Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@03:19:34 GMT

جای خالی جایزه 'کتاب سال تبریز'

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۴۹۱۹۹

جای خالی جایزه 'کتاب سال تبریز'

تبریز - ایرنا - جایزه 'کتاب سال تبریز' از جمله رویدادهای فرهنگی مهم تبریز محسوب می شود که پس از چهار دوره برگزاری توسط سازمان فرهنگی -هنری شهرداری از سال 1394 به افول رفت و جای خالی آن امروزه به شدت احساس می شود.

به گزارش ایرنا، کارشناسان معتقدند که برگزاری 'کتاب سال تبریز' از منظر انگیزش محققان، نویسندگان و پژوهشگران و مترجمان برای خلق آثار جدید از یک سو و مخاطب پژوهی و کمک به رفع نیازهای مخاطبان از سوی اهمیت بسیاری دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از این لحاظ، تلاش برای ادامه برگزاری جایزه 'کتاب سال تبریز' در شهری که به طلایه داری در حوزه فرهنگ و ادب ایران زمین مشهور می باشد، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

** 'بودن به از نبودن'
استاد دانشگاه تبریز، دبیر و داور ادوار 'کتاب سال تبریز' در گفت و گو با ایرنا در مورد تعطیلی جشنواره کتاب سال تبریز اظهار کرد: اینکه تعطیلی کار فرهنگی از کجا ضربه می خورد، نمی توانم نظر بدهم و نمی دانم آسیب های تعطیلی این رویداد چیست.
مینو امیر قاسمی، اصل برگزاری چنین رویدادهای فرهنگی را کاری مفید دانست و افزود: هر کار فرهنگی که درست به پیش رود و با مسایل مالی آمیخته نشود؛ طبعا کاری فرهنگی است که در هر جامعه ای مثبت و مفید است ولی از آنجایی که در جامعه ما هر کاری با همدیگر امتزاج می شود، کار فرهنگی هم سخت می شود.
وی اصل برگزاری رویداد را در راستای تعالی امر فرهنگی و توسعه کتابخوانی بسیار خوب و مفید توصیف کرد و گفت: در جامعه ما که آمار کتابخوانی بسیار پایین است، این رویداد از نظر معرفی نویسندگان و مترجمان کاری در خور و شایسته بود.
وی در مورد آثار برگزاری جشن کتاب سال تبریز خاطر نشان کرد: در مورد آثار این رویداد لازم است نهادهای متولی نظر سنجی و بررسی کنند اما وقتی از هر عنوان کتاب های متعددی می فرستند نشانگر این است که جامعه استقبال کرده و خواهان دارد.
دبیر ادوار کتاب سال تبریز، کیفیت تولید کتاب از نظر چاپ و تصویرگری را بسیار پایین دانست و گفت: فارغ از ضعف ناشران در تولید کتاب های خوب و بامحتوا، آثار ارسالی به جشنواره نیز زیاد با کیفیت نبود؛ به ویژه در ادبیات کودک اصلا اثر خوبی به دست ما نرسید و هیچ برگزیده ای نداشتیم.

** 'کتاب سال تبریز'، بستر خوب توسعه ارتباطات فرهنگی با کشورهای همسایه است
علی اصغر شعردوست، از چهره ها و فعالان فرهنگی استان که قرار بود در دوره ای دبیر کتاب سال شود، در مورد علت تعطیلی این رویداد اظهار بی خبری کرد و گفت: زمانی رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز و مسئولان شهرداری در تهران به دفتر من آمدند و اعلام کردند که می خواهیم با چند حرکت تبریز به رو بیاید.
وی افزود: من گفتم که نه تنها باید تبریز را پایتخت فرهنگی کشور، بلکه کشورهای منطقه و همجوار همچون ترکیه و آذربایجان بکنیم چون ریشه زبان شان ترکی است و ما باید قطب منطقه باشیم.
شعردوست با بیان اینکه من با یک سری تمهیداتی این مسئولیت را قبول کردم و آنها نیز پذیرفتند، خاطرنشان کرد: من بر اساس برنامه 'کتاب سال جمهوری اسلامیآیین نامه ها را تدوین کردم و قرار شد فراخوان را بصورت منطقه ای ارایه دهیم.
وی اضافه کرد: قرار شد دعوت نامه برای کشورهای پیرامون هم از طریق نمایندگی های جمهوری اسلامی در این کشورها ارسال شود و نیز از طریق اتحادیه نویسندگان، کشورهای پیرامون دعوت شوند.
شعردوست با بیان اینکه همان طور که در تبریز 2018 به دنبال این هستیم که بصورت ملی پیگیری شود، افزود: من نیز طرحی دادم که از موزه هنرهای معاصر چندین تابلو نقاشی نادر از هنرمندانی چون ونگوگ و سایر نقاشان نامدار برای رونمایی در تبریز آورده شود که در جذب گردشگر نیز موثر است.
وی ادامه داد: در کتاب سال نیز چنین حرکت های بزرگی را دنبال می کردم، اما چون آدم ها کوچک بودند، نگاه شان نیز به این مقوله مینیاتوری بود.
شعردوست در مورد آثار و تبعات فرهنگی تداوم این رویداد گفت: شاخص عمده تبریز در حوزه فرهنگ و هنر است و اگر بخواهیم در عرصه های مختلف مطرح شویم باید در قالب فرهنگ و هنر باشد، حتی شهرت فرش تبریز هم از منظر هنری قابل تامل است.
وی با بیان اینکه تبریز از نظر اهل فرهنگ و قلم معدل اش نسبت به سایر استان ها بیشتر، اما متاسفانه نمودش کمتر است، خاطرنشان کرد: برای رویداد کتاب سال آدم های بزرگ و شایسته ای نیاز است تا بتوانند خارج از شهر تبریز در حوزه ملی و بین المللی نیز تبریز را بشناسانند که برای تبریز هم رشد سیاسی و هم فرهنگی به بار می آورد.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه زمانی کتاب های چاپ تبریز نه تنها در ایران، بلکه در خارج از ایران نیز توزیع می شد، افزود: اکنون ناشر قوی و حمایت کننده خوب در تبریز وجود ندارد.
شعردوست با اشاره به اینکه آذربایجان و تبریز در سطح ملی نیروهای خوبی دارد که الان یا قهر کرده اند و یا به حاشیه رانده شده اند، گفت: در مسایل فرهنگ و هنر تبریز باید بازنگری جدی و نظر کارشناسان امر جویا شود که برای این کار نیاز به پول زیاد نیست، بلکه باید ارزش معنوی قایل شوند.
وی خاطرنشان کرد: در خارج از کشور هم استعدادهای بسیار خوبی در عرصه فرهنگ و هنر داریم که اگر فضا مناسب باشد بخاطر عرق تبریز و آذربایجان هر موقع دعوت کنند ، می آیند، البته افراد دلسوزی می خواهد که اینها را دعوت کنند.

** جایزه 'کتاب سال تبریز' به حوزه فرهنگ و ادب اعتبار می بخشد
دکتر ناصر مطلب زاده، استاد نقد ادبی دانشگاه، دبیر و داور چند دوره کتاب سال تبریز در مورد تعطیلی این رویداد بزرگ فرهنگی در تبریز گفت: کتاب سال، رویداد بزرگی است که می تواند به یک نهاد فرهنگی تبدیل شود و من از دوستان شنیدم که بخاطر کمبود بودجه شهرداری این رویداد تعطیل شد.
وی افزود: وقتی یک رویداد فرهنگی را شروع می کنیم باید ببینیم که آیا توان آن را داریم یا نه، چون این رویداد به نویسندگان و اهل فرهنگ اعتبار می دهد.
مطلب زاده، جوان مرگی رویدادهای فرهنگی را آفتی در تبریز دانست و گفت: با شوق و علاقه یک رویداد را شروع می کنیم و بعد از مدت کوتاهی آن را تعطیل می کنیم که این امر باعث می شود مسایل فرهنگی چندان جدی گرفته نشوند.
وی خاطر نشان کرد: کتاب سال تبریز ویترین تمام آثار ادبی، تحقیقی و علمی تبریز بود و سیاست این بود که نویسندگان تبریزی و یا هر کتابی راجع به تبریز در معرض دید اهالی فرهنگ قرار می گرفت، به شهر و کشور معرفی شود که متاسفانه این ویترین بسته شد.
مطلب زاده با بیان اینکه تمامی رویدادهای فرهنگی در دنیا عمرشان به 100 سال می رسد که این امر کیفیت آثار را هم ارتقا می دهد، افزود: فکر نمی کنم در کنار بودجه های هزینه شده در تبریز، بودجه کتاب سال چندان چشمگیر باشد، اما وقتی ما شعار روزانه کتاب بخوانیم و به کتاب اهتمام داشته باشیم، می دهیم چگونه این رویداد را تعطیل می کنیم.
استاد نقد ادبی در مورد کیفیت آثار ارسالی به کتاب سال تبریز اظهار کرد: با اینکه اطلاع رسانی چندان مناسب نبود، با این حال آثار وزینی ارسال می شد و اگر کتاب سال تبریز 30 تا 40 سال ادامه یابد کارهای بسیار خوبی می توانیم مشاهده کنیم.
مطلب زاده خاطر نشان کرد: به نظر من کتاب سال تبریز می توانست راه حلی برای افزایش میزان مطالعه و ایجاد انگیزه در نویسندگان باشد، همچنین به ناشران نیز انگیزه داده و کیفیت چاپ را بالا می برد و اگر این رویداد به نهال فرهنگی تبدیل شود بطور قطع اثر خود را بروز می دهد.
وی در مورد اجرای رویدادهای فرهنگی توسط بخش خصوصی نیز گفت: فرهنگ باید مستقل باشد تا ریشه دار شود چون رفتار و سیاق جامعه را فرهنگ شکل می دهد اما در کشور ما چون کتاب نمی تواند هزینه های خود را در بیاورد بنابراین باید نهادهای دولتی و نیمه دولتی آن را حمایت کنند ولی چون چندان به اهمیت کار فرهنگی واقف نیستند، این امر نیز دوام نمی یابد.

** کمبود منابع مالی، مشکل اصلی تداوم جایزه 'کتاب سال تبریز'
مدیرعامل سازمان فرهنگی-هنری شهرداری تبریز نیز از کمبود منابع مالی به عنوان دلیل اصلی توقف برگزاری جایزه 'کتاب سال تبریز' یاد کرد و گفت: برگزاری این برنامه در تقویم سالانه ما از اولویت هاست، اما نبود منابع مالی اجازه نمی دهد این خواسته قلبی مان را محقق کنیم.
حسین آذرنیا افزود: بخش عمده منابع مالی مورد نیاز برای این رویداد مهم فرهنگی نیز به جوایز نفرات برگزیده مربوط می شود.
وی اضافه کرد: بدیهی است که جایزه 'کتاب سال تبریز' در صورت برگزاری باید در شان تبریز کهن باشد.
مدیرعامل سازمان فرهنگی - هنری شهرداری تبریز تاکید کرد: با این وجود تلاش می کنیم که جایزه 'کتاب سال تبریز' تا پایان سال جاری برگزار شود و خوشبختانه فراخوان آن نیز آماده شده است.
گزارش از: نعمت مرادپور**انتشار: عزیزی راد
6132/518

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۴۹۱۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم

مسلم شجاعی؛ مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: «رویداد» یکی از محصولات اصلی صنعت گردشگری کشورهاست. رویداد از جنس محصولاتی است که انسان محور و تعامل محور است. نمایشگاه کتاب همچون دیگر رویداد‌ها از منظر گردشگری جذاب است.

وی به آمار بازدید نمایشگاه کتاب در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و افزود: بازدید چند میلیونی از نمایشگاه در ۱۱ روز عددی قابل توجه است. این رویداد برای ما ارزشمند است چرا که کمک می‌کند تا گردشگران خارجی را نیز جلب کنیم.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ادامه داد: برخی از کشور‌های همسایه و منطقه نظیر عراق، عمان، کویت، بحرین، هند، روسیه، چین و... که برای ما بازار هدف گردشگری هستند، در نمایشگاه کتاب حضور دارند. حضور کشور‌ها به عنوان مهمان ویژه یا جذابیت آثار ناشران ایرانی، باعث می‌شود تا نمایشگاه کتاب تهران به رونق گردشگری خارجی کمک کند.

شجاعی انتشارات میراث فرهنگی را که به صورت تخصصی کتاب منتشر می‌کند، عامل ترویج گردشگری در بستر نمایشگاه کتاب خواند و ادامه داد: در این مجال می‌توان فرصت‌های گردشگری از طریق کتاب را به بازدیدکنندگان خارجی نمایشگاه معرفی کرد. به این ترتیب هم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به توسعه گردشگری از طریق کتاب‌های تخصصی کمک می‌کند و به نوعی زمینه تعامل نمایشگاه کتاب و گردشگری محسوب می‌شود.

وی برگزاری تور بازدید گردشگران خارجی از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را عامل توسعه گردشگری رویداد محور برشمرد و گفت: برای سال‌های آتی برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، می‌توان با همکاری بخش خصوصی تور بازدید گردشگران خارجی از این رویداد را برگزار کرد؛ می‌دانم مردم کشور‌هایی نظیر تاجیکستان علاقه بسیاری به نمایشگاه کتاب تهران دارند. همینطور کشور‌های عرب و فرهیختگان کشور‌های فارسی زبان به نمایشگاه کتاب تهران علاقه‌مندند.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، افزود: می‌توانیم با برنامه‌ریزی ساده تور‌های گردشگران خارجی را در بازه زمانی برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، برگزار کنیم؛ اینطور گردشگران خارجی علاوه بر بازدید از مناطق تاریخی و دیدنی ایران از نمایشگاه کتاب هم بازدید می‌کنند. این یعنی تقاطع‌هایی که نمایشگاه کتاب می‌تواند با صنعت گردشگری کشور ارتباط برقرار کند.

شجاعی با طرح این موضوع که آمار دقیقی از حضور گردشگران خارجی در ادوار گذشته نمایشگاه کتاب تهران در دسترس نیست، گفت: امسال می‌توانیم رصد کنیم و متوجه شویم که چه میزان گردشگر خارجی به نمایشگاه کتاب می‌آیند. دوره‌های قبل حضور تعداد قابل توجهی گردشگر خارجی را در نمایشگاه کتاب شاهد بودم. به جرأت می‌توانم بگویم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بازدید کننده خارجی دارد و بخشی از این بازدید‌ها از مسیر گردشگری محقق شده است.

وی هماهنگی بین بخشی میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را برای استفاده بیشتر از موقعیت نمایشگاه کتاب تهران برای گردشگری خارجی را مهم خواند و ادامه داد: می‌توان با نگاه فرهنگی به مقوله گردشگری ادبی و گردشگری رویدادمحور منافع اقتصادی برای کشور ایجاد و بخش خصوصی را در این حوزه به خوبی فعال کرد. آنها که به طور حرفه‌ای اصول جذب گردشگر خارجی به کشور را می‌دانند می‌توانند نظر گردشگر خارجی را برای بازدید از نمایشگاه کتاب تهران، جلب کنند.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: می‌توانیم میان معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی و معاونت امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نشست مشترک برگزار کرد. همچنین بخش خصوصی نیز تور‌های گردشگری کتاب و گردشگری ادبی و... را فعال کند. می‌توان این مهم را برای دوره‌های بعدی نمایشگاه کتاب ریل‌گذاری کرد. لازم است سیاست جدیدی برای سال‌های آینده درباره این امر مهم اتخاذ کرد.

شجاعی در رابطه با شعار امسال نمایشگاه کتاب با عنوان «بخوانیم و بسازیم» گفت: با کتاب خواندن می‌توان گردشگری ایران را ساخت. من کتاب «در سرزمین مردمان نجیب» را برای مطالعه پیشنهاد می‌کنم؛ این کتاب نوشته هرؤیه روپچیچ، موسیقیدانی از کشور کرواسی است و داستان آن ۲ بار سفر مرد کروات به تمام نقاط ایران را روایت می‌کند. این موسیقیدان حس خود را از هر آنچه در ایران و از مردم ایران دیده توصیف کرده و مهمترین توصیفی که مرد کروات از ایران در ذهنش ثبت شده مهمان نوازی است که به آن معروفیم.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی (ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم
  • رونمایی از تندیس رویداد جایزه استاد مویدی
  • مرکز مطالعات عراق با ۱۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می آید
  • البرز رتبه نخست ثبت اعضا در طرح رویداد سامانه بچه های مسجد
  • نخستین رویداد جایزه « استاد مویدی» برگزار شد
  • مهلت ارسال اثر به رویداد جوانی جمعیت در سمنان تمدید شد
  • استان البرز رتبه نخست ثبت اعضاء را در طرح رویداد سامانه بچه‌های مسجد کسب کرد
  • تجلیل از منتخبین رویداد‌های فرهنگی استان یزد
  • ثبت روز گل محمدی و گلاب
  • دومین جایزه جوانی جمعیت استان بوشهر برگزار می شود