Web Analytics Made Easy - Statcounter

پیش بردن یک برنامه سیاسی موفقیت‌آمیز برای تصفیه سیاسی، اقدام چندان ساده‌ای نیست، خصوصاً در کشوری مانند عربستان که در آن مرزهای چندان روشنی میان خاندان سلطنت، سیاست، امنیت، رسانه‌ها و بنگاه‌های کسب و کار وجود ندارد.  


به گزارش صدای ایران،  «محمد بن‌سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی به تازگی در اقدامی خطرناک که به گفته کارشناسان ممکن است به ایجاد ناآرامی‌های سیاسی در این کشور منجر شود، چهار نهاد مهم را به مبارزه طلبیده است:

1- خاندان سلطنتی

«چراغی که به خانه روا است به مسجد حرام است»؛ این ضرب‌المثل معروف حتی وقتی صحبت از تصفیه حساب‌های سیاسی باشد هم مصداق دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خاندان آل سعودی، متشکل از دست‌کم 15000 شاهزاده با ارزش دارایی بیش از 1 تریلیون دلار است.

با آنکه ولیعهد 32 ساله عربستان در تلاش است خود را به عنوان فردی ترقی‌خواه و منای اصلاحات عربستان معرفی کند، عده زیادی از شاهزادگان سعودی چنین نگاهی به او ندارند. به همین دلیل، بن‌سلمان در روزهای گذشته، دستور دستگیری حداقل 11 شاهزاده را داد که برخی از آنها جزو قدرتمندترین شاهزاده‌ها محسوب می‌شوند.

اخیراً خبرگزاری رویترز از قول منابع آگاه گزارش داده ولیعهد عربستان تا حد زیادی از این موضوع آگاه شده بود که برخی از شاهزاده‌های قدرتمند، از جمله  شاهزاده «متعب بن عبدالله»، وزیر گارد ملی و فرزند پادشاه پیشین عربستان احساس خوبی درباره ترفیع جایگاه او ندارند.

2- وزیران دولتی

حتی اگر بن‌سلمان هم قصد انجام اصلاحات واقعی داشته باشد، نگرانی‌های عملی باعث شده‌اند او از برخی جهات تحت فشار قرار گیرد. سعودی‌ها برای چند دهه با اعطای مزایای رفاهی به شهروندان قصد داشته مخالفت‌های سیاسی را در پایین‌ترین حد نگاه دارد. انجام این کار دیگر با قیمت نفت 60 دلاری امکان‌پذیر نیست.

اما محمد‌بن‌سلمان از طرحی به نام سند چشم‌انداز 2030 رونمایی کرده که در صورت در صورت تحقق اهدافش تا سال 2030 وابستگی اقتصاد عربستان به نفت را به صفر خواهد رساند. یکی از اهداف این سند، مستلزم فروش 5 درصد از سهام شرکت ملی نفت عربستان (آرامکو) است. امید آن بود که فروش این سهام، برای عربستان 100 میلیارد دلار درآمد ایجاد کند، اما کارشناسان این رقم را مبالغه‌آمیز توصیف کرده و می‌گویند این رقم نزدیک به 65 میلیارد دلار خواهد بود.

حالا با دستگیری «ابراهیم العساف»، وزیر کشور عربستان و از اعضای ارشد «آرامکو» تحقق همین هدف هم در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. «عادل فقیه»، وزیر امور اقتصاد و برنامه‌ریزی هم از جمله دیگر وزیرانی بود که هدف تصفیه سیاسی بن‌سلمان قرار گرفت. در مجموع 38 نفر از معاونان فعلی و سابق وزرای دولتی عربستان دستگیر شده‌اند.

3-  فرماندهان نظامی

دستگیری وزیران کلیدی در اقتصاد عربستان کمتر به دلیل تهدید مستقیم علیه بن‌سلمان و بیشتر به دلیل مخالفت آنها با سمت و سوی اقتصادی اصلاحات در اقتصاد عربستان سعودی صورت گرفت. اما دستگیری دریادار «عبدالله بن سلطان بن محمد آل سلطان»، فرمانده نیروی دریایی عربستان و شاهزاده «متعب بن‌عبدالله»، وزیر گارد ملی عربستان به دلیل تهدیدهای مستقیمی که آنها علیه قدرت انحصاری بن‌سلمان انجام شد.

بن‌سلمان از سال 2015 وزیر دفاع عربستان بوده و گارد ملی، آخرین نیروی امنیتی بود که از کنترل او خارج بود. متعب تنها فرد داخل حکومت بود که می‌توانست بن‌سلمان را با چالش جدی مواجه کند. این نگرانی اکنون رفع شده است.

4- تجار و اصحاب رسانه


تصفیه کامل و موفقیت‌آمیز همیشه تنها به معنی حذف صاحبان قدرت رسمی نیست. تصفیه سیاسی نیز همانند تمامی بازی‌های قدرت، بایستی شامل یک وجهه روابط عمومی و تبلیغاتی باشد.

اگر قرار باشد در تصفیه سیاسی، روایت‌ها تحت کنترل درآیند یک اقدام مناسب کنترل کسانی است که از ابزارهای لازم برای بیان روایت‌ها برخوردارند. با این توضیح اینکه تعجبی ندارد که در میان دستگیرشدگان نام «ولید الابراهیم»، رئیس گروه رسانه‌ای «ام‌بی‌سی» (مرکز پخش خاورمیانه) و «سعود الدوایس»، رئیس سابق شرکت مخابرات عربستان سعودی به چشم بخورد.

اما دستگیری «ولید بن طلال»، پسرعموی بن‌سلمان و سرمایه‌دار سرشناس سعودی از تمام دستگیری‌ها تعجب‌آورتر بود. به ویژه با توجه به اینکه او از اصلاحات بن‌سلمان حمایت کرده بود. اما در مدرن‌سازی مد نظر بن‌سلمان، تنها یک نفر باید منادی اصلاحات اجتماعی، فرهنگی و مذهبی باشد و همان فرد هم باید بر تاج و تخت پادشاهی تکیه بزند.

منبع: صدای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۹۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عربستانی‌ها آماده می‌شوند: آتش‌بازی در تابستان

به گزارش ورزش سه، فوتبال عربستان از نیم فصل گذشته و پس از انتقال کریستیانو رونالدو به النصر، شاهد حضور ستارگان بزرگی بوده است و حالا در شرایطی که لیگ روشن عربستان هفته‌های پایانی خود را سپری می‌کند، روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های مختلف از آغاز مذاکرات مسئولان باشگاه‌های این کشور با ستارگان فوتبال در‌ جهان خبر می‌دهند.

روزنامه الشرق الاوسط نوشت: مسئولان فوتبال عربستان سعودی در ماه‌های گذشته ملاقات‌هایی با مسئولان باشگاه‌های انگلیسی داشتنه‌اند تا خود را برای نقل و انتقالات تابستانی آماده کنند. اکثر باشگاه‌های لیگ عربستان در حال آماده شدن برای بالا بردن کیفیت تیم خود با جذب بازیکنان بهتر هستند.

این روزنامه توضیح داد که کاسمیرو، بازیکن برزیلی منچستریونایتد، در صدر فهرست بازیکنان مدنظر لیگ عربستان قرار دارد و یکی از باشگاه‌ها برای مذاکره و عقد قرارداد با این بازیکن چراغ سبز دریافت کرده است.

از طرفی جان مورتاگ، مدیر ورزشی سابق منچستریونایتد، در پایان ژانویه گذشته برای مذاکره با مقامات به عربستان سعودی آمد، چراکه این باشگاه چندین بازیکن را برای فروش پیشنهاد داده که در راس آنها کاسمیر قرار دارد.

الشرق الاوسط افزود: مایکل ایمنالو، مدیر ورزشی لیگ عربستان، به دلیل رابطه‌ای که با مدیربرنامه این بازیکن دارد، نقش مهمی در تنظیم این قرارداد ایفا خواهد کرد.

روزنامه تلگراف انگلیس نیز تأیید کرد که تاد بولی، رئیس باشگاه چلسی ماه گذشته به عربستان سعودی سفر کرده و احتمالاً در آنجا با مدیر ورزشی لیگ عربستان دیدار کرده است. این روزنامه توضیح داد که اگر همه چیز با روال عادی پیش برود، انتقال لوکاکو جزو اولین قراردادهای آینده لیگ عربستان خواهد بود، زیرا آبی‌ها از فروش مهاجم بلژیکی بدشان نمی‌آید.

روزنامه انگلیسی اتلتیک نیز به دیدار ادو گاسپار، مدیر ورزشی آرسنال و جیسون اتوئو، دستیارش با مقامات عربستان سعودی اشاره کرد و نوشت که دیدار بر روی آشنایی با یکدیگر به منظور گفتگو درباره بازیکنان و قراردادهای احتمالی متمرکز بوده است.

نکته قابل توجه این است که رسانه‌های انگلیسی، انتقال توماس پارتی، بازیکن آرسنال را به انتقال به لیگ عربستان در تابستان آینده محتمل دانسته‌اند و اعلام کرده‌اند باشگاه‌های الاتحاد و النصر خواهان جذب هافبک غنایی هستند.

دیگر خبرها

  • تدابیر جدید عربستان برای جلوگیری از ورود بدون مجوز به مکه در موسم حج
  • توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل!
  • عربستانی‌ها آماده می‌شوند: آتش‌بازی در تابستان
  • محمد مهاجری: آقای نصیری! انتقادهایتان روی چشم؛ اما شاهزاده شویی چرا؟
  • مهدی نصیری; زیر تیغ اصلاح‌طلبان و اصولگرایان/ توهم یا شوخی یا پروژه هدفمند؟! +جدول
  • چراغ سبز عربستان به اسرائیل با بازداشت حامیان فلسطین
  • بلومبرگ: عربستان دیدگاه‌های ضد اسرائیلی را سرکوب می‌کند
  • واکنش کریستیانو رونالدو به رویارویی النصر و الهلال در فینال جام پادشاهی
  • با توافق الاتحاد: بنزما به رئال بازگشت (عکس)
  • النصر 3-1 الخلیج؛ رونالدو و الهلال دوباره به هم رسیدند