Web Analytics Made Easy - Statcounter

مطالعات جهانی نشان داده است که استفاده از تجربه و قابلیت‌های زنان و توانمند کردن آنها راه‌حل‌های مقابله با تغییرات اقلیمی را کارآمدتر می‌کنند.

تبعیض جنسیتی علیه زنان رسیدن به روش‌های کارآمد «مبارزه با تغییرات آب و هوایی» را هم مشکل کرده ‌است. به نظر می‌رسد راه‌کارهای زن‌محور پاسخ مناسبی است به پدیده‌ای که بیش از همه به خود زنان آسیب می‌زند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میزان تاثیرپذیری افراد از تغییرات اقلیمی رابطه مستقیمی با جایگاه اجتماعی، جنسیت، وضعیت اقتصادی و دسترسی آنها به منابع دارد. با وجود اینکه در سال‌های اخیر توجه جامعه جهانی به استفاده بیشتراز توانایی‌های زنان و مردان برای تحقق توسعه پایدار محیط زیست بیشتر شده است، زنان همچنان در عرصه‌های اقتصادی، سیاسی و حقوقی برنامه‌های زیست محیطی، سهم کمتری دارند و به این دلیل کمتر از مردان امکان سازگاری با این تغییرات را دارند.

در حالی‌که به تاثیر رفتارهای ‌تبعیض‌آمیز جنسیتی و ‌نابرابری‌های اقتصادی و اجتماعی علیه زنان هم‌چنان با دیده غفلت نگریسته ‌می‌شود، مطالعات جهانی نشان داده است که استفاده از تجربه و قابلیت‌های زنان و توانمند کردن آنها راه‌حل‌های مقابله با تغییرات اقلیمی را کارآمدتر می‌کنند.

 در حالی که به نظر می‌رسد جهان برای کم کردن تاثیرات زیان‌بار تغییرات اقلیمی بسیج شده ‌است، توجه به مسائل و نابرابری‌های جنسیتی در تنظیم برنامه‌های سازگار با محیط زیست ضروری به نظر می‌رسد.

آسیب‌پذیری زنان در تغییرات اقلیمی

هارت شفر، مقام ارشد بانک جهانی، در سمیناری که به مناسبت روز جنسیت در قالب کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی در شهر بن آلمان (COP 23) برگزار شد، به دو استراژی اصلی برنامه‌‌های بانک جهانی که ریشه کردن فقر و گسترش خوشبختی هستند، اشاره کرد و افزود که رسیدن به این اهداف بدون توجه کافی به تغییرات اقلیمی و مسائل جنسیتی ناممکن است.

هارت شفر در ادامه گفت که در مطالعات آسیب‌شناسی، بانک جهانی دقت می‌کند که در حوادث خاص اقلیمی دو گروه مردان و زنان چقدر آسیب‌پذیر هستند. به عنوان مثال در سیل عظیمی که در سال ۱۹۹۱ در بنگلادش جاری شد، ۱۵ درصد قربانیان مرد و ۷۵ درصد زن بودند.

 از این اطلاعات می‌توان به نوعی نتیجه گرفت که دسترسی مردان به پیام‌های هشداردهنده یا گزارش‌های هواشناسی بیشتر از زنان است و به این اعتبار این زنان هستند که در مقابل تغییرات آب وهوایی آسیپ‌پذیرتر از مردان هستند. شفر در این سمینار تاکید کرد بانک جهانی در صدد بستن شکاف جنسیتی در برنامه‌های خود است.

عوامل دخیل در آسیب‌پذیری زنان از تغییرات اقلیمی

طبق گزارش «برنامه پیشرفت و توسعه» ملل متحد، در کشورهای در حال توسعه عواملی چهارگانه در آسیب‌پذیری بیشتر زنان از تغییرات اقلیمی نقش دارند. اولین عامل تبعیض جنسیت‌محور، استفاده از زمان و دسترسی به دارایی‌ها و منابع مالی و وام‌هایی هستند که مؤسسات مالی رسمی در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهند. این عامل به طور عمده شانس مشارکت اقتصادی زنان را محدود می‌کند. در نتیجه در بحث درآمد، شکاف عمیقی بین زنان و مردان وجود دارد.

علاوه بر این بر اساس این گزارش، حقوق زنان در اکثر کشورهای جهان در یک موقعیت شغلی مشابه از دریافتی مردان به مراتب کمتر است.

افزون بر این، در همه سطوح تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری، زنان نسبت به مردان با چالش‌های بیشتری روبرو هستند و این باعث می‌شود که زنان نفوذ بسیار کمتری بر تصمیم‌ها و برنامه‌هایی داشته باشند که بر روی زندگی خود آنها مستقیم تاثیر می‌گذارد.

ویژگی‌های اجتماعی و فرهنگی جوامع، سومین دسته از عواملی هستند که کسب اطلاعات و مهارت‌های لازم برای دفع خطرات ناشی از تغییرات اقلیمی را برای زنان محدود می‌کنند. «پوشش قابل قبول»، نگهداری از فرزندان و محدودیت در آموزش‌هایی مثل شنا یا بالا رفتن از درخت از جمله مواردی هستند که شانس زنده‌ماندن زنان در بلایای طبیعی را پایین می‌آورند.  

«برنامه پیشرفت و توسعه ملل متحد» هم‌چنین نبودن اطلاعات مجزا بر اساس جنسیت در حوزه‌های مختلفی از جمله معیشت، بلایای طبیعی، حفاظت از محیط زیست و غیره را در دست کم گرفتن نقش زنان موثر دانست.

راه‌حلی زنانه برای مشکلی دیرپا در پاکستان

فیزا فرهان، ۲۸ ساله که یکی از موسسان و مدیرعامل نهاد «انرژی بوکش» در پاکستان است، نمونه موفقی از زنان کارآفرین در حوزه انرژی‌های پاک است. نام او در سال ۲۰۱۵ به لیست ۳۰ نفری از «کارآفرین‌های برتر زیر ۳۰ سال در حوزه‌های اجتماعی» که توسط مجله فوربس منتشر شد، راه پیدا کرد. دستاورد موسسه او تامین انرژی پاک برای دورافتاده‌ترین روستاهای سرزمینش است که از نعمت برق محروم هستند. او در این پروژه از مشارکت وسیع زنان محلی بهره می‌گیرد.

با در نظر گرفتن این نکته که ۴۷ درصد جمعیت پاکستان به برق دسترسی ندارند و برای تأمین نیازهای روزمره سوخت‌های فسیلی، نفت سفید و چوب را می‌سوزانند، زنان که بیشترین مشارکت را در خانه‌داری دارند، در معرض آسیب جدی قرار دارند. ۵۳ درصد باقیمانده جمعیت پاکستان نیز با قطعی گسترده برق مواجه هستند.

زنان به‌عنوان سفیران ایجاد تغییر

در حاشیه سمیناری در کنفرانس تغییرات اقلیمی بن، فیزا فرهان در گفت‌وگویی با دویچه وله «زن بودن» را شانس خود خواند، نه چالش. «بنیاد بوخش» سال ۲۰۱۲ پروژه «روشن‌کردن زندگی یک میلیون نفر» را با هدف برق‌رسانی به پاکستانی که با بحران برق دست و پنجه نرم می‌کند، کلید زد. فرهان می‌گوید، پس از اینکه او و تیمش به روستاهای مختلف سر زدند، انتخاب طبیعی او به خدمت‌گرفتن زنان محلی به عنوان «سفیران ایجاد تغییر» بود.

در ابتدی پروژه، فرهان و تیمش روستاهای فاقد برق را شناسایی می‌کردند و یک زن را در هر روستا انتخاب می‌کردند و پس از دو هفته آموزش فنی و غیر فنی، به این زن لقب «روشنا بی‌بی» یا «بانوی نور» داده‌ می‌شد. از این پس، این زن مسئولیت اداره ایستگاه خورشیدی را به نیابت از موسسه بر عهده می‌گیرد. «روشنا بی‌بی» فانوس‌های خورشیدی را به مردم محلی اجاره می‌دهد. نصف این اجاره در‌آمد خود اوست و نصف بقیه برای خدمات نگهداری و تعمیر ذخیره‌ می‌شود. 

این پروژه تا کنون به ۱۱۰ روستا در پاکستان برق ر‌سانده و زندگی بیش از ۲۷۰۰۰ نفر را تحت تاثیر قرار داده است.

برای یکصد میلیون نفری که در پاکستان در تاریکی زندگی می‌کردند، استفاده از حامل‌های انرژی جایگزین برق نه تنها فاجعه زیست‌محیطی بود، بلکه برای سلامتی آنها هم بسیار خطرناک بود. به گفته فرهان، عدم دسترسی به برق سالانه دو میلیون مرگ را رقم می‌زد که ۸۰ درصد آنها مربوط به زنان بود. 

اینجا بود که فرهان نیاز مبرم به منابع انرژی ‌تجدیدپذیر را، به‌ویژه برای زنان حس کرد.

فرهان به دویچه‌وله می‌گوید: مشارکت زنان محلی در این پروژه باعث حرکت قدرتمندتر این پروژه رو به جلو می‌شود، زیرا «زنان سفیران قدرتمندتری برای ایجاد تغییر» در جوامع خود هستند. آنها نه تنها به انرژی پاک و درآمد دسترسی پیدا می‌کنند، بلکه این پروژه تاثیرات غیر مستقیمی بر سلامتی، آموزش و امنیت جوامع و به‌ویژه زنان دارد.

لزوم توجه به برابری جنسیتی

فرهان در ادامه می‌افزاید: در راستای این پروژه تامین برق، توانمندسازی اقتصادی زنان و برابری جنسیتی در کانون توجه ما بوده است.

به مناسبت فعالیت‌های زن‌محور فیزا فرهان در حوزه منابع پاک انرژی، او در ماه فوریه ۲۰۱۶ به عضویت «هیات عالی‌رتبه دبیرکل سازمان ملل برای توانمندسازی اقتصادی زنان» درآمد؛ خبری که او به عنوان «افتخاری بزرگ» از آن یاد می‌کند.

دستاوردهای اقتصادی و محیط زیستی و تلاش‌های زنانی مانند فرهان در راستای ایجاد برابری جنسیتی در کشوری با ساختارهای اجتماعی و خانوادگی مردسالار مانند پاکستان، دریچه‌ای جدید باز می‌کند برای پیدا کردن راه‌کارهای جدید مقابله با تغییرات اقلیمی با نگاه دوستانه‌تری نسبت به مسائل زنان.

 

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۵۷۷۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به این دلیل چیپس نخورید!

فرارو- در قرن گذشته درک محققان از ژنتیک دستخوش دگرگونی عمیقی شده است. ژن‌ها به عنوان حوزه‌هایی از DNA که مسئول ویژگی‌های فیزیکی ما هستند تا سال‌ها مطابق با مدل اصلی ژنتیک که توسط "گرگور مندل" زیست شناس در سال ۱۸۶۵ میلادی ارائه شد بدون تغییر قلمداد می‌شدند.

به گزارش فرارو به نقل از کانورسیشن، ظهور رشته اپی ژنتیک یا فراژن شناسی در سال ۱۹۴۲ میلادی این تصور را درهم شکست. اپی ژنتیک به تغییراتی در بیان ژن اشاره دارد که بدون تغییر در توالی DNA رخ می‌دهد. برخی از تغییرات اپی ژنتیک جنبه‌ای از عملکرد سلول هستند مانند تغییرات مرتبط با پیری. با این وجود، عوامل محیطی نیز بر عملکرد ژن‌ها تاثیر می‌گذارند بدان معنا که رفتار افراد بر ژنتیک آنان تاثیر می‌گذارد. برای مثال، دوقلو‌های همسان از یک تخمک بارور شده رشد می‌کنند و در نتیجه ساختار ژنتیکی یکسانی دارند. با این وجود، با افزایش سن دوقلو‌ها ظاهر آنان ممکن است به دلیل قرار گرفتن در معرض محیطی متمایز متفاوت باشد.

یکی از دوقلو‌ها ممکن است از یک رژیم غذایی متعادل سالم استفاده کند در حالی که دیگری ممکن است رژیم غذایی ناسالم داشته باشد که منجر به تفاوت در بیان ژن‌های آنان می‌شود که در چاقی نقش دارند و به اولین دوقلو کمک می‌کند درصد چربی بدن کمتری داشته باشد. افراد کنترل زیادی بر روی برخی از این عوامل مانند کیفیت هوا ندارند. با این وجود، عوامل دیگر بیش‌تر تحت کنترل فرد هستند: فعالیت بدنی، سیگار کشیدن، استرس، مصرف مواد مخدر و قرار گرفتن در معرض آلودگی مانند آلودگی ناشی از پلاستیک، آفت کش‌ها و سوزاندن سوخت‌های فسیلی از جمله اگزوز خودرو.

عامل دیگر تغذیه است که باعث ایجاد زیرشاخه اپی ژنتیک تغذیه‌ای شده است. این رشته با مفاهیمی مرتبط است مانند این جمله معروف که "شما همان چیزی هستید که می‌خورید" و "شما همان چیزی هستید که مادربزرگ تان خورده است". به طور خلاصه، اپی ژنتیک تغذیه‌ای مطالعه در این باره است که چگونه رژیم غذایی شما و رژیم غذایی والدین و پدربزرگ و مادربزرگ تان بر ژن‌های شما تاثیر می‌گذارد. از آنجایی که انتخاب‌های غذایی که امروزه فرد انجام می‌دهند بر ژنتیک فرزندان آینده اش تاثیر می‌گذارد اپی ژنتیک ممکن است انگیزه‌ای برای انتخاب‌های غذایی بهتر ایجاد کند.

تیمی تحقیقاتی متشکل از متخصصان در حوزه اپی ژنتیک از  دانشگاه‌های ویسکانسین - مدیسن  و دانشگاه داکوتای شمالی مطالعه‌ای انجام داده اند در این باره که چگونه رژیم غذایی و انتخاب سبک زندگی می‌تواند به حفظ سلامت افراد کمک کند.

داستان قحطی

ریشه‌های تحقیقات اپی ژنتیک تغذیه‌ای را می‌توان در یک فصل تلخ در تاریخ جستجو کرد: زمستان همراه با گرسنگی و قحطی هلندی در مراحل پایانی جنگ جهانی دوم. در طول اشغال هلند توسط نازی‌ها هلندی‌ها مجبور به زندگی با جیره‌های ۴۰۰ تا ۸۰۰ کیلو کالری در روز بودند که با رژیم غذایی معمولی ۲۰۰۰ کیلو کالری که به عنوان استاندارد توسط سازمان غذا و دارو استفاده می‌شد تفاوت بسیار زیادی داشت. در نتیجه حدود ۲۰۰۰۰ نفر جان خود را از دست دادند و ۴.۵ میلیون نفر دچار سوء تغذیه شدند.

نتایج مطالعات نشان داد که قحطی باعث تغییرات اپی ژنتیکی در ژنی به نام  IGF۲ شد که با رشد و تکامل مرتبط است. این تغییرات رشد عضلانی را در فرزندان و نوه‌های زنان باردار که قحطی را تحمل کردند سرکوب کرد. برای نسل‌های بعدی این سرکوب منجر به افزایش خطر چاقی، بیماری قلبی، دیابت و وزن کم هنگام تولد شد. این یافته‌ها لحظه‌ای مهم در تحقیقات اپی ژنتیک بودند و به وضوح نشان دادند که عوامل محیطی مانند قحطی می‌تواند منجر به تغییرات اپی ژنتیکی در فرزندان شود که ممکن است پیامد‌های جدی برای سلامتی آنان داشته باشد.

نقش رژیم غذایی مادر

تا پیش از این کار پیشگامانه اکثر محققان معتقد بودند که تغییرات اپی ژنتیکی نمی‌تواند از نسلی به نسل دیگر انتقال یابد. در عوض، محققان فکر می‌کردند که تغییرات اپی ژنتیکی می‌تواند با قرار گرفتن در معرض اوایل زندگی رخ دهد مانند دوران بارداری که یک دوره بسیار آسیب پذیر رشد قلمداد می‌شود. بنابراین، تحقیقات اولیه اپی ژنتیک تغذیه‌ای بر روی دریافت رژیم غذایی در دوران بارداری متمرکز شد. یافته‌های مرتبط با پژوهش درباره زمستان گرسنگی هلندی بعدا توسط نتایج مطالعات حیوانی تایید شد که به محققان اجازه می‌دهد نحوه پرورش حیوانات را کنترل کنند که می‌تواند به کنترل متغیر‌های تاثیرگذار کمک کند.

مزیت دیگر برای محققان این است که موش‌ها و گوسفند‌های مورد استفاده در این مطالعات سریع‌تر از افراد انسانی تولید مثل می‌کنند و اجازه می‌دهند نتایج سریع تری حاصل شوند. علاوه بر این، محققان می‌توانند رژیم غذایی حیوانات را در تمام طول عمر آنان به طور کامل کنترل کنند و این موضوع اجازه می‌دهد تا جنبه‌های خاصی از رژیم غذایی دستکاری و بررسی شود. این عوامل در کنار یگدیگر به محققان اجازه می‌دهند تا تغییرات اپی ژنتیکی در حیوانات را بهتر از افراد انسانی بررسی کنند.

در یک مطالعه صورت گرفته محققان موش‌های ماده باردار را در معرض یک قارچ کُش رایج به نام وینکلوزولین قرار دادند. در پاسخ به این قرار گرفتن در معرض این قارچ کش توانایی تولید اسپرم اولین نسل متولد شده موش‌ها کاهش یافت و منجر به افزایش ناباروری در موش‌های نر شد. به طور بحرانی این اثرات مانند تاثیرات ناشی از قحطی به نسل‌های بعدی انتقال یافتند.

به همان اندازه که این آثار برای شکل دهی به اپی ژنتیک تغذیه‌ای بی نظیر هستند دیگر دوره‌های رشد نادیده گرفته شدند و نقش پدران در میراث اپی ژنتیک فرزندانشان کاملا نادیده گرفته شد. با این وجود، مطالعه‌ای تازه‌تر بر روی گوسفندان نشان داد که رژیم غذایی پدری همراه با اسید آمینه متیونین که از بدو تولد تا از شیر گرفتن را شامل می‌شود بر رشد و ویژگی‌های تولید مثلی سه نسل بعدی تاثیر می‌گذارد. متیونین یک اسید آمینه ضروری است که در متیلاسیون DNA نقش دارد و نمونه‌ای از تغییرات اپی ژنتیکی است.

انتخاب‌های سالم برای نسل‌های آینده

این مطالعات بر تاثیر ماندگار رژیم غذایی والدین بر فرزندان و نوه‌های شان تأکید می‌کنند. نتایج این مطالعات هم چنین به عنوان یک انگیزه قوی برای والدین بالقوه و والدین فعلی برای انتخاب رژیم غذایی سالم‌تر عمل می‌کنند، زیرا انتخاب‌های غذایی والدین بر رژیم غذایی فرزندان شان تاثیر می‌گذارد.

هنوز ناشناخته‌های زیادی در مورد این که رژیم غذایی چگونه بر ژن‌های ما تاثیر می‌گذارد وجود دارد. آن چه تحقیقات در مورد اپی ژنتیک تغذیه‌ای نشان می‌دهد دلیل قوی و قانع کننده‌ای برای در نظر گرفتن تغییر سبک زندگی است.

آن جه بسیاری از محققان در مورد رژیم غذایی غربی می‌دانند درباره آن چیزی است که بسیاری از امریکایی‌ها می‌خورند یک رژیم غذایی غربی سرشار از چربی‌های اشباع شده، سدیم و قند که فیبر اندکی دارد. جای تعجبی ندارد که رژیم‌های غذایی غربی با پیامد‌های منفی سلامتی مانند چاقی، دیابت نوع ۲، بیماری‌های قلبی - عروقی و برخی سرطان‌ها مرتبط هستند.

یک نقطه خوب برای آغاز خوردن بیش‌تر مواد غذایی کامل و فرآوری نشده به ویژه میوه ها، سبزیجات و غلات کامل و کم‌تر خوردن غذا‌های فراوری شده یا مواد غذایی حاضری است که فست فود، چیپس، کوکی ها، آب نبات، پیتزا‌های منجمد شده سوپ‌های کنسرو شده و نوشیدنی‌های شیرین را شامل می‌شود. این تغییرات رژیم غذایی به دلیل فوایدی که برای سلامتی دارند به خوبی شناخته شده و در دستورالعمل‌های غذایی ۲۰۲۰ – ۲۰۵۰ برای امریکایی‌ها و توسط انجمن قلب آمریکا توضیح داده شده اند.

بسیاری از افراد پذیرش تغییر سبک زندگی را کاری دشوار می‌دانند به ویژه زمانی که غذا را نیز شامل شود. انگیزه یک عامل کلیدی برای ایجاد این تغییرات است. خوشبختانه اینجا جایی است که خانواده و دوستان می‌توانند کمک کنند. آنان تاثیر عمیقی بر تصمیم گیری‌های سبک زندگی دارند. با این وجود، در سطح اجتماعی گسترده‌تر امنیت غذایی به معنای توانایی افراد برای دسترسی و تهیه غذای سالم باید یک اولویت حیاتی برای دولت ها، تولید کنندگان و توزیع کنندگان مواد غذایی و گروه‌های غیرانتفاعی باشد. فقدان امنیت غذایی با تغییرات اپی ژنتیکی مرتبط است که با پیامد‌های منفی سلامتی مانند دیابت، چاقی و افسردگی مرتبط می‌باشد.

از طریق اصلاح نسبتا ساده سبک زندگی افراد می‌توانند به طور قابل توجه و قابل اندازه گیری‌ای بر روی ژن‌های فرزندان و نوه‌های آینده خود تاثیر بگذارند. بنابراین، وقتی یک بسته چیپس را از کنار می‌گذارید و به جای آن میوه یا سبزیجات را انتخاب می‌کنید به خاطر داشته باشید: این فقط برای شما نیست بلکه برای نسل‌های آینده نیز مناسب است.

دیگر خبرها

  • ورمزیار: با جدایی خطیر، تیم به آرامش می‌رسد
  • تغییرات آب و هوایی می‌تواند منجر به افزایش ویروس‌هایی مانند کووید شود
  • خطیر رفت، تغییرات دیگری هم در راه است/ سمیعی سرپرست شد که آخر فصل او هم برود!
  • آنژ پوستکوعلو: باید برخی از بازیکنان تاتنهام را بفروشیم
  • برنامه دولت انگلیس برای مقابله با تغییرات اقلیمی غیرقانونی اعلام شد
  • واکنش هواداران استقلال به تغییرات این تیم | حال و هوای متفاوت طرفداران آبی ها در کمپ ناصر حجازی | تصاویر
  • نگاهی به تغییرات جدید در جامعه ژاپن با محوریت خانواده‌های ژاپنی
  • تأثیرات گوناگون تغییرات اقلیمی بر زندگی انسان
  • معرفی چند عطر خاص برای آقایان و خانم ها
  • به این دلیل چیپس نخورید!