Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون سازمان محیط زیست با بیان اینکه همکاری با دانشگاهها اولویت سازمان است، گفت: با دانشگاهها صحبت کردیم و قرار است از پهپادها برای رصد صنایع آلاینده استفاده کنیم.

خبرگزاری مهر - گروه دانش و فناوری، زهرا ساختمانیان- ندا نظری: هر ساله با آغاز فصل پاییز و کاهش دمای هوا اغلب استان های کشور با مشکل وارونگی و آلودگی هوا مواجه می شوند؛ این مشکل همواره وجود داشته به صورتی که در مواردی زندگی برخی افراد را به مخاطره می اندازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آلودگی هوا تنها مختص شهرهای بزرگ و صنعتی نیست و این معضل در شهرهای مرزی کشور به دلیل بروز پدیده گرد و غبار نیز دیده می شود. بنابراین لازم است برای رفع این نوع مشکلات در شهرها سازمان های مربوطه از جمله سازمان محیط زیست از دستاوردها و فناوری های دانشمندان و محققان نیز استفاده کنند.

از این رو در صدد آمدیم تا با مسعود تجریشی، معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست درخصوص وضعیت استفاده از فناوری ها برای رفع مشکل آلودگی هوا و ریزگردها گفتگویی داشته باشیم.

مشروح این گفتگو به شرح زیر است:

* باتوجه به اینکه طی روزهای گذشته بسیاری از شهرهای کشور با مشکل آلودگی هوا و ریزگردها مواجه بوده اند، سازمان محیط زیست برای رفع این معضل به استفاده از فناوری ها و ظرفیت دانشمندان و محققان نیز روی آورده است؟

همیشه زمانی که صحبت از محیط زیست می شود فعالیت های مردم و دولت مطرح می شود اما مردم به عنوان مجموعه ای که بتوانند آب کمتر و انرژی کمتر مصرف کنند و به همان میزان آلودگی کمتری تولید کنند باید از فناوری نیز بهره ببرند.

به نحوی که اگر در حوزه محیط زیست از فناوری ها بهره مند نشویم باید به صورت مداوم به مردم گفت که آب کمتر و انرژی کمتری مصرف کنند.

یکی از سیاست های رئیس جدید سازمان محیط زیست این است که برای هر موضوع چالشی که در داخل کشور وجود دارد دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی را دخیل کند و این مراکز به کمک ما در این سازمان بیایندیکی از سیاست های رئیس جدید سازمان محیط زیست این است که برای هر موضوع چالشی که در داخل کشور وجود دارد دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی را دخیل کند و این مراکز به کمک ما در این سازمان بیایند.

به عنوان مثال برای اینکه بتوانیم صنایع آلاینده را کنترل کنیم که چه میزان آلایندگی تولید می کنند یک راه این است که برویم و به تک تک این صنایع سر بزنیم و اندازه گیری و نمونه برداری داشته باشیم.

ما اکنون با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان تعاملاتی را انجام دادیم تا بتوانیم از توان و ظرفیت این شرکت ها در حوزه محیط زیست استفاده کنیم چراکه بسیاری از این شرکت ها فناوری هایی دارند که به صورت آنلاین می توانند بسیاری از پدیده ها و آلایندگی ها را رصد کنند.

بنابراین از توان شرکت های دانش بنیان برای کنترل موتورخانه ها، آلایندگی صنایع و حوزه آب استفاده خواهد شد.

*باتوجه به اینکه شرکت های دانش بنیانی را برای کمک به حوزه محیط زیست شناسایی کرده اید، آیا در حوزه گرد و غبار و آلودگی هوا نیز برنامه ای دارید که از پتانسیل و ظرفیت این شرکت ها استفاده کنید چراکه اکنون شهرهای زیادی از کشور با این معضل روبرو هستند؟

سازمان محیط زیست در حوزه گرد و غبار نیز به سراغ فناوری رفته است به طور مثال می توانیم از تصاویر ماهواره ای برای شناسایی نقاط دارای آلودگی و گرد و غبار استفاده کنیم. در واقع از فناوری ماهواره ای می توانیم برای شناسایی کانون های گرد و غبار بهره ببریم و تعیین کنیم که چه میزان از این آلودگی مربوط به داخل و چه میزان مربوط به خارج از کشور است.

سازمان با مراکز تحقیقاتی مختلفی صحبت کرده که بتوانیم دانش و فناوری ها را در خدمت محیط زیست قرار دهیم.

*این سوال مطرح می شود که آیا با ورود فناوری می توانیم به محیط زیست مطلوب و سلامت نسبی در کوتاه مدت نائل شویم؟

پاسخ من به این سوال مثبت است. چراکه با ورود فناوری ها و استفاده از تجربیات موفق دنیا می توانیم به نتایج خوب و مطلوبی دست یابیم بنابراین یکی از سیاست های سازمان محیط زیست نیز استفاده از فناوری ها است.

*آقای دکتر اگر بخواهیم به صورت مشخص و کاربردی درخصوص ورود فناوری به حوزه گرد و غبار وارد شویم تاکنون چه پروژه کاربردی با کمک محققان طراحی و اجرا کرده اید؟

یکی از فعالیت هایی که از گذشته شروع شده بود اما تنها برای یک استان صورت گرفت، موضوع پایش بود که سازمان با دانشگاه صنعتی شریف وارد مذاکره شد تا بتوانیم با کمک فناوری و تکنولوژی، ۱۹۰ ایستگاه سازمان در سراسر کشور را در خصوص آخرین وضعیت گرد و غبار رصد کنیم.

*علاوه بر دانشگاه صنعتی شریف از فناوری های دیگر دانشگاه ها نیز در حوزه گرد و غبار استفاده می کنید؟

درحال حاضر برای شناسایی کانون های غبار از تصاویر ماهواره ای استفاده می کنیم و با مرکز تحقیقات تحصیلات تکمیلی دانشگاه زنجان صحبت کردیم تا از طریق تکنولوژی لیدار (لیزر و رادار) در این زمینه به ما کمک کنند. از طریق این فناوری می توانیم ارتفاع، وسعت و اندازه ذرات را شناسایی و تعیین کنیم.

همچنین با یک مرکز تحقیقاتی در کشور آلمان نیز صحبت کرده ایم که به مدت سه سال ۲ لیدار را به ایران وارد کند و از این فناوری برای شناسایی پدیده گرد و غبار در شهرهای اهواز و زابل استفاده کنیم.

*سازمان محیط زیست برنامه ای برای استفاده از فناوری ها در زمینه آلایندگی صنایع نیز در دست دارد و در این حوزه نیز از پتانسیل دانشگاه ها استفاده خواهد شد؟

با مجموعه های دانشگاهی صحبت کردیم تا از پهپاد برای رصد خروجی دودکش های صنایع استفاده کنیمبرای پایش صنایع از سوی سازمان افرادی به محل اعزام می شوند. اما اکنون با مجموعه های دانشگاهی صحبت کردیم تا از پهپاد برای رصد خروجی دودکش های صنایع استفاده کنیم. در این طرح یکی از مناطق را به صورت پایلوت انتخاب کردیم و اگر استفاده از پهپاد نتیجه مطلوبی داشته باشد به جای اینکه افراد را برای رصد اعزام کنیم از پهپاد برای خروجی دودکش تمام کارخانه ها بهره خواهیم گرفت.

*هر زمان که موضوع گرد و غبار در استان های مرزی کشور در سر خط اخبار قرار می گیرد و رفت و آمد در این شهرها را با مشکل مواجه می کند، شاهد معرفی شرکت هایی هستیم که در حوزه مالچ فعالیت می کنند. سازمان محیط زیست در این زمینه چه تدبیری اندیشه است؟

درخصوص مالچ خیلی مشکل داریم. یکسری افراد محصولات خود را معرفی می کنند و ادعا دارند که این محصول می تواند مسئله را حل کند اما هنوز این نوع محصولات در محیط طبیعی مورد آزمایش قرار نگرفته اند.

برای رفع مشکل مالچ در استان های آذربایجان غربی و شرقی ۷ منطقه را مشخص کردیم و به تمام افرادی که در حوزه تولید مالچ فعالیت داشتند اعلام کردیم محصولات خود را در این مناطق آزمایش کنند و دانشگاه های استان نیز روند ارزیابی را برعهده داشته باشند. اما متاسفانه تاکنون نتوانسته ایم در این حوزه با دانشگاه ها و شرکت ها به یک دستورالعمل مشخص درخصوص مالچ و ارزیابی آن برسیم.

باتوجه به اینکه موضوع کانون های ریزگردها وظیفه سازمان محیط زیست شده است، باید دستورالعملی تدوین کنیم تا اثربخشی مالچ ها به لحاظ اقتصادی و زیست محیطی مورد بررسی قرار گیرد.

قیمت های مالچ ها بسیار سرسام آور است به طور مثال از هکتاری ۲ میلیون تا ۷۰ میلیون قیمت گذاری می شود. با وجود آنکه ادعاهای عجیب و غریب در خصوص مالچ وجود دارد اما کار دانشی و عمیقی بر روی مالچ ها در کشور صورت نگرفته است.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۶۵۰۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زباله‌های پلاستیکی؛ معضل دیروز، امروز و فردای استان ایلام

خبرگزاری مهر-گروه استان ها: در سالیان گذشته ارزش و جایگاه زباله ها و پسماند شهری زیاد شناخته شده نبود و عمده آنها در خارج از محیط شهری و روستایی دفن می شد که به علت آلایندگی زیست محیطی، افزایش روزانه حجم این مواد و از همه مهم تر کمبود مکان هایی برای دفن زباله بدون برانگیختن اعتراضات محلی ساکنان اطراف، دفن زباله ها را برای شهرداری ها تبدیل به یک معضل کرده بود.

خوشبختانه امروزه در اقصی نقاط جهان و در کشورهای مختلف، بهره‌گیری مجدد از پسماندها در قالب بازیافت رواج بالایی دارد، به گونه ای که با به کار گیری روش های مختلف تنها بخش کمی از پسماندها دفن می‌شوند.

کشور ایران نیز به نسبت جمعیت بالای خود یقیناً آمار بالایی در زمینه تولید زباله و پسماند ها در بخش های مختلف صنعتی و خانگی برعهده دارد، با این وجود در بسیاری نقاط کشور پدیده پسماند با مسائل و مشکلاتی مواجه شده که هنوز هم راهکار و تدبیری اساسی برای آن اندیشیده نشده است.

لازم به ذکر است مشکل انباشت زباله در استان ایلام نیز یکی از مسائل پیچیده و جدی به شمار می رود که در حال حاضر به یک بحران زیست محیطی تبدیل شده، این مسئله که یک مشکل قدیمی محسوب می‌شود، با پیشرفت زمان و عدم مدیریت مناسب، وضعیت آن به شدت بحرانی شده است.

در این راستا تلاش‌هایی نیز در گذشته صورت گرفته تا این مشکل حل شود، اما با وجود این تلاش‌ها، چندان پیشرفت چشمگیری در این زمینه اتفاق نیفتاده است؛ چرا که هنوز هم در برخی خیابان‌ها و معابر استان زباله ها انباشته می‌شود که این موضوع نیز خود تبعات منفی بالایی چون بروز بیماری ها و گسترش پدیده زباله گردی به همراه داشته است.

بروز پدیده زباله گردی در ایلام

اکرم یاری یکی از شهروندن ایلامی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: زباله‌ها یا پسماند شهری که به آن طلای کثیف نیز اطلاق می‌شود بخشی از فرایند مصارف مواد و کالاهای زندگی روزمره شهروندها را تشکیل می‌دهند.

وی افزود: بخشی از زباله های شهری مربوط به زباله های خشک و جامد مانند کاغذ و مقوا، مواد پلاستیکی، شیشه و مواد فلزی هستند که قسمت عمده آنها قابل بازگردانی و تجدیدپذیر است.

این شهروند ادامه داد: متاسفانه به علت اینکه صنایع بازیافت زباله در استان راه اندازی نشده اند و فرهنگ تفکیک زباله نیز چندان رایج نیست، کماکان با معضلی به اسم زباله گردی در استان مواجه هستیم که این موضوع علاوه بر اینکه نمای خوشایندی ندارد بلکه موجب شیوع بیماری ها نیز می شود.

قابلیت ایجاد هرزش افزوده از پسماندها

مراد فتحی زاده یکی دیگر از شهروندان ایلامی به خبرنگار مهر گفت: در سال های اخیر پدیده زباله گردی و پخش شدن زباله ها در کوچه و خیابان ها در استان ایلام گسترش یافته است که مشاهده این افراد در نقاط مختلف شهر به ویژه حاشیه های شهر فارغ از درآمدزایی برای آنها، چهره ناخوشایندی جلوی چشمان سایر شهروندان ترسیم می کند.

وی افزود: پسماند و زباله جدا از وجه منفی که در جامعه دارند، از قابلیت تبدیل به ارزش افزوده برخوردارند و می توانند به یکی از منابع درآمدی شهرداری ها تبدیل شوند که برای تحقق این موضوع نیاز به راه اندازی کارخانه کمپوست و فرهنگ سازی در بین شهروندان برای تفکیک زباله، ارایه مشوق های لازم در این زمینه به شهروندان و جمع آوری زباله ها از در منازل است که با این اقدامات علاوه بر استفاده بهینه از زباله های شهری بجای دفن آنها و جلوگیری از مشکلات زیست محیطی، می توان معضل زباله گردی را نیز در سطح شهر از بین برد.

لزوم مدیریت پسماندها

استاندار ایلام چندی پیش در گفتگو با رسانه‌ها با بیان اینکه یکی از مطالبات مهم استان بحث پسماند است، اظهار داشت: موضوع پسماند به عنوان یکی از مطالبات مهم مردم باید در یک بازه زمانی کوتاه حل شود، زیرا رهاسازی پسماندها علاوه بر اینکه موجب تعدی به حقوق شهروندان است، بلکه آسیب جدی هم به حوزه محیط زیست وارد می کند.

حسن بهرام نیا افزود: سرمایه‌گذاری، هم‌افزایی و تعامل مردم و جدیت مدیران دستگاه‌های مرتبط در این حوزه بسیار ضروری است و چنانچه کوتاهی یا تخلفی از جانبان مدیران و عموم مردم صورت گیرد یقیناً برخوردی جدی به عمل می آید.

وی ادامه داد: همچنین برای جلوگیری از رها شدن پسماند توسط برخی افراد در بسیاری از بلوارهای اطراف شهر ایلام از جمله بلوار شرقی شهر و میدان قرآن نیوجرسی نصب شده است.

روزانه حدود ۲۳ تن زباله‌های پلاستیکی

رضا لطافتی کارشناس مسئول مدیریت پسماند محیط زیست استان ایلام در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: زباله یا پسماند به مجموعه مواد ناشی از فعالیت‌های انسان که به‌طور معمول به صورت جامد بوده و غیرقابل استفاده و بی‌مصرف باشد، اطلاق می‌گردد.

وی افزود: رشد شهرها همراه با تراکم جمعیت موجب مصرف مواد متعدد و در نتیجه تولید پسماند شده است، به علاوه توسعه صنایع سبب افزایش کمی مواد زائد از یک سو و تنوع این مواد از سوی دیگر شده است.

این کارشناس تصریح کرد: پسماندها چهره‌ای نازیبا و نامناسب به شهرها می‌دهند و می‌توانند به بروز بیماری‌های گوناگون منجر گردند. به علاوه، پسماندها با آلوده کردن آب، خاک و هوا و نیز اثرات گلخانه‌ای خود خسارت‌های زیادی را به سکونتگاه‌های شهری وارد می‌آورند، به این ترتیب از مهم‌ترین مسائل شهرهای کنونی همچون استان ایلام، مدیریت پسماندهای شهری، جمع‌آوری، دفع و بازیافت آنهاست.

لطافتی ادامه داد: در حال حاضر در استان روزانه حدود ۲۳ تن زباله‌های پلاستیکی تولید می‌شود که با فعالیت هشت واحد بازیافت پلاستیک، حجم قابل ملاحظه‌ای از آن در این واحدها و واحدهای خارج استان بازیافت می‌شوند.

کارشناس مسئول مدیریت پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست ایلام در پایان گفت: در هفته زمین پاک نیز به منظور رفع معزل پسماندها، برنامه‌های مختلفی از قبیل اجرای پاکسازی و کمپین بی زباله، حضور در خبرگزاری‌ها، تبیین حفاظت از زمین توسط ائمه جمعه، برگزاری مسابقات نقاشی در مدارس، برگزاری نشست در محل خانه‌های محیط زیست سراسر استان و… برگزار می‌شود.

صنعت بازیافت زباله از صنایع درآمدزا و سودآور بوده که با راه اندازی کارخانجات مربوط، علاوه بر بازیافت حجم قابل توجهی از زباله‌ها و ضایعات جوامع شهری، معضل دفن زباله، زباله گردی، احتمال بروز بیماری ها و آسیب های زیست محیطی در شهرها و روستاها را تا حدود زیادی از بین می برد.

کد خبر 6092671

دیگر خبرها

  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: حل مسئله گرد و غبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌هاست / باید از ظرفیت رسانه‌ها استفاده کنیم
  • معرفی ۶ نفر از عاملان آلودگی محیط زیست کرج به مراجع قضایی
  • استفاده از فاضلاب برای کشاورزی جرم است
  • پاکسازی منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاین
  • زباله‌های پلاستیکی؛ معضل دیروز، امروز و فردای استان ایلام
  • زنده گیری بلدرچین‌ها برای ورود به معرکه شرط بندی/دستگیری باند تبعه افغان
  • حمله خرس به دامدار ایلامی در پی ورود به زیستگاه
  • تولید اثر فاخر سینمایی از زندگی محیط بان شهید «هوشنگ نصیری»
  • ورود صنایع بزرگ به حوزه استارت‌آپی کشور در استیج اینوتکس بررسی می شود
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»