Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بولتن نیوز»
2024-04-29@09:18:48 GMT

چرا صادرات خدمات رونق نمی گیرد؟

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۹۷۱۴۷

چرا صادرات خدمات رونق نمی گیرد؟

گروه اقتصادی: پاسخ به اين پرسش بايد با توجه به واقعيت هاي جاري كشور و ظرفیت های اقتصادی ایران و منطقه باشد؛ زیرا با كاهش درآمدهاي نفتي درآمدهای کشور نیز کاهش یافته و اگرچه سیاست های اقتصادمقاومتی بر تولید داخلی تاکید می کند، اما کارشناسان می گویند، برای جبران کاهش درآمدهای کشور، تلاش دولت باید تسهیل صادرات غیرنفتی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش بولتن نیوز، این در حالی است که صادرات خدمات فنی و مهندسی سهم بسیار کمی در صادرات غیرنفتی کشور دارد.

نیروی انسانی متخصص و تحصیل کرده یکی از مزیت های اقتصاد هر کشور محسوب می شود. بالا بودن نرخ بیکاری در سالهای اخیر سبب شده تا این جمعیت بیکار بمانند.

درسالهای گذشته صادرات خدمات فنی و مهندسی در دستورکار دولت ها و در برنامه های توسعه مورد تاکید قرار گرفت، با این حال نتیجه اقدامات در این خصوص نتوانست به هدف ها برسد. به طوري كه بنا بر گزارش های مرکز آمار نرخ فعالیت اقتصادی برای افراد بالاتر از 10 سال در تابستان امسال برابر 41 درصد رسید.

دركنار پايين بودن نرخ فعاليت، نرخ بيكاري نيز بالاست، به طوری که نرخ بیکاری در تابستان امسال براساس مرکز آمار 11.7 درصد باشد.

 اين دو شاخص نشان دهنده تقاضاي بالقوه و بالفعل براي ورود به بازار كار بالاست. بنا به گفته کارشناسان بالا بودن نرخ آموزش عالي و بيكاري وسيع اين گروه، شرايط خاصي را در بازار كار ايجاد مي كند كه غفلت از آن به مصلحت اقتصاد و جامعه نيست

قرار داشتن ايران در وضعيت پنجره جمعيتي كه سهم نيروي آماده به كار یعنی جمعيت 15 تا 65 سال از كل جمعيت را بسيار بالا برده و به حدود ۷۰ درصد کل جمعیت کشـور رسانده است، به همین دلیل موقعيت ويژه اي را براي جهش به جلو براي اقتصاد ايران فراهم كرده است.

 وضعيت خاص كشورهاي همسايه ايران به ويژه عراق و افغانستان، زمينه را براي گسـترش تجارت خارجي اعم از تجارت کالا يا خدمات به اين كشورها فراهم كرده است؛ اما اين خروج بايد بر محور كدام بخش از بخش های اقتصادی کشور متمركز شود؟ كشاورزي يا صنعت يا خدمات؟

روشن است كه در هر سه زمينه بايد كار كرد و برنامه داشت، ولي درهرحال بايد با توجه به جميع شرايط، آن زمينه اي كه ظرفيت هاي بهتري دارد را در اولويت قرار داد. به نظر مي رسد كه پاسخ درست، بخش خدمات است. اگرچه با حمایت کافی از بخش کشاورزی و افزایش بهره وری با بکارگیری روش های علمی و تجربیات عملی دیگر کشورها می توان در جهت تامین امنیت غذائی کشور گام برداشت، اما به دلیل وضعيت بحراني آب و استحصال بيش از حد از منابع آبي و حتي خاكي و جنگلي کشور، فشار بيش از اين بر بخش كشاورزي ممكن نيست. ضمن آنكه سهم بخش كشاورزي به صورت تاريخي روندي كاهنده در توليد ناخالص داخلی دارد و لذا اساس رشد اقتصادی را نمی توان بر بخشی که سهم کاهنده در کل اقتصاد دارد قرار داد.

اقتصاد ایران، در بخش صنعت نيز با مشكل مهمي به نام سرمايه گذاري مواجه است. زيرا صنعت نياز به افزایش بهره وری و سرمايه گذاري های جدید فراوان دارد. در اين ميان بخش خدمات است كه شرايط آن متفاوت است و يك بخش رو به رشد و آينده دار است. برای نمونه می توان گفت که بخش خدمات به طور متوسط حدود 72 درصد از توليد ناخالص داخلي كشورهاي صنعتي و پيشرفته را به خود اختصاص مي دهد. همچنين حدود 60 درصد فرصت هاي شغلي جوامع آنان در اين بخش قرار دارد. صادرات خدمات در سطح جهان، به طور متوسط حدود 8 درصد افزايش مي يابد. از سوي ديگر هزینه سرمايه گذاري براي ايجاد شغل و توليد در اين بخش كمتر از بخش صنعت است. ضمن این که توسعه این بخش با شرايط نيروي كار ايران و ويژگي هاي پيش گفته هماهنگی و تطابق بیشتری دارد. به علاوه حضور نسبي زنان در فعاليت هاي بخش خدمات نيز بيشتر است و ظرفیت این بخش برای جذب زنان قابل توجه تر است.

در ايران سهم خدمات از توليد ناخالص داخلي در سال 1391 نزديك به 54 درصد و سهم آنان از بازار شغل نيز حدود 49 درصد است و نسبت زنان شاغل در اين بخش حدود 56 درصد است، كه ظرفيت بيشتر خدمات براي جذب زنان را نشان مي دهد. همه اين داده ها و فرضيات، ضرورت توجه به بخش خدمات را بيش از پيش مي كند.

 زيربخش هاي خدمات شامل گردشگري، خدمات فني و مهندسي، آموزش، ورزش، بهداشت و درمان، حمل ونقل، بانكداري و بيمه، اطلاعات، بازرگاني و هتلداري است.

کارشناسان می گویند، در بيشتر اين زمينه ها شرايط نسبتا مساعدي در ایران براي جهش اقتصادي وجود دارد ضمن این که در مواردی هم از قدرت رقابت بالای نیز وجود دارد.

منبع: بولتن نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bultannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بولتن نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۹۷۱۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات استان زنجان صعودی شد

زین العابدین با اشاره به رشد  ۲۶ درصدی صادرات از گمرک استان در ماه ابتدایی سال نسبت به مدت مشابه گذشته گفت: در این مدت حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن کالا به ارزش تقریبی ۳۱ میلیون دلار از گمرک استان صادر شده است که به لحاظ ارزش حدود ۲۶ درصد افزایش و از نظر وزن ۱۴ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.

وی اظهار کرد: همچنین ۳۴ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۱۰.۶ میلیون دلار به صورت موقت وارد استان شده است که نسبت به سال گذشته از نظر ارزش ۱۸ درصد و از نظر وزن ۱۹ درصد افزایش دارد.

مدیرکل گمرک استان زنجان عنوان کرد: بعد از حدود یک سال روند کاهشی صادرات، ارزش صادرات استان نسبت به مدت مشابه گذشته ۲۶ درصد رشد را نشان می‌دهد.

گنج‌خانلو ابراز کرد: همچنین در رویه ورود موقت نیز شاهد افزایش هستیم که امیدواریم با رونق فعالیت واحدهای صنعتی استان، سطح تجارت خارجی نیز افزایش یابد.

وی تاکید کرد: در این مدت همچنین واردات قطعی بیش از ۲۴.۵ میلیون دلار کالا به وزن بیش از ۱۴ هزار تن ثبت شده است که نسبت به سال گذشته از نظر ارزش ۵۹ درصد کاهش و از نظر وزن ۴۲ درصد کاهش دارد.

بنابر اعلام گمرک زنجان طی سال گذشته عمده کالای صادراتی این استان شامل شمش روی، ترانسفورماتور و متعلقات، پروفیل، میلگرد، نبشی، شمش فولادی، مفتول مسی، فیلم پروپیلن، اسید سولفونیک، کنسانتره روی، لبنیات، شمش سرب، کاغذ فلوتینگ، تست لاینر و مقوا بود.

ترکیه با سهم ارزشی حدود ۵۶ درصد، عراق با ۲۶ درصد و امارات با حدود پنج درصد از جمله کشورهای مقصد محصولات صادراتی زنجان طی سال گذشته بود.

باشگاه خبرنگاران جوان زنجان زنجان

دیگر خبرها

  • صادرات ۷۰ قلم کالا از مازندران
  • ۱۰ درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران صادر می‌شود
  • امکان ایفای تعهدات صادراتی، از طریق بانک سامان
  • کدام بانک ها بیشترین سود را داشتند
  • تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی، صنایع و خدمات از مرز ۴٫۲ میلیارد دلار گذشت
  • تامین ۴.۲ میلیارد دلار ارز کالاهای اساسی، صنایع و خدمات
  • مراقب کلاهبردار‌ها باشید؛ بیمه سلامت با مردم تماس نمی‌گیرد
  • ۵۶ درصد صادرات زنجان به کشور ترکیه اختصاص دارد
  • صادرات استان زنجان صعودی شد
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری