Web Analytics Made Easy - Statcounter

واردات برنج از روز یکم آذر ۹۶ آزاد شد و تمام واردکنندگان کشور می‌توانند به هر میزانی که دل‌شان می‌خواهد برنج خارجی وارد کشور کنند. این اتفاق بدون‌شک مورد گلایه کشاورزان و برنج‌کاران شمالی و به‌ویژه مازندران است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از بلاغ، طبق بخشنامه‌ای که طی روزهای اخیر رسانه‌های خبری کشور منتشر کردند، واردات برنج از روز یکم آذر ۹۶ آزاد شد و تمام واردکنندگان کشور می‌توانند به هر میزانی که دل‌شان می‌خواهد برنج خارجی وارد کشور کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اتفاق بدون‌شک مورد گلایه کشاورزان و برنج‌کاران شمالی و به‌ویژه مازندران است.


قدس آنلاین در این خصوص نوشت: در حالی که میزان مصرف برنج در میان ایرانی‌ها سالی سه میلیون تن است و از این رقم ۲.۳ میلیون تن را برنجکاران داخلی تولید می‌کنند، نیاز به واردات برنج در کشور سالی حدود ۷۰۰ هزار تن برآورد می‌شود.

نکته جالب اینکه در نیمه نخست امسال ۱/۱ میلیون تن برنج خارجی وارد کشور شده است و اگر واردکنندگان آزاد باشند تا به هر میزانی که می‌خواهند برنج وارد کنند، معلوم نیست چه اتفاقی در بازار برنج رخ خواهد داد. برخی کشاورزان از این اقدام دولت در آزاد کردن واردات برنج انتقاد کرده‌اند و معتقدند در حالی که برنج داخلی تولید خودمان در انبارها مانده و کسی نمی‌خرد، دولت با چه منطقی واردات برنج را از یکم آذر آزاد کرده است؟

فاتحه تولید برنج را با آزاد شدن واردات باید خواند/تکیلف کشاورزان چیست؟

دکتر قربانعلی نعمت‌زاده رئیس پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری طبرستان و محقق برنج طی گفت‌وگویی با اشاره به اینکه متاسفانه در اخبار شنیدیم که واردات برنج از اول آذر تا تیر 97 آزاد شد که بسیار ناراحت کننده است، اظهار کرد: سوال اینجاست که وزیر کشاورزی این حد بی‌تفاوت نسبت به واردات شده است و با توجه به بحث اقتصاد مقاومتی و با توجه به میزان مصرف سرانه برنج کافی است و نیازی به واردات نیست.

وی با بیان اینکه 644 هزار تن برنج در چهار ماهه اول 96 وارد کردند، گفت: از تیرماه تاکنون نیز واردات ممنوع بوده اما اکنون که واردات آزاد شد تکلیف کشاورزان چیست؟.

این پژوهشگر ممتاز کشور با اعلام اینکه سال گذشته خسارات کشاورزان برای سرمازدگی مرکبات بود پس از آن وضعیت برنج به دلیل منع واردات تازه روبه راه شده بود که با شروع واردات باز وضعیت بد خواهد شد، خاطر نشان کرد: با این روند برنج تولیدی کشاورزان به فروش نمی‌رود.

رئیس پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری برنج مازندران با اشاره به اینکه 21 سال است که من و همکارانم در حال پژوهش در برنج تولیدی کشور هستیم، اضافه کرد: کشاورز یا فروش ندارد یا فروش به صورت اقساطی دارد.

وی با بیان اینکه ما پیگیریم برای اینکه واردات برنج را لغو کنیم که مدعی هستند جهادکشاورزی در این امر دخیل نبوده و فقط نقش ابلاغ داشته است، گفت: ما باید مدافع تولید خودمان باشیم و از نظر کمی و کیفی هیچ مشکلی در برنج تولیدی نداریم و مسؤولان باید بیدار شوند.

واردات، کوتاهی و بی عدالتی در حق کشاورزان است

دکتر نعمت‌زاده افزود: کشاورزان با نرخ تورم بالا در حال تولید برنج هستند، چه اتفاقاتی قرار است در بخش تولید برنج رخ دهد، این ظلم، بی‌عدالتی و کوتاهی در حق کشاورزان است اگر خریدار برنج وجود نداشته باشد، چه لزومی دارد که به تولید برنج بپردازند.

این مسؤول یادآور شد: انگار که برخی از مسؤولان فریادهای مردم را نمی‌شنوند، مردم با ایجاد اشتغال به تولید می‌پردازند و توقع فروش دارند، در حوزه کشاورزی هر سال تعداد زیادی از جوانان بیکار می‌شوند.

وی درخواست خود مبنی بر لغو واردات برنج را مورد تاکید قرار داد و گفت: گران بودن قیمت برنج دلیل بر آن نیست که واردات آزاد شود، چرا در بحث محصولات دیگر با توجه به گرانی دولت اقدامی نمی‌کند و با توجه به اینکه بر طبق قانون باید بیش از نرخ تورم باشد را دولت اجرا نمی‌کند.

رئیس پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری برنج مازندران با طرح این سوال که جایگاه اقتصاد مقاومتی در این بحث کجاست؟، درون‌زایی واردات کجاست؟، بیان کرد: با این روند دسترنج خودمان را پس از گذشت بیست‌ویک سال از دست می‌دهیم و این در حالی است که بیش از 100 هزار هکتار ارقام پر محصول بود، ولی در حال حاضر این رقم در بخش پرمحصول خیلی کاهش پیدا کرده است.

ممنوعیت واردات برنج هم کمکی به ما نکرد!

علی اکبریان، نایب‌رئیس انجمن برنج ایران در واکنش به آزاد شدن واردات برنج گفت: واردات برنج در فصل برداشت ممنوع است، اما باید اذعان کرد ممنوعیت واردات در این چند ماه نیز کمکی به کشاورز نمی‌کند. درخواست من این است که ممنوعیت چندماهه واردات را به‌کلی بردارند تا دلالان و واردکنندگان بتوانند به‌راحتی برنج وارد کنند!

وی با بیان اینکه مشکل اصلی واردات بی‌رویه است نه ممنوعیت و آزاد شدن واردات، گفت: «مقدار مصرف کشور با در نظر گرفتن سرانه ۳۷ کیلو برای هر نفر، سه میلیون تن در سال است. برابر اعلام وزارت جهاد کشاورزی ۲.۳ میلیون تن تولید داخل داریم، در نتیجه نیاز واردات ۷۰۰ هزار تن داریم که با در نظر گرفتن ذخیره استراتژیک به یک‌میلیون تن می‌رسد. درحالی‌که در ۶ ماهه اول امسال ۱/۱ میلیون تن وارد شده است.»

نایب‌رئیس انجمن برنج ایران با بیان اینکه در ۶ ماه نخست امسال بیشتر از حد نیاز برنج وارد کشور شده است، گفت: «باز هم می‌خواهند وارد کنند، کسی نمی‌تواند جلوی آن‌ها را بگیرد. از من و امثال من هم کاری ساخته نیست.»

واردات برنج ضد اقتصاد مقاومتی است

اکبریان واردات بی‌رویه برنج را اقدامی برخلاف اقتصاد مقاومتی می‌داند و معتقد است: «واردات بی‌رویه برخلاف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، حمایت از تولید داخل و تأکیدات رهبری است. از یک‌طرف می‌گویند تولید ملی را اضافه کنیم تا رونق اقتصادی ایجاد شود، ایجاد اشتغال شود، کشاورز بیکار نشود و مهاجرت از روستا به شهر کم شود و از طرفی اقدام به واردات بی‌رویه می‌کنند. من که اهرم جلوگیری ندارم فقط می‌توانم در رسانه‌ها اعلام کنم، همین.»

گرانی بهانه است

وی بهانه گرانی برنج داخلی را نیز بی‌مورد می‌داند: «یکی از بهانه‌های واردات برنج، گرانی برنج داخلی است. بهترین نوع برنج در شمال ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت دارد. البته برنج پنج هزار تومانی هم داریم. درحالی‌که برنج شمال در تهران ۱۶ هزار تومان قیمت دارد. باید دستگاه‌های نظارتی، نظارت خود را بیشتر کنند و جلوی دلالی‌ها را بگیرند.» نایب رئیس انجمن برنج ایران در ادامه آزاد شدن رسمی واردات برنج خارجی را احجاف به کشاورز و نابودی برنج‌کار ایرانی می‌داند و معتقد است به‌جای حمایت از برنج‌کار ایرانی واردات را علنی می‌کنند. این اتفاق در هیچ کجای دنیا رخ نمی‌دهد.

واردات برنج باعث ارزانی برنج ایرانی می‌شود

محمد نیک نژاد، کارشناس کشاورزی صدور و رسانه‌ای شدن بخشنامه واردات برنج را باعث پایین آمدن قیمت برنج داخلی و ضرر و زیان بیشتر کشاورز می‌داند و معتقد است: «من به‌عنوان یک کشاورز که در مازندران زندگی می‌کند، می‌بینم که برنج در انبار کشاورزان مانده و فروش نرفته است. این باعث دلسردی کشاورزان برای سال آینده می‌شود.» این کشاورز برنج‌کار بهانه گرانی برنج داخلی برای واردات را مغایر با خودکفایی می‌داند: «درست است قیمت برنج وارداتی ارزان است، ولی ما بحث خودکفایی را داریم. متأسفانه هزینه تولید در کشور ما بالاست، کشاورز تک‌شغله راهی برای حل این مشکل ندارد.»

واردات، بی‌عدالتی مسلم به کشاورز است

سیدتقی جعفریان در گفت‌وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه یک هزار و 200 شالیکوبی در استان مازندران در حال فعالیت هستند؛ گفت: بیشترین تراکم شالیکوبی ها در مازندران، در شهرهای آمل، بابل، محمودآباد، فریدونکنار، ساری، نکا و جویبار وجود دارد.

وی افزود:در حالی‌که برنج در تمامی انبارهای کارخانه‌ها و شالیکوبی‌های سراسر مازندران تا سقف پر است؛ واردات برنج چه معنایی دارد؟ این ضربه و اجحاف مسلم به کشاورز است.

رئیس اتحادیه شالیکوبی‌داران مازندران اظهار کرد: نه تنها برنج در انبارهای شالیکوبی‌داران مازندران بلکه در استان‌های گیلان و گلستان هم پر است.

جعفریان عنوان کرد: مرکبات مازندران با تمهیدات مسئولان آن‌گونه و برنج مازندران هم این‌گونه در حال نابودی است.

وی گرانی را بهانه‌ای برای ترخیص برنج‌ها از گمرکات برشمرد و خاطرنشان کرد: تمامی اجناس هر ساله افزایش قیمت دارد؛ حتی قیمت نان هم در حال افزایش است اما برنج، تو سری خور بازار است.

رئیس اتحادیه شالیکوبی‌داران مازندران با بیان اینکه تمامی کشاورزان و شالیکوبی‌داران مازندران نسبت به این تصمیم مسئولان معترض و گلایه‌مند هستند؛ تصریح کرد: مراتب این گلایه و اعتراض را هم به محمد اسلامی استاندار مازندران اعلام کرده‌ایم.

جعفریان در پایان متذکر شد: از یک‌سو برنج‌کاران در امور روزانه خودشان مانده‌اند و از سویی دیگر، شالیکوبی‌داران در هزینه کارگر و برق؛ اما در این میان، واردات برنج تیشه بر ریشه هم کشاورز است هم کارخانه‌دار.

آزاد شدن واردات؛ به معنای واردات بی‌رویه نیست

حسین نگهدار در گفت‌وگو به خبرنگار ما گفت: هر ساله از ابتدای مرداد ماه لغایت پایان آبان‌ماه، به دلیل حمایت از کشاورز و فصل برداشت این محصول، واردات برنج در کشور ممنوع و در آذر ماه روند واردات، آزاد می‌شود.

وی با بیان اینکه منظور از آزاد شدن واردات برنج، وادرات به هر میزان و به‌صورت بی‌رویه نیست؛ اظهار کرد: هر ساله بر اساس مقایسه میان جمعیت و مصرف سرانه با میزان تولید، میزان نیاز کشور سنجیده و به تجار اجازه واردات داده می‌شود.

مدیر تنظیم بازار جهاد کشاورزی مازندران خاطرنشان کرد: از آن‌جا که میزان تولید این محصول، پاسخگوی نیاز کشور نیست؛ لذا باید این محصول تا سقف معینی به کشور وارد شود و این واردات، طی سالیان اخیر، با مدیریت منسجم‌تری هم در زمان و هم در میزان آن، دنبال می‌شود.

و آخرالکلام ...

امیدواریم در سالی که با شعار اقتصاد مقاومتی آغاز شد، پایانش هم رنگ‌وبوی خوشی برای کشاورزان داشته باشد؛ کشاورزانی که به‌عنوان طلایه‌داران اقتصاد مقاومتی در استان، چشم امیدشان به حمایت مسئولان دستگاه‌های دولتی است. مسئولانی که این روزها با تصمیم‌شان، ته دل کشاورزان را که هیچ، جیب‌شان را هم خالی کرده‌اند!     انتهای پیام/  

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۳۹۴۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وابستگی به واردات نهاده‌های دامی با جایگزینی علوفه کم آب کاهش می‌یابد

 بنابر آمار سالانه حدود ۴.۵ میلیون تن کنجاله سویا و ۱۰ میلیون تن ذرت به عنوان خوراک دام و طیور وارد کشور می شود که  مسئولان وزارت جهاد با جایگزینی گیاهان کم آب  بدنبال کاهش خروج ارز از کشور هستند.

براین اساس معاونت امور دام وزارت جهاد چندی پیش اعلام کرد که اکنون برای تنوع‌بخشی به خوراک دام و طیور حدود ۱۳ قلم نهاده از جمله کنجاله کلزا، کنجاله پنبه دانه، کنجاله آفتابگردان، ذرت خوشه‌ای یا سورگوم و چند قلم گیاهان کم‌آب‌بر را به معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی برای ورود و عرضه در سامانه بازارگاه نهاده‌ها معرفی شده است.

در همین راستا  علیرضا آقا شاهی رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به اینکه  بیش از ۷۰ درصد هزینه های دامداری ها را خوراک مصرفی شامل می شود، گفت: با بهره برداری از خوراک کامل دام، این هزینه ها را به نسبت های مختلف در دامداری های گوناگون، کاهش داد و خلاء عملکردی موجود را تا حدودی پر کرد.

آقاشاهی با  اشاره به اینکه حدود ۴۰ درصد جو و بالای ۸۰درصد ذرت و کنجاله مصرفی در خوراک دام از خارج از کشور وارد می شود، افزود: طبق آمارهای موجود، بیش از ۴۰ درصد تولیدات دامی اعم از گوشت و شیر، در واحدهای متوسط و خرده پا انجام می شود. این در حالی است که چنین واحدهایی یا بهره کمی از دانش تغذیه دارند و یا امکان بکارگیری آن در مزرعه به دلایل مختلف را ندارند.

رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور ادامه داد: محققان علوم دامی برای حل مشکل تامین خوراک، برای دامداران متوسط و کوچک، به پژوهش های گسترده ای در قالب خوراک کامل دست زده اند تا خلاء بهره وری را کاهش  دهند. با توجه به ظرفیت هایی که در کشور وجود دارد به طور قطع می توان میزان تولید نهاده های دامی را در کشور افزایش داد تا میزان کمتری از این محصول به کشور وارد شود.

همچنین افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: نهاده به عنوان ماده اولیه تولید در بسیاری از صنایع، ارزش افزوده ایجاد می کند‌. براین اساس واردات نهاده دامی ذرت و کنجاله سویا، ارزش افزوده بیشتری تولید می کند. واردات نهاده دامی به عنوان ماده اولیه منجر به ایجاد اشتغال و تولید پایدار و افزایش سهم تولید ناخالص داخل می شود.

صدردادرس با بیان اینکه واردات نهاده دامی کماکان باید انجام شود، افزود: در تغذیه دام ۲ فاکتور اصلی و اساسی داریم که با جایگزینی نهاده دامی هم باید انرژی و پروتئین ماده غذایی تامین شود. اگر با جایگزینی نهاده دامی، ماده غذایی دیگری پیدا شود که ارزانتر باشد و همان انرژی و پروتئین کنجاله سویا را به ما بدهد، در جایگزینی بحثی نیست.

او با بیان اینکه هدف از ذرت و کنجاله سویا در جیره غذایی طیور ناشی از ترکیب غذایی است، افزود: با توجه به آب بر بودن ذرت، اگر ماده دیگری کشت شود که آب کمتری نیاز دارد، اما انرژی و پروتئین مورد نیاز دام را تامین می کند، مشکلی وجود ندارد و تنها نیاز است در ماده غذایی جدیدی  که کشت می شود بدلیل عدم آشنایی دامداران، توسط وزارت جهاد باید در بین دامداران ترویج داده شود و همواره مزایا و نحوه تغذیه آموزش دهند.

با توجه به تولید سالانه حدود ۱۶ میلیون تن ذرت علوفه ای و حدود ۹۰۰ هزار تن ذرت دانه ای در کشور، اولویت توسعه کشت سورگوم دانه ای است، چراکه به شدت به ذرت دانه ای در تامین خوراک دام و طیور وابسته هستیم.

امکان جایگزینی نهاده دامی با ذرت و کنجاله سویا در مرغ تخم گذار وجود ندارد

حمیدرضا کاشانی رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران میهن گفت: بنابر سیاست معاونت بازرگانی وزارت جهاد، انحصار زدایی در بحث واردات صورت گرفته به طوریکه هم اکنون به سبب ورود شرکت های متعدد در بحث واردات، وضعیت تامین کنجاله سویا و ذرت مطلوب است.

او با بیان اینکه امکان جایگزینی نهاده دامی در صنعت طیور وجود ندارد، افزود: در تمامی کشورها کنجاله سویا، گندم و ذرت سه قلم کالای اساسی مرغ تخم گذار در دنیاست که امکان حذف یا جایگزینی جیره طیور در هیچ کشوری مرسوم نیست.

کاشانی ادامه داد: با توجه به آنکه جایگزینی نهاده دامی در صنعت مرغ تخم گذار در هیچ کشوری الگوبرداری نشده یا جیره ای در اختیار مرغداران گذاشته نشده است که اثر آن را در تولید ببینند، از این رو هیچ جایگزینی برای جیره طیور وجود ندارد.

رئیس اتحادیه مرغداران میهن با بیان اینکه ذرت، کنجاله سویا و گندم ۶۰ تا ۷۰ درصد جیره طیور را تشکیل می دهد، افزود: در تمامی کشورها در خصوص کالاهای اساسی مرغ و تخم مرغ حساسیت و نظارت وجود دارد و تنها شرایط مداخلات فرق می کند‌.

او گفت: در سال ۱۴۰۰ به رغم تلاش های متعدد تنها ۱۰ هزارتن تخم مرغ وارد شد، درحالیکه این رقم یه اندازه تولید ۲.۵ روز کشور است. بنابراین تولید مرغ و تخم مرغ به عنوان کالاهای اساسی امری ضروری است چراکه امکان واردات و تامین ۱۰۰ درصدی مرغ و تخم مرغ به عنوان غذایی که مردم روزانه نیاز دارند،  وجود ندارد.

مرغ مورد نیاز با تامین به موقع نهاده های دامی تولید می شود

در ادامه علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: کنجاله سویا و ذرت به عنوان اصلی ترین نهاده های مورد نیاز صنعت مرغداری محسوب می شود که شرایط اقلیم کشور اجازه تولید را نمی دهد که بتوانیم به سمت خودکفایی برویم. گرچه ارز برای واردات ذرت و کنجاله سویا از کشور خارج می شود، اما در مقابل پروتئین مورد نیاز کشور را تامین می کنیم که در صورت اعمال مدیریت صحیح، امکان ارزآوری وجود دارد.

ابراهیمی ادامه داد: وضعیت نسبی کشاورزان اجازه تولید سویا و ذرت به حد نیاز را نمی دهد، اما در مقابل وارداتی را که انجام می دهیم جزء کشورهای مطرح کننده تولیدکننده مرغ در دنیا هستیم.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه تامین به موقع نهاده دامی راهکار ایجاد بازار مصرف مطمئن در داخل محسوب می شود، گفت: با توجه به آنکه  کشورهای همسایه واردکننده مرغ هستند، لذا با افزایش تولید و صادرات می توان ارزآوری مناسبی داشت.

با توجه به مشکلات واردات نهاده دامی و خروج قابل توجه ارز از کشور، تنوع‌بخشی به خوراک دام و طیور و جایگزینی گیاهان کم‌آب‌بر، فشار را از مصرف کنجاله سویا برمی‌دارد، براین اساس معاونت امور تولیدات دامی بر بومی‌سازی خوراک دام و طیور کشور با رویکرد استفاده از گیاهان و علوفه‌های کم‌آب‌بر تاکید دارد تا با جایگزینی آن در واحدهای دامداری، وابستگی به آن سوی مرزها به حداقل برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • «خالی فروشی» حواله خودرو
  • هشدار به کشاورزان برای مبارزه با آفت سن گندم
  • ۱۳ مزرعه غیر فعال تولید مرغ مادر آرین احیا می‌شود
  • وابستگی به واردات نهاده‌های دامی با جایگزینی علوفه کم آب کاهش می‌یابد
  • کاهش واردات و توسعه صادرات؛ راهبرد مهم فعالیت مناطق آزاد
  • توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل
  • ۲۷ رقم برنج در کشور معرفی شده است
  • رشد تولید کشاورزی از ارکان تحقق شعار سال است
  • افزایش بهره‌وری با استفاده کشاورزان از فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان