Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-07@10:28:18 GMT

اوضاع بحرانی صندوق های بازنشستگی

تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۳۶۲۱۱

اوضاع بحرانی صندوق های بازنشستگی

به گزارش سرویس حوادث جام نیـوز، . این روزها وضعیت بیشتر صندوق‌های بازنشستگی در کشور از مدار تعادل خارج شده است و خیلی از این صندوق‌ها به زحمت از پس پرداخت مستمری بازنشسته‌ها برمی‌آیند.

حدود 22 صندوق بازنشستگی در کشور فعال است که صندوق تامین‌اجتماعی برای کارگران بازنشسته، صندوق بازنشستگی کشوری برای کارکنان دولت، صندوق کشاورزان، روستاییان و عشایر برای جمعیت روستایی و صندوق بازنشستگی لشکری برای بازنشستگان نیروهای مسلح، از جمله مهم‌ترین و بزرگ‌ترین صندوق‌های بازنشستگی در کشور به حساب می‌آیند که بیشتر آنها با سیلی، صورتشان را سرخ نگه داشته اند و دخل و خرجشان به هم نمی‌خواند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



حدود یک‌ میلیون و 200‌ هزار مستمری‌بگیر صندوق بازنشستگی کشوری، بیش از سه‌ میلیون مستمری‌بگیر تامین‌اجتماعی و 670‌ هزار بازنشسته صندوق تامین‌اجتماعی نیروهای مسلح در کشور داریم که پرداخت مستمری به این گروه میلیونی از بازنشستگان، مستلزم تامین منابع صندوق‌های بازنشستگی است، اما بیشتر این صندوق‌ها در کشور ما در مرز ورشکستگی قرار دارند و اگر به لطف درآمدهای نفتی نباشد، این صندوق‌ها توان روی پای خود ایستادن و پرداخت مستمری بازنشستگان را ندارند.

براساس استانداردهای جهانی باید در مقابل بازنشسته شدن هر یک نفر، حداقل پنج نفر به سیستم بیمه پردازی وارد شود تا صندوق بازنشستگی بتواند به حیات خود ادامه دهد، اما بیشتر صندوق‌های بازنشستگی در کشور ما فاقد این شرط حیاتی هستند. همین مساله باعث شده جز چند صندوق بازنشستگی محدود مثل صندوق بازنشستگی صنعت نفت و صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها که اوضاع مالی بهتری دارند، بقیه صندوق‌ها در وضعیت اورژانسی قرار بگیرند.

توسعه اشتغال، نجات‌بخش صندوق‌های بازنشستگی

برای بهبود اوضاع صندوق‌های بازنشستگی، یکی از مهم‌ترین راهکارها، افزایش آمار افراد بیمه‌پرداز است تا تعادل در صندوق بازنشستگی ایجاد شود. افزایش آمار بیمه‌پردازها هم مستلزم توسعه کسب‌وکار است؛ طوری که تعداد افراد شاغل و بیمه‌پرداز افزایش یابد. بنابراین هرقدر آمار بیکاری کمتر شود، به همان نسبت هم می‌توان امیدوار بود که اوضاع صندوق‌های بازنشستگی بهبود پیدا کند.

علی‌اکبر خبازها، رئیس پیشین کانون عالی بازنشستگان و مستمری‌بگیران تامین اجتماعی در گفت‌وگو با جام‌جم، تاکید دارد: به دلیل اوضاع مالی نامساعد بازار، اکنون خیلی از کارگاه‌های تولیدی با 30 درصد ظرفیت نیروی انسانی خود مشغول به کار هستند که همین مساله، خود به خود بر وضعیت بیمه‌پردازی و صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی، تاثیر منفی گذاشته است.

این‌که شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) نیز در مسیری حرکت کند که بتواند درآمد بیشتری برای بیمه شده‌ها و بازنشسته‌ها خلق کند، انتظار منطقی است که خبازها مطرح و تاکید می‌کند: این شرکت باید در مسیری قدم بگذارد که بیمه شده‌ها در دوران بازنشستگی، دغدغه معیشت نداشته باشند.

بدهی‌های انباشته دولت

دولت حدود 110 هزار میلیارد تومان بدهی انباشته دارد که باید به تامین اجتماعی پرداخت کند. رئیس پیشین کانون عالی بازنشستگان و مستمری‌بگیران تامین اجتماعی، راه دیگر بهبود اوضاع صندوق‌های بازنشستگی را پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی می‌داند و می‌گوید: در صورت پرداخت این بدهی‌ها، قطعا اوضاع صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی، دگرگون خواهد شد.

خبازها تاکید دارد: اگر همین مبلغ بدهی کلان دولت به تامین اجتماعی، در هر جایی سرمایه‌گذاری شود، معادل کل حقوق بازنشسته‌ها، درآمد خواهد داشت، اما به‌دلیل اوضاع مالی نامساعد دولت و برخی رودربایستی‌ها بین مسئولان، پرداخت این بدهی‌ها در اولویت قرار ندارد؛ در حالی که پرداخت این بدهی‌ها، حق کارگر، کارفرما و بازنشسته است که نباید پایمال شود.

البته این فعال حقوق بازنشستگان از تحمیل برخی هزینه‌ها به صندوق تامین اجتماعی هم گلایه دارد و یادآوری می‌کند: کارگران، کارفرمایان و بازنشستگان، شرکای اصلی صندوق تامین اجتماعی هستند که تحمیل هر هزینه‌ای به این صندوق از نظر اخلاقی و قانونی، صحیح نیست، اما شاهد هستیم که متاسفانه دولت در دهه‌های متوالی، برخی افراد را بی حساب و کتاب به فهرست بیمه شده‌های تامین اجتماعی اضافه کرد، بدون آن‌که نسبت به تعهدات مالی خود نسبت به این افراد عمل کند و در نتیجه همه بار این بیمه شده‌های جدید به دوش کارگران، کارفرمایان و بازنشستگان تحمیل شد.

صندوق بازنشستگی نباید «قلک» دولت باشد

جدای از صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی که آن را باید بزرگ‌ترین صندوق بازنشستگی کشور به حساب آورد، دومین صندوق بزرگ بازنشستگی کشور هم در مرحله‌ای قرار گرفته است که بشدت به بودجه‌های دولتی متکی شده است.

سلام‌اله شهبازی، عضو هیات مدیره کانون بازنشستگان استانداری تهران در گفت‌وگو با جام‌جم در اظهارنظری قابل تامل می‌گوید: متاسفانه وضعیت صندوق بازنشستگی کشوری به روزی افتاده است که این صندوق فقط می‌تواند حدود 25درصد از مستمری بازنشستگان را تامین کند و 75 درصد مستمری بازنشستگان کشوری با حمایت مالی دولت تامین می‌شود که این آمار بسیار فاجعه بار است و نشان می‌دهد صندوق بازنشستگان کشوری نمی‌تواند روی پای خودش بایستد.

به گفته شهبازی، مشکل دیگر صندوق‌های بازنشستگی این است که نمی‌توانند به نحو مطلوبی از این صندوق‌ها درآمدزایی داشته باشند و بار همین مساله هم به دوش بیمه شده‌ها و بازنشسته‌ها تحمیل شده است.

به گفته او،‌ متاسفانه طی سال‌های گذشته با وضعیتی مواجه بودیم که دولت‌های مختلف، گاهی کسری بودجه خود را از صندوق‌های بازنشستگی کشوری تامین می‌کردند و به صندوق‌های بازنشستگی به دید «قلک» نگاه می‌شد که همین نوع نگاه باعث شد توان مالی صندوق‌های بازنشستگی روز به روز کاهش پیدا کند، در حالی که صندوق بازنشستگی نباید «قلک» دولت باشد.

البته معمولا دولت‌ها برای جبران پولی که از صندوق‌های بازنشستگی برمی‌داشتند، تلاش می‌کردند برخی شرکت‌ها و واحدهای تولیدی را به صندوق‌های بازنشستگی واگذار کنند، اما به قول شهبازی، مساله مهم این است که شرکت‌های واگذار شده به صندوق‌ها، اغلب در زمره شرکت‌های ورشکسته بودند؛ یعنی دولت‌ها بخشی از منابع مالی صندوق‌های بازنشستگی را مثلا برای جبران پرداخت یارانه به مردم خالی می‌کردند، اما برای پرداخت بدهی‌های خود، شرکت‌هایی به صندوق‌های بازنشستگی واگذار می‌شد که نمی‌توانست دردی از بازنشسته‌ها دوا کند.

تیر خلاص با عنوان «بازنشستگی پیش از موعد»

در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، اصلا مفهومی به اسم شغل سخت و زیان‌آور وجود ندارد. یعنی این‌طور نیست که فردی مثلا 20 سال تحت عنوان شغل سخت و زیان‌آور، حق بیمه بپردازد؛ زیرا در نظام‌های بیمه‌ای، اگر شغلی سخت و زیان‌آور است، باید هر چه سریع‌تر نسبت به اصلاح زیان‌آور بودن آن شغل اقدام شود، نه این‌که نسل‌های متوالی در همان شغل، مشغول به کار باشند.

براساس آمارهای رسمی، حدود 25 درصد بازنشستگان تامین اجتماعی، پیش از موعد بازنشسته می‌شوند که 52 درصد آنها را بازنشستگان مشاغل سخت و زیان‌آور تشکیل می‌دهند. این آمار بخوبی گواه آن است که همین انبوه بازنشستگی‌های پیش از موعد، چه فشار مضاعفی به صندوق‌های بازنشستگی تامین اجتماعی آورده است.

شهبازی، عضو هیات مدیره کانون بازنشستگان استانداری تهران یادآوری می‌کند که این مساله حاد شامل صندوق‌های بازنشستگی کشوری هم می‌شود.

آن‌طور که او مثال می‌زند اگر فردی با 20 سال پرداخت حق بیمه در 45 سالگی بازنشسته شود، موجب می‌شود که او 15 سال بیمه‌پردازی نداشته باشد، اما در عوض مثلا 30 سال مستمری بازنشستگی دریافت کند که واضح است مجموع همین بازنشستگی‌های پیش از موعد، می‌تواند کمر هر صندوق بازنشستگی را در هر کجای جهان بشکند.

در شرایطی که کارشناسان بیمه‌های اجتماعی تاکید دارند که برای حفظ حیات صندوق‌های بازنشستگی، باید با جریان بازنشستگی‌های پیش از موعد در کشور مقابله شود، اما گاه و بیگاه در اخبار می‌شنویم که با تبصره‌ای جدید، گروهی تازه به شمول بازنشستگی‌های پیش از موعد اضافه می‌شود؛ اتفاقی که شاید به شکل موردی، یک لطف و کمک به نظر برسد، اما در بلند مدت می‌تواند کشتی نظام بازنشستگی در کشور را به گل بنشاند.

 

جام جم


 

منبع: جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۳۶۲۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کلاه بیمه ای بر سر کارگران ساختمانی

تامین اجتماعی مجوز بیمه ۱۰ هزار کارگر ساختمانی را صادر کرد این در حالی است که طبق گفته انجمن کارگران ساختمانی ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی پشت نوبت بیمه هستند.

به گزارش مشرق، تامین اجتماعی مجوز بیمه ۱۰ هزار کارگر ساختمانی را صادر کرد این در حالی است که طبق گفته انجمن کارگران ساختمانی ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی پشت نوبت بیمه هستند. عضو هیئت مدیره انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی، به خراسان می گوید، سهم بیمه توسط کارگر و کارفرما پرداخت می شود با وجود این، این بیمه خدمات ویژه ای به کارگر ارائه نمی دهد

صادق غفوریانمدیرعامل سازمان تامین اجتماعی از بیمه شدن ۱۰ هزار کارگر ساختمانی در اردیبهشت ماه خبر داده و این در حالی است که عضو هیئت مدیره کانون سراسری انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی ایران در گفت وگو با خراسان نه تنها این تعداد را در برابر کارگران بدون بیمه ناچیز می داند، به این نکته هم اشاره می کند که این بیمه، اساسا بیمه ای کم خاصیت با سطح نازلی از خدمات است.

۱۰ هزار کارگر در اردیبهشت بیمه می شوند

انتهای هفته گذشته، موسوی مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد: با توجه به منابع جذب شده اردیبهشت امسال ۱۰ هزار نفر از کارگران ساختمانی در سراسر کشور، تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار می‌گیرند.

قطع بیمه ۳۰۰ هزار کارگر

این در حالی است که نمایندگان انجمن ها و اتحادیه های کارگران ساختمانی معتقدند، طی سه سال گذشته بیمه حدود ۳۰۰ هزار کارگر ساختمانی قطع شده است. مشکلات و اختلاف نظرها درخصوص قوانین موجود در این زمینه باعث شد که جریان بیمه این کارگران متوقف شود.

ماجرا به ماده ۵ قانون بیمه کارگران و میزان عوارض پروانه ساختمان برمی گشت که با پرداخت آن توسط کارفرما، بخشی از آن باید برای بیمه کارگران ساختمانی هزینه شود.

در عین حال، مشکلات موجود و موانع و چالش هایی که در این زمینه وجود داشت، با اصلاحیه ای که به تازگی در مجلس صورت گرفت، سهم پرداختی توسط کارفرمایان کاهش یافت و زمینه انجام بیمه کارگران فراهم شد.

مدیرعامل تامین اجتماعی در این زمینه گفت: «سازمان تامین اجتماعی براساس اصلاحیه ماده پنج قانون بیمه کارگران ساختمانی مکلف است با دریافت ۷ درصد حق بیمه سهم بیمه شده از کارگر و همچنین ۱۵ درصد مجموع عوارض صدور پروانه از مالک نسبت به تداوم پوشش بیمه تمام کارگران ساختمانی اقدام کند.با این اصلاحیه مشکل تامین منابع بیمه کارگران تا حد مشخصی حل شده است و از این پس براساس منابع تامین شده تعدادی از کارگران ساختمانی بیمه خواهند شد.»

۶۷۰ هزار کارگر ساختمانی بیمه هستند

در عین حال، هم اکنون طبق اعلام سازمان تامین اجتماعی ۶۷۰ هزار کارگر ساختمانی بیمه هستند و آن طور که رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی اعلام کرده است، ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی نیز بیمه نیستند.

حادثه روزانه برای ۲.۵ نفر از کارگران ساختمانی

جدا از سختی ها و مشقت های معیشتی که روز به روز گریبانگیر طبقه کارگر به ویژه کارگران ساختمانی است، آن ها با حوادث سخت کار نیز مواجه هستند.

رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی در این باره با اشاره به ضرورت بیمه کارگران ساختمانی می گوید: «تعداد حوادث شغلی در این شغل بسیار زیاد است. روزانه دو ونیم نفر فوتی بین کارگران ساختمانی داریم که آمار بسیار بالایی است، تعداد بسیاری از کارگران نیز روزانه قطع نخاع و قطع عضو می‌شوند. بیمه حق اولیه هر فردی است، اما متاسفانه بعید می‌دانیم با این قانون تمام کارگران ساختمانی که چشم انتظار بیمه بودند به حقشان برسند.»

دیگر خبرها

  • ثبت‌نام ۳۴ هزار نفر در طرح بیمه رایگان مادران غیرشاغل مناطق روستایی و عشایری
  • ثبت نام ۳۴ هزار نفر در طرح بیمه رایگان مادران در آذربایجان غربی
  • دهقان کیا: دولت و مجلس به دنبال حال خوب برای بازنشستگان تأمین اجتماعی نیستند/ حال خوب با پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی
  • کلاهی که بر سر کارگران ساختمانی گذاشته شد
  • یک اتفاق جدید درباره افزایش حقوق بازنشستگان / تکلیف همسان‌سازی حقوق بازنشستگان چه شد؟
  • تاثیر مردمی‌سازی صندوق‌های بازنشستگی بر سفره بازنشستگان
  • کلاه بیمه ای بر سر کارگران ساختمانی
  • آیا منابع متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان جور شده است؟
  • حق بیمه بیش از ۴ هزار مددجوی کمیته امداد ماهانه پرداخت می‌شود
  • مجلس از همسان‌سازی حقوق بازنشستگان حمایت می‌کند