Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-07@02:47:00 GMT

کارگاه تحقیق و نوآوری در علوم انسانی برگزار شد

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۹۱۹۶۷

کارگاه تحقیق و نوآوری در علوم انسانی برگزار شد

بررسی آسیب‌شناسی تحقیقات در علوم انسانی و قیمت‌گذاری در بازرا اسلامی از موارد مورد بررسی در کارگاه علوم انسانی.

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، کارگاه «تحقیق و نوآوری در علوم انسانی اسلامی» و سی و سومین نشست ایده‌پردازی و نوآوری در علوم انسانی اسلامی (نشان) با همت نمایندگی مرکز  نوآوری و ایده‌پردازی علوم انسانی اسلامی در استان مازندران، دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندارن و موسسه فرهنگی پژوهشی قرآن و عترت پیامبر اعظم (ص) ساری برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کارگاه مشتمل بر دو بخش بوده است. در بخش اوّل، حبیب‌الله حلیمی جلودار، رییس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در موضوع «آسیب‌شناسی تحقیقات در علوم انسانی» به ارائه بحث پرداخت. وی جایگاه فعلی علوم انسانی در ابعاد تحقیقاتی، علمی و کاربردی را پائین‌تر از جایگاه شایسته خود دانست و افزود: به نظر می‌رسد که این حیطه علمی دست کم در دو دهه اخیر به دلایل گوناگون نتوانسته همگام با دیگر رشته‌های علمی راه پیشرفت و نوآوری را بپیماید.

این استاد دانشگاه در ادامه به آسیبهای حوزه علوم انسانی اشاره کرد و برخی از آن را مواردی نظیر: کیفیت نامطلوب تحقیقات علوم انسانی در سطح ملی و بین المللی، کاربردی نبودن بسیاری از تحقیقات، رشد کمی بی‌رویه دانشجو، اشتغال بیش از حد صاحبنظران علوم انسانی به تدریس به جای تحقیق اشاره داشت. وی در پایان به برخی از سیاستها و راهکارهای پیشنهادی این حوزه اشاره کرد و آنها را مواردی نظیر: نظام‌مند کردن تحقیقات، ایجاد هماهنگی میان مراکز تحقیقاتی و اجرائی به منظور محقق ساختن پژوهشهای کاربردی و گره‌گشا، استفاده بهینه از توان پژوهش متخصصان علوم انسانی و توسعه تخصصی و عالمانه مراکز پژوهشی برشمرد.

بخش دوم کارگاه نشان 33 با عنوان "قیمت گذاری در بازار اسلامی" بوده است. در ابتدای این بخش، مهران رضایی، مدرس دانشگاه مازندران و نماینده مرکز نوآوری و ایده‌پردازی علوم انسانی اسلامی در استان، به ضرورت بحث نوآوری و حمایت از ایده پردازان جوان پرداخت و سپس اهداف مرکز و مجاری سه گانه حمایت از ایده پردازان جوان را برای دانشجویان و طلاب حاضر تبیین کرد.

در ادامه این کارگاه، ایده‌پرداز جلسه، حجت الاسلام محمدصادق فاضل [دانش آموخته سطح 4 حوزه علمیه قم و معاون پژوهش مدرسه علمیه فیضیه مازندران] ایده خود را ارائه داد که از سوی حجت‌الاسلام محمدتقی گیلک حکیم‌آبادی [ریاست محترم دانشکده علوم اقتصادی و اداری دانشگاه مازندران] و محمد محسنی دهکلانی [عضو محترم هیات علمی گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه مازندران] مورد ارزیابی و داوری قرار گرفت.

حجت الاسلام فاضل در مقام تبیین ایده، بیان داشت که قیمت گذاری در فقه با واژه تسعیر شناخته می‏‌شود. در اصطلاح فقه، تسعیر، قیمت گذاریِ حاکم یا نماینده او و اجبار بر معامله، بر اساس آن قیمت است. به اجماع فقیهان در شرایط طبیعی بازار، حاکم حق قیمت‌گذاری در بازار اسلامی را ندارد اما در شرایط خاص اقتصادی (احتکار، انحصار و تبانی) چند قول وجود دارد: 1. مطلقا جایز است. (شیخ مفید، سلّار و برخی فقیهان اهل سنت) 2. مطلقا جایز نیست. (مشهور) 3. در صورت اجحاف بایع، قیمت‌گذاری جایز است. 4. در صورت اجحاف بایع، امر به کاهش قیمت می‏‌شود. 5. در صورت اجحاف بایع، امر به کاهش قیمت می‌‏شود و در صورت امتناع قیمت‌گذاری می‌شود. (امام خمینی).

در ادامه، ایده‌پرداز، ایده جدید خود را بیان کرده و گفت: به نظر می‌رسد قیمت‌گذاری حاکم مطلقا جایز است؛ به پنج دلیل: 1. سیره عقلاء 2. قاعده وجوب حفظ نظام 3. قاعده حرمت اعانۀ بر اثم و عدوان  4. قاعده استیمان  5. قاعده احسان.

پس از ارائه ایده، حجت الاسلام گیلک به ارائه نکاتی پیرامون اثر پرداخت. از جمله: در اثبات اثر از ادله خاص استفاده نشده و تماماً به قواعد عمومی تمسک شده است. علاوه بر این که ما قواعدی در باب اختیار مالک داریم مانند قاعده تسلیط. همچنین، در این نظریه کبرای قیاس از فقه معاملات استفاده شده و به خوبی هم ثابت شده ولی صغرای قیاس که مرتبط با بحث اقتصاد است اصلاً نیامده است.

در ادامه نشست، محمد محسنی دهکلانی، ادله پنجگانه فقهی صاحب ایده را به چالش کشیده و گفت: سیره عقلاء بر این نیست که برای تمامی کالاها قیمت تعیین کنند. وجوب حفظ نظام در کلام فقیهان مورد مناقشه است، آن چیزی که مورد اتفاق فقیهان است حرمت اختلال نظام است، علاوه بر اینکه در برخی نظامها، مانند بلوک شرق، قیمت گذاری در بازار موجب اختلال نظام شده است. دیگر اینکه، قاعده حرمت اعانۀ بر اثم و عدوان کمک به گناه را حرام می‌داند اما آیا گران‌فروشی گناه است؟ همچنین، در قاعده امین گفتید که دولت امین مردم است، در صورتی که نمی‌توان این حرف را پذیرفت. در نهایت، قاعده احسان در مقام امتنان بر بندگان است، اما امتنان به دولت تصویر ندارد.

در ادامه حجت الاسلام فاضل بخشی از نقدها را پاسخ داده و گفت: محل بحث ما کالاهای اساسی است، گران‌فروشی در کالاهای اساسی امنیت اقتصادی را از بین می‌برد و این موجب اختلال نظام می‌شود. گران‌فروشی ظلم است و در قاعده آمده است کمک به گناه (اثم) و ظلم (عدوان) حرام است.

انتهای پیام/

R1390/P1439/S4,36/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۹۱۹۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگاه یک روزه جوانی جمعیت برگزار می شود

به گزارش خبرنگار مهر، کارگاه یک روزه جوانی جمعیت ویژه خواهران و برادران به همت مرکز آموزش‌های کاربردی دفتر تبلیغات اسلامی با همکاری جامعة الزهرا حوزه علمیه خواهران برگزار می‌شود.

در این نشست که به صورت حضوری برگزاری می‌شود صالح قاسمی به عنوان ارائه دهنده به ایراد سخنرانی می‌پردازد.

زمان برگزاری پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ رأس ساعت ۸ الی ۱۸ است.

علاقمندان می‌توانند برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به اینجا مراجعه کنند.

کد خبر 6096916 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • فیلم‌های سیاه ما با فیلم‌های سیاه آمریکایی تفاوت‌هایی دارد
  • مرکز ملی نوآوری مغز راه اندازی می‌شود
  • مرکز ملی نوآوری مغز در بیمارستان فیروزگر تهران راه‌اندازی می‌شود
  • مصحف شریف «قرآن مبارک» رونمایی می‌شود
  • «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه رهبر انقلاب» منتشر می‌شود
  • دیدگاه‌های متعدد در اسلامی‌سازی علوم انسانی بررسی شد
  • کتاب «اسلام و مبانی حقوق بشر» نقد و بررسی می شود
  • اسلامی‌سازی علوم انسانی امری ضروری است
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی
  • کارگاه یک روزه جوانی جمعیت برگزار می شود