Web Analytics Made Easy - Statcounter

با پایان کار سازمان اصلی داعش در عراق و سوریه، بازخوانی عملکرد و رفتار بازیگران مختلف داخلی در قبال بحران سوریه و عراق در شش سال گذشته، ضرورتی غیر قابل انکار دارد. این بازخوانی اگر با دقت و واقع‌بینی همراه نباشد، فرصتی مناسب برای ادعاهای بی‌پشتوانه و مصادره پیروزی به دست آمده فراهم خواهد شد.

به گزارش «تابناک»، علی باقری کنی که عدم پاسخگویی به افکار عمومی و سخنرانی‌های یک طرفه در خصوص سیاست خارجی مشخصه فعالیت وی از دوره‌ای که معاون سعید جلیلی در دبیرخانه سابق شورای امنیت ملی بوده در یکی دیگر از تریبون‌های یک‌طرفه خود در جمع‌های دانشجویی، اظهار داشته است که «برخی ادعا کرده اند مذاکره توانست کابوس داعش در سوریه را از بین ببرد، در حالی که اگر شمشیر سردار سلیمانی نبود، در خوشبینانه ترین وضعیت، اکنون بزرگترین دستاورد مذاکراتی آقایان این بود که موفق شده اند که از امریکا اجازه ی حضور در مذاکرات ژنو را بگیرند تا بتوانند در کنار وزرای خارجه غربی عکس یادگاری بیندازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه توانست تا مذاکرات ژنو را بی خاصیت کرده و مذاکرات آستانه را به محور سیاسی بحران در سوریه تبدیل کند، فقط و فقط شمشیر سردار سیلمانی بود. امروز به برکت شمشیر مبارزه ی سردار سلیمانی است که زبان مذاکره ی آقایان در سوچی روسیه باز است و ایران به عنوان طرف مؤثر و تعیین کننده در عرصه ی مذاکرات حاضر است.»

رشادت‌های رزمندگان محور مقاومت و ثبات قدم روسیه در همراهی با ایران در موضوع سوریه، چنان بدیهی است که شرح و توضیح آن در این مختصر نمی‌گنجد ولی باید از آقای باقری دو سوال مهم را پرسید، نخست این که آیا واقعا تصور می‌کند مذاکرات مقامات ایرانی در سطوح مختلف در سالهای گذشته در موضوع سوریه هیچ اهمیتی نداشته است و ثانیا، این که وی و همفکرانش با پیروزی به دست آمده در عراق و سوریه چه نسبتی دارند و از این پیروزی چه سهمی دارند؟

آیا باید از سخنان آقای باقری چنین نتیجه گرفت که خدایی ناکرده مذاکرات مختلف مقامات عالی‌رتبه سیاسی و نظامی ایران با طرف‌های درگیر در مساله سوریه که دیدارهای رهبر انقلاب با روسای جمهور ترکیه و روسیه، مذاکرات مشابه رئیس جمهور روحانی، سفر سردار سلیمانی به مسکو و هماهنگی‌ها و مذاکرات انجام شده برای همراهی روسیه با ایران در جنگ داخلی سوریه، پی‌گیری‌های وزارت خارجه و چندین دور مذاکرات موفق در آستانه و همچنین مذاکرات رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با همتایان روس و ترکیه‌ای خود از آن جمله است، از سر تفنن بوده است؟

امروز دیگر حتی تروریست‌های مستقر در سوریه و نخست‌وزیر مستعفی لبنان هم به اهمیت هماهنگی‌های ایران، روسیه، ترکیه و سوریه در به پایان رساندن کار داعش در عراق و سوریه اعتراف می‌کنند و حتی اگر منظور آقای باقری از بی‌اهمیتی مذاکرات و هماهنگی‌های چندجانبه متوجه شورای عالی امنیت ملی فعلی، وزارت خارجه و مذاکرات مربوط به تحولات میدانی در عراق و سوریه باشد، می‌توان با چندین مثال ساده، بطلان ادعای آقای باقری را نشان داد. از جمله این که:

1- باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در سال 2012، کاربرد سلاح شیمیایی در سوریه را خط قرمزی دانست که سبب دخالت نظامی آمریکا در سوریه خواهد شد. یک سال بعد در اوت 2013 و همزمان با روی کار آمدن دولت یازدهم، استفاده از سلاح شیمیایی در منطقه غوطه شرقی در حومه دمشق باعث کشته و زخمی شدن هزاران نفر شد. این حادثه بدترین نمونه استفاده از سلاح شیمیایی پس از استفاده رژیم صدام از سلاح شیمیایی علیه مردم حلبچه در سال پایانی جنگ تحمیلی بود.

دخالت نظامی آمریکا با عواقب وخیم آن برای منطقه قریب‌الوقوع بود ولی راه حل مبتنی بر قطعنامه شورای امنیت در خصوص سلاح‌های شیمایی سوریه، این کشور را از دخالت نظامی غرب که عربستان و قطر برای آن لحظه‌شماری می‌کردند، نجات داد.

کدام آدم عاقل و بالغی می‌تواند نقش دیپلماسی را در این عملیات نجات انکار کند؟!

2- سوریه و لبنان در بهار و تابستان 94 در چنان وضعیت بدی قرار داشت که سید حسن نصرالله برای جلوگیری از ذبح شیعیان و اسارت دختران و زنان آنها از احتمال اعلام بسیج عمومی سخن می‌گفت. در همان روزها، سردار سلیمانی به مسکو رفت و پوتین را پای کار سوریه آورد. اسم این کار دیپلماسی و کارگزار آن فرمانده سپاه قدس بود!

3- آیا اقای باقری نظرات رسانه‌های نزدیک به وی درباره آتش‌بس در حلب و ادلب را فراموش کرده است؟!

دولت سوریه در همه سالهای جنگ داخلی سوریه از کمبود نیروی انسانی رنج برده است. کمک گرفتن از رزمندگان لبنانی، عراقی و افغانستانی و .. و مستشاران ایرانی و روس و همچنین ایجاد یگان‌های مردمی در کنار ارتش رسمی سوریه، بخشی از مشکل کمبود نیروی انسانی ارتش سوریه را رفع کرده است. در کنار این، دولت سوریه از اوایل سال 1395 تلاش کرد از طریق مذاکره بر سر آتش‌بس در برخی مناطق، بخشی از توان خود را برای جنگیدن در جبهه‌های مهم‌تر و از جمله در مسیر نابودی داعش آزاد کند. مذاکرات بر سر ایجاد مناطق آتش‌بس نتیجه روشنی داشته است. با کاهش درگیری‌ها در مناطق دیگر، محور مقاومت در ابتدا کار حلب را یکسره کرد و اکنون در حال نهایی کردن نبرد با داعش است.

مخالفین این استراتژی موفق که از مسیر دیپلماسی و مذاکره ایران با ترکیه و روسیه و حتی مذاکره آمریکا و روسیه به دست آمد چه کسانی بودند؟ کیهان و دوستان! بارها کیهان تیتر زد «آتش‌بس فریب بود» و دوستان کیهان در رسانه‌های دیگر مدعی بودند که دولت سوریه و متحدین در ماجرای آتش‌بس فریب خورده‌اند.

اکنون همان مخالفان استراتژی هوشمندانه محور مقاومت، گذشته خود را فراموش کرده و خود را صاحب موفقیت‌های به دست آمده در سوریه می‌دانند!

آقای باقری چه سهمی از پیروزی در عراق و سوریه دارد؟

بحران داعش در عراق از تابستان سال 1393 اوج گرفت و قاعدتا آقای باقری نمی‌تواند ادعایی در خصوص نقش خود یا همفکرانش در مدیریت این موضوع داشته باشد. از تحولات سوریه در دوره مسئولیت ایشان نیز جز مخالف‌خوانی رئیس دولتی که آقای باقری در آن به سرعت پله‌های ترقی را به شکلی جهشی پیمود با سیاست رسمی نظام در قبال سوریه، تنها چیزی که در خاطره‌ها باقی مانده است، رفتار توهین‌آمیز اردوغان با سعید جلیلی و سفیر ایران در ترکیه است و بیرون ماندن ایران از همه اتفاقات مهم دیپلماتیک در خصوص سوریه. اگر چیزی بیشتر از این در کارنامه آقای باقری است، برای مردم ایران توضیح دهند!


منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۵۵۵۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟

نشانه‌هایی وجود دارد که تماس‌های مخفی بین ایالات متحده و ایران، نه تنها در مورد بحران غزه بلکه در مورد پرونده هسته‌ای نیز در جریان است.

به گزارش اکوایران، ایران پس از عملیات پهپادی و موشکی به اراضی اشغالی و پاسخ محدود (رژیم) اسرائیل، ارزیابی کرد که توانسته با بازدارندگی هسته‌ای اسرائیل و اتحاد نظامی اسرائیل و آمریکا به طور مؤثری مقابله کند.

بازنگری در دکترین هسته‌ای

به نوشته استیمسون، ایران با دو دشمن روبروست که هر دو از تسلیحات هسته‌ای برخوردار بوده، در حالی که ایران فاقد آن است. با این حال، در صورت تشدید بیشتر تنش‌ها، ایران به احتمال زیاد برای ایجاد بازدارندگی در برابر حملات آینده، به سمت گریز هسته‌ای پیش خواهد کرد.

در آستانه حمله محدود (رژیم) اسرائیل در ۱۹ آوریل، سرلشکر احمد حق‌طلب، رئیس سازمان حفاظت و امنیت هسته‌ای در مورد لزوم بازنگری در استراتژی هسته‌ای ایران در نتیجه افزایش تهدیدات آمریکا و (رژیم) اسرائیل صحبت کرد. او گفت: «اگر اسرائیل تصمیم بگیرد از تهدید حمله به مراکز هسته‌ای ایران به عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر تهران استفاده کند، بازنگری در دکترین و سیاست‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و گذر از تحفظات قبلی اعلام‌شده توسط کشور، ممکن و قابل‌تصور است».

هم‌زمان، روزنامه شرق مدعی شد امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل و معاون سابق دبیر شورای عالی امنیت ملی تماس‌های آرام خود با آمریکا را نه تنها در مورد بحران غزه بلکه در مورد موضوع هسته‌ای نیز ادامه داده است.

بن‌بست مذاکرات و توافق موقت

آخرین دور مذاکرات رسمی هسته‌ای در سپتامبر ۲۰۲۲ با پیشنهادی از سوی جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجه و سیاست امنیتی به پایان رسید که به انجام نرسید.

مذاکره روسیه آمریکا درباره ایران ریابکوف رابرت مالی

ایران خواستار پایان‌دادن به اختلافات با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد مسائل پادمان، لغو تحریم‌های آمریکا علیه سپاه پاسداران و تضمین ایالات متحده مبنی بر تداوم هرگونه توافق فراتر از دولت بایدن بود. چنین امتیازاتی حاصل نشد.

در غیاب توافق رسمی، آمریکا و ایران در ماه می‌۲۰۲۳ در عمان به تفاهم موقتی دست یافتند که ادعا شده بر اساس آن، ایران متعهد شد که غنی‌سازی اورانیوم را فراتر از ۶۰ درصد انجام ندهد، پنج شهروند دوتابعیتی ایرانی‌آمریکایی را آزاد کند و در ازای آن، وجوه بلوکه‌شده‌اش توسط آمریکا آزاد گردد. واشنگتن همچنین سیگنال‌هایی فرستاد که تحریم‌های نفتی علیه ایران را تشدید نخواهد کرد.

هدف از تفاهم موقت میان بِرَد مک‌گورک، هماهنگ‌کننده امور خاورمیانه و شمال آفریقا در کاخ سفید و علی باقری کنی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای وقت ایران دورزدن کنگره آمریکا بود که در غیر این صورت، فرصت بررسی دقیق و احتمالاً مسدودکردن یک توافق رسمی را داشت. با این حال، اسرائیل با این موضوع مخالفت کرد و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر (رژیم) اسرائیل در تماس تلفنی ۸ ژوئن ۲۰۲۳ به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هشدار داد که اسرائیل به هیچ توافقی بین واشنگتن و تهران پایبند نخواهد بود.

جنگ‌هایی که سد مذاکرات شدند

همچنین همکاری نظامی ایران و روسیه با واکنش منفی کشورهای اروپایی و همچنین آمریکا مواجه شد. حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ به شدت بر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) سال ۲۰۱۵ تأثیر گذاشت و عملاً روندی که با ایران در سال ۲۰۰۸ آغاز شده بود را نابود کرد.

جنگ اوکراین

با افزایش قیمت انرژی پس از حمله روسیه به اوکراین، برخی از فشارهای اقتصادی فوری بر ایران کاهش یافت. روسیه و ایران به هم نزدیک‌تر شدند و روایت افول غرب و نیاز به «نگاه به شرق» در تهران قوت یافت.

با این حال، روابط اقتصادی نزدیک‌تر با روسیه و چین نتایج مطلوبی را برای رشد اقتصادی ایران به همراه نداشت. ایران قرار بود مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا را در عمان در اواسط اکتبر ۲۰۲۳ از سر گیرد. آغاز جنگ غزه مانع از این امر شد، هرچند گزارش شده که دو طرف در ژانویه ۲۰۲۴ برای بحث در مورد حملات حوثی‌ها در دریای دیدار کردند.

در بحبوحه ادامه جنگ غزه و افزایش تنش‌ها میان آمریکا و گروه‌های مقاومت منطقه، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران تولید اورانیوم با خلوص بالا را افزایش داده و از اواسط ۲۰۲۳، کاهش تولید را معکوس کرده است. مقامات آمریکایی بر این باورند که ایران در صورت غنی‌سازی بیشتر، سوخت کافی برای گریز هسته‌ای را در اختیار دارد و زمان لازم برای آن را می‌توان با روز اندازه‌گیری کرد، نه با ۱۲ ماه که توسط برجام تعیین شده بود.

گزینه‌های غرب

هنوز هم برنامه‌هایی روی میز وجود دارد که می‌تواند مذاکرات هسته‌ای را احیا کند. تهران اعلام کرده که عمانی‌ها یک مکانیسم «کم در برابر کم» یا «گام‌به‌گام» مشابه توافق می‌۲۰۲۳ ارائه کرده‌اند. یکی دیگر از احتمالات که توسط علی واعظ و ولی نصر پیشنهاد شده، تقویت همکاری‌های منطقه‌ای به عنوان راهی برای جبران محدودیت‌هایی در برنامه هسته‌ای ایران است.

همچنین گزارش‌هایی از طرح ژاپن برای احیای مذاکرات هسته‌ای به گوش می‌رسد، اگرچه هیچ جزئیاتی منتشر نشده است. ژاپن سابقه‌ای در میانجیگری هسته‌ای ندارد، اما به عنوان میانجی برای دستیابی به آتش‌بس جنگ ایران و عراق نقش مهمی ایفا کرد.

اگر نهایتاً مرگ برجام اعلام شود، غرب سه گزینه دارد: بازدارندگی، اقدام نظامی یا مذاکرات جدید. قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که برجام را در سال ۲۰۱۵ تأیید کرد، در اکتبر ۲۰۲۵ منقضی می‌شود. پیش از آن، بریتانیا یا فرانسه می‌توانند در صورت غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران به سطح گریز هسته‌ای، تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران را «بازگردانند». ایران تهدید کرده که در صورت بازگشت تحریم‌ها، از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (مانند کاری که کره شمالی در سال ۲۰۰۲ انجام داد و سپس به ساخت بمب اقدام کرد) خارج خواهد شد.

سؤالی که مطرح می‌شود این است که آیا ایالات متحده در پی حمله تلافی‌جویانه ایران به اسرائیل در ۱۳ آوریل، تحریم‌های نفتی را تشدید خواهد کرد؟ دولت بایدن تحریم‌های جدیدی را علیه تولید پهپاد و فولادسازی ایران اعلام کرده، اما هیچ اشاره‌ای به تحریم‌های نفتی نداشته است. با توجه به اینکه تنها مزیت توافق فعلی بین دو کشور این بوده که ایران می‌تواند نفت را به چین بفروشد، به احتمال زیاد وضعیت شکننده موجود در طول انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد یافت.

با این حال، حتی اگر بایدن در انتخابات پیروز شود، احتمالاً در مورد کاهش تحریم‌ها علیه ایران با احتیاط عمل خواهد کرد.

ممکن است ایران برای حفظ برجام بر روی کاغذ، تا زمانی که قطعنامه سازمان ملل در سال ۲۰۲۵ منقضی شود و شورای امنیت دیگر «درگیر» این موضوع نباشد، از اهرم‌های خارج از موضوع هسته‌ای استفاده کند.

جنگ غزه همچنین هم محدودیت‌ها و هم فرصت‌های ایران و گروه‌های مقاومت را برای مقابله با اسرائیل و آمریکا نشان داد. عملیات مستقیم ایران به (رژیم) اسرائیل، تحلیل دقیق‌تری از واکنش اسرائیل و آمریکا به ایران، خارج از «منطقه خاکستری» را در اختیار تهران قرار داد. ایران با ارزیابی این اطلاعات، می‌تواند برای استفاده در مذاکرات هسته‌ای آتی اهرم فشار به دست آورد.

بهترین راه پیش رو می‌تواند ادامه تعهدات تک‌ماده‌ای از سوی دو طرف بوده و در عین حال، خط‌قرمزها برای جلوگیری از تشدید درگیری در هر دو عرصه هسته‌ای و منطقه‌ای را رعایت کند. با درس‌گرفتن از تجربیات گذشته، هنوز هم یافتن راه‌حلی متوازن برای حل‌وفصل موضوع هسته‌ای بر اساس فرآیندی گام‌به‌گام امکان‌پذیر است.

دیگر خبرها

  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت مسیح
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت عیسی
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • مشارکت 240 اثر در جشنواره طوفان القوافی/ اختتامیه در بصره برگزار می شود
  • ارسال ۲۴۰ اثر به جشنواره طوفان القوافی
  • مشارکت ۲۴۰ اثر در جشنواره شعر «طوفان القوافی»/ اختتامیه در بصره برگزار می‌شود
  • مشارکت ۲۴۰ اثر در جشنواره شعر«طوفان القوافی»/اختتامیه در بصره برگزار می‌شود
  • مشارکت ۲۴۰ اثر در جشنواره شعر«طوفان االقوافی»/اختتامیه در بصره برگزار می‌شود
  • نشست معاونان وزرای خارجه و نمایندگان ویژه بریکس در مسکو با حضور علی باقری