Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-28@21:02:43 GMT

مثنوی هفتاد من ِ بی‌مهری کرمانشاهیان با «یار مهربان»

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۸۲۹۹۴

مثنوی هفتاد من ِ بی‌مهری کرمانشاهیان با «یار مهربان»

کرمانشاه – حکایت بی‌مهری کرمانشاهیان با «یار مهربان» مثنوی هفتاد من شده است و نسل امروز در قهر با کتاب روزگار خود را در دنیای مجازی می‌گذرانند.

خبرگزاری مهر – گروه استانها : از همان بچگی زیر گوشمان زمزمه کردند بگو "من یار مهربانم"، اما هیچ وقت یادمان ندادند که چگونه باید با این یار مهربان رفتار کنیم و امروز این گنج بزرگ در بهترین حالت زینت‌بخش کتابخانه‌های شخصی شده یا در بدترین حالت در کتابفروشی‌ها خاک می‌خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روزها راه به راه کتاب‌های رنگارنگ با موضوعات متعدد منتشر می‌شود، کتابخانه‌های کوچک و بزرگ افتتاح و نمایشگاه‌های کتاب در گوشه و کنار برپا می‌شود، اما آب از آب تکان نمی‌خورد و رغبت چندانی برای کتابخوانی در بین شهروندان دیده نمی‌شود.

وضعیت نشر کتاب که دیگر تعریفی ندارد و آنقدر اوضاع خراب است و فروشی ندارند که تیراژ برخی کتابها حتی به یک هزار جلد رسیده و در استان کرمانشاه با جمعیت حدود ۲ میلیون نفر تنها ۱۲۰ تا ۱۳۰ کتابفروشی فعال است و به گفته مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی استان (رحیمی زنگنه) اغلب آنها هم به خاطر عدم استقبال مردم رو به ورشکستگی هستند.

این قهر جماعت امروز با کتاب صورت خوشی نخواهد داشت و آینده تاریکی را پیش پای نسل‌های فردا می‌گذارد، نسلی که همین امروز هم به جای کتاب و روزنامه سرشان به تبلت و گوشی‌های همراهشان گرم است.

البته با ظهور کتابهای هوشمند در تلفن‌های همراه دیگر کمتر کسی حاضر به مطالعه کتاب می‌شود، اما در حقیقت آنچه در فضای مجازی در یک مدت کوتاه مطالعه می‌شود بیشتر شبیه سرگرمی و تفریح است.

نظام آموزشی ما هم که هیچ وقت نتوانسته دانش آموزان را به سمت مطالعه ترغیب کند و خانواده‌ها و والدینی که مطالعه نمی‌کنند هم به این موضوع دامن زده‌اند و این جو تشویق‌گری به عادت مطالعه آنچنان که باید نهادینه نشده است پس انتظار چندانی نباید داشت که به این زودی‌ها بتوان آشتی با کتاب را رقم زد.

مسئولان فرهنگی هم که تنها دست به دامن برگزاری نمایشگاه‌ها شده‌اند و آمار بالای فروش آن را سند افتخاری برای خود می‌دانند غافل از اینکه کتاب‌های فروش رفته با تحریک تقاضا به واسطه تخفیف‌های چند درصدی حتما منجر به مطالعه این کتاب‌ها نمی‌شود.

نظام آموزشی تشویق‌گر کتابخوانی نیست

یک جامعه‌شناس در گفتگو با خبرنگار مهر، میزان مطالعه و گرایش مردم به کتابخوانی را به یکی از مهمترین شاخصه‌های فرهنگی در یک جامعه عنوان کرد و اظهار داشت: توجه به کتاب و کتابخوانی نباید صرفا به برگزاری نمایشگاه معطوف شود.

امیری با تاکید بر لزوم شناسایی دلایل اصلی فاصله گرفتن مردم از کتاب افزود: یکی از دلایل این فاصله ایجاد شده مطالعه در فضای مجازی با مطالب متنوع و مختصر است که تاحدودی محتوی ضعیفی نسبت به منابع مکتوب دارد.

وی با اشاره به تنزل ارزش جایگاه مطالعه در کشور گفت: تبلیغ فرهنگ مطالعه ضعیف است و رسانه‌ها هم کمتر مردم را به کتابخوانی تشویق می‌کنند، از طرفی مطالعه یک امر اکتسابی است که کودکان از والدین خود می‌توانند بیاموزند اما والدین به این امر توجهی ندارند.

این کارشناس فرهنگی تصریح کرد: به جای تاکید بر نمایشگاه ها باید به سمت راه‌های نو و ایده‌های جدید برای افزایش سرانه مطالعه باشیم کما اینکه برپایی کتابخانه‌های کوچک در دسترس مردم در اکثرشهرهای جهان در حال پیاده‌سازی است.

امیری ایجاد ایستگاه‌های کتاب در پارک‌ها، زنگ مطالعه در مدارس، نذر کتاب و... را از راهکارهای ترویج فرهنگ کتابخوانی برشمرد و گفت: ما مشکل کمبود کتاب نداریم، مشکل ما کمبود کتابخوان است.

هیچ نهادی زیر بار اعلام سرانه مطالعه در کرمانشاه نمی‌رود

برای پیگیری آمار سرانه مطالعه استان با پریسا محمدی معاون فرهنگی و مطبوعاتی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه ارتباط گرفتیم ولی وی از آمار سرانه مطالعه در استان اظهار بی‌اطلاعی کرد و اظهار داشت: نهاد کتابخانه‌های عمومی باید درباره این موضوع اظهار نظر کند.

معصومه حسنی خونسار، مدیرکل کتابخانه‌های استان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد آمار سرانه مطالعه گفت: ما متولی این موضوع نیستیم و آماری از سرانه مطالعه نداریم.

به نظر شرایط سرانه مطالعه آنقدر وخیم است که کسی حاضر به اعلام آن نیست و هرکدام دیگری را متولی این موضوع می‌داند و این نهادهای فرهنگی که هردو به نوعی در این قهر با کتاب سهیم هستند از گزارش عملکردشان در این خصوص سرباز می‌زنند.

۲.۵ درصد کرمانشاهیان عضو کتابخانه هستند

مدیرکل کتابخانه‌های استان کرمانشاه همچنین در خصوص برنامه‌های این نهاد برای افزایش سرانه مطالعه بیان داشت: سعی می‌کنیم با غنی‌تر کردن منابع و ورود بیشتربه بحث نشریات و حوزه کودک سرانه مطالعه در استان را افزایش دهیم.

وی برگزاری نشست‌های تحلیل و بررسی کتاب را از دیگر برنامه‌های این نهاد عنوان کرد و افزود: در این نشست‌هاکتاب‌هایی که خواننده و خواهان زیادی دارد به نقد و تحلیل و بررسی گذاشته می‌شود.

حسنی خونسار با اشاره به فعالیت نشست‌های کتابخوانی در کتابخانه‌ها و مدارس و برپایی نشست‌های تخصصی خاطرنشان کرد: در این نشست‌ها افرادی که کتاب مورد نظر را خوانده‌اند در یک میزگرد متن آنرا به اشتراک می‌گذارند و برای دیگران توضیح می‌دهند.

این مقام مسئول از عضویت ۲.۵ درصد کرمانشاهیان در کتابخانه‌های عمومی استان خبر داد و گفت: ۵۲ هزار نفر عضو ثابت و فعال کتابخانه هستند و البته بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر از خدمات کتابخانه‌ها به صورت مراجعه حضوری بدون امانت گرفتن استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه در سال یک میلیون و ۲۰۰ هزار جلد کتاب از کتابخانه‌ها به مردم امانت داده می‌شود ادامه داد: اکثر کتاب‌های امانتی ما رمان‌های خارجی یا ایرانی هستند.

به گزارش مهر، حالا که دیگر کسی فرصت مراجعه به کتابخانه ها با قفسه های عریض و طویل را ندارد و شهروندان به سمت کتاب نمی روند برای آشتی دادن آنها با یار مهربان باید به دنبال راهکارهای نوین برای در دسترس قراردادن کتاب برای شهروندان در اماکن عمومی بود و کتاب را به سمت شهروندان برد نه اینکه دست به دامن نمایشگاه ها و کتابخانه های بزرگ باشیم تا شاید اندکی این رغبت در مردم ایجاد شود.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۸۲۹۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی

آقای محمدرضا هراتی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما درباره دستاورد‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود: شاخص‌های کتابخانه‌ای در دو سال گذشته در بخش‌های کتابخانه‌های عمومی، منابع، سیار و عضو فعال افزایش یافته است.

وی گفت: نهاد کتابخانه‌های عمومی با بیش از سه هزار هشتصد کتابخانه، ۱۲۰ سالن مطالعه و بیش از ۱۲ میلیون نفر عضو و منابع متنوع تخصصی و عمومی، به عنوان بزرگترین شبکه مویرگی فرهنگی کشور، متولی اصلی کتاب و کتابخوانی در سطح کشور است.

وی افزایش ۶۴ باب کتابخانه عمومی، افزایش ۵۰ درصدی کتابخانه‌های سیار، افزایش منابع کتاب کتابخانه‌ها و رشد ۲۴۵ درصدی تعداد عضو فعال کتابخانه‌ها را از دستاورد‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی در ۲ سال گذشته بیان کرد و گفت: کتابخانه‌ها از عضویت و امانت فراتر رفته و خدمات فرهنگی از جمله ۶۰ خدمت در جهت توانمندسازی و بهینه‌سازی اوقات فراغت کودکان و نوجوانان ارایه می‌کنند.

هراتی با بیان اینکه همه کتابخانه‌های عمومی کشور بخش جداگانه کودک و نوجوان دارند و برای گروه‌های خاص نیز برنامه ریزی شده است افزود: در حال تجهیز بخش‌های سالمندان، نابینایان و مادران در کتابخانه‌های عمومی کشور هستیم.

وی اظهار داشت: از این ۱۲ میلیون عضو فعال نزدیک به ۶۰ درصد کودکان و نوجوانان هستند که در همین راستا برنامه‌های گسترده‌ای مانند جشنواره‌ها و جایزه‌های داستان نویسی و قصه گویی، محافل ادبی، پویش‌های کتابخوانی و مسابقات تلویزیونی را برای مخاطب کودک و نوجوان برگزار می‌کنیم.

معاون توسعه نهاد کتابخانه‌های عمومی افزایش ۵۰ درصدی کتابخانه‌های سیار به ویژه در روستا‌ها و نقاط کم برخوردار از دیگر دستاورد‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ۲ سال گذشته دانست و گفت: در کنار بهره برداری از کتابخانه‌های مرکزی، ۱۳۲ کتابخانه غیر مرکزی شامل ۵۸ کتابخانه شهری و ۷۴ کتابخانه روستایی است.

وی گفت: علاوه بر افتتاح کتابخانه در روستا‌ها جشنواره‌هایی هم برای روستائیان و عشایر مانند جشنواره عشایر با طعم کتاب یا طرح حایی مانند مجموعه کوله کتاب ویژه مناطق صعب العبور را برگزار کردیم که با استقبال خوب مردم آن مناطق مواجه شد.

هراتی با اشاره به اینکه در حال حاضر ایران از لحاظ توسعه شبکه کتابخانه‌ای در بین کشور‌های برتر منطقه قرار دارد افزود: ایران از لحاظ توسعه شبکه‌های کتابخانه‌ای دارای رتبه اول در میان کشور‌های منطقه و در جمع ۲۰ کشور برتر دنیا است.

دیگر خبرها

  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم
  • همه ادارات شهرستان دشتی باید کتابخانه داشته باشند
  • شرحی بر قدیمی‌ترین فهرست‌نامه‌های کتابخانه آستان قدس رضوی/خدمتی به گذشته، امروز و آینده
  • رشد ۱۵۳ درصدی امانت کتاب در آذربایجان شرقی
  • ادعای دختر پوراحمد درباره مرگ پدرش: نرفته بود که خودکشی کند | می‌دانست چه بلایی می‌خواهد سرش بیاید
  • نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی
  • کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه
  • ادعای دختر کیومرث پوراحمد: پدرم نرفته بود شمال که خودکشی کند
  • قرنطینه‌شدن کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه