Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تشکیل کمیته‌ای برای مدیریت مطالعات ذخایر ژنتیک گفت: مطالعات نمونه‌های ژنی باید بر اساس دستورالعمل‌های سازمان انجام شود و اگر قرار باشد نمونه‌ای از کشور خارج شود دفاتر حیات وحش، ذخایر ژنتیک و شکار و صید سازمان باید ناظر کار باشد.

 به گزارش خبرگزاری ایمنا به نقل از ایسنا، هم اکنون انقراض گونه‌های موجود ۵۰ تا ۵۰۰ برابر بیشتر از ۶۵ میلیون سال قبل است و طبق برآوردها حدود یک میلیون گونه تا سال ۲۰۵۰ در معرض خطر انقراض قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
مطالعات ژنتیک دلایل کاهش جمعیت‌ و انقراض‌ گونه‌ها را برای ما روشن می‌سازد. ایجاد مکان‌های حفاظت شده جهت نگهداری و حمایت از گونه‌ها در بسیاری از مناطق دنیا اجرا شده است ولی منابع حفاظت شده خارج از طبیعت مانند بانک‌های ژنی به عنوان یک گزینه دیگر باید در نظر گرفته شوند. در این شرایط ایجاد بانک DNA در مورد گونه‌ها به خصوص گونه‌های در معرض انقراض بسیار ضروری است.

بر اساس تاکیدات کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست، یکی از کاربردهای مفید بانک ژن امکان تشخیص گونه‌ها از یکدیگر با استفاده از تکنیک‌های پیشرفته مولکولی است؛ به طوری که امکان تشخیص انواع بافت‌ها و بقایای جانوری وجود داشته است و می‌توان هویت آنها را مشخص کرد. در این روش با بررسی ماده ژنتیکی موجود در سلول‌های جانوران مختلف و با توجه به تفاوت‌هایی که این ماده ژنتیکی در گونه‌های مختلف با یکدیگر دارند، امکان تشخیص افتراقی گونه‌ها فراهم می‌شود. با توجه به این موضوع با کشف بقایای جانوری (پوست، گوشت، مو، سم و ...) گونه‌های قابل شکار مانند قوچ و میش، کل و بز، آهو، جبیر و انواع پرندگان حلال گوشت، تخلفات شکار قابل تشخیص و اثبات است.

مجید خرازیان مقدم  مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر حساسیت این سازمان در زمینه ذخایر ژنتیکی کشور اظهار کرد: ذخایر ژنتیک، اعم از فون یا فلور (FAUNE FLORE جانداران و رستنی‌ها) برای سازمان حفاظت محیط زیست اهمیت بسیار دارد. به همین علت هر نوع نمونه‌برداری و مطالعه ژن باید تحت نظر دقیق این سازمان انجام شود.

وی با بیان اینکه مطالعه نمونه ژنی در داخل و خارج کشور نمی‌تواند بی حد و حساب باشد، گفت: مطالعات نمونه‌های ژنی حتما باید بر اساس دستورالعمل‌های موجود در سازمان حفاظت محیط زیست انجام شود و اگر قرار باشد خروج نمونه از کشور اتفاق بیفتد، دفاتر حیات وحش، ذخایر ژنتیک و شکار و صید سازمان محیط زیست باید ناظر بر موضوع باشند.

مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در حال حاضر کمیته‌ای برای مدیریت این موضوع تشکیل شده است تا مطالعه و خروج ژن بر اساس دستورالعمل‌ها صورت گیرد. این نگاه مراقبتی در سازمان حفاظت محیط زیست موضوعی است که در همه جای دنیا نسبت به ذخایر ژنی وجود دارد و حساسیت سازمان محیط زیست در این زمینه طبیعی است.

به گفته خرازیان مقدم، متاسفانه در گذشته اهمال‌ و سهل انگاری‌هایی در این زمینه صورت می‌گرفت اما در حال حاضر نگاه به ذخایر ژنتیک، قوی‌ و مدبرانه است البته  برای کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی روی نمونه‌های ژنی حمایت‌های لازم از سوی سازمان محیط زیست صورت می‌گیرد.

 از بین رفتن منابع ژنتیکی و ذخایر توارثی تحت عنوان فرسایش ژنتیکی شناخته می‌شود. عوامل متعددی مانند استفاده از ارقام پرمحصول اصلاح شده به جای ارقام بومی، استفاده از روش مدرن زراعی، مبارزه با اجداد وحشی گیاهی و علف‌های هرز، تبدیل محیط‌های دست نخورده در طبیعت به مزارع و چراگاه‌ها و رشد شهرها، احداث جاده‌ها و مجتمع‌های صنعتی باعث فرسایش ژنتیک می‌شوند. از این رو، برای مقابله با فرسایش ژنتیکی و از بین رفتن ذخایر توارثی باید آنها را جمع‌آوری، نگهداری و ارزیابی کرد.  محیط‌های مصنوعی تحت عنوان بانک ژن ( gene bank ) برای این کار در نظر گرفته شده است.

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۱۰۳۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید رئیس جمهور بر مردمی‌سازی و به کارگیری فناوری‌های روز در حفاظت محیط زیست

به گزارش حوزه جامعه خبرگزاری تقریب، در جلسه شورای‌عالی حفاظت محیط زیست که عصر پنجشنبه به ریاست سید ابراهیم رئیسی تشکیل شد، 6 دستور کار این جلسه، شامل رفع تعارضات محیط زیستی دستگاه‌های مختلف در استان‌های فارس، زنجان، خراسان شمالی، مازندران و اصفهان، ارتقای 5 عرصه حفاظت شده، اصلاح، بازنگری و انتزاع در حدود و شمولیت 5 منطقه حفاظت شده، تعدیل بهای مطالبه ضرر و زیان تلف شدن جانوران وحشی و تعیین تعرفه‌های آزمایشگاه‌های معتمد به تصویب رسید.

در این جلسه رئیس جمهور در سخنانی، مردمی کردن حفاظت از محیط زیست از طریق ایجاد حس مسئولیت و دغدغه‌مندی در عموم مردم نسبت به حفاظت از محیط زندگی خود را از مهمترین ماموریت‌های سازمان و شورای‌عالی حفاظت محیط زیست دانست و تصریح کرد: تحقق این هدف نیازمند تهیه و تدوین طرحی جامع شامل تعریف دقیق ملاحظات زیست محیطی همراه با زمانبندی مشخص است.

رئیسی تلاش برای تحقق عدالت محیط زیستی و بهره‌گیری از روش‌ها و دستاوردهای دانش‌بنیان در راستای ارتقای سیاست‌ها و راهکارهای حفاظتی از محیط زیست را از دیگر مسئولیت‌ها و مأموریت‌های مهم سازمان و شورای حفاظت محیط زیست برشمرد و سازمان محیط زیست را موظف کرد علاوه بر به کارگیری فناوری‌های روز، با تعریف دقیق شاخص‌های زیست محیطی برای بهره‌برداران صنعتی، کشاورزی و عمرانی از عرصه‌های طبیعی و همچنین کمک گرفتن از ظرفیت‌ دستگاه‌های مختلف مثل ظرفیت نیروهای نظامی و انتظامی که اشراف کاملی بر همه مناطق کشور دارند، ظرفیت و اثرگذاری اقدامات حفاظتی از محیط زیست کشور را ارتقا دهد.

رئیسی از همه کارشناسان ادارات محیط زیست خواست که در تعیین سیاست‌ها، بررسی درخواست‌های بهره‌برداران صنعتی، معدنی و کشاورزی و اقدامات حفاظتی از محیط زیست بر مبنای شاخص‌ها و مبانی قابل دفاع و اقناع‌کننده و نه صرفا سوابق آن مناطق اعمال نظر کنند و اجازه ندهند بهره‌برداری و استفاده از ثروت‌های ملی و عمومی با دلایل غیرقابل دفاع متوقف شده یا با مشکل مواجه شود.

رئیس جمهور با اشاره به برخورداری کشور از بدنه کارشناسی ارزشمند، بر بهره‌گیری شایسته از نظرات کارشناسی و تخصصی در زمینه پاسخگویی به درخواست‌های بهره‌برداری از عرصه‌های طبیعی تاکید کرد و اظهار داشت: پس از اعمال دقیق قوانین و مقررات در ارائه مجوزها با رویکرد حل مسئله، قدم بعدی نظارت و پایش دقیق اجرای سیاست‌ها و چارچوب‌های حفاظتی از سوی بهره‌برداران و اعمال قاطع و جدی قانون علیه خاطیان و متخلفان است.

دیگر خبرها

  • تاکید رئیس جمهور بر مردمی‌سازی و به‌کارگیری فناوری‌های روز در حفاظت محیط زیست
  • تاکید رئیس جمهور بر مردمی‌سازی و به کارگیری فناوری‌های روز در حفاظت محیط زیست
  • حفاظت از محیط‌ زیست مردمی شود/ لزوم برخورد با بهره‌برداران خاطی
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: 50 درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • تأسیس بانک ذخایر دریایی ایران به مناسبت روز ملی خلیج فارس
  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: حل مسئله گرد و غبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌هاست / باید از ظرفیت رسانه‌ها استفاده کنیم
  • زنده گیری و رهاسازی سه سر تمساح در جنوب سیستان و بلوچستان
  • نمونه‌های دریایی ایران در مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران ذخیره می‌شود