Web Analytics Made Easy - Statcounter

تانک ام ۶۰ از جمله پرشمارترین جنگ افزارهای ساخته شده در کلاس خود است و هم اکنون دو رقیب سرسخت غربی وارد رقابت برای ارتقاء این تانک قدیمی شده اند.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، تانک M۶۰ پاتون را می توان یکی از موفق ترین محصولات زرهی ساخت آمریکا در دوران جنگ سرد دانست که موفقیت های بسیاری در بازار صادراتی بدست آورد که البته بخشی از آن طبق معمول ناشی از لابی های سنگین مسئولان سیاسی و نظامی این کشور برای فروش تجهیزات جنگی آمریکایی است؛ درست مانند اتفاقی که امروز نیز ترامپ آنرا کلید زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس آمارها حدود ۱۵ هزار دستگاه از این تانک در مدل های مختلف ساخته و به کشورهای مختلفی صادر شده است. در این میان می توان به کشورهایی مثل برزیل، بحرین، مصر ، ایران ، مراکش، لبنان ، عربستان سعودی ، رژیم صهیونیستی، اسپانیا، ترکیه ، پرتغال و تونس به عنوان کاربران این تانک اشاره کرد. این تانک به افتخار ژنرال جورج اس پاتون از فرماندهان معروف زرهی این کشور در جنگ جهانی دوم نامگذاری شده است.

این تانک ها در جریان نبردهای اعراب و رژیم صهیونیستی، جنگ ۸ ساله ایران و عراق، تهاجم نظامی آمریکا به عراق در سال ۱۹۹۱ و درگیری های اخیر عربستان و ترکیه در یمن و سوریه حضور داشته اند و با توجه به گذشت زمان بسیار زیاد، در سالهای اخیر این تانک در برخی از کشورها مورد ارتقاء قرار گرفته و این امکان را فراهم کرده است که بدون هزینه قابل توجه، تانکی را برای نبردهای قرن بیست و یکم در اختیار داشته باشند. در مدت اخیر دو بسته ارتقاء جدید برای تانک های ام ۶۰ ارائه شده که یکی از آنها از آمریکا و دیگری از طرف ایتالیا است. بسته ارتقاء ایتالیایی بیشتر با امید برای کسب مشتری در خاورمیانه عرضه شده و به نظر رقیبی بسیار جدی برای طرف آمریکایی محسوب می شود و عملا نشان می دهد اقتدار آمریکا در حوزه ارتقاء تجهیزات نظامی، کاملا به خطر افتاده است. نزدیک به یک ماه قبل در جریان نمایشگاه دفاعی بحرین این بسته ارتقای ایتالیایی برای اولین بار به صورت رسمی رونمایی شد.

SLEP : تلاش آمریکایی ها برای ارتقاء تانک قدیمی

بسته ارتقایی SLEP که توسط شرکت آمریکایی ریتهون ارائه شده شامل چندین مورد مختلف است. در ابتدا در این ارتقاء موتور ۷۵۰ اسب بخاری تانک ام ۶۰ با یک نمونه ۹۵۰ اسب بخاری تغییر و توپ خان دار ۱۰۵ میلی متری که به صورت استاندارد بر روی ام ۶۰ نصب شده با یک توپ ۱۲۰ میلی متری مدل L۴۴ ساخت آلمان تعویض شده است . استفاده از این توپ برد درگیری این تانک را کاملا افزایش خواهد داد.

سیستم کنترل آتش جدیدی برای این تانک نصب شده که هدف گیری و محاسبات مربوط به شلیک را نیز به صورت دقیق تر و سریعتر خصوصا برای شلیک در بردهای بیشتر را ممکن می کند. از دیگر ارتقاء های صورت گرفته در این بسته پیشنهادی تعویض سیستم هیدرولیکی چرخش برجک با یک نمونه الکترونیکی است که چرخش سریع تر و کم صدا تر برجک را به کاربر عرضه می کند. سیستم جدید هدفگیری دید در روز و شب نیز برای این ارتقاء لحاظ شده است.

ام ۶۰ ارتقاء یافته توسط شرکت ریتهون

برای حفاظت بیشتر از خدمه ، تیربار سنگینی که بر روی برجک قرارداد به صورت کنترل از راه دور و به همراه سیستم اپتیکی عرضه شده است. در عین حال در دور تانک نیز از زره قفسی استفاده شده است که از تانک در برابر حملات با سلاح هایی مثل سری RPG-۷ حفاظت می کند. در بخش کناری نیز زره هایی به بدنه تانک نصب شده است.

ایتالیایی ها وارد می شوند

کشور ایتالیا خود از کاربران قدیمی تانک ام ۶۰ است که البته این جنگ افزار را در حال حاضر از خدمت خارج کرده اما شرکت ایتالیایی Leonardo با هدف بازار کشورهای دارندگان این تانک خصوصا در خاورمیانه یک بسته ارتقاء بسیار قوی را در بازار ارائه کرده است. نکته بسیار مهم درباره این بسته اینجاست که هر آنچه در این ارتقاء ارائه شده صرفا توسط ایتالیا ساخته شده است و خبری از قطعات ساخت آمریکا یا دیگر کشورها در این میان نیست و این خود موقعیت خوبی را برای دارندگان ام ۶۰ که به هر دلیلی به بازار آمریکا دسترسی ندارند فراهم می کند.

ایتالیایی ها به سراغ تعویض موتور نرفته بلکه با یک ارتقاء نزدیک به ۲۰ درصد به توان موتور استاندارد اضافه کرده اند. در حقیقت تانک ام ۶۰ از نظر سیستم پیشرانه دچار مشکلی نیست و این ۲۰ درصد افزایش توان نیز به دلیل تامین نیاز سامانه های جدید و افزایش وزن به دلیل اضافه شدن نه چندانی به تانک است.

ایتالیایی ها نیز بر روی تانک جدید یک توپ ۱۲۰ میلی متری بدون خان نصب کرده اند که قابلیت شلیک تمامی مهمات استاندارد ناتو را دارد. این توپ ساخت شرکت  Oto Melara ایتالیا است که پیش از این بر روی زره پوش های Centauro ۲ نصب شده بود. اما یک مزیت مهم این توپ به نمونه نصب شده در بسته ارتقاء آمریکایی بحث کاهش لگد حاصل از شلیک است. در این توپ سیستم دفع ضربه خاصی به کار رفته است که نیروی حاصل از شلیک را شدیدا کاهش داده و در نتیجه فشار ایجاد شده به بدنه بعد از هر شلیک نیز کاهش می یابد. به همین دلیل عمر سازه تانک افزایش خواهد یافت.

ام ۶۰ ارتقاء یافته توسط شرکت Leonardo

در داخل تانک تعویض کامل سیستم کنترل آتش و نصب سیستم های اپتیکی دید در روز و شب لحاظ شده و یک سامانه کشف آتش سوزی در درون تانک و اطفاء حریق داخلی نیز در این بسته ارتقاء وجود دارد. تیربار سنگین نصب شده روی تانک نیز با یک سیستم اپتیکی کاملا مجزا مخصوص فرمانده تانک به صورت کنترل از راه دور توسعه پیدا کرده است که توان گردش ۳۶۰ درجه را دارد و به دوربین های عادی و ترمال و سیستم مسافت سنج لیزری نیز مجهز شده است. سیستم دیده بانی توپچی تانک نیز تعویض شده است.

در مسئله حفاظت و در بخش عقبی تانک زره های قفسی نصب شده است که تانک را از جهت حملات راکتی حفاظت می کند. در بخش برجک و کنار تانک نیز با قطعات زرهی قابل نصب به سطح STANAG ۴۵۶۹ Level ۶ ارتقاء پیدا کرده است. این سطح از مقاومت هم بیشتر در برابر تهدیدات نه چندان جدی کاربرد دارد. باید به این نکته اشاره کرد که تانک ام ۶۰ چه در مدل های تولید انبوه شده در سالهای جنگ سرد و چه در این دو بسته ارتقاء از سطح حفاظت جالبی برای مقابله با تهدیدات جدی ضد زره را ارائه نمی کنند. از همین رو است که بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند در صورت ارتقاء تانک ام ۶۰ بر اساس هر کدام از بسته های ارتقایی که در بالا به آنها اشاره شده نیاز حتمی به یک سامانه دفاع فعال شدیدا وجود خواهد داشت.  بد نیست به آن اشاره کنیم که در حال حاضر شرکت ایتالیایی Leonardo در حال کمک به انگلستان برای توسعه یک سامانه حفاظت فعال بومی است.

 در حال استاندارد ایتالیایی ارائه شده به نسبت نمونه آمریکا مشخصا هم در بحث افزایش عمر سازه و هم در بخش حفاظت با توجه به سامانه اطفاء حریف داخلی و هم با توجه به زره بیشتر موفق تر عمل کرده است.

در این میان بد نیست به یک نکته اشاره شود که آن هم تجربه M-۶۰ های ارتقاء یافته ترکیه توسط صنایع نظامی اسراییلی در جریان جنگ در سوریه است. ام ۶۰ های ترک ارتقاء یافته را شاید بتوان محافظت شده ترین نمونه ام ۶۰ در جهان دانست که البته این تانک نیز در چندین مورد در برابر نیروهای کرد و تروریست های داعش مجهز به موشک های ضد زره تسلیم شد. رژیم صهیونیستی چندین مدل ارتقاء بر روی تانک ام ۶۰ را دارد که در نهایت تنها مشتری صادراتی آن ترکیه بود. که البته این قرارداد ارتقاء نیز بعد از بهم ریختن روابط دو طرف ناتمام ماند.

ام ۶۰ ارتقاء یافته ارتش ترکیه در سوریه که ظاهرا دچار مشکل شده است !

آنچه که در بالا به آن اشاره شد نمونه ای از تلاش برای بدست آوردن بازار در قرن جدید بود. ایتالیایی ها با این که خود سازنده تانک ام ۶۰ نبودند اما بسته ارتقایی بسیار خوبی را برای این تانک معرفی کرده اند. می توان گفت با اضافه کردن یک سامانه حفاظت فعال به این تانک ارتقاء یافته و با هزینه شاید در حدود یک سوم قیمت خرید یک تانک مدرن کشوری می تواند به تانکی دست پیدا کند که از تمامی استاندارد های روز برخودار است ، در عین حال به دلیل استفاده از توپ کم فشار تر عمر سازه را افزایش می دهد ، نیازی به تهیه قطعات مربوط به این بسته ارتقاء از کشور دیگر نیست و در نهایت با وجود خدمه با تجربه ام ۶۰ ارتقاء یافته توسط این شرکت ایتالیایی یک رقیب سرسخت برای هر دشمنی در میدان نبرد خواهد بود.

این تاکید صنایع نظامی ایتالیایی نشان می دهد علاوه بر انکه می توان بدون نیاز به کشور سازنده - حتی اگر آمریکا باشد- یک تانک را کاملا ارتقاء داد و بهینه کرد، امکان ارتقاء سایر تجهیزات نظامی ساخته شده در سالها و دهه های قبل نیز فراهم است؛ به شرطی که نگاه به دست و زبان کشورهای دیگر حتی اگر کدخدا نامید شده باشند، نباشد.

ارسال به تلگرام

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۲۴۵۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هزینه گران مقابله با پهپادهای ایران روی دست آمریکا | تصویر و مشخصات سلاح های موشکی و لیزری

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: پس از ماه‌ها سرنگونی هواپیماهای بدون سرنشین بر فراز خاورمیانه، هزینه این رهگیری‌ها در حال افزایش است. به گفته رئیس تدارکات تسلیحات پنتاگون اقدامات برای از بین بردن سامانه‌های هوایی بدون خدمه اکنون بیش از ۱۰۰ هزار دلار برای هر شلیک هزینه دارد.

ویلیام لاپلانت معاون یکی از معاونان وزارت دفاع آمریکا این اظهارات را اوائل هفته جاری (میلادی) در کنفرانسی به میزبانی مرکز مطلعات استراتژیک و بین‌المللی مطرح کرد. او گفته تلاش‌های کنونی برای متوقف کردن پهپادهای شلیک شده از سوی شبه‌نظامیان حوثی در یمن بر موشک‌های پرهزینه ناوشکن‌های نیروی دریایی یا جت‌های جنگی متکی است. برچسب قیمتی فعلی خیلی گران تمام می‌شود.

از ماه اکتبر (مهرماه ۱۴۰۲)، نیروهای آمریکایی در دریای سرخ و خلیج عدن، پهپادها و موشک‌های تهاجمی یک طرفه حوثی‌ها را که از یمن شلیک می‌شوند سرنگون می‌کنند. تا اواسط دسامبر ۲۰۲۳ (آذرماه ۱۴۰۲)، بیش از سه دوجین (بیش از ۳۶ فروند) شلیک به سمت پهپادها انجام شد. در بهار امسال بیش از ۱۳۰ مورد شلیک صورت گرفته است.

ارتش ایالات متحده همه جزئیات مربوط به سلاح‌های مورد استفاده در این عملیات را به اشتراک نگذاشته است، اما موشک استاندارد ۲ (Standard Missile ۲) که یک موشک زمین به هوا با برد متوسط است به ازای هر شلیک ۲.۱ میلیون دلار هزینه دارد.

موشک‌های ۲.۱ میلیون دلاری استاندارد آمریکا برای مقابله با اهداف هوایی

بعد از ماه‌ها سرنگونی سیستم‌های کنترل هواپیماهای بدون سرنشین، این صورت حساب احتمالا بالاست و به تکاپوی پنتاگون برای پیدا کردن جایگزین‌های ارزان‌تر و کم‌هزینه‌تر کمک می‌کند.

یک موشک زمین به هوا با برد متوسط می تواند ۲.۱ میلیون دلار برای هر هزینه داشته باشد. شلیک کرد. پس از چندین ماه سرنگونی UAS، این صورتحساب احتمالاً بالاست و به تلاش‌های پنتاگون برای یافتن جایگزین‌های ارزان‌تر و کم‌هزینه کمک می‌کند.

سرنگونی هواپیماهای بدون سرنشین در حال افزایش است. دو هفته پیش، نیروهای ایالات متحده به اسرائیل و دیگر شرکای خود پیوستند و به سرنگونی حدود ۳۰۰ پهپاد و موشک تهاجمی یک طرفه شلیک شده توسط ایران و شرکای آن به سمت اسرائیل کمک کردند. اگرچه هیچ کشته‌ای در جریان این حمله گزارش نشد، اما آمریکا و متحدانش به جای فناوری یا سیستم‌های ارزان ضد پهپاد که لاپلانت امیدوار است به آن دست پیدا کند، چندین جت جنگنده اف ۱۵ ای، سیستم‌های موشکی پاتریوت و ابزارهای دیگر را به کار گرفتند.

ارتش آمریکا در مورد اینکه چه مهمات و چه تعداد هواپیما برای رهگیری حمله ایران استفاده کرده است، از جمله اینکه آیا خلبانی به فشار خون دچار شده است یا نه – صحبتی نکرده است، اما با توجه به انواع هواپیماها و کشتی‌های درگیر، احتمالاً موشک‌های متداول و رایج مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

لاپلانت می‌گوید هدف پنتاگون این است که هزینه‌های رهگیری پهپاد را به کسری از آنچه که تاکنون وجود دارد کاهش دهد. به گفته او وزارت دفاع به جایگزین‌هایی نیاز دارد که برای هر شلیک فقط ده‌ها هزار دلار یا تنها ۱۰ هزار دلار هزینه کند.

این اولین باری نیست که لاپلانت نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتر و توسعه تسلیحات برای مقابله با سیستم‌های هوایی بدون سرنشین را مطرح می‌کند. در ماه‌های اخیر، او بارها در مورد نیاز به ساخت این سلاح‌ها «در مقیاس متناسب» با تمرکز بر یافتن سامانه‌های تسلیحاتی ارزان‌تر برای پاسخگویی به تعداد بالای رهگیری‌هایی که در خاورمیانه اتفاق می‌افتد، صحبت کرده است.

براساس گزارش یک نشریه دفاعی آمریکا (Taskandpurpose)، در حالی که برخی پهپادهای تجاری کوچک‌تر که به سلاح‌های جنگی تبدیل می‌شوند را می‌توان با سلاح‌های کوچک متداول منهدم کرد - مانند سلاح کوچک به‌ کار گرفته شده در اوکراین که ساخته شده از ۶ شش قبضه کلاشینکف است – پهپادهای بزرگ‌تر مانند پهپادهای شلیک شده از سوی ایران و حوثی‌ها به سلاح‌های گران‌تر و پیچیده‌تر نیاز دارند. نیاز به روش‌های گسترده‌تر و ارزان‌تر به‌عنوان توانمندی‌های تسلیحاتی بدون سرنشین و انبار این تسلیحات برای مقابله با چنین پهپادهایی به احتمال در آینده افزایش پیدا می‌کند.

اوکراینی‌ها از ۶ قبضه کلاشینکف برای منهدم کردن پهپادهای ساده‌تر استفاده می‌کنند

ایالات متحده روش‌های دیگری را امتحان می‌کند. در ماه فوریه (بهمن ۱۴۰۲)، ارتش ایالات متحده صدها هواپیمای کایوت سی دو سفارش داد که یک مهمات پرسه‌زن برای از بین بردن پهپادهای دشمن محسوب می‌شود. در همین حال ارتش آمریکا دومین سیستم لیزری پرقدرت سکو متحرک یا سیستم پی اچ ای ال را برای اهداف مقابله با سیستم‌های کنترل هواپیمای بدون سرنشین (UAS) در خارج از کشور مستقر کرده است. این تصمیم پس از آن صورت گرفت که ارتش ایالات متحده در چند ماه گذشته انواع مختلفی از سلاح‌های لیزری را که برای رهگیری در نظر گرفته بود، آزمایش کرد.

پهپاد پرسه زن کایوت آمریکا برای مقابله با پهپادها تجهیزات پدافند لیزری آمریکا موسوم به HEL کد خبر 848178 برچسب‌ها ایران و آمریکا هواپیما - پهپاد خبر ویژه دفاع - موشک جنگنده یمن

دیگر خبرها

  • ربات‌های قاتل؛ ترس از آینده هوش مصنوعی
  • وضع مقررات برای استفاده تسلیحاتی از هوش مصنوعی
  • اینترنت 4G نوکیا به ماه می‌رود
  • هزینه گران مقابله با پهپادهای ایران روی دست آمریکا | تصویر و مشخصات سلاح های موشکی و لیزری
  • غنیمت جنگی ویژه برای پوتین؛ تانک پیشرفته آمریکایی اسیر شد | فیلم
  • انهدام تجهیزات زرهی تروریست‌ها در حومه حلب، ادلب و لاذقیه
  • (ویدئو) تانک پیشرفتهٔ آمریکایی در خیابان‌های مسکو
  • پمپ هیدرولیک
  • (تصاویر) M۱۰ Booker؛ جدیدترین زره پوش ارتش ایالات متحده
  • الگری: به تمام اهداف خود نزدیک شده‌ایم و این یعنی فصل خوبی داشتیم