Web Analytics Made Easy - Statcounter

پنج گزاره در ارزیابی میزان همراهی اروپا با برجام این فرض بسیار کم رنگ هم وجود دارد که اگر اروپا در این مقطع تاریخی، در موضوع برجام قاطعانه در مقابل آمریکا بایستد و از برجام با تمامیتش حمایت کند، وارد فضای جدیدی در روابط بین الملل خواهیم شد که از بعد جنگ جهانی دوم بی سابقه خواهد بود و این وضعیت بیش از ایران، به نفع اروپاست پایگاه بصیرت / گروه بین الملل/جعفر برزگر

سخنان ترامپ در مورد برجام و تلاش های او برای خروج از این معاهده بین المللی باعث شکل گرفتن تحلیل های مختلفی در مورد آینده برجام در بین کارشناسان داخلی و خارجی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
یکی از موضوعات اساسی در این میان، موضع دولت های اروپایی در قبال برجام است؛ سه کشور اروپایی، یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان اعلام کردند که به برجام پایبند خواهند بود و ترامپ را در خروج از برجام همراهی نخواهند کرد. از سوی  دیگر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، فدریکا موگرینی، هم بر پایبندی این اتحادیه به  برجام تاکید کرد و ناراحتی خود از مواضع ترامپ را پنهان نکرد. این مواضع اروپایی ها، برخی از تحلیل گران داخلی که عمدتا از نظر مواضع سیاسی نزدیک به دولت فعلی هستند را به تکیه بر اروپا و ادامه دادن برجام با اروپا و بدون حضور آمریکا رسانده است.
 از این رو در مورد برجام بدون آمریکا اما با حضور اروپا ، نکاتی قابل ذکر است:   1-  برای آن که بفهیم می شود برای ادامه برجام روی مواضع اروپایی ها حساب کرد یا نه؟، باید به تاریخ مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی در مورد پرونده انرژی هسته ای در سال 1382 و در دولت اصلاحات توجه کنیم که از دل آن پیمان «سعد آباد» بیرون آمد.
 در این پیمان، ایران موافقت کرد فعالیت های هسته ای خود را به صورت داوطلبانه تعلیق کند و تن به پروتکل الحاقی و بازرسی هایی فراتر از معاهدات بین المللی دهد تا اعتماد اروپایی ها را به دست آورد و در عوض اروپا مانع رفتن پرونده ایران به شورای امنیت و همچنین مانع تحریم ایران شود، اما حسن روحانی مسئول مذاکرات در آن برهه و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، در نامه ای به البرادعی دبیر کل وقت آژانس انرژی اتمی، در سال 84 نوشت نتیجه مذاکرات را این گونه اعلام کرد: «متأسفانه، در مقابل اگر نگوییم هیچ، ایران ما به ‌ازای بسیار اندکی دریافت کرد و بارها اقدامات اعتمادساز خود را افزایش داد و تنها در عوض آن، با قول‌های انجام نشده و درخواست‌های بیشتر روبه رو شد.»

2- در شرایطی که هنوز امریکا از برجام خارج نشده است و تنها در بیانیه ها و سخنرانی ها تهدید به خروج از برجام می کند، که به نظر می رسد بیشتر به قصد گرفتن امتیاز بیشتر از ایران است نه خروج واقعی از برجام، مخالفت اروپایی ها با برجام چندان برای آن ها هزینه ساز نیست، اما پرسش مهم در اینجاست، زمانی که مخالفت اروپایی ها با امریکا در مسئله برجام برای آن ها هزینه ساز خواهد شد، آیا اروپا بار هم به حمایت از برجام ادامه خواهد داد؟
این دقیقا همان نکته ای که رهبر انقلاب در دیدار اخیر با نخبگان علمی، بر آن تاکید کردند و فرمودند: «خب دولت های اروپایی، مسئله‌ برجام را تأکید کرده‌اند؛ او گفته بود که من پاره می کنم، چنین می کنم-یک غلطی کرده بود- اینها محکوم کردند، گفتند نه، نباید پاره کنید و اینها. خیلی خب، خوب است، یعنی این مقدارش را ما استقبال می کنیم، لکن این کافی نیست.... اروپایی‌ها باید در برابر اقدام های عملیِ آمریکا بِایستند. اگر چنانچه او پاره نکرد، امّا نقض کرد – مثلاً با همین تحریم ها یا همین کارهایی که حالا اینها انتظار دارند که از کنگره ‌شان بیرون بیاید- باید اروپایی‌ها بِایستند در مقابل او... اینکه بگویند ما مخالفیم، کافی نیست.»

3-  از سوی دیگر با توجه به مراودات گسترده اقتصادی اروپا با امریکا و گره خوردن اقتصاد این کشور های با اقتصاد بین اللملی تحت مدیریت و سیطره آمریکا و احتمالا امتیازات و مشوق هایی که ترامپ برای همراه کردن آن ها با موضع خود به اروپایی ها ارئه خواهد کرد،ماندن اروپایی ها در برجام منهای آمریکا ممکن نخواهد بود و از سوی دیگر باید توجه کنیم برجام برای اروپایی ها آنقدر آورده ندارد که بخاطر آن حاظر به تضعیف روابط خود با آمریکا شوند. اساسا برجام منهای آمریکا یک راه انحرافی است و به هیچ وجه قابل پذیرش نیست. دکتر سیامک باقری، کارشناس مسائل هسته ای در این باره معتقد است: مذاکرات هسته ای از ابتدا بدون آمریکا دنبال شد، اما چون به نتیجه نمی رسید، سران کشورهای اروپایی بارها از ایران خواستند که آمریکا باید در مذاکرات حاضر باشد تا به نتیجه برسیم و این روند منجر به برجام شد. اکنون تصور برجام منهای آمریکا یک بحث انحرافی است و فلسفه شکل گیری این توافق را زیر سؤال می برد.

  4- فرض بگیریم آمریکا از برجام خارج شود و اروپایی ها اعلام کنند ما به برجام پایبند خواهیم بود در این وضعیت سوالی به این مضمون قابل طرح است که آیا اروپایی ها اصلا چنین توانی دارند؟ یعنی اگر امریکا ایران را تحریم کرد اروپایی ها می توانند به شرکت های خودشان بگویند ما مخالف این تحریم هستیم و شما به سرمایه گذاری در ایران ادامه بدهید؟ پاسخ قطعا منفی است؛ چون می دانیم تحریم های امریکا مشمول همه شرکت ها می شود و اگر شرکت اروپایی هم حاضر به همکاری با ایران شود مشمول جریمه های وزارت خزانه داری آمریکا خواهد شد.   5- هر چند اروپایی ها از حمایت برجام سخن گفتند، اما نباید فراموش کنیم که آن ها در مواضع کلی دولت امریکا، علیه ایران همراهی می کنند و از همین منظر آن ها در ضمن حمایت از برجام، دوباره به توان موشکی کشورمان و فعالیت های منطقه ای آن تاختند و نشان دادند چنان تفاوت عمیقی در دیدگاهشان با آمریکا نسبت به ایران ندارند و اختلافات تنها در سطح تاکتیکی است نه راهبردی.
البته این فرض بسیار کم رنگ هم وجود دارد که اگر اروپا در این مقطع تاریخی، در موضوع برجام قاطعانه در مقابل آمریکا بایستد و از برجام با تمامیتش حمایت کند، وارد فضای جدیدی در روابط بین الملل خواهیم شد که از بعد جنگ جهانی دوم بی سابقه خواهد بود و این وضعیت بیش از ایران، به نفع اروپاست که خواهد توانست در سایه حمایت قاطع از تمامیت برجام، خود را از سیطره آمریکا برهاند و به اروپای تأثیرگذار در صحنه روابط بین الملل تبدیل شود./
  منبع: سایت بصیرت

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۹۹۶۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافق آلمان و انگلیس برای تقویت همکاری‌های دفاعی

صدر اعظم آلمان و نخست وزیر انگلیس در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک در برلین ضمن توافق برای تقویت همکاری‌های دفاعی بین دو کشور بر لزوم تداوم حمایت‌ها از اوکراین تاکید کردند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه "پاسایر نویه پرسه" ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، در جریان سفر خود به برلین حمایت های آلمان از اوکراین را تمجید کرد. این مقام انگلیسی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اولاف شولتز ، صدراعظم آلمان در دفتر صدر اعظمی با اشاره به متحدان اروپایی کی‌یف گفت: «نمی‌توان این واقعیت را نادیده گرفت که آلمان، همراه با انگلیس، مهم‌ترین حامی اوکراین هستند.

هنگامی که از سوناک در مورد امتناع مجدد صدر اعظم آلمان از تحویل موشک های کروز تاروس به اوکراین پرسیده شد، سوناک مستقیماً پاسخی نداد، اما تأکید کرد که هر کشور سهم متفاوتی دارد. سوناک به ویژه بر تصمیم آلمان برای تحویل یک سامانه دفاع هوایی دیگر پاتریوت به اوکراین تاکید کرد. به زعم وی شولتز از این بابت سزاوار چیزی جز ستایش نبود.

سفر به برلین اولین سفر سوناک به آلمان است که از اکتبر 2022 در انگلیس بر سر کار بوده است. وی عصر سه شنبه پس از سفر به ورشو، پایتخت لهستان وارد برلین شد.

به گفته منابع انگلیسی، علاوه بر افزایش همکاری ها در امور دفاعی، سران دو دولت همچنین همکاری در بخش انرژی و مبارزه با جرایم سازمان یافته را مورد بحث و بررسی قرار دادند. از جمله این بحث ها در مورد صادرات هیدروژن سبز به عنوان منبع انرژی از بریتانیا به آلمان بود.

سوناک در سفر روز سه شنبه خود به لهستان از افزایش بودجه دفاعی کشورش به 2.5 درصد تولید ناخالص داخلی تا سال 2030 خبر داد. ناتو تاکنون دو درصد را برای اعضای خود هدف گذاری کرده است.

تاکید شولتز بر لزوم تقویت ستون اروپایی ناتو

اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان هم معتقد است که ستون اروپایی ناتو باید دارای پتانسیل بازدارندگی کافی باشد. این مقام آلمانی در این باره گفت: باید توجه داشت که جنگ روسیه علیه اوکراین ساختار امنیتی اروپا و همچنین درک این موضوع را که نباید با زور مرزها را تغییر داد به خطر انداخته است. شولز گفت: برای ما اینجا در اروپا، این بدان معناست که ما باید ستون اروپایی ناتو را تقویت کنیم. زیرا توانایی اروپایی ما برای بازدارندگی و دفاع باید همیشه معتبر باشد.

شولتز همچنین گفت آلمان و بریتانیا بزرگترین حامیان اوکراین در اروپا هستند. وی اففزود: در عین حال، این یک سیگنال دلگرم کننده و ضروری است که کنگره ایالات متحده اکنون بودجه ای را برای حمایت از اوکراین آزاد کرده است. وی افزود: این تصمیم نشان می‌دهد که پوتین زمانی که معتقد است کشورهای اروپا و ایالات متحده و همه حامیان دیگر، در مقطعی اوکراین را رها خواهند کرد، اشتباه محاسباتی می‌کند. ما این کار را نمی‌کنیم. صدراعظم همچنین گفت: بدون امنیت همه چیز هیچ است و تاکید کرد: آلمان و بریتانیا در کنار هم در کنار اوکراین ایستاده اند.

اگرچه بریتانیا بیش از چهار سال است که عضو اتحادیه اروپا نیست، اما همچنان یکی از مهم ترین متحدان آلمان در ناتو، G7 و G20 است. این کشور همراه با آلمان، مهمترین تامین کننده تسلیحات اروپایی اوکراین است و به تازگی وعده کمک های نظامی جدید در مقیاس بزرگ را به این کشور داده است.

لندن همچنین اعلام کرده است که آلمان و بریتانیا خواهان توسعه مشترک هویتزر کنترل از راه دور برای عملیات زمینی نظامی آینده هستند. این را مقر دولت بریتانیا در خیابان داونینگ 10 به مناسبت سفر ریشی سوناک به برلین اعلام کرد.

این هویتزر می تواند تا فاصله 40 کیلومتری 9 گلوله توپ با کالیبر 155 میلی متر در دقیقه شلیک کند. داونینگ استریت توضیح داد که RCH 155 اولین هویتزر جهان است که می تواند هنگام رانندگی شلیک کند و بنابراین برای فرار از آتش دشمن مناسب تر است.

تاکید مجدد شولتز بر مخالفت با ارسال تاروس به اوکراین

اولاف شولتز همچنان می‌خواهد به مخالفت خود با تحویل موشک‌های کروز تاروس به اوکراین ادامه دهد حتی اگر ایالات متحده موشک‌های ATACMS خود را با برد 300 کیلومتر به این کشور تحویل دهد. هنگامی که از وی در کنفرانس مطبوعاتی با سوناک در این مورد پرسیده شد، گفت: در مورد ارسال این موشک ها "تصمیم من تغییر نخواهد کرد."

این مقام آلمانی بار دیگر تاکید کرد که آلمان و بریتانیا مهمترین تامین کنندگان تسلیحات اوکراین هستند و به ویژه به حمایت همه جانبه آلمان در زمینه توپخانه و پدافند هوایی اشاره کرد. وی همچنین گفت:تصمیم من در مورد سیستم های تسلیحاتی بسیار واضح است. اما تصمیم من روشن است که ما همچنان بزرگترین حامی اوکراین در اروپا خواهیم بود و ما دو کشوری خواهیم بود که بیشترین اقدام را در کنار انگلیس انجام می دهیم.

توافق انگلیس و آلمان برای افزایش همکاری های دفاعی

اولاف شولتز و ریشی سوناک همچنین از افزایش همکاری های دفاعی بین کشورهایشان خبر دادند. شولز گفت: «از لحاظ عملی، ما این کار را با انگلیس در طیف وسیعی از پروژه‌ها انجام می‌دهیم از جمله یک سیستم توپخانه جدید و تانک چرخ‌دار باکسر، ابتکار «سپر آسمان اروپا» و جت جنگنده یوروفایتر. در این کنفرانس مطبوعاتی آمده است: ما توافق کرده‌ایم همکاری‌های دفاعی مستقیم خود از جمله در زمینه همکاری‌های عملیاتی و صنعتی را تعمیق کنیم و توانایی‌های خود و قابلیت همکاری نیروهای مسلح خود را ارتقا دهیم.

سوناک در برلین گفت که آلمان و بریتانیا "مسئولیت بیشتری در قبال امنیت جمعی ما بر عهده گرفته اند و امروز ما با گشودن فصل جدیدی در روابط امنیتی بین دو کشورمان از این هم فراتر می رویم." نخست وزیر انگلیس ادامه داد: هر دو کشور متعهد به ایجاد چارچوب جدیدی برای همکاری دفاعی خود هستند.

شولتز همچنین تأکید کرد که بریتانیا نیز می‌خواهد در طرح سامانه دفاع هوایی «سپر آسمان اروپا» که توسط آلمان راه‌اندازی شده است، شرکت کند. او همچنین ابراز خوش بینی کرد که انگلیس هم به توافق فرانسه، آلمان و اسپانیا در مورد کنترل صادرات بپیوندد.

ابراز نگرانی عمیق شولتز درباره افشای جاسوسی های اخیر

صدراعظم آلمان همچنین با توجه به ظن جاسوسی علیه یک کارمند حزب افراطی جایگزینی برای آلمان برای چین در این باره ابراز نگرانی کرد و در کنفرانس مطبوعاتی با سوناک گفت: وضعیت "بسیار، بسیار، بسیار نگران کننده" است. صدراعظم آلمان گفت: "خیلی مهم است که ما سرویس های اطلاعاتی خوب، دادستان های عمومی خوب و کار پلیس خوب داریم. همه آنها حتی در فراسوی مرزها از نزدیک با هم کار می کردند.

وی افزود: ما نمی‌توانیم جاسوسی علیه خود را بپذیریم، مهم نیست از چه کشوری باشد. جاسوسان باید دستگیر و به دست عدالت سپرده شوند. از دستگیری‌های اخیر در این کشور و جاهای دیگر می‌بینید که این امر باید انگیزه‌ای باشد تا به همه کسانی که علیه ما و امنیت ما در کشورهایمان جاسوسی می‌کنند، دست پیدا کنیم. این پیام ضروری است.

اداره پلیس جنایی ایالت زاکسن قبلا جیان جی را با این اتهام دستگیر کرده بود. روز چهارشنبه حکم بازداشت علیه وی صادر شد. جی برای ماکسیمیلیان کراه، نامزد اصلی حزب افراطی جایگزینی برای آلمان در پارلمان اروپا کار می کند. دادستان کل فدرال آلمان او را متهم می کند که به عنوان یک مامور سرویس مخفی در یک پرونده به صورت ویژه جدی عمل کرده است. بر این اساس، گفته می‌شود که این آلمانی که اصالتا اهل چین است، از جمله اطلاعات داخلی پارلمان اروپا را برای سرویس مخفی چین فاش کرده است. گفته می شود او همچنین از اعضای مخالف چین در آلمان جاسوسی کرده است.

در مجموع شش مظنون به جاسوسی چینی در این هفته در آلمان و بریتانیا دستگیر شدند.

نامه انتقادی سیاستمداران آلمانی به طرح ضد مهاجرتی سوناک

به نوشته رسانه های آلمانی همچنین 13 سیاستمدار آلمانی در نامه ای به ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، از طرح دولت انگلیس برای اخراج پناهجویان به رواندا بدون هیچ گونه تشریفاتی، علیرغم نگرانی های قانونی، انتقاد کردند.

در نامه ای که در اشپیگل منتشر شده است آمده است: «ما رای گیری در مورد تغییرات قانون مربوط به اخراج به رواندا را با نگرانی دنبال کردیم. به ویژه، اظهارات شما مبنی بر اینکه دیگر نمی خواهید به دستورات موقت دادگاه اروپایی حقوق بشر احترام بگذارید، آزاردهنده است.»

توافق رواندا مهمترین وعده انتخاباتی سوناک است. نخست وزیر می خواهد جلوی مهاجرت غیرقانونی پناهجویان قایق را از کانال مانش بگیرد. پناهجویان اخراج شده باید در رواندا پروسه پناهندگی دریافت کنند، اما حتی در صورت موفقیت، نمی توانند به انگلیس بازگردند.

این قانون سه شنبه شب پس از اینکه لردها در مجلس علیا از مخالفت خود دست کشیدند، در پارلمان بریتانیا به تصویب رسید. اکنون فقط باید توسط شاه چارلز سوم تأیید و امضا شود. طبق گفته دولت، اولین پروازهای اخراج باید ده تا دوازده هفته دیگر آغاز شود.

با این قانون دولت بریتانیا رواندا را که به طور خودکامه اداره می‌شود به عنوان یک کشور سوم امن اعلام می‌کند – اگرچه قضات بریتانیایی آن را متفاوت می‌بینند. این قانون امکان تجدیدنظرخواهی را به حداقل می رساند و به مقامات این اختیار را می دهد که دادگاه های داخلی را نادیده بگیرند. سوناک اخیراً اعلام کرد که اجازه نخواهد داد "دادگاه های خارجی" او را متوقف کنند.

به این ترتیب نمایندگان پارلمان اروپا در برلین از این فرصت استفاده کردند تا تعهد بریتانیا به حاکمیت قانون و حقوق بشر را به سوناک یادآوری کنند. در این نامه اعتراضی آمده است: تصمیمات دادگاه اروپایی حقوق بشر باید محترم شمرده و اجرا شود. فرسایش حاکمیت قانون گسست از درس های تاریخ اروپا خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تردد معلولان در اروپا آسان‌تر می‌شود
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • مکرون: اروپا در حال مردن است
  • افت فروش خودرو‌های برقی فولکس واگن/ چرا اروپایی‌ها دوباره به خودرو‌های بنزینی روی آوردند؟
  • مقاومت برخی کشورهای اروپایی برای ممنوعیت واردات ال‌ان‌جی از روسیه
  • هشدار رئیس جمهور فرانسه به اروپا: نباید دست نشانده آمریکا باشیم
  • ماکرون: دست‌نشانده آمریکا نیستیم
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • مکرون: خطر نابودی اروپا وجود دارد/ برای رویارویی تجهیز نیستیم
  • توافق آلمان و انگلیس برای تقویت همکاری‌های دفاعی