاری با ایران چیست؟ آیا ممکن است آمریکا سیاست اختلاف‌افکنی را در پیش بگیرد؟
اکنون کشورهایی نظیر چین، هند و حتی کره‌جنویی ازجمله متقاضیان اصلی نفت ایران هستند و کاملاً با مواضع ایران همراه‌اند. بعید به نظر می‌رسد که آن‌ها بخواهند همکاری با ایران را از دست بدهند، چراکه بعد از سال‌های تحریم، فرصت مناسبی برای آن‌ها پیش‌آمده تا بتوانند بدون مشکلی خاص همکاری خود را با ایران گسترش دهند. جان کلام این است که سخنان رئیس‌جمهوری آمریکا و یا هر اقدامی که در تضاد با مفاد برجام باشد، نمی‌تواند فروش نفت ایران را تحت تأثیر قرار دهد. بازار نفت ایران در جریان گیرودار برجام و موضع‌گیری‌های ترامپ دچار نوسان و بالا و پایین نمی‌شود. اکنون موضع اروپا حمایت از ایران است، نه فشار. ترامپ با چنین رفتارهایی را آمریکا را منزوی می‌کند.

درحال‌حاضر مشاهده می‌کنیم که آمریکا با مکزیک هم‌پیمانی دارد، اما طبق دستور دولت، ایالات‌متحده پیمان‌های قبلی که منطقی نیز منعقدشده و ربطی هم به ایران ندارد، لغو می‌کند. آمریکا پیمان‌شکن است و ترامپ به‌عنوان یک تاجر، مصداق بارز پیمان‌شکنی اقتصادی است. آمریکا می‌داند، ایران کشوری نیست که از این تهدیدها بترسد.

**گذشته از بازار نفت، آیا صحبت‌های ترامپ تأثیر خاصی بر بازارهای دیگر گذاشته است؟
به نظر من نوسانات بازار در طول دو هفته اخیر عادی بوده و نمی‌توان آن‌ها را مربوط به صحبت‌های یک فرد دانست. اشتباه است که بدانیم اشخاص در آمریکا منشأ تحول در داخل و خارج از کشور خواهند بود. بازیگردانانی در آمریکا هستند که احزاب و رؤسای جمهور را مدیریت می‌کنند. البته به نظر می‌رسد با توجه به اینکه آمریکا در حالت بد اقتصادی و سیاسی است ما در آینده شاهد ماجراجویی جدیدی توسط این کشور نخواهیم بود.

اکنون ساختار آمریکا در بخش‌های مختلف شکننده و با بحران‌های اقتصادی روبه‌روست، به‌نحوی‌که تا به امروز مسئولان آمریکایی با اصلاحات خاص خود فقط تهدیدات را مدیریت ضمنی کرده‌اند، اما این امر به معنای رفع کامل آن تهدیدها نیست. در انتها باید اشاره‌کنم که برجام قراردادی دوجانبه نیست که با خروج آمریکا از آن، لغو شود. اجرای برجام به رفتار طرف ایرانی هم ارتباط دارد. هرچقدر ما صلابت، عقلانیت و خودباوری بیشتری داشته باشیم، طرف خارجی، ازجمله اتحادیه اروپا هم خود را ملزم به اجرای تعهدات خود می‌داند.

*منبع: روزنامه ستاره صبح؛ 1396،8،6
**گروه اطلاع رسانی**2059**2002** انتشاردهنده: فاطمه قناد قرصی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۸۹۱۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟

اگرچه ایالات متحده کمک‌های تازه‌ای را برای اوکراین تصویب و بریتانیا اخیرا از بزرگترین کمک نظامی‌اش به کی‌یف رونمایی کرد، اما زمان خواهد برد تا اوکراین قدرتش را به واسطه این کمک‌های جدید احیا کند و البته در عین حال کمبود نیروهای اوکراینی نقطه ضعف دیگری برای این کشور در مقابل جنگ با روسیه تلقی می‌شود.

به گزارش ایسنا، به محض آنکه «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا لایحه کمک به اوکراین را امضا کرد، ارتش ایالات متحده شروع به ارسال تجهیزات مورد نیاز به خط مقدم کرد. با این حال، بعید است اوکراین بتواند پیشرفت چشمگیری را در مقابل برتری‌های روسیه کسب کند.

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی می‌نویسد: «رای مثبت کنگره جهت ارسال کمک به اوکراین موجب افزایش روحیه برای کی‌یف شده است اما کمبود نیرو دغدغه‌ای بزرگ و حیاتی برای این کشور قلمداد می‌شود. از طرفی شاید کمک‌های آمریکا انگیزه‌ای برای کشورهای اروپایی ایجاد کند تا کمک‌های خود را به اوکراین افزایش دهند؛ همانگونه که نخست‌وزیر بریتانیا در جریان سفرش به ورشو از یک بسته کمکی نظامی ۵۰۰ میلیون پوندی رونمایی کرد.»

این روزنامه انگلیسی در ادامه می‌نویسد: «اوکراین ابتدا امیدوار بود که کمک‌های واشنگتن در ابتدای سال جاری میلادی به دستش برسد اما ظاهرا انتظار می‌رود سال ۲۰۲۴ همچنان برای اوکراین به معنای حفظ خطوط باشد تا بازپس‌گیری قلمروهایش. هفته گذشته لایحه کمک‌ آمریکا به اوکراین تصویب شد و زمان خواهد برد تا اوکراین وضعیت دشوار خود را که از ماه‌های اول ۲۰۲۴ گریبان‌گیر آن شده، بهبود ببخشد. هم‌چنین یگان‌های جدید باید آموزش ببینند و زمان می‌برد تا اوکراین کاملا از کمک‌های آمریکا بهره‌مند شود.»

فایننشال تایمز با اشاره به انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده می‌نویسد: «کی‌یف شاید برای به رخ کشیدن دستاوردهای نظامی پیش از انتخابات نوامبر ایالات متحده و توجیه این کمک‌ها، تحت فشار قرار بگیرد و آمریکا (دولت جو بایدن) از او دستاوردهای نظامی بخواهد. اما اوکراین همچنان به جذب منابع نیاز دارد و در عین حال با توجه به انتخابات آتی آمریکا و حضور چهره‌ای جمهوری‌خواه نظیر دونالد ترامپ، آینده روند این کمک‌ها به اوکراین مشخص نیست.»

این روزنامه هم‌چنین تاکید می‌کند: «در حال حاضر بهترین راه اوکراین برای تداوم مبارزه با روسیه، ادامه دادن انواع حملاتی است که اخیرا در حال افزایش هستند. طی این حملات از پهپادهای دوربرد علیه پالایشگاه‌های نفت و سایر اهداف با ارزش استراتژیک در روسیه استفاده شده است اما اوکراین نمی‌تواند از موشک‌های دوربرد اتکمز یا موشک‌های کروز سایه طوفان که سوناک در ورشو این هفته وعده داد، برای حمله به اهدافی در روسیه استفاده کند.»

فایننشال تایمز در پایان با اشاره به قدرت روسیه می‌نویسد: «در حالیکه هیچ راه آسانی برای به زانو درآوردن روسیه وجود ندارد، اما شاید در این مسیر نقاط آسیب‌پذیر این کشور فاش شود. از لحاظ انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا هم حتی اگر ترامپ پیروز شود، ضمانتی برای خرسندی پوتین ارائه نمی‌دهد زیرا ترامپ احتمالا بخواهد برنامه صلح خودش را در پیش بگیرد.»

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟
  • حمایت دانشجویان گیلانی از دانشگاهیان آمریکا و اروپا
  • ۱۵۳ میلیارد دلار؛ حجم تجارت خارجی ایران
  • ما آماده تعامل هستیم، حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم است
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت است
  • کنعانی: ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم است
  • ایران بازار عراق را از دست می‌دهد؟ | واکنش معاون وزیر صمت به رقابت ترکیه با ایران در بازار عراق
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح است