Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-08@22:08:32 GMT

۸ روز پس از زلزله ویرانگر

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۰۰۸۸۶

۸ روز پس از زلزله ویرانگر

اجتماع > اجتماعی - محمد جعفری:
هر روز که از زمین لرزه ویرانگر استان کرمانشاه می‌گذرد، کمک‌های بیشتری روانه مناطق زلزله زده می‌شود.

حالا با گذشت بيش از يك هفته از اين فاجعه طبيعي، نيازهاي اوليه زلزله‌زدگان تا حدودي برطرف شده و آنان نگران آينده هستند؛ آينده‌اي كه از همين حالا با سوز سرماي زمستان در راه است و آنها بايد با چادرهاي هلال‌احمر به استقبالش بروند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از شامگاه يكشنبه 21آبان كه خبر وقوع زمين لرزه 7.3ريشتري در كرمانشاه منتشر شد، قلب همه ايرانيان براي هموطنان كرد مي‌تپد. خيلي‌ها از همان زمان براي كمك راهي مناطق زلزله زده شدند و بسياري ديگر با ارسال كمك‌هاي‌شان تلاش كردند مرهمي بر زخم‌هاي زلزله‌زدگان باشند. براي همين جاده‌هاي منتهي به سر پل ذهاب، ثلاث باباجاني، قصر شيرين و دالاهو مملو از خودروهاي حامل اقلام ارسالي براي زلزله‌زدگان شد. ديگر از كمبودهاي روزهاي اول خبري نيست و امكانات اوليه براي آسيب ديدگان فراهم شده است. حالا همه در چادرها اسكان يافته‌اند و منتظر اسكان موقت هستند.

غذا بين زلزله‌زدگان توزيع مي‌شود و نيازهاي بهداشتي تا حدودي مرتفع شده است، اما كانكس‌هاي اسكان موقت، حمام، توالت، پوشش نايلوني براي مقابله با باران و سرما و... ازجمله نيازهاي زلزله‌زدگان است. همچنين بيشتر آسيب ديدگان دامدار هستند و غذاي كافي براي دام‌هاي‌شان وجود ندارد. طي روزهاي گذشته بسياري از هموطنان مان لباس‌هاي دست دوم به مناطق زلزله زده ارسال كردند و حالا تعداد اين لباس‌ها در سر پل ذهاب آنچنان زيادشده كه در هر كوچه‌اي انبوهي از آنها ديده مي‌شود و حتي گاهي از البسه دست دوم براي روشن كردن آتش استفاده مي‌شود.

يكي از خطراتي كه زلزله‌زدگان را تهديد مي‌كند گازگرفتگي است چون بسياري از زلزله‌زدگان در چادرهاي دربسته‌اي كه هلال‌احمر در اختيار‌شان قرار داده آتش روشن مي‌كنند و گاز منواكسيدكربن ناشي از آتش جان بسياري از آنها را تهديد مي‌كند. با وجود هشدارهايي كه طي چند روز اخير در اين‌باره داده شده بود اما همچنان بي‌احتياطي در اين خصوص ادامه دارد و از ثلاث باباجاني خبر مي‌رسد كه زني 60ساله به‌علت استنشاق گاز منواكسيدكربن در چادر جان خود را از دست داد. در همين حال از مناطق زلزله زده خبر مي‌رسد كه چند محموله دپو شده از كمك‌هاي امدادي مردم به زلزله‌زدگان در انبار چند سودجو در شهرستان‌هاي اسلام‌آباد غرب، هرسين، سرپل ذهاب و قصرشيرين كشف شد.

با ادامه كمك به زلزله‌زدگان روز گذشته فرد خيري چكي به مبلغ 10ميليارد تومان به زلزله‌زدگان استان كرمانشاه كمك كرد. پرويز فتاح، رئيس كميته امداد با تأييد اين خبر به تسنيم گفت: خوشبختانه هموطنان عزيز همواره كمك‌حال يكديگر بودند و در اين حادثه تلخ نيز شاهد كمك‌هاي بي‌شمار خيرين هستيم ‌طوري كه يكي از خيرين با من تماس گرفت و براي كمك به زلزله‌زدگان اعلام آمادگي كرد و چكي به ‌مبلغ 10ميليارد تومان در اختيار ما قرار داد.

دست‌هايي كه ياري رسان فرهاد شد

انتشار تصاوير پدري كه در جريان زلزله ويرانگر استان كرمانشاه همه خانواده، به‌جز پسر 3ماهه‌اش را از دست داده بود افكار عمومي را متاثر كرد. ماجرا از اين قرار بود كه هنگام وقوع زلزله مادر خانواده به نام ليلا پسر 3ماهه‌اش آرين را در آغوش گرفته و خودش جان داده اما اين اقدامش باعث زنده ماندن پسر 3ماهه‌اش شده بود.

به‌دنبال انتشار اين خبر افراد زيادي براي كمك به آرين و پدرش اعلام آمادگي كردند و در ادامه كمك‌هاي زيادي براي آنها ارسال شد. فرهاد صفري، پدر داغدار اين خانواده 6روز پس از فاجعه‌اي كه برايش اتفاق افتاده درباره آخرين وضعيت خود و پسر 3ماهه‌اش با خبرنگار همشهري گفت‌وگو كرد.

درباره آخرين وضعيت خودتان صحبت كنيد. آيا از كمك‌هايي كه در اين چند روز اخير به شما شده راضي هستيد؟

زماني كه فيلم من از طريق كانال روزنامه همشهري در همه جا پخش شد توجه همه به اين بچه و اين منطقه جلب شد. من يكي از زلزله‌زدگان روستاي تپاني بودم كه شما عكس و فيلم من را در رسانه‌ها پخش كرديد و بعد از آن برايمان امكانات آوردند. از شما و ديگر دوستاني كه در رسانه‌ها درباره ما صحبت كرديد و صداي‌ ما را به گوش مسئولان رسانديد تشكر مي‌كنم.

درباره وضعيت آرين صحبت كنيد. حالا با گذشت چند روز از زلزله او چه شرايطي دارد؟

خدا را شكر اوضاع از قبل بهتر شده است. واقعا از نظر شير خشك و وسايل ديگر در اين چند روز كمك‌هاي زيادي به ما شد.

بعد از فوت همسرتان چه‌كسي از پسر 3ماهه‌تان نگهداري مي‌كند؟

خواهر و مادرم از آرين نگهداري مي‌كنند.

خودتان چه وضعيتي داريد؟

وقتي مي‌بينم شماها و بقيه هموطنانم اينطور براي ما زحمت مي‌كشيد قوت قلب مي‌گيرم.

حالا مهم‌ترين نياز شما و آرين چيست؟

درخواستم اين است كه دوباره اين منطقه و خانه‌هايمان را برايمان بازسازي كنند. تا امروز ملت كمك‌مان كردند. از اين به بعد از دولت انتظار دارم اين خانه‌هاي خراب شده را براي مان درست كند. چون ديگر چيزي برايمان باقي نمانده است. 12سال براي اين خانه و زندگي زحمت كشيده بودم. من در معدن ماسه‌شويي كار مي‌كردم و ماهي 650هزار تومان درآمد داشتم و براي خانواده‌ام مي‌آوردم اما زلزله همه‌شان را از من گرفت و حالا فقط پسر 3ماهه‌ام برايم مانده است.

حالا كه حدود يك هفته از آن شب وحشتناك مي‌گذرد آيا باز هم به آن شب فكر مي‌كنيد؟

به خدا تا روز قيامت در فكرم است و هميشه آن شب را مرور مي‌كنم. به خدا رواني شده‌ام. وقتي اين خرابه‌ها را مي‌بينم عذاب وجدان مي‌گيرم. الان غروب مي‌شود. همه بچه‌ها مي‌روند پيش پدر و مادرشان. اما بچه‌هاي من كجا هستند؟ همسرم كجاست؟ در اين شرايط هنوز مسئولان شهرمان نيامده‌اند حالمان را بپرسند.

حرف آخر؟

تشكر مي‌كنم از شما و كساني كه كمك مادي فرستادند. از افرادي كه كمك معنوي دادند و از لحاظ روحي تسكين‌مان دادند تشكر مي‌كنم. از اروميه، كرج، تهران و شهرهاي مختلف براي كمك آمدند. حتي از عراق فرستادند. خودشان هم آمدند براي عرض تسليت. اينها براي من و اهالي روستايم اميدبخش است. اما نماينده ما كجاست؟ هنوز نيامده. ما مرزنشين هستيم. بايد به ما كمك كنند. ما كه در زمان جنگ آوارگي كشيديم حالا مستحق اين وضعيت هستيم؟ آيا بايد اينطور باشد كه جنازه اعضاي خانواده‌ام را از زير آوار بيرون بكشم؟ ما را فراموش نكنيد.

در همین زمینه: توصیه‌های تغذیه‌ای وزارت بهداشت برای زلزله‌زدگان آب لوله‌کشی مناطق زلزله‌زده فعلا قابل شرب نیست بسیج سازندگی: دو ماهه روستاهای زلزله‌زده را بازسازی می‌کنیم کمبود دارو در مناطق زلزله‌زده نداریم

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۰۰۸۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات

همشهری - محمد سرابی: سخنران‌های نهمین همایش بین المللی زلزله در روز پیش بیان کردند و هشدار دادند که شرایط تهران در مقابله با زلزله ناگوار است. در این میان شهردار تهران در نهمین همایش بین المللی زلزله اطلاعات زیادی از وضعیت شهر تهران و برنامه‌ریزی‌های این نهاد برای مقابله با زلزله سخن ارائه کرد. علیرضا زاکانی در این مراسم که در سالن همایش‌های برج میلاد برگزار شد، از نصب لرزه‌نگارهای در عمق ۵۰ متری خاک و اقدام برای نصب لرزه‌نگاری در عمق ۱۰۰ متری زمین گفت و امکان اعلام هشدار زلزله در فاصله ۱۰ تا ۱۵ ثانیه‌ زودتر را یادآور شد.

او گفت: مقابله با مخاطرات چهارگانه زلزله، سیل، طوفان و فرونشست در دستور کار ما قرار می‌گیرد. اگرچه موضوعات دیگری هم هست که در بحث‌های جداگانه باید به آن‌ها پرداخته شود. در این دوره مدیریت شهری نوع حرکت شورا و شهرداری به سمتی بود که برای همه سطوح برنامه داشته باشیم و به جای اینکه درباره خطر زلزله پیام خوفناک صادر کنیم طوری برنامه‌ریزی داشته باشیم که اگر اتفاقی افتاد حداقل آسیب را ببینیم و حداکثر آمادگی را داشته باشیم.

زاکانی افزود: باید با دیگر دستگاه‌ها هماهنگ شویم و مردم را آماده کنیم که بهترین پاسخ را بدهیم و این الگو را به دیگر شهرها تسری دهیم. سطح بعدی فعالیت ما بعد از هماهنگی ناظر به تجهیزات و امکانات است که بتوانیم آن را در اختیار دیگر دستگاه‌ها قرار دهیم. کارکرد این امکانات از نیمه امسال عملیاتی خواهد شد. حدود ۵۰ - ۵۵ سوله خارج از محدوده استفاده برای بحران بود که سال گذشته در اختیار ستاد بحران قرار گرفت. همچنین سال گذشته به ۳۰۰ هزار نفر آموزش اولیه مواجهه با بحران زلزله داده شد.

در این همایش همچنین احمد وحیدی وزیر کشور، حجه‌الاسلام محمد آقا میری عضو شورای شهر، سمیه رفیعی و منوچهر متکی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، محمدحسن بازیار را به عنوان سرپرست پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله و تعدادی از مدیران و کارشناسان زلزله به سخنرانی پرداختند. بخش‌هایی از صحبت‌های شهردار تهران در این همایش را می‌خوانید.

بیشتر ببینید: برگزاری نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله

اشتراک نظرات و اطلاعات

در مقابله با زلزله همکاری بین بخشی و دقت در هم‌افزایی باید صورت بگیرد. در ستاد بحران ۱۵ کارگروه تشکیل شده و با توجه به مسئولیت وزیر محترم کشور این امکان فراهم شده است که نظرات همه دستگاه‌ها را در کنار هم و هماهنگ با هم داشته باشیم. این گام اول بود که در ۲ سال و نیم گذشته برداشته شد و امروز از اعتبار و همکاری در سازمان مدیریت بحران و مجموعه‌های مرتبط با آن در تهران برخوردار هستیم. دریافت نقطه نظرات و اشتراک اطلاعات و برنامه و هماهنگی در بخش‌های مختلف برای ما شرایطی فراهم کرده است که کاملا متفاوت از ۲ سال و نیم گذشته است.

لرزه‌نگار در عمق ۵۰ متری

امکان‌ها و ابزارهایی نیاز داشتیم که با استفاده از آن‌ها در کلانشهر تهران پیش‌بینی دقیقی از زلزله داشته باشیم. لرزه نگارهای سطحی در گذشته وجود داشت. در ۲ سال و نیم گذشته و مخصوصا سال گذشته ۵ لرزه‌نگار در عمق ۵۰ متری نصب شد که نوع توجه ما به موضوع زلزله را متفاوت کرد. برخی اوقات داده‌های لرزه‌نگارهای سطحی ما ممکن بود به عواملی در سطح زمین تعبیر شود اما اکنون با نصب لرزه‌نگار در عمق ۵۰ متری امکانی فراهم شده است که داده‌های بهتری برای اندیشمندان فراهم کنیم. امسال به لطف الهی لرزه‌نگاری در عمق ۱۰۰ متر در پارک نهج‌البلاغه خواهیم داشت که برای ما اطلاعات بهتری را هم فراهم می‌کند.

سامانه‌های هشدار زلزله

سامانه‌های ما باید هم درباره خسارت احتمالی و هم در زمینه هشدار سریع به ما امکان بیشتری بدهد. در گذشته ژاپنی‌ها در تهران ۴ سامانه اصلی را مستقر کرده بودند که در گذر زمان نیاز به تعویض داشت. ۲۲ سامانه به آن اضافه شد و در نهایت ۲۶ سامانه تحویل ما داده شد. امروز ۵۰ سامانه نیز در شهرهای پیرامونی تهران وجود دارد که اطلاعات آن در دست ما است. ۳۵ دستگاه هم مخاطب ما هستند که بتوانیم با دریافت این اطلاعات، هشدار سریع با فاصله ۱۰ تا ۱۵ ثانیه برای اقدامات اولیه اعلام کنیم.

پایش ایمنی ۱۹ هزار ساختمان

در سال گذشته برای اولین بار پایش ساختمان‌های در معرض خطر تهران شروع شد. در گذشته آتش‌نشانی این وظیفه را انجام داده بود و از نگاه خود و بعد آتش‌نشانی پایش را انجام داده بود و یک عدد ۱۲۶ ساختمان را به دست آمده بود که بعضی از آن‌ها ایمن سازی را انجام دادند و برخی در حال ایمن سازی هستند در نتیجه اکنون تعداد این ساختمان‌ها از ۱۰۰ عدد کمتر شده است. در پایشی که سال گذشته به شکل جدید شروع شد و در این زمینه باید از مجموعه دستگاه‌های مرتبط تشکر کرد، به سراغ ۱۹ هزار ساختمانی رفتیم که ۷ طبقه و بیشتر از آن بودند به ویژه ساختمان‌هایی که استفاده عمومی داشتند. ۴ هزار ساختمان پایش شدند که ۱۷۰۰ مورد آن آنالیز شده است. آنچه که محصول این کار علمی است تقسیم ساختمان‌ها به ایمن و ناایمن است. نا ایمن‌ها نیاز به تقویت و بازسازی دارند یا نیاز به نوسازی دارند. این تقسیم بندی ساختمان‌ها کار بزرگی است که از سال گذشته با همکاری مجموعه‌های مختلف، از نظام مهندسی تا دولت و شهرداری شروع شد و ادامه دارد

پلاک‌های ناکارآمد بیرون از بافت فرسوده

در نگاه کالبدی به موضوع زلزله باید به نوسازی بافت فرسوده و بافت ناکارآمد غیر فرسوده پرداخته شود. ۲۶۱ هزار پلاک از ۹۳۰ هزار پلاک در تهران ناکارآمد است. ۹۳ هزار پلاک ناکارآمد در داخل بافت فرسوده است. داخل بافت فرسوده تشویق‌هایی داده شده و سال گذشته ۲۸۰ درصد نوسازی بافت فرسوده بیشتر شده است. امسال مصوبه‌ای ناظر به پلاک‌های ناکارآمد خارج از بافت فرسوده داشتیم که حدود ۱۶۰ هزار پلاک است. مصوبات گرفته شده است و اگر بارگزاری شود نوسازی در خارج از بافت فرسوده هم شروع می‌شود.

رشد صدور پروانه ساخت

سال ۱۴۰۰ میزان پروانه ساخت صادر شده در شهر تهران ۵۴۰۰ عدد بود. کل پلاک‌های تهران ۹۳۰ هزار عدد است. اگر با میزان رشد پروانه می‌خواستیم حرکت کنیم ۱۴۶ سال طول می‌کشید که شهر تهران یک دور کامل نوسازی شود عمر یک ساختمان ۳۰ تا ۴۰ سال است. حرکت شهر به سمت فرسودگی و زمینه بحران است. در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ شیب صدور پروانه افزایش پیدا کرد و در سال گذشته ۱۴ هزار پروانه صادر کردیم. این تعداد در حال سرعت گرفتن است تا بتوانیم کالبد شهر را مستحکم کنیم.

بیشتر بخوانید: ساختمان‌های ناایمن پلمپ می‌شوند | جزئیات پایش ایمنی ساختمان‌های مهم تهران

ساخت و سازهای مقاوم در برابر زلزله

احمد وحیدی وزیر کشور

امروزه نیاز به استفاده از هوش مصنوعی برای پیش‌بینی و مقابله با زلزله داریم. نگاه ما بر اساس توسعه فناوری‌ها است. از گذشته گسل‌ها را شناخته‌ایم ولی این کار کافی نست و حالا باید ناحیه‌های ایمن را مشخص کنیم و به آن پایبند باشیم. اگرچه در هر وضعیت خاکی می‌شود سازه پایدار مقاوم به زلزله ساخت ولی هزینه ساخت آن زیاد می‌شود. در سال‌های اخیر زلزله‌های ۶ ریشتری در بخش شهری خسارت زیادی نداشت و در روستاهایی که بازسازی و مقاوم سازی انجام شده بود مشکل چندانی نداشتیم. باید در همکاری با نظام مهندسی با کسانی که از سازه‌های غیر مقاوم ساختند برخورد قضایی شود. در این زمینه آیین‌نامه ۲۸۰۰ وجود دارد، ولی این آیین‌نامه در همه مناطق کشور به طور یکسان باید اجرا شود. از سوی دیگر افراط‌هایی هم اتفاق افتاده و سازه‌هایی آنقدر سنگین ساخته شده است که ضروری نبود. همچنین می‌توان در این زمینه گام برداشت که از انرژی زلزله استفاده کرد و آن را در اختیار گرفت. هیچ پدیده‌ای نیست که نتواند به تسخیر انسان درآید.

بیشتر بخوانید: پیش‌بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری | شهر هوشمند چگونه شهری است؟

نگاه زیست محیطی به پیامدهای زلزله

سمیه رفیعی نماینده مجلس

در حوزه محیط زیست به پدیده زلزله از دیدگاه محیط زیستی نگاه می‌کنیم. عمر متوسط ساختمان‌ها ۴۰ - ۵۰ سال است در حالی که عمر ساختمان‌ها در استاندارد جهانی ۱۰۰ سال اعلام می‌شود. اگر این را مدنظر قرار دهیم می‌بینیم که نه فقط زلزله بلکه موضوعی مانند مدیریت نخاله‌های ساختمانی هم تبدیل به یک چالش می‌شود. متاسفانه این فرهنگ حاکم است که تا حادثه‌ای به وقع نپیوندد در اولویت‌های بالای مدیریتی قرار ندارد. چه بسا آثار ثانویه زلزله مانند شکستن لوله‌های انتقال گاز و آب از خود زلزله خطرناک‌تر باشد. در شهرهایی که مساعد زلزله است رعایت حریم گسل باید خیلی جدی گرفته شود. در سیل کشکان ساخت و سازهای درون بستر رودخانه انجام شده بود و استدلال می‌شد که این رودخانه سال‌ها خشک بوده است در حالی که می‌دانیم در فاصله ۱۰ یا ۵۰ سال بالاخره آب به مسیر رودخانه برخواهد گشت همانطور که در کن و امامزاده اتفاق افتاد.

کد خبر 850330 برچسب‌ها زلزله خبر مهم شهردارى تهران شهرداری مدیریت بحران تهران شهر مدیریت شهری

دیگر خبرها

  • همدردی رودریگو با سیل زدگان برزیل؛ پیام روی پیراهن ستاره رئال مادرید چه بود؟ (+عکس)
  • هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات
  • شهری در ایران که کوچه ندارد ! | ویدئو
  • بورل: عملیات زمینی در رفح منجر به عواقب انسانی ویرانگر می‌شود
  • نیمار پس از کمک به سیل‌زدگان برزیل: دعا می‌کنم اوضاع به حالت عادی برگردد
  • پیشگوی معروف، تاریخ زلزله جدید را اعلام کرد
  • تصاویری وحشتناک از سیل ویرانگر در جنوب چین؛ ۲ نفر کشته شدند (فیلم)
  • مشخصات و مکان زلزله امروز بعدازظهر در تهران +تصویر
  • شهر بدون کوچه ایران را بشناسید
  • ببینید | کشته‌های سیل ویرانگر در کنیا از ۲۰۰ تن گذشت