Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-28@00:37:34 GMT

فقدان این ویتامین هاکم خونی می آورد

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۵۴۳۲۸

شایع ترین کمبودهای ویتامینی که منجر به کم خونی می شوند عبارتند از کمبود ویتامین ب ۱۲، کمبود ویتامین ث و کمبود فولات. ناطقان: کم خونی ناشی از فقر ویتامین زمانی که شما به اندازه کافی ویتامین ب ۱۲ یا فولات دریافت نمی کنید یا زمانی که بدن تان به درستی این ویتامین ها را جذب یا پردازش نمی کند، اتفاق می افتد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علل دیگر کم خونی عبارتند از کم خونی فقر آهن و کم خونی ناشی از بیماری های خونی. به همین دلیل مهم است که توسط پزشک تان تشخیص نوع کم خونی صورت گیرد. کم خونی ناشی از فقر ویتامین معمولا با تجویز ویتامین و تغییر در رژیم غذایی اصلاح پذیر است.

 

کمبود ویتامین معمولا به آرامی در طول چند ماه یا حتی در طول یک سال خود را نشان می دهد. علائم کمبود ویتامین در ابتدا ناچیز است اما در طول زمان وخیم تر می شود.

 

کم خونی ناشی از فقر ویتامین معمولا زمانی رخ می دهد که بدن شما به اندازه کافی ویتامین های مورد نیاز را برای تولید تعداد کافی سلول های قرمز خون سالم ندارد. سلول های قرمز خون اکسیژن را به ریه و از آنجا به سراسر بدن می فرستند.

 

کم خونی فقر ویتامین همچنین به عنوان کم خونی مگالوبلاستیک نیز شناخته شده است و انواع علل آن عبارتند از:

 

کم خونی فقر فولات: فولات که به عنوان ویتامین ب ۹ نیز شناخته شده است، یک ویتامین موجود در میوه ها و سبزیجات برگ سبز است. ناتوانی در جذب فولات می تواند منجر به کمبودهای شدید شود. مبتلایان به بیماری روده کوچک مانند بیماری سلیاک و یا کسانی که بخشی از روده خود را با عمل جراحی برداشته اند، بیشتر در جذب فولات مشکل دارند. الکل نیز باعث کاهش جذب فولات می شود. برخی داروهای تجویزی مانند داروهای ضد تشنج، می توانند در جذب این ماده مغذی تداخل ایجاد کنند. زنان باردار و زنانی که شیردهی دارند، نیاز به فولات بیشتری دارند. همچنین کسانی که تحت درمان های همودیالیز هستند، باید فولات بیشتری دریافت کنند.

 

کم خونی ناشی از فقر ویتامین ب ۱۲: این نوع کم خونی می تواند از یک رژیم غذایی فاقد ویتامین ب ۱۲ ناشی شود. این ویتامین بیشتر در گوشت، تخم مرغ و شیر یافت می شود. ویتامین ب ۱۲ و کم خونی ناشی از فقر آن در صورت عدم جذب از طریق روده کوچک نیز رخ می دهد. این ممکن است به خاطر عمل جراحی معده یا روده کوچک، رشد غیر طبیعی باکتریایی در روده کوچک یا یک بیماری روده ای مانند کرون یا سلیاک باشد.

 

کم خونی ناشی از فقر ویتامین ث: کمبود ویتامین ث ناشی از اختلال در توانایی بدن برای جذب ویتامین ث است. یک علت آن می تواند استعمال سیگار باشد.

 فقدان این ویتامین ها کم خونی می آورد

کمبودهای ویتامینی خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی را به همراه دارد:

 

عوارض بارداری: زنان باردار با کمبود فولات با احتمال بیشتری در معرض تجربه تولد نوزاد نارس هستند. نقایص هنگام تولد در مغز و نخاع ایجاد می شود. اگر شما به فکر باردار شدن هستید، با پزشک تان در مورد دریافت مکمل های اسید فولیک مشورت کنید.

 

اختلالات سیستم عصبی: ویتامین ب ۱۲ علاوه بر این که برای تولید سلول های قرمز خون ضروری است، برای یک سیستم عصبی سالم نیز مهم است. در صورت کمبود این ویتامین، مشکلات عصبی مانند سوزن سوزن شدن مداوم دست و پاها، مشکلات تعادل، سردرگمی ذهنی و فراموشی ایجاد می شود.

 

اسکوربوت: کمبود ویتامین ث منجر به بروز این بیماری نادر می شود که علائم آن عبارتند از خونریزی در زیر پوست و اطراف لثه.

 

درمان کم خونی فقر ویتامین شامل مکمل ها و تغییر در رژیم غذایی است:

 

کم خونی فقر فولات: درمان این وضعیت شامل یک رژیم غذایی سالم و مصرف مکمل های فولیک اسید توسط تجویز پزشک است. در اغلب موارد، مکمل های اسید فولیک به صورت خوراکی مصرف می شوند. هنگامی که سطح فولات در بدن شما به میزان کافی رسید، می توانید مکمل ها را قطع کنید اما گر این کمبود اصلاح نشد، شاید نیاز به مصرف مکمل ها به صورت نامحدود داشته باشید.

 

کم خونی فقر ویتامین ب ۱۲: برای موارد خفیف این کم خونی، درمان شامل تغییرات در رژیم غذایی است بعلاوه مکمل های ویتامین ب ۱۲ به صورت قرص یا اسپری بینی است. پزشک شما ممکن است در صورت کمبود شدید، تزریق این ویتامین را تجویز کند. در ابتدا ممکن است تزریق هر روز نیاز باشد و در نهایت تزریق به یک بار در ماه کاهش می یابد.

 

کم خونی ناشی از فقر ویتامین ث: درمان با دریافت قرص ویتامین ث امکان پذیر است. مصرف غذاها و نوشیدنی های حاوی این ویتامین نیز باید افزایش یابد.

 

شما می توانید برخی از انواع کم خونی ناشی از فقر ویتامین را با یک رژیم غذایی سالم از خود دور کنید.

 

غذاهای غنی از فولات عبارتند از:

 

سبزیجات برگ تیره، آجیل، محصولات غنی شده ای مانند غلات، نان، ماکارونی و برنج، میوه و آب میوه.

 

غذاهای غنی از ویتامین ب ۱۲ عبارتند از: تخم مرغ، شیر و پنیر و ماست، غلات صبحانه غنی شده، گوشت قرمز و سفید.

 

غذاهای غنی از ویتامین ث عبارتند از: کلم بروکلی، مرکبات و آب میوه، توت فرنگی، فلفل شیرین، گوجه فرنگی.

 

اغلب بزرگسالان نیاز به مقادیری از ویتامین ها به این ترتیب دارند:

 

ویتامین ب ۱۲: ۲,۴ میکروگرم

 

فولات یا اسید فولیک: ۴۰۰ میکروگرم

 

ویتامین ث: ۷۵ تا ۹۰ میلی گرم

 

زنان باردار و شیرده نیاز به میزان بیشتری از این ویتامین ها طبق تجویز پزشک دارند. منبع: میزان برچسب ها: فقدان ، ویتامین ، کم خونی

منبع: ناطقان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۵۴۳۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراقب باشید/ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند

الهه جعفرزاده: ترومبوسیتوپنی به اختلال در پلاکت خون گفته می‌شود و شرایطی است که در آن تعداد پلاکت‌های خون بیمار کاهش یافته و سلول‌های خونی قادر نخواهند بود فعالیت‌های اساسی بدن را انجام دهند.

پلاکت چیست؟

پلاکت به کوچکترین ذرات خونی گفته می‌شود که آنزیم‌های لازم برای انعقاد خون را در خود دارند. پلاکت‌ها بسیار کوچکند و با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند. این اجزای کوچک مسئول بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده هستند و نقش مهمی در انعقاد خون دارند. میانگین عمر هر پلاکت ۱۰ روز است و محل تولید آن در مغز استخوان است.

نحوه عملکرد پلاکت خون

کار اصلی پلاکت جلوگیری از خونریزی است. تجمع پلاکت‌ها در محل خونریزی، موجب لخته شدن خون و آغاز روند بهبودی می‌شود. پلاکت‌های فعال حاوی پروتئین چسبنده‌ای به نام فیبرین هستند که این پروتئین‌ها در تشکیل لخته خونی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

علت پایین بودن پلاکت خون

پایین بودن پلاکت خون نوعی اختلال خونی است و معمولاً عوارض جدی ندارد اما در شرایط آسیب‌دیدگی می‌تواند روند انعقاد و لختگی خون را تحت‌تأثیر قرار دهد. تعداد پلاکت خون معمولاً به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای و عوارض جانبی مصرف برخی داروها کاهش می‌یابد که در ادامه به شرح این موارد می‌پردازیم:

۱) داروها و خوراکی‌هایی که پلاکت خون را کاهش می‌دهند

مصرف الکل، ترکیبات سمی و نیز برخی داروهای حاوی کنین که جهت رفع گرفتگی عضلات تجویز می‌شوند اثرات منفی بر پلاکت خون دارند. استفاده از برخی نوشیدنی‌ها مانند آب تونیک (نوشابه گازدار حاوی کنین که برای پیشگیری از مالاریا مصرف می‌شود) می‌تواند در کاهش پلاکت خون مؤثر باشد.

این داروها خاصیت ضد انعقادی دارند و موجب کاهش پلاکت می‌شوند:

داروهای ضد انعقاد یا مهارکننده‌های گلیکوپروتئین مانند آبسیکسیماب (این دارو ضد تجمع پلاکت است و برای پیشگیری از عوارض اسکیمی قلبی تجویز می شود)

اپتیفیباتید (این دارو ضد انعقاد خون است و در درمان لخته‌های خونی و حملات قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرد)

و تیروفیبان (برای درمان سندرم کرونر حاد)

هپارین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، آمیودارون (برای درمان پرکاری تیروئید)، سایمتیدین (برای درمان زخم معده و گاستریت)، پیپراسیلین (نوعی آنتی بیوتیک)، داروهای ضد تشنج مانند کاربامازپین، سولفونامیدها مانند تری‌متوپریم-سولفامتوکسازول، وانکومایسین (نوعی آنتی بیوتیک).

۲) بیماری‌هایی که موجب پایین بودن پلاکت خون می‌شوند

برخی از بیماری‌ها بر تولید پلاکت خون اثر گذاشته و باعث ترومبوسیتوپنی می‌شوند که عبارتند از: سرطان مغز استخوان، لوسمی، HIV و هپاتیت C، عفونت‌های ویروسی، آنمی، سندرم دیستریس تنفسی حاد (ARDS)، سپسیس (نوعی عارضه عفونی)، بیماری های خود ایمنی مانند ITP (نوعی عفونت ویروسی مثل آبله مرغان)، سابقه ارثی و ژنتیکی، زیاده‌روی در مصرف حد الکل، برخورد با ترکیبات سمی، دوران بارداری و ...

کاهش پلاکت خون گاهی می‌تواند سبب بروز برخی اثرات فیزیکی مانند کبودی شود. درمان پایین بودن پلاکت خون شامل تجویز برخی داروها و تلاش برای رفع مشکلات زمینه‌ای است. در برخی موارد نیز برای درمان، از داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کنند (مانند کوتیکواستروئیدها) استفاده می‌شود.

منبع: medicalnewstoday

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1578624

دیگر خبرها

  • کمبود این ویتامین‌ها، دلیل شدت شوره سر!
  • بازدید جمعی از نمایندگان تهران از اداره کل انتقال خون استان تهران
  • با این مواد غذایی درد را فراموش کنید
  • آمار فروش فیلم‌های سینمایی در اولین هفته اردیبهشت/ «مست عشق» از «تمساح خونی» سبقت گرفت
  • این ویتامین از ابتلا به کبد چرب جلوگیری می‌کند
  • تمساح خونی و سال گربه زیر سایه مست عشق
  • بهترین ساعت برای مصرف ویتامین D صبح است یا شب؟
  • این دارو‌ها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • رکوردزنی «مست عشق» در روز نخست اکران
  • مراقب باشید/ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند